Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea unor infracțiuni, precum cele legate de scandalul de cărnii de cal.


”Am ajuns la un stadiu în care oferirea de informații despre calitatea produsului și originea acestuia – am văzut acest lucru în scandalul cu privire la carnea de cal – sunt de importanță capitală, iar consumatorii așteaptă de la noi să le dăm informații și ambalaje de încredere”, a declarat Eric Poudelet, director pentru securitatea lanțului alimentar la DG SANCO. Crearea unui instrument, similar cu Sistemul de alertă rapidă al UE pentru alimente și furaje (RASFF), care să transmită alerte cu privire la siguranța alimentară între statele membre, a fost anunțată în luna iunie de către CE, ca răspuns direct la incorecta etichetare în criza cărnii de cal, carnea etichetată ca fiind de vită sau porc fiind de fapt amestecată cu cea de cal.


”Lucrul este într-un stadiu destul de avansat, așa că sperăm să testăm acest program informatic, cu statele membre, la începutul anului viitor”, a declarat Carmen Garau, șeful executiv al departamentului alimentar la DG SANCO. ”Astfel Comisia va putea începe căutarea de tipare ale acestor schimburi, pentru a vedea ce cazuri sunt relevante la nivelul UE, pentru a vedea modele de comportament, pentru a face unele analize de cazuri”, a continuat aceasta.


Garau a declarat că acest instrument va fi lansat inițial pentru a fi utilizat de autoritățile vamale implicate în controlul fraudelor alimentare, și va fi inițial utilizat doar pentru cazurile de fraudă alimentară, dar a remarcat aceasta, că în viitor ar putea fi utilizat și pentru a urmări încălcările legislației europene, chiar și în cazul în care e vorba de nereguli și nu de fraude.


”În al doilea rând, controalele coordonate, utilizate pentru prima dată în timpul scandalului de anul trecut, vor fi utilizate de acum încolo în mod regulat în acest domeniu”, pentru a preveni frauda în domeniul produselor alimentare, a adăugat Garau. Scopul acestor controale coordonate, a explicat ea, a fost acela de a evalua în mod cuprinzător o problemă, precum etichetarea greșită a cărnii de vită. Acest lucru ar putea descuraja evazioniștii, care ar trebui să rețină ”că suntem capabili de a realiza controale coordonate extinse, pe lângă acele controale ce vizează doar o țintă specifică”. Aceste controale implică, de asemenea, o monitorizare pe termen lung arăta Garau, oferind ca exemplu al doilea set de teste ADN pentru a determina conținutul de carne de cal din carnea de vită, teste efectuate în acest an.


În același timp, în cadrul conferinței de la Roma, Comisia Europeană a anunțat că și-a planificat să promoveze o mai bună formare pentru inspectorii din domeniul produselor alimentare și din diferitele instituții ce trebuie să controleze respectarea legii.


”Cheia pentru a avea alerte de informare de eficace este cooperarea între guvern și industria alimentară, precum și luarea unor decizii politice inteligente”, a declarat Glenn Taylor, șeful serviciului științific al Consiliul Comitatului Hampshire din Marea Britanie.


Alte articole recomandate:

Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]
  Alexandra Nikolakopoulou a fost anuntata ca nou șeful al DG SANTE din cadrul Comisiei Europene pentru divizia nutriție, compoziție alimentară și informații, urmand lui Basil Mathioudakis, informeaza Food Navigator. Nikolakopoulou va prelua funcția de la Mathioudakis pe 1 martie, când acesta se va pensiona după o carieră de 32 de ani de lucru în Comisie pe 1 martie. Ea deține în prezent funcția de șef adjunct [...]
ANPC a finalizat Raportul ”Cornul si Laptele” 2015, in urma controalelor efectuate in prima jumatate a acestui an, se arata intr-un comunicat emis de aceasta institutie.   Potrivit ANPC, in perioada 9 februarie 2015 - 19 iunie 2015 comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare al prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal [...]
Cu aproape 25 de ani în urmă, au fost emise regulamente de stabilire a unei proceduri comunitare pentru limitarea maximă a nivelului reziduurilor provenite din produsele medicinale veterinare, în alimentele de origine animală.  La nivel național, au fost, de asemenea, structurate direcții și grupuri de cercetare care au susținut Ministerul Agriculturii (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în emiterea și promovarea de [...]
"Cele mai multe dintre prioritățile de cercetare identificate ar trebui abordate în anii următori astfel incat rezultate sa fie disponibile în termen scurt sau mediu (inainte de 2030)", se afirma in raport, informeaza Nutra Ingredients. Diete personalizate, sustenabilitate, elaborarea politicii integrate și informare a consumatorilor a legăturii dintre alimente și sănătate sunt cele patru idei prioritare identificate în raportul de previziune al Comisiei [...]
Din acest an, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau beneficiaza de o sectie noua de diagnostic de laborator. Sectia este inclusa in Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor si va putea analiza in cel mult 48 de ore orice proba prelevata din produsele alimentare din carne. Aici, se vor putea lucra concomitent 96 probe. “Deocamdata, a fost validata intern metoda de determinare a speciei de provenienta din tesut muscular si preparate [...]
(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor. Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă [...]
  Autoritatea sanitar-veterinară Roselhoznadzor, din Rusia, a sistat, marți seară, importurile de bovine, carne de vită, precum și pentru alte produse derivate din România, indicând prezența „encefalopatiei spongiforme bovine”, cunoscută sub numele de „boala vacii nebune”, informează agenția Itar-Tass. Inderdicția dispusă de autoritatea sanitar-veterinară rusă vizează totodată și proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN