Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Afacere) Carnea de moluște Rapana Venosa – specie care se dezvoltă în Marea Neagră de circa 50 de ani – ajunge cu succes pe piața coreeană datorită unor întreprinzători români din localitatea 23 August, județul Constanța, care au decis în anul 2012 să investească într-o fabrică de procesare moluște, unica de acest fel din România.


 


Început din fonduri proprii pentru construcție și ajutor european pentru procesare Cu o investiție inițială de 450.000 de euro din fonduri proprii pentru construcția fabricii și în baza unui proiect de peste 5,18 milioane de lei, finanțat în proporție de 60% din fondurile europene pentru pescuit, în vederea dotării cu echipamente specifice liniilor de procesare, unitatea a reușit anul trecut să proceseze 307 tone de materie primă și alte 165 de tone în acest an. Peste 99% din producția de carne de rapană, adică 120 de tone, a fost exportată anul trecut în Coreea de Sud la un preț ferm, stabilit prin contract, în medie, de 6,5 dolari pe kilogram. În cel de-al doilea an de procesare, adică în 2014, care încă nu este finalizat, au fost exportate 46 de tone de produs finit.


 


‘Am făcut această fabrică pentru că există o cerere de carne de rapană foarte mare din partea coreenilor și japonezilor. Practic, nu putem acoperi întreaga cerere a acestora. Construcția fabricii a durat șase luni și a fost realizată numai din fonduri proprii prin asociere cu un partener englez, dar și din credite bancare. Nu am accesat fonduri europene pentru construcție întrucât, dacă am fi așteptat toată procedura de achiziție, ar fi însemnat să nu putem demara activitatea odată cu începerea sezonului în anul 2013. Echiparea fabricii s-a făcut însă și cu finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit pe un proiect în valoare totală de 5,18 milioane de lei și o valoare eligibilă de 4,19 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 2,5 milioane lei’, afirmă Alina Constantinescu, director executiv și acționar, alături de soț, în societatea constănțeană.


 


Unitatea de procesare moluște are o suprafața de 777 de mp și o capacitate de prelucrare de 5 tone la opt ore, însă în perioada de vârf, respectiv lunile iulie-septembrie, poate prelucra și 15 tone, în  24 de ore. Fabrica este dotată cu un depozit de materie primă, cu o capacitate de 20 de tone, un tunel de congelare rapidă (-35 grade Celsius) pentru 3 tone la 3 ore, un depozit de produs finit (-18 grade Celsius) cu capacitate de 25 de tone și un depozit de deșeuri  (0 – 4 grade Celsius) de 5 tone.


 


Intenția antreprenorilor români prin construcția acestei fabrici de procesare a fost de a susține pescuitul autohton din Marea Neagră, de a crește valoarea adăugată la produsele pescărești, precum și de a contribui la formarea pieței interne pentru consumul de rapană și de alte moluște prin aprovizionarea cu produse autohtone ‘Made in Romania’.


 


Din procesarea rapanei ca materia primă rezultă practic două produse, respectiv carnea din rapana mare și carnea cu cochilie pentru rapana mică. Un al doilea produs procesat în fabrică, dar în afara sezonului pentru rapană, este scoica dantelată albă, denumită popular Scapharca. Sezonul începe practic în luna iunie și ține până în noiembrie, însă lunile de vârf sunt iulie, august și septembrie.


 


‘În 2010, când am început să colectăm rapana, am lucrat în parteneriat cu fabricile de la Jurilovca pentru procesare, iar din 2013, când am început aici am avut avantajul că este foarte aproape de punctele de colectare. De asemenea, un alt avantaj a fost acela că rapana nu a mai fost inclusă în perioade de prohibiție și acum poate fi recoltată tot timpul anului. Însă, cel mai important lucru a fost faptul că s-a permis de anul trecut colectarea cu vaporul dotat cu traul pentru moluște, nu doar colectare cu scafandri, așa cum am făcut la început, ceea ce ne permite să colectăm o cantitate de materie primă mult mai mare’, spune Constantinescu.

Alte articole recomandate:

Consumul de paine neagra a ajuns la 7% din valoarea pietei de paine, fiind evaluat la 45 de milioane de euro, iar pentru anul viitor se estimeaza ca va atinge o pondere de 10% din piata, a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria panificatiei Rompan. "In ultimii doi ani s-au inregistrat cresteri semnificative ale vanzarilor de paine neagra (paine integrala, graham, de secara sau semialba). Oamenii au inceput sa fie constienti ca aceasta paine face bine organismului si o [...]
După cum se cunoaște, înalta procesare a materiei prime în industria alimentară, combinată cu tehnologiile pharma, sunt aducătoare de profituri consistente, mai ales când este vorba despre alimente destinate copiilor, bolnavilor, sportivilor sau, când vorbim despre suplimente alimentare   Astfel, Solgar, unul dintre cele mai vândute branduri din industria suplimentelor alimentare la nivel mondial, a ajuns în 200 de farmacii și magazin [...]
Romalimenta si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au organizat recent, un seminar de informare despre noua etichetare a alimentelor, prilej cu care a fost discutat Regulamentul1169/ 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.   La eveniment au participat peste 150 de reprezentanti ai industriei alimentare, dar si ai serviciilor alimentare si ai presei romanesti. Acestia au discutat in amanunt si au clarificat numeroase aspect [...]
O metodă inovatoare de prelucrare a cărnii o reprezintă afumarea în câmp electrostatic, constând în ionizarea fumului în câmpuri electrostatice neuniforme, între un electrod activ și unul pasiv, informeaza MeatProcessing. Timpul de afumare durează 2– 5 minute, timp în care componentele din fum se depun pe suprafața produsului de unde difuzează în profunzime prin încălzirea produselor înainte și după afumare cu radiaț [...]
Agricola Internațional Bacău, una dintre companiile de top din industria de procesare a cărnii de pasăre din România, va participa la Meat & Milk 2015 în cadrul secțiunii EXPO. La standul firmei, participanții la eveniment vor putea degusta cele mai noi produse din carne în mai multe sesiuni de sampling.   În cadrul manifestării care se va desfășura în zilele de 3, 4 iunie la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul [...]
Producătorii de lapte din România sunt disperați. Din cauza embargoului impus de Rusia, piața românească a fost invadată de lactate străine, iar procesatorii de la noi au anunțat că în unele zone nu vor mai putea prelua laptele de la fermieri. “Situația este foarte dură. Criza este mai mare decât în 2009, când laptele a ajuns la cel mai mic preț. Pe bazinul Dornelor, fermierii au fost anunțați că de la 1 noiembrie procesatorii nu mai prei [...]
România a absorbit, până în prezent, 154 de milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operațional de Pescuit (POP) 2007 - 2013 și a ajuns la un grad de absorbție de 41%, însă, în continuare există un risc de dezangajare de fonduri pe acest program, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi. 'Am ajuns la un grad de absorbție de 41% la Programul Operațional de Pescuit (POP) 2007 - [...]
Acționarii producătorului de lactate Albalact (simbol bursier ALBZ) sunt convocați în Adunare Generală pe 30 octombrie pentru a alege doi membri în consiliul de administrație al companiei, în condițiile în care mandatele lui Raul Ciurtin și Petru Ciurtin expiră pe 5 octombrie, potrivit unui anunț publicat pe site-ul bursei de la București. Menționăm că, portivit Rasdaq, cifra de afaceri a producătorului de lactate Albalact (ALBZ), a crescut cu 11,6% în primul [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN