Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ambalarea activă a alimentelor a devenit o realitate tehnologică pentru toți producătorii și procesatorii din industria alimentară românească. Nu odată, pe fluxul tehnologic de ambalare se introduc materiale și substanțe noi care pot fi aprobate la nivel național, dar care trebuie acreditate și de către EFSA, la nivel internațional, acest lucru fiind necesar mai ales în situația alimentelor exportate. Prezentăm în ediția de față cele mai importante prevederi ale regulamentelor EFSA, în domeniul materialelor și substanțelor active, destinate ambalării alimentelor.


 


Reguli aplicabile


 


”Regulamentul cadru (CE) nr. 1935 și Regulamentul specific (CE) nr. 450 reglementează utilizarea materialelor și obiectelor active și inteligente destinate să vină în contact cu produsele alimentare. Principiile generale aplicabile materialelor în contact cu produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1935 în care se precizează că materialele și obiectele în contact cu produsele alimentare vor fi autorizate doar dcă demonstrează că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor (articolul 8).


Aceste regulamente stabilesc că materialele și obiectele active și inteligente sunt, fie incluse în domeniul său de aplicare, fie stabilește regulile generale aplicabile doar materialelor și obiectelor active și inteligente. Regulamentul (CE) nr. 450/2009 reprezintă o măsură specifică ce stabilește reguli speciale pentru materialele și obiectele active și inteligente aplicabile în plus față de cerințele generale stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1935 pentru utilizarea acestora în siguranță. Substanțele responsabile pentru funcția activă și/sau inteligentă a materialului trebuie evaluate în baza regulamentului (CE) nr. 450.


În acest scop, se va întocmi o listă a substanțelor autorizate în cadrul comunității, pentru utilizarea la producerea componentelor active sau inteligente din materialele și obiectele active și/sau inteligente de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), nu înainte ca aceasta să efectueze o evaluare a riscului și să emită un aviz pentru fiecare substanță. În unele situații EFSA poate propune restricții pentru un grup de substanțe în special atunci când funcția activă sau inteligentă implică interacțiunea între diferite substanțe.


 


Excepții


 


Substanțele încorporate în mod deliberat în materialele și obiectele active pentru a fi eliberate în produse alimentare sau în mediul înconjurător al acestora nu trebuie incluse în lista comunitară. Acestea trebuie utilizate respectând în întregime prevederile comunitare și de drept intern relevante aplicabile produselor alimentare, și vor respecta prevederile Regulamentului (CE) nr. 1935 și măsurile de aplicare a acestuia, precum și substanțelor care sunt încorporate în materiale și obiecte active prin tehnici precum grefarea sau imobilizarea pentru a avea un efect tehnologic în produsele alimentare.


 


 


Dosarul de evaluare a siguranței alimentare


 


Cu toate acestea, pentru substanțele deja aprobate în legislația în domeniul produselor alimentare, stabilitatea acestora în condițiile de producere și procesare a ambalajelor trebuie verificată de către producătorul ambalajului și se va depune un dosar pentru evaluarea siguranței în cazul în care există posibilitatea producerii de reacții chimice, degradare sau descompunere a acestor substanțe. Părțile pasive ar trebui să facă obiectul dispozițiilor specifice comunitare sau de drept intern aplicabile materialelor respective.


Aceste recomandări nu se aplică substanțelor utilizate în spatele unei bariere funcționale așa cum este aceasta definită în articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 450. Conform definiției, substanțele din spatele barierei nu vor migra în cantități care să pericliteze sănătatea oamenilor sau să producă o modificare inacceptabilă a compoziției produselor alimentare sau să producă o alterare a caracteristicilor organoleptice a acestora. Prin urmare, aceste substanțe active și inteligente nu necesită o evaluare a siguranței și nu intră în domeniul de aplicabilitate a Regulamentului (CE) nr. 450. Cu toate acestea, acest concept de barieră funcțională nu se aplică substanțelor sub formă de nanoparticule care trebuie evaluate de la caz la caz (articolul 5 alineatul (2) litera (c) punctul ”ii”, din Regulamentul nr. 450.


Scopul acestui document este de a îndruma solicitanții și toate părțile interesate în întocmirea și depunerea unui dosar pentru evaluarea siguranței substanțelor active și/sau inteligente responsbaile de funcțiile active și/sau inteligente prezente în materialele și obiectele active și/sau inteligente destinate să vină în contact cu produsele alimentare. Acordă sprijin în aspectele administrative și tehnice necesare și asupra formatului unei cereri (denumită în continuare “dosar”) pentru evaluarea de către EFSA.


 


Principii pentru evaluarea siguranței materialelor


 


Evaluarea riscului se va concentra pe riscurile aferente expunerii dietare la substanțele chimice datorate:


Migrării substanței/substanțelor active și/sau inteligente


Migrării produselor de degradare și/sau reacție ale acestora


Proprietățile toxicologice ale acestora


 


Dosarul trebuie să conțină toate datele relevante


 


Dosarul depus de solicitant trebuie să includă toate informațiile relevante care permit EFSA să efectueze evaluarea siguranței. EFSA, atunci când este cazul, va emite opinii, recomandări, specificații sau restricții legate de substanța sau grupul de substanțe încorporate în materialele și obiectele de contact cu produsele alimentare și, după caz, condiții speciale de producție și folosință pentru aceste substanțe și/sau materiale și obiecte în care sunt încorporate pentru a garanta siguranța produselor alimentare în contact cu materialele și obiectele active și inteligente.


Trebuie remarcat că eficiența materialelor și obiectelor active și/sau inteligente și, cel mai important, orice parametri tehnici și restricții necesare pentru a asigura eficiența vor fi avute în vedere doar în cazul în care acestea sunt relevante pentru evaluarea siguranței. Evaluarea EFSA nu poate fi considerată o dovadă de eficiență tehnică a materialelor și obiectelor active și/sau inteligente. Trebuie remarcat că aceste recomandări nu acoperă aspectele legate de mediu, cum ar fi persistența în mediul înconjurător, impactul asupra mediului a materialelor ce vin în contact cu produsele alimentare, și de condiția acestora după ce materialele au fost supuse tratamentului deșeurilor.


 


Depunerea cererii de autorizare


 


Solicitările trebuie depuse în conformitate cu Articolul 5 al “Regulamentului”. Solicitantul va prezenta toate informațiile relevante pentru evaluarea EFSA. Solicitantul trebuie să depună un dosar conținând toate informațiile, atât pe hârtie cât și în format electronic pe mediu fizic standard (CD-ROM). Trebuie dată o declarație care să specifice că cele două variante sunt identice. Suportul CD-ROM trebuie să conțină două fișiere sau seturi de fișiere. Primul trebuie să fie protejat la modificare, spre exemplu ca document Acrobat sau Word blocat. Cel de-al doilea trebuie să fie identic cu primul însă neprotejat astfel încât toate informațiile să poată fi copiate, rezumate și/sau adnotate, după caz, pentru a ușura procesul de evaluare. În plus față de varianta completă ce conține toate informațiile, solicitanții trebuie să prezinte o a doua variantă pe suport CD-ROM care să nu cuprindă informațiile confidențiale. Această variantă va fi accesibilă tuturor celor care înaintează către EFSA o cerere în conformitate cu Regulamentul (CE) Nr. 1935, Art. 19. Solicitantul trebuie să mențină documentele suplimentare pe suport de hârtie și copiile în format electronic la dispoziție în cazul în care EFSA le solicită.


 


Referințele științifice trebuie menționate în Dosar


 


Toate referințele literare specifice (lucrări științifice) menționate și utilizate în sprijinul cererii trebuie prezentate în dosar în întregime. Când se face referire la o carte sau la publicații de mare întindere, trebuie prezentate doar secțiunile relevante.  Solicitanții se pot abate de la recomandări, cu condiția să prezinte în dosar motivații științifice valabile și documentate. În toate cazurile EFSA poate solicita informații suplimentare. Solicitanții vor reține că autoritățile competente din statele membre vor avea accesul deplin la orice dosar depus la EFSA (articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004). De reținut și faptul că cererile de autorizare, informații suplimentare de la solicitanți și avizele Autorități, exclusiv informațiile confidențiale vor fi puse la dispoziția publicului (articolul 19 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004).


 


Informațiile confidențiale din dosar trebuie evidențiate în mod clar. Informațiile confidențiale trebuie justificate de către solicitant. Informațiile cu privire la următoarele nu vor fi considerate confidențiale:


Numele și adresa solicitantului și denumirea chimică a substanței;


Informațiile de relevanță directă pentru evaluarea siguranței substanței;


Metodele analitice. (Articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 1935).”

Alte articole recomandate:

Cu mai mult de 26 de ani de experiență, Dosimaq SL este o afacere concentrată pe fabricarea de utilaje de umplere și ambalare pentru sectorul alimentar, dar și farmaceutic și chimic. Firma oferă o gamă largă de utilaje, de la mașini semi-automate până la procese complet atomizate care acoperă o gamă de producție, de la 600 de unități/oră până la 15.000 unități/oră. Mașină automată de umplere RF-25 8/4 RF-25 8/4 este o mașină [...]
Piața apelor îmbuteliate, care a consemnat o scădere în volum în prima parte a anului din cauza vremii nefavorabile și a puterii de cumpărare scăzute, devine din ce în ce mai „aglomerată“ din cauza ambalajelor mari, de cinci litri sau chiar mai mari care atrag de cele mai multe ori românii datorită prețului mai scăzut per litru. „La nivel total – băuturi răcoritoare și apă îmbuteliată - remarcăm în primul trimestru o tendință de [...]
Producătorul de echipamente de ambalare Evergreen a introdus recent noile mașini  tip QL-30 și QL-30ESL, concepute pentru capacități de producție reduse. Proiectat pentru o capacitate de producție redusă, QL-30 poate manipula volume de umplere de 180 ml până la 1 litru și poate umple 3000 de cutii pe oră cu o singură etapă de jos în sus. Sistemele de control PLC Allen Bradley și tehnologia servo oferă performanțe continue ambalajelor [...]
  Ambalarea pulberilor alimentare, a zahărului, orezului, făinii, a cafelei, cacao etc. presupune utilizarea unor echipamente specifice de mare productivitate, fiabile, cu un consum cât mai mic de energie și cu o rată a pierderilor cât mai mică. Detaliem mai jos principalele echipamente folosite.   Mașini automate de ambalat   Ambalarea pulberilor alimentare destinate comercializării directe în magazin se face complet automat, pe linii de mare [...]
La Fantana, furnizor de servicii de aprovizionare cu apa si cafea si liderul pietei de apa in sistem watercooler si purificator, a obtinut locul 2 la categoria Best Marketing Campaign in cadrul galei Aqua Awards 2014. Evenimentul a fost organizat in luna octombrie la Budapesta de Watercoolers Europe, organizatie reprezentativa la nivel european pentru industria distribuitorilor de apa in sistem watercooler. Campania “Evoluam odata cu tine”, desfasurata in perioada aprilie-mai 2014, [...]
Odată cu creșterea puterii de cumpărare a populației, inclusiv în România, cererea de carne și produse din carne, inclusiv de carne de pasăre, de pește și  fructe de mare, va crește și ea. În același timp, însă, atât pe piața internațională, cât și pe piața autohtonă, se observă tendința ambalării produselor în porții mici.   Consumatorii își schimbă [...]
GEA Procomac  a lansat noua sa gamă de sticle PET White&Safe, create special cu o barieră de lumină astfel încât să ofere produsului lactate de înaltă calitate cea mai bună viață la raft combinând cantitatea  de lumină cu cererile de siguranța, informează Dairy Reporter. Această gamă de produse permite procesatorilor de lactate să controleze nivelul de protecție al luminii oferit de ambalaj în funcție de nevoile [...]
Concepută special pentru companiile de procesare a cărnii aflate la început de activitate, mașinile de împachetare prin înfoliere propuse de compania Marden Edwards se caracterizează prin fiabilitate și performanță, informează Meat & Powutry. Variind de la echipamente entry level-low cost și terminând cu utilaje sofisticate, Marden Edwards propune soluții eficiente de paletizare, furnizând inclusiv folii protectoare. Echipamentele, [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN