Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Cumasul este un produs lactat acid cunoscut din antichitate. Este considerat produs lactat național în zonele tradiționale de creștere a cabalinelor. Cumasul are un conținut mai redus de substanță uscată în comparație cu alte sortimente de produse lactate acide, însă este mai bogat în vitaminele C și B, antibiotice și alte substanțe biologice active, se arată într-un studiu publicat de DairyIndustries.


Stimulează metabolismul în organism și manifestă proprietăți terapeutice sporite. În zonele tradiționale de creștere a cabalinelor, el se consumă ca băutură lactată, însă acest produs are o mare importanță în profilaxia și tratarea diferitelor boli ale căilor respiratorii, anemiei, a unor afecțiuni ale tubului digestiv, boli cardiovasculare, renale și hepatice, precum și a unor dereglări ale sistemului nervos.


Cumasul tradițional se fabrică din laptele de iapă proaspăt muls, însă, în ultimul timp, pentru satisfacerea necesităților crescânde, el se fabrică și din lapte degresat de vacă. S-a constatat că proprietățile terapeutice ale cumasului fabricat din laptele de vacă sunt la nivelul celui preparat din laptele de iapă, dar acesta este puțin bogat în substanțe nutritive și este mai vâscos.


Cumasul se fabrică prin fermentarea mixtă (lactică și alcoolică) a lactozei din lapte. În calitate de maia, în zonele tradiționale de fabricare a acestui produs din lapte de iapă, se folosește cumasul vechi, care conține drojdii și bacterii lactice. În cazul fabricării cumasului din lapte de vacă, se folosește cultură pură de bacterii lactice în formă de bastonașe și drojdii, capabile să fermenteze lactoza.


Procesele biochimice din perioada fermentării și maturării sunt asemănătoare cu acelea din chefir, însă, în cumas se acumulează mai mult alcool și dioxid de carbon, ca rezultat al dezvoltării mai intense a drojdiilor, favorizate atât de activitatea mai slabă de inhibare a acestora de către bacteriile lactice, cât și de aerarea cumasului în timpul fabricării.

Alte articole recomandate:

Se întâmplă ca uneori regulile impuse de Uniunea Europeană, chiar și cele în domeniul protecției clienților, să aibă efect de bumerang asupra unor grupuri de consumatori. Acesta ar putea fi și cazul unei beri speciale din Belgia, produsă după metode tradiționale la o mănăstire din Flandra, considerată de majoritatea experților drept “cea mai bună bere din lume”. Berea trapistă sau “de mănăstire” cum mai est [...]
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, consideră că deblocarea pieței chineze pentru exporturile de bovine și carne de porc se va materializa în zilele următoare, după vizita omologului său chinez 'pe teren', la ferme și unități de procesare, însă, în egală măsură, alături de exporturi, rămân importante investițiile în zona de producție. 'După această vizită, în care domnul ministru (ministrul chinez al Agriculturii - n.r.) va avea [...]
Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) sunt nemulțumiți de modul în care compania „Orkla Foods Romania” a etichetat produsul „Margarină Linco cu unt”, în condițiile în care procentul de unt din produsul amintit este de 0,5, aceeași proporție fiind cea de sare. „Apreciem că este extrem de improbabilă sesizarea olfactivă a unei cantități de 2,5 grame unt într-o caserolă de 500 grame, așa cum s [...]
Mihai Olaru, proprietarul furnizorului de mobilier pentru birou Omifa, a investit în București alături de patru parteneri peste 100.000 de euro într-un concept format dintr-o cafenea și spații de birouri ce pot fi închiriate inclusiv pentru o zi, proiect pe care antreprenorii intenționează să îl multiplice și în alte orașe din țară, precum Cluj și Timișoara. Proiectul, denumit Coffice (combinație între coffee și office), a fost lansat luna trecută [...]
  Specialistul britanic în producerea de amidon Ulrick & Short a dezvoltat o glazură pentru produse din carne și plăcinte, care se pretinde că poate reduce costurile comparativ cu alte glazuri disponibile, informeaza Food Navigator. Glazura este potrivită pentru produsele din carne, cum ar fi cârnați înveliți în aluat sau alte produse de patiserie, precum și în prelucrarea cărnii. Noul ingredient poate fi listat ca amidon sau făină [...]
Retailului tradițional coborât la un procent de 47% din  valoarea totală a produselor de larg consum cumpărate pe piața din România, iar cel modern a urcat la 53%. În prima jumătate a anului trecut, retailului modern a depășit pentru prima dată pe cel tradițional, ajungând la un procent de 53% din valoarea totală a produselor de larg consum cumpărate pe piața din România, față de 49% în 2012, după cum o arată cercetarea de tip Panel [...]
Cele mai importante companii romanesti care detin activitati in comert au obtinut rezultate mai bune in 2013 decat in anul precedent. Astfel, 15 din primele 25 de companii cu afaceri in retail au consemnat o crestere a afacerilor si tot atatea au obtinut un avans al profitului sau au trecut pe profit. Astfel, potrivit unei analize efectuata de Progresiv, in 2013, cel mai dinamic retailer independent a fost Lactag din judetul Arges. Afacerea s-a dezvoltat cu rapiditate din vara lui 2012, cand a [...]
GEA Procomac a vândut prima linie aseptică în India pentru ambalarea produselor din lapte în sticle PET celui mai mare producător de lapte din India, Gujarat Co-op Milk Marketing Federation, informează Dairy Reporter. Contractul pentru o linie de umplere pentru brandul de băuturi pe bază de lapte Amulng, și include desig-nul, fabricarea și instalația pentru un bloc ECOSpin pentru produse cu aciditate scăzută care poate umple 30.000 de sticle (a câte 200 [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi