Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Proiectarea materialelor regenerabile și biodegradabile pentru pelicule de ambalare a câștigat o importanță mare în ultimele două decenii. Sunt căutate materiale cu proprietăți fizice necesare ca permeabilitate redusă la oxigen, rezistență la apă, rezistență mecanică, flexibilitate. Recent a fost creată o alternativă ecologică, un material regenerabil și biodegradabil, xilofan obținut prin modificarea xilanului extras din subproduse agroindustriale. Acesta se aplică pe hârtie sau carton și asigură protecție față de oxigen, grăsimi, arome și uleiuri minerale.


 


 


Alternative regenerabile


 


Produse alimentare dintre cele mai diverse, de la condimente, produse fragile și crocante, la alimente lichide precum sucuri sau lapte, sunt ambalate în ambalaje care au în structura lor, pe lângă hârtie sau carton, aluminiu și materiale plastice obținute din surse neregenerabile. Acestea împovărează mediul fiindcă nu sunt biodegradabile, natura neputându-le descompune pe cont propriu.


 


În ultimele două decenii, tot mai multă atenție a fost îndreptată spre alte componente ale materialelor vegetale, cum ar fi reziduurile lignocelulozice și potențialul lor în crearea biocombustibililor (biocombustibili de a doua generație) și a unor biomateriale noi, cu valoare adăugată, printr-o abordare de „biorafinare”.


În producerea biocombustibililor și a produselor chimice din materiale vegetale sunt vizate componente nealimentare din plante, de exemplu deșeuri de la prelucrarea alimentelor și din agricultură cum sunt reziduurile lignocelulozice bogate în carbohidrați polimerici (celuloză, hemiceluloză, pectine). Acestea trebuie convertite, prin biorafinare, în produse cu valoare adăugată.


 


Deșeuri lignocelulozice


 


Componentele chimice care alcătuiesc lignoceluloza sunt celuloza (45-55 %), hemiceluloza (25-35 %) și lignina (20-30 %). Toate aceste componente se găsesc în peretele celulei vegetale.


După celuloză, hemiceluloza este următorul cel mai abundent polizaharid din familia materialelor vegetale, forestiere și reziduurilor agricole. Hemicelulozele sunt complexe ramificate de heteropolizaharide. În speciile lemnoase tari, ierburi și subproduse agroindustriale (paie de cereale, reziduu fibros din trestie de zahăr, coceni de porumb, rumeguș de lemn), majoritatea lanțurilor de hemiceluloză sunt formate prin legarea beta-(1→4) a unităților monomer de D-xilopiranoză și sunt numite xilani. În rășinoase, xilanii reprezintă o proporție mai mică din totalul hemicelulozelor prezente, aproximativ 5-15 % din substanța uscată a plantelor.


Xilanii au o masă moleculară relativ mare, de 10.000-40.000, un grad de polimerizare (DP) de 100-200 și se găsesc în principal în straturile primare și secundare ale peretelui celular vegetal.


 


Obținerea xilofanului


 


Hemicelulozele sunt extrase din deșeuri lignocelulozice, de exemplu din pleava rezultată la prelucrarea prin decorticare a cerealelor după recoltare. După extracție urmează purificarea apoi tratarea xilanului cu aditivi în vederea adaptării caracteristicilor pentru diferite domenii de utilizare. Astfel, adaosul altor materiale polimerice, cum ar fi chitosan, nanofibre celulozice, glucomanani sau alcool polivinilic, permite formarea peliculei și îmbunătățește proprietățile mecanice și proprietățile barieră / de permeabilitate.


Capacitatea de formare a peliculei de xilan (xilofan) depinde de gradul de polimerizare și eterogenitate, frecvența și regularitatea substituenților precum și de natura chimică a compușilor amestecați. Acești factori au un efect mare asupra cristalinității produsului uscat. Cu cât catena xilanului este mai neregulată, cu atât materialul va deveni mai puțin cristalin după îndepărtarea solventului și va forma mai ușor pelicula. Cristalinitatea peliculei de xilan poate fi redusă prin utilizarea de plastifianți adecvați, ca glicerol sau sorbitol. Structura chimică a plastifiantului poate influența, de asemenea, stabilitatea pe termen lung a peliculei produse.


Materialul este furnizat fabricilor de hârtie sau producătorilor de materiale de ambalaj. Acolo este amestecat cu apă, iar suspensia rezultată este apoi aplicată prin dispersie sau cu o rolă pe carton sau hârtie și uscată. Materialul complex rezultat este regenerabil și biodegradabil.


 


Proprietăți și utilizări ale materialului de ambalaj cu xilofan


 


Pelicula de xilan aplicată pe hârtie sau carton asigură protecție de tip barieră împotriva oxigenului, grăsimii, aromelor și uleiurilor minerale. Este o alternativă ecologică durabilă și responsabilă la alcool polivinilic (EVOH), aluminiu și folii metalizate.


 


Xilofanul poate acoperi hârtia ambalajelor flexibile, creând o structură de ambalare etanșă la oxigen care poate fi reînnoită și este ușor de reciclat. El poate fi combinat cu alte straturi barieră pentru a realiza un material multistrat cu proprietăți barieră la umiditate și capacitate de etanșare la căldură adecvată pentru ambalarea produselor sensibile la oxigen, cum ar fi snacks-uri, condimente și pulberi uscate.


De asemenea, la acoperirea cartonului și a hârtiei din fibre reciclate care conțin substanțe provenite de la cerneluri tipografice, pelicula de xilan reprezintă o barieră față de migrarea uleiurilor minerale în alimente. Acest lucru permite utilizarea sigură a fibrelor reciclate pentru ambalarea produselor alimentare uscate, cum ar fi cereale, paste și orez.


Xilofanul poate fi folosit ca barieră și în alte tipuri de ambalaje, de exemplu cartoanele confecționate din materiale complexe folosite pentru ambalarea sucurilor și a produselor lactate (barieră la oxigen) sau a alimentelor pentru animale de companie (barieră la grăsimi).


Hârtia și cartonul acoperite cu xilofan pot fi retransformate în pastă, deci reciclarea lor este simplă și rentabilă, fibrele putând fi prelucrate din nou în hârtie și carton.

Alte articole recomandate:

Can-Pack România, singura fabrică din București în care se produc ambalaje pentru bere și suc, a finalizat anul trecut cu afaceri de 340 de milioane de lei (77 milioane de euro), mai mult cu 10% comparativ cu anul anterior.   „Am lucrat la capacitate maximă anul trecut, am produs 920 de milioane de doze de aluminiu pentru bere și sucuri, față de 850 de milioane de doze cu un an în urmă. Chiar a trebuit să aducem de la export, de la fabricile din Polonia ș [...]
De porționarea precisă a brânzeturilor depinde în mare măsură eficiența producției și a stabilirii unui raport corect între prețul de producție și prețul de livrare. De mai bine de 20 de ani, compania americană Coprodev Plus produce echipamente de porționare destinate industriei alimentare, devenind un nume de referință printre furnizorii de cuttere pentru brânzeturi, informează DairyIndustries. Linia de porționare [...]
Ambalarea lactatelor în cutii de carton, fie că vorbim despre lapte UHT, creme, brânzeturi pre-porționate, necesită echipamente de mare productivitate, care să asigure deplina siguranță a produsului final și garantarea termenelor de valabilitate a produsului final. Una dintre opțiunile dumneavoastră poate fi oferta companiei germane Ostermeier. Hela 2500-1 este un echipament de mare productivitate destinat umplerii cu lactate a ambalajelor de carton. Est [...]
Eco-Rom Ambalaje, cea mai importanta organizatie de preluare a obligatiilor de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje de la agentii economici, a reciclat, in cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje. Astfel, organizatia a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxita). “In anul 2004 am pornit un proiect extrem de ambitios pentru acea perioada: crearea un [...]
”Am avut un an deosebit, dacă ne gândim la volumul afacerilor”, a declarat pentru revista infoALIMENT domnul Svetlomir Georgiev, Administrator al companiei Intrama, prezentă cu un impozant stand la actuala ediție a târgului Indagra. ”Dacă vorbim despre volumul total, pot spune chiar că ne-am dublat cifra de afaceri. Pentru operațiunile din România, însă, am înregistrat o creștere de 40 %, pe primele nouă luni ale anului [...]
FoodProcessing anunță lansarea unui nou echipament de ambalare a produselor alimentare, folosind o tehnologie inovatoare, denumită de specialiști PoziPressure. Mai precis, este vorba despre Ultravac 2100, care este un utilaj de vacuumare de mare productivitate dotat cu o cameră dublă de vacuumare și ambalare. Noul echipament nu are restricții în ambalarea flexibilă. Prin camerele de vacuum este păstrată prospețimea produsului, eliminând depunerile d [...]
Producătorul de ambalaje din carton Ecopack Ghimbav (AMCP), controlat de omul de afaceri Vladimir Cohn, mizează pe o creștere cu 10% a capacității de pro­ducție după ce va finaliza în această toamnă o investiție într-o nouă mașină de produs cutii din carton ondulat  În prezent, capacitatea de producție a fabricii Ecopack din Ghim­bav este de aproximativ 100 mil. mp de carton ondulat pe an.  „Investițiile totale vor fi de circa 1 milion de euro și [...]
Checuri comercializate sub marca grupului Carrefour din Argentina cu mențiunea "cocaină: 12 grame" în lista de ingrediente ce figurează pe etichetă au declanșat o avalanșă de reacții ironice pe rețelele de socializare, relatează AFP. Grupul francez, care numără peste 500 de magazine în Argentina, și-a prezentat scuze, deplângând o "glumă de prost gust" din partea unui angajat al unui furnizor al lanțului. "De la Carrefour Argentina vrem să liniștim clienții noștri, [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN