Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Proiectarea materialelor regenerabile și biodegradabile pentru pelicule de ambalare a câștigat o importanță mare în ultimele două decenii. Sunt căutate materiale cu proprietăți fizice necesare ca permeabilitate redusă la oxigen, rezistență la apă, rezistență mecanică, flexibilitate. Recent a fost creată o alternativă ecologică, un material regenerabil și biodegradabil, xilofan obținut prin modificarea xilanului extras din subproduse agroindustriale. Acesta se aplică pe hârtie sau carton și asigură protecție față de oxigen, grăsimi, arome și uleiuri minerale.


 


 


Alternative regenerabile


 


Produse alimentare dintre cele mai diverse, de la condimente, produse fragile și crocante, la alimente lichide precum sucuri sau lapte, sunt ambalate în ambalaje care au în structura lor, pe lângă hârtie sau carton, aluminiu și materiale plastice obținute din surse neregenerabile. Acestea împovărează mediul fiindcă nu sunt biodegradabile, natura neputându-le descompune pe cont propriu.


 


În ultimele două decenii, tot mai multă atenție a fost îndreptată spre alte componente ale materialelor vegetale, cum ar fi reziduurile lignocelulozice și potențialul lor în crearea biocombustibililor (biocombustibili de a doua generație) și a unor biomateriale noi, cu valoare adăugată, printr-o abordare de „biorafinare”.


În producerea biocombustibililor și a produselor chimice din materiale vegetale sunt vizate componente nealimentare din plante, de exemplu deșeuri de la prelucrarea alimentelor și din agricultură cum sunt reziduurile lignocelulozice bogate în carbohidrați polimerici (celuloză, hemiceluloză, pectine). Acestea trebuie convertite, prin biorafinare, în produse cu valoare adăugată.


 


Deșeuri lignocelulozice


 


Componentele chimice care alcătuiesc lignoceluloza sunt celuloza (45-55 %), hemiceluloza (25-35 %) și lignina (20-30 %). Toate aceste componente se găsesc în peretele celulei vegetale.


După celuloză, hemiceluloza este următorul cel mai abundent polizaharid din familia materialelor vegetale, forestiere și reziduurilor agricole. Hemicelulozele sunt complexe ramificate de heteropolizaharide. În speciile lemnoase tari, ierburi și subproduse agroindustriale (paie de cereale, reziduu fibros din trestie de zahăr, coceni de porumb, rumeguș de lemn), majoritatea lanțurilor de hemiceluloză sunt formate prin legarea beta-(1→4) a unităților monomer de D-xilopiranoză și sunt numite xilani. În rășinoase, xilanii reprezintă o proporție mai mică din totalul hemicelulozelor prezente, aproximativ 5-15 % din substanța uscată a plantelor.


Xilanii au o masă moleculară relativ mare, de 10.000-40.000, un grad de polimerizare (DP) de 100-200 și se găsesc în principal în straturile primare și secundare ale peretelui celular vegetal.


 


Obținerea xilofanului


 


Hemicelulozele sunt extrase din deșeuri lignocelulozice, de exemplu din pleava rezultată la prelucrarea prin decorticare a cerealelor după recoltare. După extracție urmează purificarea apoi tratarea xilanului cu aditivi în vederea adaptării caracteristicilor pentru diferite domenii de utilizare. Astfel, adaosul altor materiale polimerice, cum ar fi chitosan, nanofibre celulozice, glucomanani sau alcool polivinilic, permite formarea peliculei și îmbunătățește proprietățile mecanice și proprietățile barieră / de permeabilitate.


Capacitatea de formare a peliculei de xilan (xilofan) depinde de gradul de polimerizare și eterogenitate, frecvența și regularitatea substituenților precum și de natura chimică a compușilor amestecați. Acești factori au un efect mare asupra cristalinității produsului uscat. Cu cât catena xilanului este mai neregulată, cu atât materialul va deveni mai puțin cristalin după îndepărtarea solventului și va forma mai ușor pelicula. Cristalinitatea peliculei de xilan poate fi redusă prin utilizarea de plastifianți adecvați, ca glicerol sau sorbitol. Structura chimică a plastifiantului poate influența, de asemenea, stabilitatea pe termen lung a peliculei produse.


Materialul este furnizat fabricilor de hârtie sau producătorilor de materiale de ambalaj. Acolo este amestecat cu apă, iar suspensia rezultată este apoi aplicată prin dispersie sau cu o rolă pe carton sau hârtie și uscată. Materialul complex rezultat este regenerabil și biodegradabil.


 


Proprietăți și utilizări ale materialului de ambalaj cu xilofan


 


Pelicula de xilan aplicată pe hârtie sau carton asigură protecție de tip barieră împotriva oxigenului, grăsimii, aromelor și uleiurilor minerale. Este o alternativă ecologică durabilă și responsabilă la alcool polivinilic (EVOH), aluminiu și folii metalizate.


 


Xilofanul poate acoperi hârtia ambalajelor flexibile, creând o structură de ambalare etanșă la oxigen care poate fi reînnoită și este ușor de reciclat. El poate fi combinat cu alte straturi barieră pentru a realiza un material multistrat cu proprietăți barieră la umiditate și capacitate de etanșare la căldură adecvată pentru ambalarea produselor sensibile la oxigen, cum ar fi snacks-uri, condimente și pulberi uscate.


De asemenea, la acoperirea cartonului și a hârtiei din fibre reciclate care conțin substanțe provenite de la cerneluri tipografice, pelicula de xilan reprezintă o barieră față de migrarea uleiurilor minerale în alimente. Acest lucru permite utilizarea sigură a fibrelor reciclate pentru ambalarea produselor alimentare uscate, cum ar fi cereale, paste și orez.


Xilofanul poate fi folosit ca barieră și în alte tipuri de ambalaje, de exemplu cartoanele confecționate din materiale complexe folosite pentru ambalarea sucurilor și a produselor lactate (barieră la oxigen) sau a alimentelor pentru animale de companie (barieră la grăsimi).


Hârtia și cartonul acoperite cu xilofan pot fi retransformate în pastă, deci reciclarea lor este simplă și rentabilă, fibrele putând fi prelucrate din nou în hârtie și carton.

Alte articole recomandate:

Delkor Retail Ready Tray Former, utilaj de ultimă generație al companiei Delkor, este conceput special pentru tăierea și formarea cutiilor de carton destinate ambalării produselor lactate dar și a containerelor de culturi. Prevăzut cu sistemul Shelf-ready Display Trays, echipamentul se adresează atât procesatorilor, cât și lanțurilor de magazine care execută operațiunea de ambalare în propriile depozite, informeaz [...]
(Comunicat) Tetra Pak®, liderul mondial în soluții de procesare și ambalare a produselor alimentare, își publică astăzi Raportul de Sustenabilitate 2014. Raportul evidențiază realizările companiei în 2013 în următoarele domenii: performanță de mediu, responsabilitate socială și bună guvernanță. Printre realizările marcante ale companiei în 2013 se numără: Peste 64 de milioane de copii din 63 de țări ale lumii au beneficiat de 8,3 miliarde de porții de [...]
Delkor Retail Ready Tray Former, utilaj de ultimă generație al companiei Delkor, este conceput special pentru tăierea și formarea cutiilor de carton destinate ambalării produselor lactate dar și a containerelor de culturi, informeaza DairyReporter. Prevăzut cu sistemul Shelf-ready Dirsplay Trays, echipamentul se adresează atât procesatorilor, cât și lanțurilor de magazine care execută operațiunea de ambalare în propriil [...]
Potrivit unui nou raport dat publicității de Canadean, creșterea continuă a cererii pentru ambalaje ușoare de plastic va fi o tendință-cheie pe piața de retail din SUA, care va crește până în 2017. Americanii vor folosi 32.850 de milioane de cutii de plastic și flexibile mai rigide, în 2017, decât au fost în 2012, ceea ce determină ca acest segment să aibă cea mai rapidă creștere în industria de ambalaje din SUA. [...]
Între 19 și 21 martie 2017, la Dusseldor, se va ține ProWein, cel mai important târg dedicat vinului și vinificației. Sub titlul "To Another Great Year", ProWein va reuni la această ediție 6.300 de expozanți din cele mai relevante podgorii din lume (în total 295) și o selecție de aproximativ 400 de varietăți de băuturi spirtoase. Bogăția și varietatea licorilor care vor fi prezentate se regăsește din plin și [...]
Stonyfield din SUA a introdus un produs numit Frozen Yogurt Pearls (Perle de iaurt înghețat), care sunt învelite într-un ambalaj care nu este confecționat din plastic, informează Dairy Industry. Defapt, ambalajul folosit este digerabil. Perlele de iaurt înghețat sunt făcute din iaurt organic produs de compania Stonyfield și învelite în membrane naturale. Cumpărătorii vor putea să le cumpere în ambalaje din celuloză preambalate sau [...]
Industria de ambalaje germană va crește cu o rată anuală de 1,05% (în funcție de volum) până în 2017, iar ambalajele din sticlă fragilă vor cunoașteo scădere de 0,36% pe an. Potrivit unui raport recent, intitulat ”Cele mai recente tendințe ale pieții ambalajelor cu amănuntul” aceste tendințe sunt cauzate de îmbătrânirea populației și de greutatea cu care, de pildă, sunt desfăcute clasicele cutii de conserv [...]
Industria ambalajelor evoluează în mod continuu. Preferințele consumatorilor se schimbă, durabilitatea este în creștere în importanță, iar proprietarii de brand sunt într-o continuă luptă pentru spațiul la raft. Există o concurență acerbă între retaileri și proprietarii de brand, ceea ce duce la un puternic accent pe eficiența costurilor. Dar, cum vor fi ambalajele afectate de evoluțiile și tendințele în curs [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN