Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa


 


Raportul anual (2009) al ANSVSA constată (prin examinarea 4597/25.05.09), referitor la un lot de carne de cal, etichetată și livrată ca provenind de la specia bovină, că este originară din Bulgaria, producător MEKOM. Fără valuri mediatice. Acel eveniment (făcut public exclusiv în raportul anual al ANSVSA) a determinat foarte puțini procesatori de carne și cu atât mai puțini consumatori să își pună întrebări vizavi de substituirea frauduloasă.


 


Calul, binevenit în abatoare


 


În anii ‘60-’70, carnea de cal coabita cu cea de vită și porc, în vitrinele și pe cârligele măcelăriilor, prezentată ca atare. Diferența o făcea doar prețul; carnea cabalinelor era cu 30% mai ieftină decât cea de porc și cu 50-60% mai ieftină decât cea de vită. În prezent, carnea cabalinelor continuă să zâmbească ștrengărește în halele de carne, sub etichete precum “vită” sau “mânzat”.


 


Nici acum sacrificarea legală a nechezătoarelor nu a scăzut, putând vorbi de o creștere, în ce privește producția “la vedere”. În anul 2012, România a produs și a participat la comerțul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catâri, măgari). Un procent de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din: Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, Germania, restul a fost utilizată pe piața din România.


Conform raportului ce întărește aceste date, emis, la sfârșitul anului 2012, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA): “Nu există în această situație un risc pentru sănătatea publică, ci o fraudă, în urma substituirii cărnii de vită cu cea de cal și o dezinformare a consumatorilor. În România, există un număr de 35 de unități pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comerțul intracomunitar”. De altfel, ANSVSA a demarat controale la toate abatoarele din țară pentru a verifica modul în care operatorii respectă prevederile legale.


 Controale și documente obligatorii comerțului intracomunitar 


Pentru asigurarea neînlocuirii speciilor de abator, sunt luate măsuri de control și identificare stricte. În România, carnea cabalinelor este folosită pentru consum uman, asemenea celei de bovine, cu care se aseamănă fizic. Cabalinele sunt însă identificate individual prin microcip, spre deosebire de bovine, care sunt identificate prin crotalie auriculară.


 La sosirea în abator, cabalinele sunt însoțite de următoarele documente:


-         pașaport;


-         certificat sanitar veterinar;


-         document pentru lanțul alimentar;


-         documente de mișcare a animalului de la exploatația de origine la abator;


 


Sacrificarea cabalinelor se face în partide de sacrificare separate de cele ale bovinelor. Toate unitățile au implementate programe HACCP, în care sunt specificate proceduri de lucru și înregistrările aferente acestor sacrificări. Abatoarele au totodată implementate proceduri de trasabilitate, care asigură elementele de identificare înscrise pe eticheta produsului și numărul de identificare individual al animalelor, originea acestora și destinația produselor finite.


 În timpul procesului tehnologic de sacrificare a cabalinelor se întocmesc rapoarte de producție și fișe de trasabilitate a loturilor. Suplimentar, medicii veterinari oficiali efectuează examene antemortem și postmortem ale animalelor, în care sunt înscrise date referitoare la documentele de origine, cantitățile rezultate în timpul abatorizării, rezultatele examenelor antemortem și postmortem.


 Etichetarea cărnii de cal, măsuri de verificare locale și naționale 


Etichetarea cărnii cabalinelor se face în conformitate cu Directiva 2000/13 și cuprinde următoarele elemente:


-         denumirea produsului;


-         elemente de identificare ale unității de tranșare/abatorizare;


-         numărul de lot/trasabilitate, care asigură corelația dintre lotul de carne și animalul de la care provine;


-         data durabilității minimale;


-         marca de identificare a abatorului/unității de tranșare (inclusiv numărul de autorizare a unității);


-         detalii privind condițiile de depozitare. 


În vederea participării la comerțul intracomunitar, carnea de cal trebuie însoțită de documente comerciale (facturi, avize) și documente de transport, în care se specifică locul de încărcare și destinația (CMR). De asemenea, este obligatorie fișa de încărcare (packing list), alăturată certificatelor de calitate și etichetelor individuale ale produselor.


 Expedierea loturilor în vederea efectuării schimburilor intracomunitare se poate face numai după controlul final, documentar și fizic, al produselor de către medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a unități de origine. Pentru a putea desfășura comerț intracomunitar, unitatea trebuie autorizată sanitar veterinar, în vederea derulării acestei activități. Lista unităților autorizate și activitățile pentru care sunt autorizate este publicată pe site-ul oficial al ANSVSA, portal comunicat Comisiei Europene și Statelor Membre.


 În toate abatoarele din România, sacrificarea ecvinelor se face sub supravegherea permanentă a medicilor veterinari oficiali (angajați ai ANSVSA). Aceștia au obligația înscrierii în registrele speciale a examenelor ante și postmortem efectuate, în conformitate cu prevederile legislației Uniunii Europene.


În România, există un sistem piramidal de verificare a operatorilor din industria cărnii, respectiv: medici veterinari oficiali (la nivel local) și Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene (la nivel regional). În vederea asigurării siguranței alimentelor, operatorii din industria cărnii au implementate programe de autocontrol. Aceste programe sunt supervizate de medici veterinari oficiali, în conformitate cu Programul național de supraveghere și control.


 


 


 

Alte articole recomandate:

Compania Scale Expert va expune în cadrul Secțiunii B2B-Expo a Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment central dedicat sectoarelor de carne și lapte ale României, care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, pe o piață aflată în [...]
Potrivit DSVSA Sălaj, la o unitate de tip măcelărie din orașul Șimleu Silvaniei, inspectorii sanitar-veterinari sălăjeni au confiscat nu mai puțin de 330 de kilograme de carne de porc cu termenul de valabilitate expirat și 71 de kilograme de produse din carne neetichetate la care nu s-a putut stabili trasabilitatea și elementele de identificare.   Tot în Șimleu Silvaniei, la un magazin de tip alimentar au fost confiscate alte 55 de kilograme de carne cu eticheta [...]
Autoritatea olandeză pentru siguranța alimentară a oprit exportul de carne de vită al firmei Van Hattern Vlees, după ce a descoperit carne de cal. Raportul HAACCP Europa a confirmat că Autoritatea olandeză pentru Siguranță Alimentară (NVWA) a oprit de la vânzare 600 tone de carne de vită, după ce s-a descoperit că această carne era de cal. Firma Van Hattern Vlees urma să comercializeze această carne la export și în lanturile de supermarket-uri. Evidențele [...]
Industria Alimentară trece în această perioadă printr-o perioadă de tranziție, tranziție presărată cu evenimente istorice precum scăderea TVA-ului, regândirea politicilor de ajutorare a producătorilor, scheme noi de finanțare a procesatorilor, etc. Majoritatea extinderilor, fie că vorbim de producători zootehnici, fie că vorbim de procesatori sau abatoare, au fost făcute fără a lua în calcul și aspectele referitoare la managemantul deșeurilor și [...]
  Criteriile de evaluare a laboratoarelor de testare a alimentelor sunt reprezentate de norme generale și specifice, în baza cărora se realizează evaluarea, în vederea autorizării laboratoarelor supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Funcționarea laboratoarelor în care se desfășoară activități supuse autorizării sanitar veterinare este condiționată de autorizarea acestora de către autoritățile competente.   Noi, [...]
Angajații Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov și medicii veterinari de liberă practică din județ au fost instruiți pentru recunoașterea Pestei Porcine Africane, după ce Comisia Europeană a informat administrațiile veterinare ale statelor membre UE că s-au confirmat două cazuri de boală, în Lituania. “Lituania a aplicat, încă de la confirmare, măsuri în conformitate cu prevederile Directivei  Consiliului 60/2002/CE, stabilind [...]
Peste 400 de kilograme de carne tocată stricată au fost descoperite, miercuri, de polițiștii și inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, într-un supermarket din București, potrivit unor surse din Poliție.  Conform surselor citate, anchetatorii Direcției de Investigare a Fraudelor din Poliția Română și inspectorii ANPC au făcut un control la supermarketul respectiv, după ce au avut, în prealabil o informație legată de faptul că în [...]
La finalul anului trecut, Biroul Comisiei Europene pentru Siguranță alimentară și veterinară (Food and Veterinary Office-FVO) a întocmit Programul de audit FVO pentru perioada 2015-2017, atât în țările membre ale Uniunii Europene, cât și în Turcia, țară care are statut de țară canditat, precum și în țări terțe. Vă prezentăm principalele puncte ale acestui program, punând un accent pe acțiunile de audit [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN