Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Afacere) Carnea de moluște Rapana Venosa – specie care se dezvoltă în Marea Neagră de circa 50 de ani – ajunge cu succes pe piața coreeană datorită unor întreprinzători români din localitatea 23 August, județul Constanța, care au decis în anul 2012 să investească într-o fabrică de procesare moluște, unica de acest fel din România.


 


Început din fonduri proprii pentru construcție și ajutor european pentru procesare Cu o investiție inițială de 450.000 de euro din fonduri proprii pentru construcția fabricii și în baza unui proiect de peste 5,18 milioane de lei, finanțat în proporție de 60% din fondurile europene pentru pescuit, în vederea dotării cu echipamente specifice liniilor de procesare, unitatea a reușit anul trecut să proceseze 307 tone de materie primă și alte 165 de tone în acest an. Peste 99% din producția de carne de rapană, adică 120 de tone, a fost exportată anul trecut în Coreea de Sud la un preț ferm, stabilit prin contract, în medie, de 6,5 dolari pe kilogram. În cel de-al doilea an de procesare, adică în 2014, care încă nu este finalizat, au fost exportate 46 de tone de produs finit.


 


‘Am făcut această fabrică pentru că există o cerere de carne de rapană foarte mare din partea coreenilor și japonezilor. Practic, nu putem acoperi întreaga cerere a acestora. Construcția fabricii a durat șase luni și a fost realizată numai din fonduri proprii prin asociere cu un partener englez, dar și din credite bancare. Nu am accesat fonduri europene pentru construcție întrucât, dacă am fi așteptat toată procedura de achiziție, ar fi însemnat să nu putem demara activitatea odată cu începerea sezonului în anul 2013. Echiparea fabricii s-a făcut însă și cu finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit pe un proiect în valoare totală de 5,18 milioane de lei și o valoare eligibilă de 4,19 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 2,5 milioane lei’, afirmă Alina Constantinescu, director executiv și acționar, alături de soț, în societatea constănțeană.


 


Unitatea de procesare moluște are o suprafața de 777 de mp și o capacitate de prelucrare de 5 tone la opt ore, însă în perioada de vârf, respectiv lunile iulie-septembrie, poate prelucra și 15 tone, în  24 de ore. Fabrica este dotată cu un depozit de materie primă, cu o capacitate de 20 de tone, un tunel de congelare rapidă (-35 grade Celsius) pentru 3 tone la 3 ore, un depozit de produs finit (-18 grade Celsius) cu capacitate de 25 de tone și un depozit de deșeuri  (0 – 4 grade Celsius) de 5 tone.


 


Intenția antreprenorilor români prin construcția acestei fabrici de procesare a fost de a susține pescuitul autohton din Marea Neagră, de a crește valoarea adăugată la produsele pescărești, precum și de a contribui la formarea pieței interne pentru consumul de rapană și de alte moluște prin aprovizionarea cu produse autohtone ‘Made in Romania’.


 


Din procesarea rapanei ca materia primă rezultă practic două produse, respectiv carnea din rapana mare și carnea cu cochilie pentru rapana mică. Un al doilea produs procesat în fabrică, dar în afara sezonului pentru rapană, este scoica dantelată albă, denumită popular Scapharca. Sezonul începe practic în luna iunie și ține până în noiembrie, însă lunile de vârf sunt iulie, august și septembrie.


 


‘În 2010, când am început să colectăm rapana, am lucrat în parteneriat cu fabricile de la Jurilovca pentru procesare, iar din 2013, când am început aici am avut avantajul că este foarte aproape de punctele de colectare. De asemenea, un alt avantaj a fost acela că rapana nu a mai fost inclusă în perioade de prohibiție și acum poate fi recoltată tot timpul anului. Însă, cel mai important lucru a fost faptul că s-a permis de anul trecut colectarea cu vaporul dotat cu traul pentru moluște, nu doar colectare cu scafandri, așa cum am făcut la început, ceea ce ne permite să colectăm o cantitate de materie primă mult mai mare’, spune Constantinescu.

Alte articole recomandate:

Spune-i cu o Coca-Cola si un cantec este invitatia pe care Coca-Cola o lanseaza tinerilor pasionati de muzica, in cea mai recenta campanie a sa. Astfel, pana la finalul verii, logo-ul emblematic Coca-Cola va fi insotit de versurile unor melodii celebre. Cu ajutorul acestora, tinerii se vor putea exprima prin muzica folosind hashtagul #SpuneiCuUnCantec. Fericirea, prietenia sau dragostea sunt doar o parte dintre subiectele care vor da startul conversatiilor pe durata campaniei prin sticlele [...]
Retras de mai mult timp din viata politica, fostul liberal, Valeriu Stoica, si-a dedicat activitatea, atat meseriei sale de avocat, cât și noii sale pasiuni, viticultura și vinificație, fiind proprietarul unei crame.   Avocatul Valeriu Stoica, care deține împreună cu soția sa Cristiana producătorul de vin Avincis, spune că anul trecut a livrat 12.000 de sticle de vin în China, iar acum crama are comenzi din Suedia și explorează posibilitatea de a exporta [...]
Soluțiile de măsurare Testo asigura calitatea alimentelor pe parcursul întregului lanț de producție, fără întrerupere și în conformitate cu standardele existente. Măsurarea parametrilor precum temperatura, umiditatea, valoarea pH-ului sau calitatea uleiului de gătit - în timpul producției, transportului sau al preparării alimentelor - nu a fost niciodată mai ușoară. Instrumentele de măsură Testo și-au dovedit fiabilitatea î [...]
Masura reducerii TVA la paine este considerata de autoritati benefica pentru populatie (de parca am manca doar paine!), atat Ministerul Finantelor, cat si patronatele din domeniu sustinand ca evaziunea de un miliard de lei s-ar fi diminuat cu 200-300 de milioane de lei. Consiliul Fiscal avertizeaza ca situatia este exact pe dos, iar gaura data bugetului prin diminuarea taxei se apropie de 400 de milioane de lei. Consiliul Fiscal atrage atentia ca incasarile din TVA au scazut puternic la buget, [...]
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine și pe lanțul de producție va rămâne la 9%, indiferent de discuțiile care vor avea loc în perioada următoare cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la târgul de produse tradiționale din curtea Ministerului Agriculturii. "Există un angajament al ministerelor și în primul [...]
Radu Timiș, antreprenorul care a pus bazele producătorului de me­ze­­luri CrisTim acum două decenii, re­vine la conducerea executivă a afa­­ce­rii sale după o pauză de aproa­pe un an, interval în care afa­cerea a fost con­dusă direct de fostul mi­­nistru de fi­nanțe Gheorghe Pogea, care a și pă­răsit compania odată cu revenirea fon­datorului la cârma afaceri sale, anunță Ziarul financiar. „A fost o pauză d [...]
Autoritățile de la Bruxelles sunt „foarte aproape“ de semnarea unui acord de comerț liber cu Japonia, negociatorii încercând să tempereze temerile japonezilor că un astfel de acord s-ar putea lovi de același gen de impas politic care aproape a deraiat pactul comercial dintre UE și Canada, relatează Financial Times. La finalul unui an în care comerțul a făcut obiectul unor atacuri politice intense în SUA și Europa, un acord UE-Japonia ar da avânt unei [...]
„De cand am lansat iaurturile grecesti, in premiera pe piata locala, in urma cu trei ani, vanzarile categoriei au luat din ce in ce mai multa amploare. Consumatorul apreciaza tot mai mult si are incredere in calitatea acestui produs”, sustine Ilias Pliatsikas, Director General, Olympus Romania. „Tintim intotdeauna o crestere organica, cu actiuni care sa aiba sens pentru consumator si care sa aduca valoare adaugata”, mentioneaza Ilias Pliatsikas, citat de Revis [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi