Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ambalarea activă a alimentelor a devenit o realitate tehnologică pentru toți producătorii și procesatorii din industria alimentară românească. Nu odată, pe fluxul tehnologic de ambalare se introduc materiale și substanțe noi care pot fi aprobate la nivel național, dar care trebuie acreditate și de către EFSA, la nivel internațional, acest lucru fiind necesar mai ales în situația alimentelor exportate. Prezentăm în ediția de față cele mai importante prevederi ale regulamentelor EFSA, în domeniul materialelor și substanțelor active, destinate ambalării alimentelor.


 


Reguli aplicabile


 


”Regulamentul cadru (CE) nr. 1935 și Regulamentul specific (CE) nr. 450 reglementează utilizarea materialelor și obiectelor active și inteligente destinate să vină în contact cu produsele alimentare. Principiile generale aplicabile materialelor în contact cu produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1935 în care se precizează că materialele și obiectele în contact cu produsele alimentare vor fi autorizate doar dcă demonstrează că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor (articolul 8).


Aceste regulamente stabilesc că materialele și obiectele active și inteligente sunt, fie incluse în domeniul său de aplicare, fie stabilește regulile generale aplicabile doar materialelor și obiectelor active și inteligente. Regulamentul (CE) nr. 450/2009 reprezintă o măsură specifică ce stabilește reguli speciale pentru materialele și obiectele active și inteligente aplicabile în plus față de cerințele generale stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1935 pentru utilizarea acestora în siguranță. Substanțele responsabile pentru funcția activă și/sau inteligentă a materialului trebuie evaluate în baza regulamentului (CE) nr. 450.


În acest scop, se va întocmi o listă a substanțelor autorizate în cadrul comunității, pentru utilizarea la producerea componentelor active sau inteligente din materialele și obiectele active și/sau inteligente de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), nu înainte ca aceasta să efectueze o evaluare a riscului și să emită un aviz pentru fiecare substanță. În unele situații EFSA poate propune restricții pentru un grup de substanțe în special atunci când funcția activă sau inteligentă implică interacțiunea între diferite substanțe.


 


Excepții


 


Substanțele încorporate în mod deliberat în materialele și obiectele active pentru a fi eliberate în produse alimentare sau în mediul înconjurător al acestora nu trebuie incluse în lista comunitară. Acestea trebuie utilizate respectând în întregime prevederile comunitare și de drept intern relevante aplicabile produselor alimentare, și vor respecta prevederile Regulamentului (CE) nr. 1935 și măsurile de aplicare a acestuia, precum și substanțelor care sunt încorporate în materiale și obiecte active prin tehnici precum grefarea sau imobilizarea pentru a avea un efect tehnologic în produsele alimentare.


 


 


Dosarul de evaluare a siguranței alimentare


 


Cu toate acestea, pentru substanțele deja aprobate în legislația în domeniul produselor alimentare, stabilitatea acestora în condițiile de producere și procesare a ambalajelor trebuie verificată de către producătorul ambalajului și se va depune un dosar pentru evaluarea siguranței în cazul în care există posibilitatea producerii de reacții chimice, degradare sau descompunere a acestor substanțe. Părțile pasive ar trebui să facă obiectul dispozițiilor specifice comunitare sau de drept intern aplicabile materialelor respective.


Aceste recomandări nu se aplică substanțelor utilizate în spatele unei bariere funcționale așa cum este aceasta definită în articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 450. Conform definiției, substanțele din spatele barierei nu vor migra în cantități care să pericliteze sănătatea oamenilor sau să producă o modificare inacceptabilă a compoziției produselor alimentare sau să producă o alterare a caracteristicilor organoleptice a acestora. Prin urmare, aceste substanțe active și inteligente nu necesită o evaluare a siguranței și nu intră în domeniul de aplicabilitate a Regulamentului (CE) nr. 450. Cu toate acestea, acest concept de barieră funcțională nu se aplică substanțelor sub formă de nanoparticule care trebuie evaluate de la caz la caz (articolul 5 alineatul (2) litera (c) punctul ”ii”, din Regulamentul nr. 450.


Scopul acestui document este de a îndruma solicitanții și toate părțile interesate în întocmirea și depunerea unui dosar pentru evaluarea siguranței substanțelor active și/sau inteligente responsbaile de funcțiile active și/sau inteligente prezente în materialele și obiectele active și/sau inteligente destinate să vină în contact cu produsele alimentare. Acordă sprijin în aspectele administrative și tehnice necesare și asupra formatului unei cereri (denumită în continuare “dosar”) pentru evaluarea de către EFSA.


 


Principii pentru evaluarea siguranței materialelor


 


Evaluarea riscului se va concentra pe riscurile aferente expunerii dietare la substanțele chimice datorate:


Migrării substanței/substanțelor active și/sau inteligente


Migrării produselor de degradare și/sau reacție ale acestora


Proprietățile toxicologice ale acestora


 


Dosarul trebuie să conțină toate datele relevante


 


Dosarul depus de solicitant trebuie să includă toate informațiile relevante care permit EFSA să efectueze evaluarea siguranței. EFSA, atunci când este cazul, va emite opinii, recomandări, specificații sau restricții legate de substanța sau grupul de substanțe încorporate în materialele și obiectele de contact cu produsele alimentare și, după caz, condiții speciale de producție și folosință pentru aceste substanțe și/sau materiale și obiecte în care sunt încorporate pentru a garanta siguranța produselor alimentare în contact cu materialele și obiectele active și inteligente.


Trebuie remarcat că eficiența materialelor și obiectelor active și/sau inteligente și, cel mai important, orice parametri tehnici și restricții necesare pentru a asigura eficiența vor fi avute în vedere doar în cazul în care acestea sunt relevante pentru evaluarea siguranței. Evaluarea EFSA nu poate fi considerată o dovadă de eficiență tehnică a materialelor și obiectelor active și/sau inteligente. Trebuie remarcat că aceste recomandări nu acoperă aspectele legate de mediu, cum ar fi persistența în mediul înconjurător, impactul asupra mediului a materialelor ce vin în contact cu produsele alimentare, și de condiția acestora după ce materialele au fost supuse tratamentului deșeurilor.


 


Depunerea cererii de autorizare


 


Solicitările trebuie depuse în conformitate cu Articolul 5 al “Regulamentului”. Solicitantul va prezenta toate informațiile relevante pentru evaluarea EFSA. Solicitantul trebuie să depună un dosar conținând toate informațiile, atât pe hârtie cât și în format electronic pe mediu fizic standard (CD-ROM). Trebuie dată o declarație care să specifice că cele două variante sunt identice. Suportul CD-ROM trebuie să conțină două fișiere sau seturi de fișiere. Primul trebuie să fie protejat la modificare, spre exemplu ca document Acrobat sau Word blocat. Cel de-al doilea trebuie să fie identic cu primul însă neprotejat astfel încât toate informațiile să poată fi copiate, rezumate și/sau adnotate, după caz, pentru a ușura procesul de evaluare. În plus față de varianta completă ce conține toate informațiile, solicitanții trebuie să prezinte o a doua variantă pe suport CD-ROM care să nu cuprindă informațiile confidențiale. Această variantă va fi accesibilă tuturor celor care înaintează către EFSA o cerere în conformitate cu Regulamentul (CE) Nr. 1935, Art. 19. Solicitantul trebuie să mențină documentele suplimentare pe suport de hârtie și copiile în format electronic la dispoziție în cazul în care EFSA le solicită.


 


Referințele științifice trebuie menționate în Dosar


 


Toate referințele literare specifice (lucrări științifice) menționate și utilizate în sprijinul cererii trebuie prezentate în dosar în întregime. Când se face referire la o carte sau la publicații de mare întindere, trebuie prezentate doar secțiunile relevante.  Solicitanții se pot abate de la recomandări, cu condiția să prezinte în dosar motivații științifice valabile și documentate. În toate cazurile EFSA poate solicita informații suplimentare. Solicitanții vor reține că autoritățile competente din statele membre vor avea accesul deplin la orice dosar depus la EFSA (articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004). De reținut și faptul că cererile de autorizare, informații suplimentare de la solicitanți și avizele Autorități, exclusiv informațiile confidențiale vor fi puse la dispoziția publicului (articolul 19 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004).


 


Informațiile confidențiale din dosar trebuie evidențiate în mod clar. Informațiile confidențiale trebuie justificate de către solicitant. Informațiile cu privire la următoarele nu vor fi considerate confidențiale:


Numele și adresa solicitantului și denumirea chimică a substanței;


Informațiile de relevanță directă pentru evaluarea siguranței substanței;


Metodele analitice. (Articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 1935).”

Alte articole recomandate:

Se știe că ambalarea prin vacuumare aduce numeroase beneficii, în special legate de mărirea termenului de garanție a produselor. Nu mai puțin importante sunt beneficiile legate de depozitare și transport dar și cele legate de expunerea produselor în rafturile prevăzute cu frig ale magazinelor. Ultimele soluții propuse de compania UltraSource sunt de referință, la nivel mondial, după cum notează FoodPackaging. Ultravac 225 este un chipament de [...]
“Vinul exigențelor” a fost tradus de echipa Propaganda Brand New prin numele de "Egregio", informează comunicatul de presă emis de Propaganda. Conform informațiilor, în ultimii ani, vinurile tinere au revoluționat percepția despre ce înseamnă un vin bun. Preferințele consumatorilor s-au schimbat, iar vinul tânăr a căpătat o atenție deosebită. Astfel, noul brand, creat de Propaganda Brand New pentru Vincon, susține această schimbare de percepție și aduce pe [...]
Cu o valoare de peste 70 de miliarde de euro, piața mondială a dulciurilor este una dintre cele mai dinamice, producătorii fiind puși în permanență în fața provocărilor. Unele dintre ele, desigur, vizează inovația, în materie de gust, formă, aspect, aspecte ale alimentației sănătoase etc. Altele, însă, țin de alți factori ale eficienței, factori care vizează modul de ambalare a produsului finit, rapiditatea și precizi [...]
Conform Food&Drink Technology, una din piesele legislative in special face companiile alimentare sa caute consultanta. Reg 1169 privind informarea consumatorilor (FIC) a intrat in vigoare in 2011 si a introdus schimbari care inseamna ca aproape fiecare eticheta de alimente sau bauturi va avea nevoie de o revizie majora inainte de sfarsitul lui 2014. Stim acum care sunt cerintele privind schimbarea etichetelor alimentelor si presiunea este pe conformarea la timp. Nicio surpriza- intr-o zona [...]
Luceo va introduce un nou sistem de echipamente pentru etanșare și etichetare în cadrul expoziției Pack Expo International de la Chicago de luna aceasta, informează Global Meat News. Cea de a patra generație de echipamente ThermoSecure L este un sistem de ambalare care are capacitatea de a respinge ambalaj sigilate necorespunzător și erori de marcaj. Echipamentul poate fi instalat la capătul unei linii de producție sau în alta sală cu un indice d [...]
Producătorul de ambalaje din carton Ecopack Ghimbav (AMCP), controlat de omul de afaceri Vladimir Cohn, a avut în primele nouă luni o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro), mai mult cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită creșterii exportului și atragerii unor noi clienți.   Compania și-a bugetat pentru acest an afaceri totale de 100 mil. lei (22,2 mil. euro).   „Domenii precum producția de alimente sau [...]
Crezi ca un design de ambalaj te poate face sa cumperi un anumit produs? Poate ca nu, daca aruncam o privire in supermarket la raionul de lactate. O categorie in care nici un producator nu s-a aventurat pana la acest moment sa propuna ceva iesit din comun, atipic pentru piata din Romania. Fiecare (re)lansare a adus in fata publicului modificari la nivel grafic, insa nici un brand nu a avut curajul sa propuna o forma de ambalaj spectaculoasa. Nu este consumatorul roman pregatit pentru o [...]
Consumatorii vor avea posibilitatea să-și personalizeze produsele potrivit preferințelor lor peste cinci ani, susține Sidel, informează Dairy Reporter. Isabelle Maillot, vice-președinte al Sidel a declarat că industria ambalării va trebui să ajute proactiv consumatorii să aleagă și să permită amestecarea diferitelor arome. ”Prin intermediul ambalării, produsul ar putea propune proactive diferite rețete. Acest lucru va depinde de comportame [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN