Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa


 


Raportul anual (2009) al ANSVSA constată (prin examinarea 4597/25.05.09), referitor la un lot de carne de cal, etichetată și livrată ca provenind de la specia bovină, că este originară din Bulgaria, producător MEKOM. Fără valuri mediatice. Acel eveniment (făcut public exclusiv în raportul anual al ANSVSA) a determinat foarte puțini procesatori de carne și cu atât mai puțini consumatori să își pună întrebări vizavi de substituirea frauduloasă.


 


Calul, binevenit în abatoare


 


În anii ‘60-’70, carnea de cal coabita cu cea de vită și porc, în vitrinele și pe cârligele măcelăriilor, prezentată ca atare. Diferența o făcea doar prețul; carnea cabalinelor era cu 30% mai ieftină decât cea de porc și cu 50-60% mai ieftină decât cea de vită. În prezent, carnea cabalinelor continuă să zâmbească ștrengărește în halele de carne, sub etichete precum “vită” sau “mânzat”.


 


Nici acum sacrificarea legală a nechezătoarelor nu a scăzut, putând vorbi de o creștere, în ce privește producția “la vedere”. În anul 2012, România a produs și a participat la comerțul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catâri, măgari). Un procent de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din: Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, Germania, restul a fost utilizată pe piața din România.


Conform raportului ce întărește aceste date, emis, la sfârșitul anului 2012, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA): “Nu există în această situație un risc pentru sănătatea publică, ci o fraudă, în urma substituirii cărnii de vită cu cea de cal și o dezinformare a consumatorilor. În România, există un număr de 35 de unități pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comerțul intracomunitar”. De altfel, ANSVSA a demarat controale la toate abatoarele din țară pentru a verifica modul în care operatorii respectă prevederile legale.


 Controale și documente obligatorii comerțului intracomunitar 


Pentru asigurarea neînlocuirii speciilor de abator, sunt luate măsuri de control și identificare stricte. În România, carnea cabalinelor este folosită pentru consum uman, asemenea celei de bovine, cu care se aseamănă fizic. Cabalinele sunt însă identificate individual prin microcip, spre deosebire de bovine, care sunt identificate prin crotalie auriculară.


 La sosirea în abator, cabalinele sunt însoțite de următoarele documente:


-         pașaport;


-         certificat sanitar veterinar;


-         document pentru lanțul alimentar;


-         documente de mișcare a animalului de la exploatația de origine la abator;


 


Sacrificarea cabalinelor se face în partide de sacrificare separate de cele ale bovinelor. Toate unitățile au implementate programe HACCP, în care sunt specificate proceduri de lucru și înregistrările aferente acestor sacrificări. Abatoarele au totodată implementate proceduri de trasabilitate, care asigură elementele de identificare înscrise pe eticheta produsului și numărul de identificare individual al animalelor, originea acestora și destinația produselor finite.


 În timpul procesului tehnologic de sacrificare a cabalinelor se întocmesc rapoarte de producție și fișe de trasabilitate a loturilor. Suplimentar, medicii veterinari oficiali efectuează examene antemortem și postmortem ale animalelor, în care sunt înscrise date referitoare la documentele de origine, cantitățile rezultate în timpul abatorizării, rezultatele examenelor antemortem și postmortem.


 Etichetarea cărnii de cal, măsuri de verificare locale și naționale 


Etichetarea cărnii cabalinelor se face în conformitate cu Directiva 2000/13 și cuprinde următoarele elemente:


-         denumirea produsului;


-         elemente de identificare ale unității de tranșare/abatorizare;


-         numărul de lot/trasabilitate, care asigură corelația dintre lotul de carne și animalul de la care provine;


-         data durabilității minimale;


-         marca de identificare a abatorului/unității de tranșare (inclusiv numărul de autorizare a unității);


-         detalii privind condițiile de depozitare. 


În vederea participării la comerțul intracomunitar, carnea de cal trebuie însoțită de documente comerciale (facturi, avize) și documente de transport, în care se specifică locul de încărcare și destinația (CMR). De asemenea, este obligatorie fișa de încărcare (packing list), alăturată certificatelor de calitate și etichetelor individuale ale produselor.


 Expedierea loturilor în vederea efectuării schimburilor intracomunitare se poate face numai după controlul final, documentar și fizic, al produselor de către medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a unități de origine. Pentru a putea desfășura comerț intracomunitar, unitatea trebuie autorizată sanitar veterinar, în vederea derulării acestei activități. Lista unităților autorizate și activitățile pentru care sunt autorizate este publicată pe site-ul oficial al ANSVSA, portal comunicat Comisiei Europene și Statelor Membre.


 În toate abatoarele din România, sacrificarea ecvinelor se face sub supravegherea permanentă a medicilor veterinari oficiali (angajați ai ANSVSA). Aceștia au obligația înscrierii în registrele speciale a examenelor ante și postmortem efectuate, în conformitate cu prevederile legislației Uniunii Europene.


În România, există un sistem piramidal de verificare a operatorilor din industria cărnii, respectiv: medici veterinari oficiali (la nivel local) și Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene (la nivel regional). În vederea asigurării siguranței alimentelor, operatorii din industria cărnii au implementate programe de autocontrol. Aceste programe sunt supervizate de medici veterinari oficiali, în conformitate cu Programul național de supraveghere și control.


 


 


 

Alte articole recomandate:

Mai multe persoane alcoolice din Amsterdam sunt recompensate cu bere după ce muncesc aproximativ șase ore pe zi pentru salubrizarea orașului, informează BBC. Inițiativa aparține companiei private Rainbow, iar proiectul de față este finanțat parțial cu bani de la guvernul olandez.   Organizatorii afirmă că din punctul lor de vedere și celelalte țări ar trebui să abandoneze corectitudinea politica de modă veche și să adopte aceleași măsuri.   Rene, un bărbat în vârstă de 52 [...]
În cursul lunii ianuarie 2017, ANSVSA, prin Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București, au desfășurat 5.212 controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și a celor alcoolice și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, [...]
O platformă online care conține date științifice și tehnice se vrea a rezolva mult mai repede problemele apărute în industria alimentară, informează Dairy Reporter. Portalul IICIIO asigură faptul că firmele vor avea acces la cele mai recente informații publicate și nu își vor pierde timpul căutând și citind informații neelocvente, astfel vor avea mai mult timp pentru acțiune și pentru a rezolva problema. Platforma, [...]
Șeful de la Protecția Consumatorului a declarat că a primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germania în care se cer scuze publice pentru declarațiile făcute în legătură cu salamul expirat. Până acum s-au retras de la comercializare 9.236 de kilograme de produse care nu erau etichetate corespunzăror. „Am primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germana să ne cerem scuze public și să infirmăm ce am constatat”, a declarat șeful regional de la [...]
Începând cu acest an autoritățile sanitar-veterinare din Rusia au implementat noi reglementări privind transportul cărnii de porc și a produselor din carne de porc pe teritoriul țării. Noile reglementări au fost elaborate de Ministerul Agriculturii din țară, împreună cu serviciul sanitar-veterinar Rosselkhoznadzor pentru a ajuta în prevenirea răspândirii pestei porcine africane, informează Agrobroker. Conform noilor reglementări, fermierilor [...]
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că sprijină Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova în eforturile de informare și comunicare publică O delegație de specialiști din cadrul ANSVSA, condusă de președintele Autorității, dr. Vladimir Mănăstireanu, desfășoară în perioada 28 — 29 iulie o misiune de evaluare a nevoilor de informare și [...]
Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) sunt nemulțumiți de modul în care compania „Orkla Foods Romania” a etichetat produsul „Margarină Linco cu unt”, în condițiile în care procentul de unt din produsul amintit este de 0,5, aceeași proporție fiind cea de sare. „Apreciem că este extrem de improbabilă sesizarea olfactivă a unei cantități de 2,5 grame unt într-o caserolă de 500 grame, așa cum s [...]
Compania Biotrend Plus va invita la Indagra Food 2014, in pavilionul A, la parter, stand 04, sector C pentru a va prezenta cel mai bun produs al anului 2014 pentru fabricile de lapte – filtrul care curata laptele de celulele somatice. Reprezentantii companiei va asteapta  cu teste de ultima generatie pentru depistarea antibioticelor si aflatoxinelor din lapte, precum si teste de sanitatie. Compania Biotrend Plus SRL, este subsidiara companiei Biokom Trend din Bulg [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN