Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Fermierii care produc țuică în gorspodăriile proprii vor trebui să înregistreze producția de alcool realizată și să solicite autorităților statului calcularea accizei pentru producția obținută, arată un proiect de lege aflat în lucru.


Legislația actuală prevede că toate gospodăriile individuale care au instalații de producție de țuică și rachiuri trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială și au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalații pe toată perioada de nefuncționare. Dacă se dorește folosirea lor pentru a fi produse țuică sau rachiu, din producția propie de legume, proprietarii trebuie să solicite, în scris, autorității vamale desigilarea instalației, iar în prima zi lucrătoare după expirarea perioadei de funcționare a instalației, autoritatea trebuie să resigileze alambicul și să calculeze acciza datorată, în funcție de producție.


Aceste proceduri presupun ca un reprezentant al autorității vamale să se deplaseze până la respectiva gospodărie pentru a pune/scoate sigiliul și a-l informa pe proprietar cât anume are de plată ca acciză.


Sistemul actual va fi însă modificat de Guvern, pentru a face față restructurării schemei de personal a autoritățile fiscale.


Potrivit Mediafax, regula conform căreia instalațiile de producție deținute de către gospodăriile individuale înregistrate poartă obligatoriu sigiliile aplicate de către autoritatea vamală teritorială, pe toată perioada de nefuncționare, va fi abrogată, iar proprietarul va fi obligat să anunțe singur, pe proprie răspundere, cantitățile de produse obținute, în termen de 3 zile de la finalizarea procesului de producție.


Potrivit noului proiect de lege, tot ce va trebui să facă proprietarul dacă va dori să producă țuică este să își notifice în scris intenția, menționând cantitatea și tipul de materie primă ce urmează să fie prelucrate, perioada în care instalația va funcționa, precum și cantitatea de produs estimată să fie obținută. În acest caz, producătorul trebuie să dețină și mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantității și a concentrației alcoolice a produselor obținute.


De asemenea, după realizarea cantității notificate, în termen de trei zile lucrătoare de la expirarea perioadei declarate de funcționare a instalației de producție de țuică și rachiuri, proprietarul gospodăriei individuale va fi obligat să ceară singur autorității vamale teritoriale calculul accizei datorate. Acciza va deveni exigibilă la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la 25 a lunii imediat următoare celei în care acciza a devenit exigibilă.


Modificarea este explicată prin "flexibilizarea" sistemului de supraveghere fiscală în cazul gospodăriilor individuale care produc rachiuri din fructe.

Alte articole recomandate:

Senatorii au respins luni obiecțiile președintelui Traian Băsescu în ceea ce privește legea Camerelor agricole și cea legată de reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale. Pe lista obiecțiilor șefului statului privind această formă a legii camerelor agricole se găsesc: necesitatea menținerii Comitetului Național de Inițiativă și neimplicarea politicului în procesul de alegere a șefului camerei agricole.   Potrivit lui Băsescu, Camerele agricole ar trebui [...]
Mai mulți deputați și senatori din Opoziție au depus două proiecte legislative care, dacă vor fi aprobate în Parlamentul României, vor proteja agricultorii români de  două taxe care amenință să falimenteze mii de ferme. Inițiativele semnate de 47 de parlamentari de la PDL, PP-DD, FC și PNL vizează eliminarea majorării accizei la carburanți din 1 aprilie, precum eliminarea taxei pe construcțiile speciale, cunoscută drep [...]
Schimbarea sistemului de etichetare în UE va afecta toate companiile de produse alimentare. Noul regulament de etichetare la produsele alimentare va intra în vigoare la sfârșitul anului viitor. O modificare importantă este reînnoirea etichetării nutriționale, care va deveni obligatorie, prin înlocuirea CZE (Cantitatea Zilnică Estimată) cu RIS (aportul de referință). David Praz, principalul consilier pe probleme de legislație alimentară de l [...]
Modificările propuse de Programul Politicii Agricole Comune-PAC 2020 referitoare la încurajarea consumului de fructe în școli vizează creșterea bugetului total al programului de la 90 la 150 milioane euro,creșterea ratei de co-finanțare UE de la 50-75% la 75-90% și finanțarea măsurilor educaționale adiacente din fondurile UE, actualmente acestea sunt finanțate exclusiv din fonduri naționale, publice sau private.   În acest sens, Raportul Curții Europene a Auditorilor [...]
Legea care prevede ca toate supermarketurile să aibă 50% produse românești a fost adoptată de Camera Deputaților, care este cameră decizională, cu 293 de voturi „pentru”. Legea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, noteaza postul Digi 24. Comercianții amenințau cu închiderea unor magazine, dacă această lega va trece de Parlament în forma actuală. Ei spuneau că activitatea unor unități poate fi suspendată, dacă nu [...]
Reprezentantii companiilor din industria carnii cer insistent reducerea la 5% a TVA pentru produsele lor, sustinand ca statul pierde din cauza taxei prea mari peste 450 de milioane de euro pe an, suma care intra in buzunarele evazionistilor, informează Național. Reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro sustin ca, daca s-ar reduce TVA la 5% in industria carnii, evaziunea ar scadea de zece ori mai mult ca in oricare alt domeniu agro-alimentar. Patronii nu au specificat la ce alt [...]
Traian Băsescu, președintele României a retrimis ieri, 9 decembrie Parlamentului, legea de aprobare Ordonanței Guvernului 58/2013 care viza organizarea camerelor pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală. Potrivit acestuia, motivul pentru care nu a promulgat legea este că se urmărește repolitizarea camerelor agricole. Președintele a rugat Parlamentul să reanalizeze legea, recomandând ca legea să fie concepută astfel încât agricultorii să-i aleagă pe [...]
Reacționând față de situația deosebit de gravă din zona afacerilor cu alcool și băuturi spirtoase, Asociația Spirits România a luat atitudine în mod public, prin domnul Florin Rădulescu, președintele organizației.   Potrivit acestuia, statul român colectează circa 85 de milioane de euro anual din acciza la alcool (fără bere și vin), în timp în ce țări precum Bulgaria sau Slovacia, unde consumul de băuturi spirtoa [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN