Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

 



Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) poate solicita companiilor mai multe date privind siguranța plantelor modificate genetic în aplicații pentru reautorizarea necesară după zece ani, despre care experții spun ar putea duce la confuzie și documente inutile atât pentru companie cât și pentru evaluator, informează Food Navigator.


Unitatea GMO a EFSA a propus modificările în proiectul său document de orientare pentru evaluarea riscurilor de reînnoire a autorizației pentru produse vegetale modificate genetic, în conformitate cu Regulamentul CE nr 1829/2003.


Această actualizare a ghidului din 2006 a fost la inițiativa EFSA intr-un efort de a oferi claritate și de a reflecta acum o mai mare disponibilitate a datelor despre plante.



Proiectul lansat pentru sugestiile părților interesate anul trecut conține: "Acest document de orientare descrie cerințele obligatorii pentru aplicațiile de reînnoire, care ar trebui să conțină identificarea evenimentului de transformare (s), o copie a autorizației, monitorizarea post-piață și după introducerea pe piață de mediu rapoarte de monitorizare, căutare sistematică și evaluare a literaturii, bioinformatica actualizată și orice alte documente sau studii suplimentare privind produsele alimentare și furaje modificate genetic. "


La întâlnirea plenară de la Bruxelles, avută loc recent - prima întâlnire deschisă care a avut loc în altă parte decât unde își are locul organizația, adică în Parma- unii membri ai grupului și-au exprimat îngrijorarea asupra faptului că dacă aceste date suplimentare, cum ar fi bioinformatica actualizată, ar fi obligatorie și, în caz afirmativ, dacă aceasta a mers dincolo de cerințele legale.


Un membru al panel-ului a declarat: "Eu nu sunt un avocat, dar am îndoieli."
Panel-ul a discutat eliminarea cuvântului "obligatoriu" din versiunea finală.


Un altul a întrebat: "Care va fi consecința de autorizare? Asta nu este clară pentru mine. Dacă eu cer mai multe informații, vreau să știu ce trebuie să fac cu această informație?


După eveniment, un observator a declarat că această chestiune de voluntariat vs obligatorie a însemnat problema care a fost prezentată "neclar" pentru industrie.


 

Alte articole recomandate:

ANSVSA a desfășurat, în perioada 10 iunie – 4 iulie, o acțiune de amploare, la nivel național, pentru a verifica  modul în care operatorii din domeniu respectă condițiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea și comercializarea laptelui crud și a produselor din lapte către consumatorul final. La nivelul fiecărei DSVSA județene și, respectiv, a municipiului București, au fost constituite echipe mixte (formate din specialiști î [...]
Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]
  Uniunea Europeană trebuie să actualizeze modul in care reglementează biotehnologia pe măsură ce progresele sunt înregistrate în ameliorarea plantelor, a declarat profesorul Huw Jones de la Institutul de cercetare Rothamsted. "În cazul în care reglementările UE privind biotehnologia nu evoluează în conformitate cu cunostintele noastre despre genetica plantelor, Europa va continua să fie în spatele restului lumii atunci când vine vorba d [...]
(Comunicat) În data de 03.07.2017, la Constanța, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat ”Comandamentul Sezon Estival 2017”. Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităților specifice, la protejarea sănătății publice și implicit, a intereselor turiștilor aflați în vacanță pe litoralul românesc. Astfel, în perioada 3 iulie – 03 septembrie 2017, echipe de inspectori sanitari [...]
Potrivit DSVSA Sălaj, la o unitate de tip măcelărie din orașul Șimleu Silvaniei, inspectorii sanitar-veterinari sălăjeni au confiscat nu mai puțin de 330 de kilograme de carne de porc cu termenul de valabilitate expirat și 71 de kilograme de produse din carne neetichetate la care nu s-a putut stabili trasabilitatea și elementele de identificare.   Tot în Șimleu Silvaniei, la un magazin de tip alimentar au fost confiscate alte 55 de kilograme de carne cu eticheta [...]
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), împreună cu reprezentanți ai Poliției, au verificat marfa transportată de o autoutilitară, descoperind o cantitate de 2.430 de kilograme de carcasă de miel 'fără documente care să facă dovada trasabilității și a faptului că provin în urma sacrificării mieilor într-un abator autorizat sanitar veterinar', a anunțat ieri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța [...]
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală. Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice ș [...]
  Optica mondială în privința controlului calității s-a modificat esențial. Formele de organizare pentru calitate au depășit cadrul investigației analitice, cel de verificare a conformității cu standarde și norme. Controlul înseamnă astăzi a ține sub control calitatea, iar pentru a realiza acest deziderat, este necesară o politică a calității, simultan cu elaborarea de strategii ale calității, pentru atingerea treptei calitative vizate.   Sensul calității între [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi