Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Banca Transilvania, al treilea jucător din sistemul bancar, prognozează o creștere economică pentru anul 2015 de 3,2 %, fiind cea mai optimistă, din acest punct de vedere, al estimărilor privind evoluția economiei românești, în condițiile în care, majoritatea estimărilor analiștilor băncilor locale fiind incluse în intervalul 2%-2,6%. Pe parcursul ultimilor șase ani de la izbucnirea crizei economice, România a înregistrat o creștere economică de peste 3% doar în 2013, ascensiunea PIB fiind atunci de 3,4%.


Anunțul bancherilor transilvăneni surprinde, într-o oarecare măsură, în condițiile în care Comisia Europeană a revizuit în toamnă prognoza pentru 2015 anticipând pentru România un avans economic de doar 2,4%, față de estimarea de 2,6%, prezentată în raportul din primăvară. FMI vede posibilă o creștere a PIB de 2,5% în acest an.


Însă, Banca Transilvania anticipează că în 2016 s-ar putea înregistra chiar un avans al PIB de 4,4%, iar pentru 2017 estimează o creștere economică de 3,8%, informează Ziarul financiar.


„Acest scenariu se axează pe relansarea investițiilor productive, după declinul din 2013 și 2014. Ne așteptăm la creșterea investițiilor cu ritmuri anuale de 7,2% în 2015, 8,6% în 2016 și 7,2% în 2017, evoluție susținută de o serie de factori, precum declinul costurilor de finanțare și relansarea creditării în lei, nivelul record al încasărilor din export, relansarea con­sumului intern și perspectiva redi­na­mizării investițiilor publice“, afirmă Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.


Dacă acest sce­nariu se va con-cretiza, la finalul anului 2017 PIB-ul se va situa cu 11,4% peste nivelul din 2008, evoluție deter­minată de di­namica consu­mu­lui privat (+10% între 2008 și 2017), dar și a exporturilor (+86,4% în același interval de timp). Pe de altă parte, in­vestițiile productive se vor situa cu 30% sub maximul istoric din 2008 la final de 2017. Iar consumul public va consemna la final de 2017 un nivel cu 8,7% mai redus comparativ cu maxi­mul istoric înre­gistrat în 2009, con­form previziunilor Băncii Transilvania.


Evoluția favorabilă a consumului privat va continua pe termen mediu, pe fondul ameliorării condițiilor din piața forței de muncă, dar și al relansării creditării în moneda națională. În scenariul Băncii Transilvania, principala componentă a PIB ar urma să crească cu ritmuri anuale cuprinse în intervalul 3,5%-4% pe termen mediu, după dinamica de aproximativ 5% an/an consemnată în 2014 (cea mai bună evoluție din 2008).


În ceea ce privește consumul public, Banca Transilvania anticipează cvasistagnare pe termen mediu, având în vedere faptul că deficitul structural trebuie să se mențină sub pragul de 1% din PIB. Însă, am putea asista la o redinamizare a consumului public, condiționat de ameliorarea veniturilor bugetare.


Pe de altă parte, cererea externă netă ar urma să aibă o contribuție ușor negativă la PIB pe termen mediu, dinamica medie anuală a exporturilor fiind inferioară celei a importurilor (6,8% vs. 7,6%). Exporturile vor fi susținute pe termen mediu de creșterea competitivității internaționale, dar și de premisele de relansare a economiilor europene. Iar importurile ar uma să fie influențate de relansarea consu­mului și a investițiilor productive pe termen mediu, în viziunea Băncii Transilvania.


România are nevoie de ritmuri de creștere economică susținută, de 4-5% anual, pentru a recupera decalajele structurale și a converge către nivelul de trai din zona euro, noteaza .

Alte articole recomandate:

Prin compoziția sa specială, Yummy Sweetener Red poate înlocui zahărul din preparate fără a modifica gustul acestora, putându-se astfel utiliza într-o varietate largă de preparate culinare.   Acum, pentru prima dată nu trebuie să vă îngrijorați datorită gustului neplăcut al îndulcitorului.   - Echivalentul a 1 kg. de zahăr costă doar 2,2 lei și gustul perfect de zahăr este garantat. - 0 zahăr, 0 calorii, 0 indice glicemic [...]
  Europarlamentarul Rareș Niculescu (PDL) avertizează asupra posibilei scumpiri a cărnii de porc și a celei de pui în urma adoptării unei recomandări a Parlamentului European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie.Potrivit unui comunicat al lui Rareș Niculescu transmis vineri, decizia PE de obligativitate a trecerii pe etichetele produselor de carne, suplimentar, și a locului de naștere al animalului, pe lângă locul unde a fost crescut și locul [...]
(Agerpres) Premierul Victor Ponta are încredere că vinurile românești vor rezista pe piața europeană, în contextul competiției cu cele din Republica Moldova, și consideră că sectorul viti-vinicol din cele două state poate să cucerească Uniunea Europeană. "Cred că rezistăm la o competiție pe piața europeană și poate reușim împreună (cu Republica Moldova, n.r.) să vindem cât mai mult spre Vest, unde este, de asemenea, o competiție foarte mare. Vom rezista cu [...]
Producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deține pe piața locală două fabrici la Salonta, județul Bihor, a avut în primul semestru o cifră de afaceri de 10 mil. euro, nivel similar cu cel din prima jumătate a anului trecut. Compania și-a bugetat pentru acest an afaceri totale de 23 mil. euro, în creștere cu 9,5% față de 2014.   „Am mărit capacitatea de producție a cutiilor de carton pentru a acoperi con­tractele câștigate. Structura de [...]
Guvernul are în vedere, după reducerea TVA la grâu, pâine și produse de panificație, scăderea TVA la legume-fructe și produsele bio, iar la carne și la produsele din carne o astfel de măsură ar putea fi luată în calcul în 2015, a declarat premierul, la TVR, în cadrul emisiunii "Viața satului". "Am dat o mare bătălie anul trecut să reușim să reducem (TVA - n.r.) la grâu și la pâine, la panificație. Și, din punctul meu de vedere, s-a dovedit un [...]
(INS) Producția de brânzeturi, inclusiv brânza obținută exclusiv din lapte de vacă (88,3% din producția totală de brânzeturi), a scăzut, în septembrie 2014 comparativ cu august, cu 798 de tone (12,4%). Evoluții similare s-au înregistrat și la cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare, care s-a redus, în septembrie, cu 3.734 tone (4,2%), conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică [...]
Procesatorii importa tot mai mult lapte in timp ce producatorii romani se chinuie tot mai mult să își vândă marfa. Cantitatea colectată de lapte de vacă de către unitățile procesatoare a scăzut, în primele zece luni din 2013, cu 1,7% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, arată datele Institutului Național de Statistică. În același timp producția a crescut dar pe baza laptelui din import care a crescut în primele zece luni [...]
De obicei, carnea este expusă consumatorilor într-o vitrină frigorifică. Aspectul cărnii atunci când este expusă consumatorilor, în caseta de prezentare, este cel mai important factor pentru a atrage clienții să cumpere produsul, cât și termenul de valabilitate al cărnii. Prin urmare, a fost necesar un studiu al metodei de ambalare, care să păstreze calitatea KNP × carne D, în special păstrarea culorii roșii. Procedeul de ambala [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN