Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea unor infracțiuni, precum cele legate de scandalul de cărnii de cal.


”Am ajuns la un stadiu în care oferirea de informații despre calitatea produsului și originea acestuia – am văzut acest lucru în scandalul cu privire la carnea de cal – sunt de importanță capitală, iar consumatorii așteaptă de la noi să le dăm informații și ambalaje de încredere”, a declarat Eric Poudelet, director pentru securitatea lanțului alimentar la DG SANCO. Crearea unui instrument, similar cu Sistemul de alertă rapidă al UE pentru alimente și furaje (RASFF), care să transmită alerte cu privire la siguranța alimentară între statele membre, a fost anunțată în luna iunie de către CE, ca răspuns direct la incorecta etichetare în criza cărnii de cal, carnea etichetată ca fiind de vită sau porc fiind de fapt amestecată cu cea de cal.


”Lucrul este într-un stadiu destul de avansat, așa că sperăm să testăm acest program informatic, cu statele membre, la începutul anului viitor”, a declarat Carmen Garau, șeful executiv al departamentului alimentar la DG SANCO. ”Astfel Comisia va putea începe căutarea de tipare ale acestor schimburi, pentru a vedea ce cazuri sunt relevante la nivelul UE, pentru a vedea modele de comportament, pentru a face unele analize de cazuri”, a continuat aceasta.


Garau a declarat că acest instrument va fi lansat inițial pentru a fi utilizat de autoritățile vamale implicate în controlul fraudelor alimentare, și va fi inițial utilizat doar pentru cazurile de fraudă alimentară, dar a remarcat aceasta, că în viitor ar putea fi utilizat și pentru a urmări încălcările legislației europene, chiar și în cazul în care e vorba de nereguli și nu de fraude.


”În al doilea rând, controalele coordonate, utilizate pentru prima dată în timpul scandalului de anul trecut, vor fi utilizate de acum încolo în mod regulat în acest domeniu”, pentru a preveni frauda în domeniul produselor alimentare, a adăugat Garau. Scopul acestor controale coordonate, a explicat ea, a fost acela de a evalua în mod cuprinzător o problemă, precum etichetarea greșită a cărnii de vită. Acest lucru ar putea descuraja evazioniștii, care ar trebui să rețină ”că suntem capabili de a realiza controale coordonate extinse, pe lângă acele controale ce vizează doar o țintă specifică”. Aceste controale implică, de asemenea, o monitorizare pe termen lung arăta Garau, oferind ca exemplu al doilea set de teste ADN pentru a determina conținutul de carne de cal din carnea de vită, teste efectuate în acest an.


În același timp, în cadrul conferinței de la Roma, Comisia Europeană a anunțat că și-a planificat să promoveze o mai bună formare pentru inspectorii din domeniul produselor alimentare și din diferitele instituții ce trebuie să controleze respectarea legii.


”Cheia pentru a avea alerte de informare de eficace este cooperarea între guvern și industria alimentară, precum și luarea unor decizii politice inteligente”, a declarat Glenn Taylor, șeful serviciului științific al Consiliul Comitatului Hampshire din Marea Britanie.


Alte articole recomandate:

Acționând în baza planului de acțiune “Litoral 2014” pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale precum și pentru prevenirea altor activități ilicite, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța, împreună cu doctori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. Aceste două instituții au efectuat verificări la depozitul aparținând unei societăți comerciale, unde a fost identificată [...]
  Cert ID Europa a introdus un program de certificare pentru a confirma că lecitina din floarea-soarelui nu conține urme de soia, informează Food Navigator. Programul este destinat pentru furnizorii de lecitină de floarea soarelui - în special pentru cei care aprovizionează industria de panificație, ciocolată și produse de patiserie – mai ales că în ultimul timp sectorul alimentar caută alternative de utilizat pe scară largă a lecitinei emulsificată din [...]
OMS și FAO au susținut documentul-cadru ICN2 care propune 60 de recomandări pentru îmbunătățirea sistemelor alimentare și de nutriție la nivel global, informeaza Food Navigator. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au publicat un plan de 60 puncte, ca parte a unui "cadru de acțiune" în vederea îmbunătățirii sistemelor alimentare [...]
Ilie Stoian: Foodrinkeurope.eu, portalul Comisiei europene de specialitate, a publicat ”Programul european de îmbunătățire și inovație în domeniul biohazardului până în 2020 și mai departe”. Pornind de la realitățile lumii de azi, de la noile provocări puse în fața producătorilor de alimente dar și în fața celor care sunt puși să supravegheze siguranța alimentară a unui produs, a unei fabrici, a unui popor, programul trasează liniile ca [...]
Polițiștii vâlceni au acționat vineri pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu carne, folosindu-se mijloace de transport neautorizate  pentru transportul fără documente al produselor fapt ce afectează bugetul de stat și siguranța alimentară a cetățenilor. Astfel, în jurul orei 10.00, polițiștii au oprit pe DN7- Călimănești pentru control o autoutilitară, ce se deplasa în direcția Sibiu – Râmnicu Vâlcea, condusă [...]
Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]
Iaurt cu fructe, dar care nu conține tocmai fructe, telemea dietetică, dar cu 20% grăsime, după cum au aratat testele de laborator, brânză de vacă la preț de capră, sau, mai rău, brânză fără grăsimi din lapte, ci doar cu grăsimi vegetale. Și acestea sunt doar câteva dintre neregulile găsite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor la aproape trei sferturi din cei puțin peste 1.000 de producătorii și comercianții de produse lactate verificați în toată țara. Circa [...]
Acțiunea declanșată de conducerea Poliției Române, în toată țara, în perioada premergătoare Paștelui, s-a soldat cu amenzi-record: peste 194.000 de sancțiuni, în valoare totală de 54.185.244 lei (echivalentul a peste 12 milioane de euro). Cele mai multe amenzi le-au încasat șoferii – 148.934, pentru infracțiuni la regimul circulației. Pe locul doi au fost scandalagii – 19.977, pentru încălcarea legii [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN