Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea unor infracțiuni, precum cele legate de scandalul de cărnii de cal.


”Am ajuns la un stadiu în care oferirea de informații despre calitatea produsului și originea acestuia – am văzut acest lucru în scandalul cu privire la carnea de cal – sunt de importanță capitală, iar consumatorii așteaptă de la noi să le dăm informații și ambalaje de încredere”, a declarat Eric Poudelet, director pentru securitatea lanțului alimentar la DG SANCO. Crearea unui instrument, similar cu Sistemul de alertă rapidă al UE pentru alimente și furaje (RASFF), care să transmită alerte cu privire la siguranța alimentară între statele membre, a fost anunțată în luna iunie de către CE, ca răspuns direct la incorecta etichetare în criza cărnii de cal, carnea etichetată ca fiind de vită sau porc fiind de fapt amestecată cu cea de cal.


”Lucrul este într-un stadiu destul de avansat, așa că sperăm să testăm acest program informatic, cu statele membre, la începutul anului viitor”, a declarat Carmen Garau, șeful executiv al departamentului alimentar la DG SANCO. ”Astfel Comisia va putea începe căutarea de tipare ale acestor schimburi, pentru a vedea ce cazuri sunt relevante la nivelul UE, pentru a vedea modele de comportament, pentru a face unele analize de cazuri”, a continuat aceasta.


Garau a declarat că acest instrument va fi lansat inițial pentru a fi utilizat de autoritățile vamale implicate în controlul fraudelor alimentare, și va fi inițial utilizat doar pentru cazurile de fraudă alimentară, dar a remarcat aceasta, că în viitor ar putea fi utilizat și pentru a urmări încălcările legislației europene, chiar și în cazul în care e vorba de nereguli și nu de fraude.


”În al doilea rând, controalele coordonate, utilizate pentru prima dată în timpul scandalului de anul trecut, vor fi utilizate de acum încolo în mod regulat în acest domeniu”, pentru a preveni frauda în domeniul produselor alimentare, a adăugat Garau. Scopul acestor controale coordonate, a explicat ea, a fost acela de a evalua în mod cuprinzător o problemă, precum etichetarea greșită a cărnii de vită. Acest lucru ar putea descuraja evazioniștii, care ar trebui să rețină ”că suntem capabili de a realiza controale coordonate extinse, pe lângă acele controale ce vizează doar o țintă specifică”. Aceste controale implică, de asemenea, o monitorizare pe termen lung arăta Garau, oferind ca exemplu al doilea set de teste ADN pentru a determina conținutul de carne de cal din carnea de vită, teste efectuate în acest an.


În același timp, în cadrul conferinței de la Roma, Comisia Europeană a anunțat că și-a planificat să promoveze o mai bună formare pentru inspectorii din domeniul produselor alimentare și din diferitele instituții ce trebuie să controleze respectarea legii.


”Cheia pentru a avea alerte de informare de eficace este cooperarea între guvern și industria alimentară, precum și luarea unor decizii politice inteligente”, a declarat Glenn Taylor, șeful serviciului științific al Consiliul Comitatului Hampshire din Marea Britanie.


Alte articole recomandate:

(Comunicat) Producătorii agricoli români susținuți prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spații protejate dau dovadă de seriozitate și cumpătare în ceea ce privește utilizarea optimă și în condiții de siguranța a produselor de protecție a plantelor. Astfel, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de [...]
Medicul veterinar Liviu Harbuz, fost secretar de stat și actualmente deputat, este în cărți pentru un loc în conducerea celei mai importante agenții europene de supraveghere a siguranței alimentare: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – European Food Safety Authority (EFSA). Boardul de management al EFSA este format din șapte membri, iar mandatul actualei echipe de conducere expiră pe 30 iunie 2014. Dr. Liviu Harbuz este singurul specialist român care [...]
Începând cu acest an autoritățile sanitar-veterinare din Rusia au implementat noi reglementări privind transportul cărnii de porc și a produselor din carne de porc pe teritoriul țării. Noile reglementări au fost elaborate de Ministerul Agriculturii din țară, împreună cu serviciul sanitar-veterinar Rosselkhoznadzor pentru a ajuta în prevenirea răspândirii pestei porcine africane, informează Agrobroker. Conform noilor reglementări, fermierilor [...]
Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a prezentat recent într-o conferință de presă trei proiecte cofinanțate din Fondul Social European ”Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013”.  Primul proiect se referă la creșterea eficienței sistemelor de control oficiale în domeniul siguranței alimentare, în principal a siguranței produselor de origine non-animală. Scopul proiectului constă în elaborarea metodologiilor de lucru [...]
“Am speranța că, până în septembrie2014,vom putea exporta carne congelată în China”, a spus Vladimir Mănăstireanu, președinte ANSVSA, la dezbaterea „ Plus-valoarea, influențată de relația STAT-INVESTITOR”, din cadrul Ședinței generale din prima zi a Conferinței Internaționale MEAT&Milk 2014, organizată la Sibiu, în 11-12 iunie a.c. Președintele ANSVSA a susținut că ” una dintre marile șanse ale agroindustriei de a se dezvolta [...]
Nereguli în târgurile de animale din județul Galați. Boala limbii albastre pare să nu sperie pe nimeni. Dovadă – târgul din comuna Drăgușeni funcționa duminică fără nicio problemă. Toate se petreceau sub atenta supraveghere a primarului, care nu a ținut cont de ordinul dat de Direcția Sanitar Veterinară care prevede ca toate târgurile din județ să fie închise.   Este duminică, iar târgul de la Drăgușeni, unul cu tradiție în județul Galați, [...]
Urmare temperaturilor caniculare înregistrate în ultimul interval de timp, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București a dispus efectuarea de controale pentru a verifica modul de transport, manipulare, depozitare și comercializare a produselor alimentare. Au fost verificate mai multe societăți comerciale, cu activitate de transport, depozitare și comercializare a produselor alimentare, la unele din [...]
Compania Biotrend Plus va invita la Indagra Food 2014, in pavilionul A, la parter, stand 04, sector C pentru a va prezenta cel mai bun produs al anului 2014 pentru fabricile de lapte – filtrul care curata laptele de celulele somatice. Reprezentantii companiei va asteapta  cu teste de ultima generatie pentru depistarea antibioticelor si aflatoxinelor din lapte, precum si teste de sanitatie. Compania Biotrend Plus SRL, este subsidiara companiei Biokom Trend din Bulg [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN