Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Agenții economici care desfășoară activități comerciale, de producție sau prestări servicii au obligația obținerii acordului administrației publice locale, materializat prin eliberarea unui certificat de oportunitate, de către primăria localității în care își desfășoară activitatea.


 


Cerințe și criterii ce trebuie îndeplinite


 


Certificatul de oportunitate, emis simultan cu avizul pentru programul de funcționare, se eliberează pentru fiecare punct de lucru al agenților economici, sediile sociale nefiind supuse autorizării, excepție făcând cazurile de vânzare la distanță, când nu există un depozit al agentului economic respectiv. Exercitarea activităților comerciale cu produse din sectorul alimentar și activitățile de alimentație publică necesită cunoștințe de specialitate și se efectuează cu personal calificat. Respingerea cererii de eliberare a certificatului de oportunitate poate fi contestată conform legii contenciosului administrativ.


 


Personalul angajat în efectuarea activităților comerciale cu produse din sectorul alimentar și alimentație publică trebuie să îndeplinească una dintre următoarele cerințe profesionale:



  1. să fi absolvit un curs de specialitate, pentru producția/comercializarea produselor alimentare și/sau de alimentație publică, organizat conform legislației în vigoare;

  2. să fi desfășurat cel puțin 2 ani de activitate profesională în domeniul producției/comercializării produselor alimentare și/sau de alimentație publică și să fi absolvit un curs de noțiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu legislația în vigoare.


 


Cererile referitoare la eliberarea certificatului de oportunitate nu trebuie să contravină planului general de dezvoltare urbană locală și criteriilor generale privind determinarea zonelor comerciale din localități. Totodată, solicitările trebuie să aibă în vedere posibilele prejudicii pe care le poate aduce activitatea ce urmează a fi desfășurată, spațiilor aflate în apropierea sau incinta unor clădiri de valoare arhitectonică ori cu valoare de patrimoniu. În aceste condiții, activitatea trebuie desfășurată în spații armonizate cu arhitectura zonală.


 


Armonizarea principiilor urbanismului cu cele de mediu sunt imperios necesare, deținerea legală a spațiului în care se desfășoară activitatea făcându-se sub condiția respectării prevederilor legale, în materie de urbanism, circulație (neafectarea spațiilor pietonale și rutiere), respectarea normelor de conviețuire socială, ordine și liniște publică.


 


Pentru spațiile situate în clădiri colective, schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație situate în clădiri colective se poate face numai în baza hotărârii Adunării Generale a Asociației de proprietari, cu acordul proprietarilor direct afectați, cu respectarea prevederilor Legii locuinței și a prevederilor legale privind organizarea și funcționarea Asociațiilor de proprietari.


 


Metodologia de eliberare


 


În vederea obținerii certificatului de oportunitate emis de primăria locală se vor anexa în copie, alăturat cererii pentru obținerea certificatului de oportunitate (formular tip) și a cererii pentru aprobarea programului de funcționare (formular tip):



  1. Acordurile vecinilor limitrofi, sub semnătură privată;

  2. Actul constitutiv al societății (statut, contract de societate);

  3. Certificatul de înmatriculare sau înregistrare la Registrul Comerțului și anexele aferente, în cazul certificatului de înmatriculare preschimbat;

  4. Cod fiscal;

  5. Actul deținerii legale a spațiului, plan de situație;

  6. Declararea punctului de lucru la Oficiul Comerțului sau la Administrația Finanțelor Publice;

  7. Certificatul de clasificare (pentru structurile de primire turistice cu funcțiuni de alimentație publică și pentru unități de alimentație publică);

  8. Acorduri, avize, autorizații, licențe ale instituțiilor expres stabilite și prevăzute de legislația în vigoare;

  9. Contract pentru depozitarea și ridicarea gunoiului;

  10. Acte de calificare profesională de specialitate


 


Cererile pentru eliberarea certificatului de oportunitate pot fi respinse dacă contravin planului general de dezvoltare urbană și criteriilor generale privind determinarea zonelor comerciale din localități. Totodată, solicitările nu pot fi aprobate dacă activitatea se desfășoară în spații improvizate sau nu se armonizează cu arhitectura zonală. Certificatul de oportunitate va fi eliberat persoanei fizice sau juridice, în termen de 30 de zile de la solicitare.


 


Certificatul de oportunitate va fi înseriat și numerotat, va prezenta elemente de siguranță specifice și va fi format din două părți: una care va rămâne în evidența primăriei locale și cealaltă parte, care va fi eliberată agentului economic, în baza documentației depuse. Taxa pentru eliberarea certificatului de oportunitate emis persoanelor fizice și juridice și viza anuală a acestuia sunt prevăzute în hotărârea Consiliului local al primăriei emitente, privind impozitele și taxele locale,


 


Vizarea anuală a certificatului de oportunitate este obligatorie până la data de 30 aprilie a fiecărui an, după care se percep majorări de întârziere, în cuantumul stabilit prin dispozițiile legale în vigoare. Taxa se achită la casieria primăriei locale sau prin ordin de plată, în contul bugetului local.


 


În ce privește programul de desfășurare a activității, unitățile care desfășoară activități de comerț, producție și prestări servicii pot fi deschise în toate zilele săptămânii. Fiecare agent economic își stabilește programul de funcționare, cu prevederile înscrise în legislația muncii, cu condiția respectării reglementărilor în vigoare privind liniștea și ordinea publică și în conformitate cu solicitările autorităților administrației publice locale privind continuitatea unor activități comerciale, în funcție de necesitățile consumatorilor.


 

Alte articole recomandate:

Consiliul Concurenței recomandă modificarea contractelor între producătorii de bere și restaurante, hoteluri și firmele de catering (HoReCa), astfel încât să fie eliminate acele clauze care limitează concurența. În urma anchetei sectoriale derulate pe piața berii, Consiliul Concurenței a constatat că unitățile HoReCa încheie fie contracte privind prestarea anumitor servicii de promovare în beneficiul produselor unor producători, fie contracte [...]
Mihai Petre, Senior Tax Manager-Deloitte si Cosmin Dinca, Tax Consultant-Deloitte: Fiind într-un continuu proces de expansiune, exporturile Românei sunt acoperite de marii producători care au diversificat cerințele clienților de pe piețele externe ale Uniunii Europene. Deși după aderarea României la Uniunea Europeană volumul exporturilor a scăzut ca urmare a apariției tranzacțiilor intracomunitare, vămuirea mărfurilor reprezintă o preocupare continuă pentru [...]
  Europarlamentarul Rareș Niculescu (PDL) avertizează asupra posibilei scumpiri a cărnii de porc și a celei de pui în urma adoptării unei recomandări a Parlamentului European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie.Potrivit unui comunicat al lui Rareș Niculescu transmis vineri, decizia PE de obligativitate a trecerii pe etichetele produselor de carne, suplimentar, și a locului de naștere al animalului, pe lângă locul unde a fost crescut și locul [...]
Modificările propuse de Programul Politicii Agricole Comune-PAC 2020 referitoare la încurajarea consumului de fructe în școli vizează creșterea bugetului total al programului de la 90 la 150 milioane euro,creșterea ratei de co-finanțare UE de la 50-75% la 75-90% și finanțarea măsurilor educaționale adiacente din fondurile UE, actualmente acestea sunt finanțate exclusiv din fonduri naționale, publice sau private.   În acest sens, Raportul Curții Europene a Auditorilor [...]
Majoritatea lucrurilor pe care le aruncăm pot fi reciclate. Reciclare are avantaje pentru mediului înconjurător, contribuie la formarea de noi locuri de muncă și poate încuraja inovarea. Resursele limitate, emisiile mari de carbon și poluarea la scară largă au forțat Uniunea Europeană (UE) să intensifice procesul de reciclare în țările membre pentru a transforma economia europeană într-una mult mai circulară, dar și pentru a crea locuri de muncă, pentru a red [...]
(Mediafax) Senatul a adoptat Ordonanța de Urgență care stabilește majorarea accizei la carburant și schimbarea modului de calcul, introducerea impozitului pe construcții speciale sau majorarea redevențelor. La finalul anului trecut, după ce Guvernul a adoptat OUG, președintele Băsescu declara că nu va adopta Bugetul de stat pe 2014 dacă nu se renunță la majorarea accizei pentru benzină. Ulterior, președintele a semnat Bugetul, întrucât Guvernul a decis amânarea accizei cu [...]
Nawaf Salameh, fondatorul și președintele executiv al Alexandrion Grup România, cel mai mare producător local de băuturi spirtoase, consideră că legea insolvenței a fost cea mai mare greșeală făcută de România în ultimii ani. „Legea insolvenței este cea mai mare problemă pe care o avem. Cei mai grei ani pentru mine ca om de afaceri, pentru Alexandrion, dar nu numai, ci și pentru România, au fost cei care au urmat acestei legi a insolvenței. Această lege nu trebuie [...]
Fermierii care produc țuică în gorspodăriile proprii vor trebui să înregistreze producția de alcool realizată și să solicite autorităților statului calcularea accizei pentru producția obținută, arată un proiect de lege aflat în lucru. Legislația actuală prevede că toate gospodăriile individuale care au instalații de producție de țuică și rachiuri trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială și au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalații pe toată [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN