Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Romalimenta si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au organizat recent, un seminar de informare despre noua etichetare a alimentelor, prilej cu care a fost discutat Regulamentul1169/ 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.


 


La eveniment au participat peste 150 de reprezentanti ai industriei alimentare, dar si ai serviciilor alimentare si ai presei romanesti. Acestia au discutat in amanunt si au clarificat numeroase aspecte reglate prin Regulamentul UE (1169/2011) ce va fi aplicat incepand cu 13 decembrie 2014.


Ultima luna din an aduce o schimbare majora in industria alimentara si a bauturilor: in toate magazinele din Romania si UE, pe ambalajul produselor se va gasi o cantitate de informatii mai consistenta, cu scopul de a informa cat mai bine consumatorii cu privire la valorile nutritionale si ingredientele alimentelor, precum si alti factori considerate importanti. In acest mod, Uniunea Europeana se asigura ca toti cumparatorii vor beneficia de o informare corecta si completa, astfel incat sa poata lua decizii in cunostinta de cauza in ceea ce priveste propria alimentatie.


Printre elementele majore introduse de Regulamentul 1169/2011, se numara:


• Declaratia nutritionala, afisata pe majoritatea alimentelor preambalate


(incepand cu anul 2016, aceasta va fi obligatorie)


• Imbunatatirea lizibilitatii prin introducerea unei marimi minime a caracterului


• Scoaterea in evidenta a alergenilor in lista ingredientelor (de exemplu prin litere


ingrosate)


• Alimentele ne-preambalate vor avea de asemenea informatii cu privire la


prezenta sau absenta alergenilor


• Va fi specificata originea carnii neprocesate de porc, oaie, capra, pasare pe


eticheta


• Vor fi introdusi pe etichete termeni noi, care vor furniza informatii suplimentare


despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului (ex. “peste


format”).


In plus, consumatorii vor putea afla citind etichetele produselor si informatii despre


continutul in energie si in nutrienti principali, raportati la Consumul de referinta.


Vor avea toate produsele de pe rafturi noile etichete incepand cu 14


decembrie 2014? Nu neaparat. Regulamentul prevede masuri tranzitorii, ceea ce inseamna ca alimentele plasate pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2014 si care nu sunt conforme cerintelor regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor.


Pentru a evita risipa de alimente, intre altele, Regulamentul permite vanzarea acestor produse indiferent cat de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau in conserva au o durabilitate mare si pot persista pe piata cativa ani, deci este posibil consumatorii sa intalneasca produse purtand inca “vechea” eticheta.


Marius Alexandru Dunca (Presedinte ANPC), Anica Popa (Sef- Serviciul Produse si Servicii Alimentare si Nealimentare ANPC) si Paul Silviu Anghel (Director General ANPC), alaturi de Sorin Minea (Presedintele Romalimenta) si Aurel Popescu (Vicepresedinte), au trasat elementele cele mai importante in ceea ce priveste scopul si, implicit, impactul regulamentului la nivel national, atat pentru consumatori, cat si pentru producatori. Domnul Aurel Popescu, Presedintele Rompan, cel care a moderat discutia, a punctat faptul ca noul regulament serveste intereselor "pietei interne prin simplificarea legii, asigurarea determinarii legale si reducerea sarcinilor administrative, aducand beneficii consumatorilor prin impunerea etichetarii clare, inteligibile si lizibile a produselor alimentare”.


Pentru reprezentantii presei, s-a clarificat faptul ca schimbarea etichetelor nu va avea drept consecinta majorarea preturilor, precum si faptul ca nici pentru consumatori schimbarea nu va fi una completa, avand in vedere ca produsele sunt deja marcate cu numeroase informatii si in prezent. Pentru constientizarea schimbarii in randul producatorilor si al populatiei, ANPC va incheia un protocol cu Autoritatea Sanitar Veterinara si cu Ministerul Agriculturii, cu focus pe educatie si informare.


Anumite prevederi ale regulamentului ce pot fi interpretate in diferite moduri sunt lamurite intr-un Ghid de aplicare convenit de Romalimenta si ANPC si care poate fi gasit de saptamana viitoare pe site-ul federatiei.

Alte articole recomandate:

Colegiul National pentru Protectia Consumatorilor Europeni (CNPCE) anunta o actiune la nivel european: inscrierea in Registrul de Transparenta creat si gestionat de Parlamentul European si de Comisia Europeana. Registrul contine informatii privind organizatiile si persoanele care desfasoara activitati independente implicate in procesul de elaborare si punere in aplicare a politicilor europene. „Inscrierea in Registrul de Transparenta te obliga sa introduci informatii despre activitatea [...]
Autoritatea Națională Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va efectua, prin structurile sale teritoriale, în perioada 7 - 19 aprilie 2014, o serie de acțiuni de control specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale, pentru a asigura românilor produse alimentare sigure, informează instituția.           Controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din [...]
Inspectorii ANPC fac controale în hipermarketurile din toată țara, după ce s-a descoperit în Timiș salam cu data de expirare modificată. Inspectorii ANPC au dat amenzi de 370.000 de lei în urma controalelor efectuale joi și vineri la 222 de operatori economici, după verificarea a 16,5 tone de produse din carne.Vineri au fost controlate 184 de hipermarketuri din țară și a fost verificate 8,6 tone de produse. În urma verificărilor a fost oprită definitiv [...]
Cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care va avea loc în zilele de 12 și 13 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, aduce noutăți de substanță, în programul său.    Una dintre acestea este organizarea unei Sesiuni de întrebări și răspunsuri, de dialog liber, fără nicio altă prezentare sau introducere de complezență, între reprezentanți de vârf [...]
Cora Lujerului a fost amendată cu 20.000 de lei de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), care au descoperit alimente alterate, mucegăite, totodată fiind oprite de la vânzare peste 800 de kilograme de legume și fructe stricate. Într-un comunicat de presă transmis joi, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) arată că în urma unei petiții au fost făcute verificări la SC Hipermarche România SA - Cora [...]
Doamna Maria Grapini, europarlamentar, reprezentanta României în Comisia pentru Protecția Consumatorului a Parlamentului European, va participa în calitate de speaker la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov. Cu această ocazie, doamna Maria Grapini va susține o comunicare în Ședința generală [...]

 

Living fresh
meatmilk
testo
infoALIMENT MAGAZIN