Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea unor infracțiuni, precum cele legate de scandalul de cărnii de cal.


”Am ajuns la un stadiu în care oferirea de informații despre calitatea produsului și originea acestuia – am văzut acest lucru în scandalul cu privire la carnea de cal – sunt de importanță capitală, iar consumatorii așteaptă de la noi să le dăm informații și ambalaje de încredere”, a declarat Eric Poudelet, director pentru securitatea lanțului alimentar la DG SANCO. Crearea unui instrument, similar cu Sistemul de alertă rapidă al UE pentru alimente și furaje (RASFF), care să transmită alerte cu privire la siguranța alimentară între statele membre, a fost anunțată în luna iunie de către CE, ca răspuns direct la incorecta etichetare în criza cărnii de cal, carnea etichetată ca fiind de vită sau porc fiind de fapt amestecată cu cea de cal.


”Lucrul este într-un stadiu destul de avansat, așa că sperăm să testăm acest program informatic, cu statele membre, la începutul anului viitor”, a declarat Carmen Garau, șeful executiv al departamentului alimentar la DG SANCO. ”Astfel Comisia va putea începe căutarea de tipare ale acestor schimburi, pentru a vedea ce cazuri sunt relevante la nivelul UE, pentru a vedea modele de comportament, pentru a face unele analize de cazuri”, a continuat aceasta.


Garau a declarat că acest instrument va fi lansat inițial pentru a fi utilizat de autoritățile vamale implicate în controlul fraudelor alimentare, și va fi inițial utilizat doar pentru cazurile de fraudă alimentară, dar a remarcat aceasta, că în viitor ar putea fi utilizat și pentru a urmări încălcările legislației europene, chiar și în cazul în care e vorba de nereguli și nu de fraude.


”În al doilea rând, controalele coordonate, utilizate pentru prima dată în timpul scandalului de anul trecut, vor fi utilizate de acum încolo în mod regulat în acest domeniu”, pentru a preveni frauda în domeniul produselor alimentare, a adăugat Garau. Scopul acestor controale coordonate, a explicat ea, a fost acela de a evalua în mod cuprinzător o problemă, precum etichetarea greșită a cărnii de vită. Acest lucru ar putea descuraja evazioniștii, care ar trebui să rețină ”că suntem capabili de a realiza controale coordonate extinse, pe lângă acele controale ce vizează doar o țintă specifică”. Aceste controale implică, de asemenea, o monitorizare pe termen lung arăta Garau, oferind ca exemplu al doilea set de teste ADN pentru a determina conținutul de carne de cal din carnea de vită, teste efectuate în acest an.


În același timp, în cadrul conferinței de la Roma, Comisia Europeană a anunțat că și-a planificat să promoveze o mai bună formare pentru inspectorii din domeniul produselor alimentare și din diferitele instituții ce trebuie să controleze respectarea legii.


”Cheia pentru a avea alerte de informare de eficace este cooperarea între guvern și industria alimentară, precum și luarea unor decizii politice inteligente”, a declarat Glenn Taylor, șeful serviciului științific al Consiliul Comitatului Hampshire din Marea Britanie.


Alte articole recomandate:

(Comunicat) În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producție, colectare, procesare, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit.          Au fost verificate următoarele tipuri de unități: puncte de debarcare a peștelui, centre d [...]
Doamna Dana Tănase, Director al Direcției de Siguranță alimentară Produse de Origine Animală a ANSVSA, va fi speaker al Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk 2016, eveniment care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov. La editia din acest an a EXPO-Conferintei Internationale Meat & Milk, doamna Tanase va participa ca speaker in ziua de 12 mai in dezbaterea „Multi am fost, putini am [...]
(Agerpres) Berea nu ar fi o cauză a obezității, iar un consum moderat nu contribuie la creșterea greutății corporale, arată un studiu publicat de Institutul Științific pentru Sănătate Publică - Louis Pasteur, din Belgia.       Studiul, care a avut la bază obiceiurile a 10.000 de băutori de bere belgieni, arată, că 'un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezității', în timp ce, între factorii de risc în creșterea masei corporale sunt [...]
În cursul lunii ianuarie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 6.357 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, legumelor [...]
Comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia ConsumatorilorIasi au derulat in luna iunie mai multe controale la operatorii economici din judet care comercializeaza produse lactate, informeaza cotidianul Buna ziua Iași. Verificarile au fost efectuate in cadrul tematicii referitoare la modul de respectare a prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si public [...]
În apropierea Sărbătorilor de Crăciun când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. În cazul [...]
În cursul lunii mai 2015, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară. Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități [...]
În perioada 23-27.05.2016, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, au desfășurat activități de control în: cantine care funcționează în incinta creșelor și grădinițelor, unități de procesare și depozitare a produselor alimentare, unități de comercializare a produselor alimentare de origine animală, unități de alimentație publică etc. Au fost verificate 308 de unități, iar în urma acestor controale au fost aplicate [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN