Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Piața vinului este în continuare grevată de un mare grad al evaziunii fiscale și a pieței negre, o cantitate însemnată din marfa celor care produc între 40-1.000 de hectolitri de vin pe an se comercializează pe marginea drumului, în spații neadecvate, fără un control al calității produsului, susțin reprezentanții Patronatului Vinului.


Recent, Patronatul Național al Viei și Vinului a cerut ministerelor Finanțelor și al Agriculturii ca, în noul Cod Fiscal, să fie considerați mici producători de vin cei care produc între 40 și 1.000 de hectolitri pe an, urmând ca activitatea acestora să fie fiscalizată și supusă unui control al calității. „Am cerut definirea micului producător, pentru ca acesta să-și poată comercializa legal și în condiții de siguranță alimentară producția.


Nu 1.000 de hectolitri, pragul maxim prevăzut de legislația europeană în definirea micului producător, ci până la 40 de hectolitri (4.000 de litri) să se considere autoconsum, iar între 40 de hectolitri și 1.000 hl să se producă și să se comercializeze vinul sub un control fiscal, o formă simplificată de antrepozitare fiscală, iar antreprenorul să fie înregistrat măcar ca persoană fizică autorizată, pentru a intra sub rigorile controlului fiscal și ale controlului de calitate a vinului, eliminând astfel riscurile de siguranță alimentară”, a declarat, pentru Mediafax, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului, informează Agroinfo.


Potrivit acestuia, o mare parte din marfa celor care produc între 40-1.000 de hectolitri pe an se comercializează pe marginea drumului, în spații neadecvate, fără un control al calității produsului. „Această măsură ar crește siguranța consumatorului și ar elimina concurența neloială din piață”, crede reprezentantul patronatului.


În România se produc anual în jur de 4 milioane de hectolitri de vin, mai mult de jumătate din producție fiind nefiscalizată, susține Ovidiu Gheorghe. Pentru viticultori, anul de recoltă 2014 a fost dificil din cauza precipitațiilor abundente de pe întreg cuprinsul țării, multe dintre ploile căzute fiind însoțite de grindină.


Potrivit Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), precipitațiile abundente și grindina au generat la nivel național următoarele influențe: număr mare de tratamente fitosanitare și, implicit, costuri mai mari de producție comparativ cu alți ani agricoli, diminuarea recoltelor față de anul precedent și întârzierea campaniilor de recoltare cu circa două săptămâni față de perioada normală.

Alte articole recomandate:

Agenții economici care desfășoară activități comerciale, de producție sau prestări servicii au obligația obținerii acordului administrației publice locale, materializat prin eliberarea unui certificat de oportunitate, de către primăria localității în care își desfășoară activitatea.   Cerințe și criterii ce trebuie îndeplinite   Certificatul de oportunitate, emis simultan cu avizul pentru programul de funcționare, se eliberează pentru fiecare punct de lucru al [...]
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș, a declarat recent că vrea ca cele două scheme separate de distribuție a produselor alimentare sănătoase în școli - cea pentru lapte, din 1977, respectiv cea pentru legume-fructe, din 2009, să fie incluse într-un singur program, păstrând aceiași alocare bugetară.   Astfel, Comisia Europeană (CE) vine cu anumite elemente de simplificare și de flexibilitate pentru a crește eficiența acestui program. Mai mult, potrivit spuselor [...]
Joi, 17 aprilie 2014, de la ora 11:00, va avea locCONFERINȚA DE LANSARE A CAMPANIEI DE REDUCERE A TVA LA CARNE ȘI PREPARATELE DIN CARNE la sediul Federației Naționale PRO AGRO (Bd. Carol I, nr. 6, et. 2, sector 3, București – lângă clădirea MADR). În aceeași zi va fi lansată și platforma on-line www.taietva.ro. Prin intermediul acesteia românii se pot implica direct în susținerea campaniei și pot urmări [...]
Selgros a fost primul mare retailist care a reacționat, după ce, ieri, a fost anunțată că a fost amendată de Consilul Concurenței cu peste 11 milioane de euro pentru practici anticoncurențiale.   După cum se afirmă în revista Fabrica de Carne, care a preluat un comunicat oficial, Consiliul Concurenței a amendat patru dintre cei mai importanți jucători din comerțul local – Metro Cash&Carry, Selgros, Mega Image și Real – cu 29 de milioane de euro [...]
Cei mai mari producători și importatori au luat decizia de a înființa asociația patronală a producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase denumită Spirits Romania. Asociația, în curs de înființare, va deveni membră spiritsEUROPE, cel mai important patronat european din industria băuturilor spirtoase, având în componența sa 31 de asociații profesionale naționale din 25 de țări, precum și pe cei mai importanți producători din domeniu: Bacardi Martini, [...]
Ministrul finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat, miercuri, că numărul de firme active în domeniul panificației a crescut datorită reducerii TVA de la 24% la 9%, fără a preciza cifra. Ulterior, președintele Rompan, Aurel Popescu, a spus că, acum, sunt înregistrate 4.570 de firme la Autoritatea Sanitar-Veterinară, față de 5.000, în urmă cu un an.Premierul Victor Ponta, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și reprezentanții Rompan au [...]
Fermierii care produc țuică în gorspodăriile proprii vor trebui să înregistreze producția de alcool realizată și să solicite autorităților statului calcularea accizei pentru producția obținută, arată un proiect de lege aflat în lucru. Legislația actuală prevede că toate gospodăriile individuale care au instalații de producție de țuică și rachiuri trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială și au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalații pe toată [...]
Prin Ordonanța de Urgență nr. 9,adoptata recent, Guvernul a introdus obligativitatea caselor de marcat electronice fiscale în magazine, măsura urmând să fie implementată de către retaileri în trei etape, în funcție de dimensiunea business-ului. Astfel, retailerii încadrați în categoria “mari contribuabili” vor avea obligația de a utiliza doar case de marcat fiscale cu jurnal electronic începând cu data de 1 aprilie 2016, în cazul [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN