Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Proiectarea materialelor regenerabile și biodegradabile pentru pelicule de ambalare a câștigat o importanță mare în ultimele două decenii. Sunt căutate materiale cu proprietăți fizice necesare ca permeabilitate redusă la oxigen, rezistență la apă, rezistență mecanică, flexibilitate. Recent a fost creată o alternativă ecologică, un material regenerabil și biodegradabil, xilofan obținut prin modificarea xilanului extras din subproduse agroindustriale. Acesta se aplică pe hârtie sau carton și asigură protecție față de oxigen, grăsimi, arome și uleiuri minerale.


 


 


Alternative regenerabile


 


Produse alimentare dintre cele mai diverse, de la condimente, produse fragile și crocante, la alimente lichide precum sucuri sau lapte, sunt ambalate în ambalaje care au în structura lor, pe lângă hârtie sau carton, aluminiu și materiale plastice obținute din surse neregenerabile. Acestea împovărează mediul fiindcă nu sunt biodegradabile, natura neputându-le descompune pe cont propriu.


 


În ultimele două decenii, tot mai multă atenție a fost îndreptată spre alte componente ale materialelor vegetale, cum ar fi reziduurile lignocelulozice și potențialul lor în crearea biocombustibililor (biocombustibili de a doua generație) și a unor biomateriale noi, cu valoare adăugată, printr-o abordare de „biorafinare”.


În producerea biocombustibililor și a produselor chimice din materiale vegetale sunt vizate componente nealimentare din plante, de exemplu deșeuri de la prelucrarea alimentelor și din agricultură cum sunt reziduurile lignocelulozice bogate în carbohidrați polimerici (celuloză, hemiceluloză, pectine). Acestea trebuie convertite, prin biorafinare, în produse cu valoare adăugată.


 


Deșeuri lignocelulozice


 


Componentele chimice care alcătuiesc lignoceluloza sunt celuloza (45-55 %), hemiceluloza (25-35 %) și lignina (20-30 %). Toate aceste componente se găsesc în peretele celulei vegetale.


După celuloză, hemiceluloza este următorul cel mai abundent polizaharid din familia materialelor vegetale, forestiere și reziduurilor agricole. Hemicelulozele sunt complexe ramificate de heteropolizaharide. În speciile lemnoase tari, ierburi și subproduse agroindustriale (paie de cereale, reziduu fibros din trestie de zahăr, coceni de porumb, rumeguș de lemn), majoritatea lanțurilor de hemiceluloză sunt formate prin legarea beta-(1→4) a unităților monomer de D-xilopiranoză și sunt numite xilani. În rășinoase, xilanii reprezintă o proporție mai mică din totalul hemicelulozelor prezente, aproximativ 5-15 % din substanța uscată a plantelor.


Xilanii au o masă moleculară relativ mare, de 10.000-40.000, un grad de polimerizare (DP) de 100-200 și se găsesc în principal în straturile primare și secundare ale peretelui celular vegetal.


 


Obținerea xilofanului


 


Hemicelulozele sunt extrase din deșeuri lignocelulozice, de exemplu din pleava rezultată la prelucrarea prin decorticare a cerealelor după recoltare. După extracție urmează purificarea apoi tratarea xilanului cu aditivi în vederea adaptării caracteristicilor pentru diferite domenii de utilizare. Astfel, adaosul altor materiale polimerice, cum ar fi chitosan, nanofibre celulozice, glucomanani sau alcool polivinilic, permite formarea peliculei și îmbunătățește proprietățile mecanice și proprietățile barieră / de permeabilitate.


Capacitatea de formare a peliculei de xilan (xilofan) depinde de gradul de polimerizare și eterogenitate, frecvența și regularitatea substituenților precum și de natura chimică a compușilor amestecați. Acești factori au un efect mare asupra cristalinității produsului uscat. Cu cât catena xilanului este mai neregulată, cu atât materialul va deveni mai puțin cristalin după îndepărtarea solventului și va forma mai ușor pelicula. Cristalinitatea peliculei de xilan poate fi redusă prin utilizarea de plastifianți adecvați, ca glicerol sau sorbitol. Structura chimică a plastifiantului poate influența, de asemenea, stabilitatea pe termen lung a peliculei produse.


Materialul este furnizat fabricilor de hârtie sau producătorilor de materiale de ambalaj. Acolo este amestecat cu apă, iar suspensia rezultată este apoi aplicată prin dispersie sau cu o rolă pe carton sau hârtie și uscată. Materialul complex rezultat este regenerabil și biodegradabil.


 


Proprietăți și utilizări ale materialului de ambalaj cu xilofan


 


Pelicula de xilan aplicată pe hârtie sau carton asigură protecție de tip barieră împotriva oxigenului, grăsimii, aromelor și uleiurilor minerale. Este o alternativă ecologică durabilă și responsabilă la alcool polivinilic (EVOH), aluminiu și folii metalizate.


 


Xilofanul poate acoperi hârtia ambalajelor flexibile, creând o structură de ambalare etanșă la oxigen care poate fi reînnoită și este ușor de reciclat. El poate fi combinat cu alte straturi barieră pentru a realiza un material multistrat cu proprietăți barieră la umiditate și capacitate de etanșare la căldură adecvată pentru ambalarea produselor sensibile la oxigen, cum ar fi snacks-uri, condimente și pulberi uscate.


De asemenea, la acoperirea cartonului și a hârtiei din fibre reciclate care conțin substanțe provenite de la cerneluri tipografice, pelicula de xilan reprezintă o barieră față de migrarea uleiurilor minerale în alimente. Acest lucru permite utilizarea sigură a fibrelor reciclate pentru ambalarea produselor alimentare uscate, cum ar fi cereale, paste și orez.


Xilofanul poate fi folosit ca barieră și în alte tipuri de ambalaje, de exemplu cartoanele confecționate din materiale complexe folosite pentru ambalarea sucurilor și a produselor lactate (barieră la oxigen) sau a alimentelor pentru animale de companie (barieră la grăsimi).


Hârtia și cartonul acoperite cu xilofan pot fi retransformate în pastă, deci reciclarea lor este simplă și rentabilă, fibrele putând fi prelucrate din nou în hârtie și carton.

Alte articole recomandate:

(Autor: Maria Demetriad)  Principalele materiale metalice utilizate în industria alimentară, cu aplicabilitate în sectorul dulciurilor sunt oțelul inoxidabil, aluminiul și staniul, atenția principală fiind îndreptată împotriva transferului de metal de la ambalaj, la produs. Totodată, este necesar controlul precis al acidității, considerată factor principal în apariția oxidării.   Oxidarea, principalul pericol   Aciditatea, [...]
Checuri comercializate sub marca grupului Carrefour din Argentina cu mențiunea "cocaină: 12 grame" în lista de ingrediente ce figurează pe etichetă au declanșat o avalanșă de reacții ironice pe rețelele de socializare, relatează AFP. Grupul francez, care numără peste 500 de magazine în Argentina, și-a prezentat scuze, deplângând o "glumă de prost gust" din partea unui angajat al unui furnizor al lanțului. "De la Carrefour Argentina vrem să liniștim clienții noștri, [...]
Proiectul de cercetare denumit NanoPack a fost susținut financiar de către Consiliul danez pentru cercetare strategică și a fost axat pe dezvoltarea de noi materiale bioplastice pentru termoformarea tăvilor de ambalare a produselor din carne. Partenerii din cadrul proiectului au fost Riso DTU Universitatea din Copenhaga, Facultatea de Științe ale Vieții IFV, DTU Food, Faerch Plast A/S și Institutul Danez de Cercetări în domeniul Cărnii-DMRI. Scopul a fost de [...]
(Comunicat) Pe 16 mai, de la ora 10:30, te invităm la Conferința Națională “Deșeurile de ambalaje: tendințe vs. eficiență”, care se va desfășura în pavilionul B2 din Romexpo-București, în cadrul Pack Expo 2018, expoziția de ambalaje și soluții de ambalare din Europa de Sud-Est. Evenimentul este organizat de Euroexpo Fairs, revista Infomediu Europa (co-organizator) și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), în colaborare [...]
Interesul global pentru alimentele congelate a crescut în ultimii ani, ducând la numeroase oportunități de creștere pentru producători. De fapt, firma de cercetare Technavio, care a realizat studiul ”Frozen food packaging-Key considerations for optimising your business”, prezice că piața globală a ambalajelor alimentelor congelate va ajunge la aproape 8 miliarde de euro, în 2019, crescând la un CAGR de aproximativ 5%, până în 2020. [...]
Polibutilena succinată bio (PBS) folosită ca material de ambalat este deja investigată ca parte a unui proiect european, informează Dairy Reporter. SUCCIPACK va produce materiale PBS cu acid succinic bio 100% ( din grâu) pentru procesarea de ambalaje pentru alimente.Aceasta va ajuta industria europeană, în special întreprinderile mici și mijlocii, să își întărească avantajul competitiv asupra dezvoltării PBS-ului bio în SUA și Asia. Scopul [...]
Tetra Pak, lider mondial în soluții de procesare și ambalare a alimentelor, a anunțat că a făcut progrese semnificative în 2013, pentru atingerea obiectivelor de mediu stabilite pentru 2020, concentrându-se pe dezvoltarea de produse sustenabile, reducând amprenta de carbon pe întregul lanț de producție și mărind procentul de reciclare a ambalajelor sale. Pentru a dezvolta produse mai sustenabile, Tetra Pak urmărește creșterea gradului de folosire a materialelo [...]
GEA Procomac  a lansat noua sa gamă de sticle PET White&Safe, create special cu o barieră de lumină astfel încât să ofere produsului lactate de înaltă calitate cea mai bună viață la raft combinând cantitatea  de lumină cu cererile de siguranța, informează Dairy Reporter. Această gamă de produse permite procesatorilor de lactate să controleze nivelul de protecție al luminii oferit de ambalaj în funcție de nevoile [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN