Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Cu un consum de 81 de litri pe cap de locuitor, România se află pe locul șapte în Europa, în urma Cehiei, Germaniei, Austriei, Poloniei, Lituaniei și Luxemburgului. Scăderea cu 10% a consumului anul trecut a făcut ca România să piardă un loc în topul celor mai mari consumatori de bere din Europa. Cehii și-au păstrat prima poziție, la distanță mare de următorii clasați. România mai are doar 18 fabrici de bere operate de 12 companii.


România a rămas cu doar 18 fabrici de bere, care acoperă un consum de 16,2 milioane de hectolitri, trei berării fiind scoase din circuitul pro­duc­tiv în timpul crizei, arată cel mai recent raport al Aso­ciației Be­rarii Euro­pei. Cele 18 uni­tăți de pro­duc­ție sunt ope­rate de către 12 com­panii, ma­joritatea mul­ti­naționale, care activează într-o industrie unde consumul a fost de 81 de litri per capita.


În timpul crizei, liniile de pro­ducție au fost oprite la Hațeg (fabrică deținută de Heineken), Blaj (fabrică deținută de Bergenbier) și la Cluj (fabrică deținută de Ur­sus), dar după 1990 Ro­mâ­nia a pier­dut con­s­tant unități de pro­duc­ție în acest domeniu. Spre exemplu în 1994, exis­tau 125 de facili­tăți în care se producea bere.


În timp ce în Europa consumul se mută spre specialitățile de bere ceea ce permite apariția miniberăriilor, România a rămas codașă la acest capitol. Pe plan local există doar două uniăți de mici dimensiuni pentru producția de bere (una la Cluj deținută de Ursus și una la Timișoara deținută de antreprenori), în condițiile în care Cehia funcționează aproape 70 de miniberării, în Germania aproape 700, iar în Austria peste 100.

Alte articole recomandate:

Carnea de pui s-a ieftinit cu 10% în noiembrie, ca urmare a reducerilor de prețuri de 10-15% operate în ultimele luni la poarta fermei, iar producătorii susțin că dacă nu va scădea TVA nu vor rezista presiunii făcute de carnea din import ajunsă pe piața românească după embargoul impus de Rusia. "Am fost chiar ieri în supermarket și, la raft, carnea de pui în carcasă se vinde cu 8 lei kilogramul. Asta înseamnă o reducere de 10% făcută în această lună. [...]
Preocuparea pentru a furniza ambalaje cât mai sigure, din punct de vedere al siguranței alimentare destinate laptelui UHT, precum si sucurilor sau a berii devine din ce în ce mai presantă pentru producătorii de ambalaje, în condițiile în care se pune tot mai mult accentul pe calitatea produselor. O soluție oferă compania Sidel, noutatea fiind anunțată de DairyReporter. Pentru prima oară, companiile de procesare a laptelui pot utiliza tehnologia [...]
Pentru prima oară, companiile de procesare a laptelui pot utiliza tehnologia de decontaminare a ambalajelor PET destinate laptelui UHT. Tehnologia dezvoltată de Sidel reduce greutatea sticlelor cu 20% și, mai mult decât atât, reduce drastic eliberarea de compuși chimici prezenți în materialul în sine, din care este confecționată sticla.   Tema de cercetare a fost lansată în cadrul Sidel încă din 2009, unele variante fiind oferite [...]
Producătorul de zahăr Agrana România (simbol bursier BETA), controlat de firma austriacă Agrana Zucker, își propune ca în cinci ani să revină la vânzări de un miliard de lei, însă cu profit, mizând pe potențialul de creștere a consumului pe plan intern și posibilitatea aprovizionării statelor vecine care nu au propriile fabrici de zahăr.   Compania deține brandul Mărgăritar și a încheiat anul trecut cu afaceri de 955 milioane de lei și pierderi [...]
Producătorul de bere danez Carlsberg a dezvoltat primul ambalaj 100% biodegradabil pentru a îmbutelia băuturi. Prezentat sub denumirea comercială “Green Fiber Bottle”, ambalajul este fabricat din fibră celulozică similară materialului din care sunt produse ambalajele pentru electrocasnice și cofrajele pentru ouă și cântărește "mult mai puțin" față de sticlă, potrivit directorului de ambalaje al companiei, Håkon Langen, citat de Quartz. “Ambalajul va [...]
Nereguli în târgurile de animale din județul Galați. Boala limbii albastre pare să nu sperie pe nimeni. Dovadă – târgul din comuna Drăgușeni funcționa duminică fără nicio problemă. Toate se petreceau sub atenta supraveghere a primarului, care nu a ținut cont de ordinul dat de Direcția Sanitar Veterinară care prevede ca toate târgurile din județ să fie închise.   Este duminică, iar târgul de la Drăgușeni, unul cu tradiție în județul Galați, [...]
Deși, TVA-ul a fost redus, sectorul laptelui și lactatelor nu o duce deloc bine. Fie că vorbim despre partea de producție, fie, că ne referim la procesatori, fiecare dintre ei are numeroase probleme. Cauzele sunt mai multe. Dar, principalul vinovat pare unul singur: marele retail.   Claudiu Frânc: Magazinele nu au redus prețul lactatelor   Chiar și fermierii spun același lucru. La început de toamnă, domnul Claudiu Frânc, [...]
  Oamenii și animalele elimină microorganisme, atât pe cale respiratorie, cât și secreții/dejecții devenite, în urma uscării, surse care conțin, în majoritate, germeni. Utilajele, ustensilele, pereții, plafoanele, ambalajele pot constitui, de asemenea, surse de contaminare prin contact a materiei prime, în primă fază, pe parcursul procesului tehnologic cât și a produsului finit. Contaminările industrial-comerciale sunt specifice fiecărei ramuri în [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN