Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Cât au mâncat și cât au băut românii de sărbători? Primele date estimative arată că au fost vânduți  aproximativ 7,3 milioane de cozonaci, au fost sacrificați circa 1,5 milioane de porci tăiați, s-au consumat peste 150 de milioane de ouă și 50 de milioane de litri de vin. În timp ce la cozonaci procesatorii spun că în această perioadă vânzările au fost cu 3-4% mai mari ca anul trecut, la restul alimentelor reprezentanții din domeniu estimează o scădere cu 5-8 la sută comparativ cu anul trecut. Motivul: scăderea puterii de cumpărare.


 


Bugetul de cumpărături pentru Crăciun și Revelion, în acest an, pentru mâncare și băutură, a fost calculat la 600 de lei, în creștere cu 100 de lei față de cel din anul precedent, potrivit unui sondaj realizat de Mednet Marketing Research Center.


Aurel Popescu, președinte , estimea pentru cotidianul Gândul că, de Sărbători, cererea de cozonaci a fost în creștere față de aceeași perioadă din anul trecut. „Estimez că au fost vânduți 7,2 milioane-7,3 milioane de cozonaci, mai mult decât anul trecut cu 3-4 %”. El a spus că vânzările de cozonaci au crescut, comparativ cu cele de la Paște și comparativ cu sărbătorile de iarnă de anul trecut.


În fiecare an, în decembrie, în România se taie peste 1,5 milioane de porci, peste trei sferturi din acestea fiind sacrificați în gospodăriile populației, potrivit datelor INSSE. Sorin Minea, președinte Romalimenta, a declarat că în ce privește tăierile de porci în unitățile specializate, în decembrie 2014, „lucrurile au stat mai bine ca anul trecut, dar anul trecut a fost unul prost”.


La rândul său, Dragoș Frumosu, președinte FSLI, a estimat că, în decembrie, vânzările de produse alimentare de bază – între care carne, produse lactacte – au înregistrat o scădere față de același interval de anul trecut din cauza scăderii puterii de cumpărare.


„Nu am o situație clară încă, dar cred că în decembrie anul acesta față de octombrie, noiembrie, a fost o creștere cu 10% a vânzărilor la principalele produse alimentare. Față de decembrie 2013, în decembrie 2014 a fost o scădere a vânzărilor, în medie, la produsele alimentare, cu 5-8%, pe fondul scăderii puterii de cumpărare”. El s-a arătat revoltat de prețurile practicate de unii comercianți, dând exemplul produselor din carne de porc.


„Nu este posibil ca un kilogram de jumări să ajungă să coste 50-60 de lei, iar cel de șorici 80 lei. Aceștia nu se mai numesc comercianți, ci bișnițari sau șmenari. Este speculă. Aici este vorba despre comercianți, nu de producători, pentru că nu producătorii fac asta”.


În decembrie anul trecut, în România au fost sacrificați 1.543.000 de porci, reprezentând 28% din totalul porcinelor sacrificate în întreg anul, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INSSE).


Și consumul de vin crește cu ocazia sărbătorilor de iarnă a crescut cu 50% față de o lună obișnuită, potrivit datelor de la Patronatul Vinului. Consumul de vin a fost estimat la 50 de milioane de litri în luna decembrie. Consumul anual de vin în România este de 24 de litri pe cap de locuitor, față de 58 de litri pe cap de locuitor în Franța, spăre exemplu.


Decembrie a fost una dintre cele mai bune luni dintr-un an pentru marii retaileri. „În decembrie se realizează aproximativ 12% din totalul vânzărilor din an. La Cora au crescut vânzările în decembrie 2013 față de decembrie 2012 cu 5%. Una dintre explicații este deschiderea a două noi magazine în 2013”, a declarat Ana Maria Florea, PR Cora România. Florea spune că în perioada sărbătorilor de iarnă s-au înregistrat vânzări în creștere la produse alimentare, „cu vârfuri la carne de porc, dulciuri și băuturi”.

Alte articole recomandate:

  Piața locală a energizantelor, unde giganții interna­ționali Red Bull și brandul Burn al Coca-Cola se luptă pentru supremație, a pierdut anul trecut 4 procente în volum, fiind în trend cu evoluția întregii piețe, care per total s-a contractat tot cu 4%, arată datele companiei de cercetare Canadean, remis de ZF.   Piața energizantelor, una dintre categoriile din industria băuturilor răcoritoare cu cel mai mare avânt în ultimii ani, este estimată [...]
Denitron Termo este unic importator al abatoarelor și fabricilor de procesare a cărnii modulare FINMODULES fabricate de firma KOMETOS OY. Acestea sunt destinate pentru carne de oaie, vită, porc , struț etc. , au o construcție modulară și sunt formate dintr-unul sau mai multe module funcționale. Capacitatea de procesare este cuprinsă între 500 kg și 20.000 kg pe zi, în funcție de complexitate și numărul de module funcționale. În afară de [...]
Pe toată perioada târgului INDAGRA (29 octombrie – 2 noiembrie 2014), ce are loc la Romexpo, în București, Organizația Somelierilor din România oferă la vânzare, în cadrul pavilionului central (Pavilionul A) la standul D302, cartea ”Somelierul, un altfel de manual”. Cu un număr de 512 pagini, această adevărată enciclopedie în domeniu, apărută în primăvara acestui an, este structurată pe nivele de pregătire, sub forma a peste [...]
Grupul francez Lactalis, care în urmă cu cinci ani a cumpărat producătorul de lactate LaDorna de la omul de afaceri Jean Valvis, a înlocuit brandul LaDorna de pe produsele din categoria telemea cu brandul President, recunoscut la nivel european, în urma unui proces de rebranding început în mai 2013 și finalizat la începutul acestui an. Astfel, în prezent în magazine se comercializează telemea President, dar mai există și loturi de telemea care au [...]
Polibutilena succinată bio (PBS) folosită ca material de ambalat este deja investigată ca parte a unui proiect european, informează Dairy Reporter. SUCCIPACK va produce materiale PBS cu acid succinic bio 100% ( din grâu) pentru procesarea de ambalaje pentru alimente.Aceasta va ajuta industria europeană, în special întreprinderile mici și mijlocii, să își întărească avantajul competitiv asupra dezvoltării PBS-ului bio în SUA și Asia. Scopul [...]
Un grup de cercetători de la Universitatea japoneză Mie au informat că au reușit să obțină un biocombustibil produs din portocale inapte pentru consum și care a dat rezultate bune pentru eficiența și calitățile sale puțin corozive, relatează EFE. Echipa este implicată de peste un an în acest proiect și încearcă să profite de excedentul de portocale care există în localitatea Mihama (prefectura Mie), vestită pentru producția sa de [...]
Miercuri 28 octombrie 2015 are loc deschiderea oficială INDAGRA FOOD în cadrul centrului expozițional Romexpo. Pentru perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2015, organizatorii estimează un număr de peste 60 de mii de vizitatori specializați din peste 27 de țări.  La standurile celor peste 170 de companii românești și străine, vizitatorii vor avea ocazia să cunoască ultimele tendințe și apariții în ceea ce privește evoluția tehnologiilor din industria agro-alimentară [...]
Studiile realizate încă din anii 50, folosind electroforeza pe hârtie (PE), au scos în evidență polimorfismul proteinelor majore din lapte, Beta-LG fiind prima proteină al cărei polimorfism a fost identificat în 1955. Odată cu apariția unor tehnici de analiză a proteinelor: SGE (electroforeza în gel de amidon), AE (electroforeza în gel de agaroză), PAGE (electroforeza în gel de poliacrilamidă), IEF (electroforeza prin focalizare izoelectrică), HPLC [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN