Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Noile reguli europene de etichetare alimentară au intrat in vigoare de sâmbătă, acestea urmărind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor conține și informații despre valoarea nutritivă a alimentelor, potrivit Federației Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.


           Această reglementare - Regulamentului UE 1169/2011- ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranță alimentară să fie mai bine protejate. Comisia Europeană a detaliat joi aceste noi măsuri, care intră în mod progresiv în vigoare începând din 13 decembrie, la trei ani după adoptarea lor, în urma unor numeroase confruntări și compromisuri cu industria agroalimentară.  Reprezentanții Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) și cei ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au avut o dezbatere la începutul lunii decembrie pe această temă, clarificând o parte dintre problemele generate de regulamentul care va fi aplicat treptat din 13 decembrie 2014 și a cărui respectare va fi obligatorie din 2016.


               


          În cadrul întâlnirii s-a convenit îmbunătățirea lizibilității prin introducerea unei dimensiuni minime a caracterului de literă, scoaterea în evidență a alergenilor în lista ingredientelor prin litere îngroșate, obligația ca alimentele ne-preambalate să aibă informații cu privire la prezența sau absența alergenilor și să fie specificată pe etichetă originea cărnii neprocesate de porc, oaie, capră sau pasăre.  De asemenea, pe etichete vor fi introduși termeni noi, care vor furniza informații suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compoziția produsului, de exemplu 'pește format' și suplimentar consumatorii vor putea afla de pe etichetele produselor și informații despre conținutul în energie și în nutrienții principali, raportați la consumul de referință. Potrivit Romalimenta, schimbarea etichetelor nu va avea drept consecință majorarea prețurilor.


         


          Potrivit Comisiei Europene, 'patriotismul alimentar' va beneficia de extinderea, la carnea de porc, oaie, capră și pasăre, a indicației obligatorii de origine, impusă până acum doar cărnii de vită.Aceste reglementări vor trebui să se aplice și vânzărilor online. Pentru a garanta respectarea acestor reguli, UE examinează în prezent o înăsprire a controalelor și sancțiunilor, care vor trebui să fie 'disuasive', potrivit unei surse europene.

Alte articole recomandate:

Peste 3.000 de litri de apă minerală au fost confiscați, ieri, de polițiști, în urma pechezițiilor în trei magazine din Sectorul 3, pentru că sursa indicată pe etichetă a apei respective este un izvor neînregistrat, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Poliției Capitalei. Surse din Poliție au precizat că anchetatorii au ridicat 3.015 litri de apă minerală marca Saguaro, din trei hipermarketuri Lidl din Sectorul 3. Potrivit etichetei, apa respectivă ar proveni din [...]
Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizația Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com. Folosind informațiile puse la dispoziție de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe și legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor și legumelor ce conțin pesticide. Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două [...]
 O probă dintr-o serie de materie primă, material de ambalare sau produs finit, care este păstrată cu scopul de a fi analizată în cazul în care această necesitate apare în timpul perioadei de valabilitate a seriei respective de produse, este reprezentată prin proba de referință. Dacă stabilitatea permite, se păstrează probe de referință din etapele intermediare critice sau din produsul intermediar, transportat în exterior și ieșit de sub contro [...]
    In cadrul Indagra, expoziție ce se va desfășura în perioada 28 Ocombrie – 1 Noiembrie la Romexpo, vizitatorii sunt așteptați la standul 34, pavilionul C2. Societatea Aqua D&P Technologies prezintă soluții pentru tratarea și epurarea apelor uzate. Inginerii Aqua D&P și partenerii săi vă stau la dispoziție pentru găsirea unei soluții optime pentru aplicația dumneavoastră. Indiferent că dețineți o [...]
  La această ediție a târgului internațional Indagra, noi, MICROCAT România și bunii noștri prieteni și colaboratori AQUA D&P TECHNOLOGIES, am hotărât să punem la aceiași masă cei mai buni specialiști în domeniul epurării apelor uzate. Vom analiza sistemul de operare si vă vom da soluția optimă chiar acolo la stand. Vă punem la dispoziție întreaga gamă de produse și servicii oferite iar specialiștii [...]
  Asociația Națională Suedeză pentru Industria Alimentară (NFA) a schimbat eticheta sa pentru alimentație sănătoasă, Keyhole care este în concordanță cu noile reguli privind nutriția, însemnând mai puțină sare, mai multe proteine integrale și o gamă mai largă de produse care pot purta acest logo, informează Food Navigator. NFA a redus cantitatea de sare pe care produsele din toate categoriile o pot conține dacă vor purta logo-ul [...]
Lista distilator românești de top nu poate fi completă fără gama produsă de Vincon Vrancea. cap de listă este vinarsul Jad, cu o vechime de 35 de ani. „Păstrat în butoaie de stejar, vinarsul și-a definit personalitatea distinctă și complexitatea pentru a oferi experiența pură a bogăției aromatice. 35 de ani în butoaie de stejar, în permanent contact cu lemnul, pentru un buchet perfect conturat și o culoare aparte. 35 de ani de fidelitate pentru tradiț [...]
Mierea de albine este un produs alimentar complex care poate fi destul de ușor falsificat prin o mulțime de procedee si tehnici clasice sau moderne. Cum să ne asigurăm că mierea este naturală? Mierea este unul dintre cel mai frecvent falsificate produse alimentare. În general, falsificarea mierii se realizează prin hrănirea cu zahar a albinelor, însă poate fi supusă și la alte tipuri de falsificări, mult mai nocive.  Astfel, pentru mărirea consistenței se folosește amidon sau [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN