Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa


 


Raportul anual (2009) al ANSVSA constată (prin examinarea 4597/25.05.09), referitor la un lot de carne de cal, etichetată și livrată ca provenind de la specia bovină, că este originară din Bulgaria, producător MEKOM. Fără valuri mediatice. Acel eveniment (făcut public exclusiv în raportul anual al ANSVSA) a determinat foarte puțini procesatori de carne și cu atât mai puțini consumatori să își pună întrebări vizavi de substituirea frauduloasă.


 


Calul, binevenit în abatoare


 


În anii ‘60-’70, carnea de cal coabita cu cea de vită și porc, în vitrinele și pe cârligele măcelăriilor, prezentată ca atare. Diferența o făcea doar prețul; carnea cabalinelor era cu 30% mai ieftină decât cea de porc și cu 50-60% mai ieftină decât cea de vită. În prezent, carnea cabalinelor continuă să zâmbească ștrengărește în halele de carne, sub etichete precum “vită” sau “mânzat”.


 


Nici acum sacrificarea legală a nechezătoarelor nu a scăzut, putând vorbi de o creștere, în ce privește producția “la vedere”. În anul 2012, România a produs și a participat la comerțul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catâri, măgari). Un procent de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din: Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, Germania, restul a fost utilizată pe piața din România.


Conform raportului ce întărește aceste date, emis, la sfârșitul anului 2012, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA): “Nu există în această situație un risc pentru sănătatea publică, ci o fraudă, în urma substituirii cărnii de vită cu cea de cal și o dezinformare a consumatorilor. În România, există un număr de 35 de unități pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comerțul intracomunitar”. De altfel, ANSVSA a demarat controale la toate abatoarele din țară pentru a verifica modul în care operatorii respectă prevederile legale.


 Controale și documente obligatorii comerțului intracomunitar 


Pentru asigurarea neînlocuirii speciilor de abator, sunt luate măsuri de control și identificare stricte. În România, carnea cabalinelor este folosită pentru consum uman, asemenea celei de bovine, cu care se aseamănă fizic. Cabalinele sunt însă identificate individual prin microcip, spre deosebire de bovine, care sunt identificate prin crotalie auriculară.


 La sosirea în abator, cabalinele sunt însoțite de următoarele documente:


-         pașaport;


-         certificat sanitar veterinar;


-         document pentru lanțul alimentar;


-         documente de mișcare a animalului de la exploatația de origine la abator;


 


Sacrificarea cabalinelor se face în partide de sacrificare separate de cele ale bovinelor. Toate unitățile au implementate programe HACCP, în care sunt specificate proceduri de lucru și înregistrările aferente acestor sacrificări. Abatoarele au totodată implementate proceduri de trasabilitate, care asigură elementele de identificare înscrise pe eticheta produsului și numărul de identificare individual al animalelor, originea acestora și destinația produselor finite.


 În timpul procesului tehnologic de sacrificare a cabalinelor se întocmesc rapoarte de producție și fișe de trasabilitate a loturilor. Suplimentar, medicii veterinari oficiali efectuează examene antemortem și postmortem ale animalelor, în care sunt înscrise date referitoare la documentele de origine, cantitățile rezultate în timpul abatorizării, rezultatele examenelor antemortem și postmortem.


 Etichetarea cărnii de cal, măsuri de verificare locale și naționale 


Etichetarea cărnii cabalinelor se face în conformitate cu Directiva 2000/13 și cuprinde următoarele elemente:


-         denumirea produsului;


-         elemente de identificare ale unității de tranșare/abatorizare;


-         numărul de lot/trasabilitate, care asigură corelația dintre lotul de carne și animalul de la care provine;


-         data durabilității minimale;


-         marca de identificare a abatorului/unității de tranșare (inclusiv numărul de autorizare a unității);


-         detalii privind condițiile de depozitare. 


În vederea participării la comerțul intracomunitar, carnea de cal trebuie însoțită de documente comerciale (facturi, avize) și documente de transport, în care se specifică locul de încărcare și destinația (CMR). De asemenea, este obligatorie fișa de încărcare (packing list), alăturată certificatelor de calitate și etichetelor individuale ale produselor.


 Expedierea loturilor în vederea efectuării schimburilor intracomunitare se poate face numai după controlul final, documentar și fizic, al produselor de către medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a unități de origine. Pentru a putea desfășura comerț intracomunitar, unitatea trebuie autorizată sanitar veterinar, în vederea derulării acestei activități. Lista unităților autorizate și activitățile pentru care sunt autorizate este publicată pe site-ul oficial al ANSVSA, portal comunicat Comisiei Europene și Statelor Membre.


 În toate abatoarele din România, sacrificarea ecvinelor se face sub supravegherea permanentă a medicilor veterinari oficiali (angajați ai ANSVSA). Aceștia au obligația înscrierii în registrele speciale a examenelor ante și postmortem efectuate, în conformitate cu prevederile legislației Uniunii Europene.


În România, există un sistem piramidal de verificare a operatorilor din industria cărnii, respectiv: medici veterinari oficiali (la nivel local) și Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene (la nivel regional). În vederea asigurării siguranței alimentelor, operatorii din industria cărnii au implementate programe de autocontrol. Aceste programe sunt supervizate de medici veterinari oficiali, în conformitate cu Programul național de supraveghere și control.


 


 


 

Alte articole recomandate:

În perioada 23-27.05.2016, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, au desfășurat activități de control în: cantine care funcționează în incinta creșelor și grădinițelor, unități de procesare și depozitare a produselor alimentare, unități de comercializare a produselor alimentare de origine animală, unități de alimentație publică etc. Au fost verificate 308 de unități, iar în urma acestor controale au fost aplicate [...]
ANSVSA a participat la ședința de deschidere a proiectului “OC/EFSA/DATA/2014/01 LOT 2–CT01 – Updating and revising the historical datasets in EFSA’s Zoonoses databases”, desfășuratăîn 16 octombrie la sediul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), din Parma, Italia. Acesta este cel de al treilea proiect derulat de ANSVSA în colaborare cu EFSA și are scopul de a identifica, actualiza și raporta date istorice din bazele de date cu [...]
OMS și FAO au susținut documentul-cadru ICN2 care propune 60 de recomandări pentru îmbunătățirea sistemelor alimentare și de nutriție la nivel global, informeaza Food Navigator. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au publicat un plan de 60 puncte, ca parte a unui "cadru de acțiune" în vederea îmbunătățirii sistemelor alimentare [...]
ANPC a finalizat Raportul ”Cornul si Laptele” 2015, in urma controalelor efectuate in prima jumatate a acestui an, se arata intr-un comunicat emis de aceasta institutie.   Potrivit ANPC, in perioada 9 februarie 2015 - 19 iunie 2015 comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare al prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal [...]
La finalul anului trecut, Biroul Comisiei Europene pentru Siguranță alimentară și veterinară (Food and Veterinary Office-FVO) a întocmit Programul de audit FVO pentru perioada 2015-2017, atât în țările membre ale Uniunii Europene, cât și în Turcia, țară care are statut de țară canditat, precum și în țări terțe. Vă prezentăm principalele puncte ale acestui program, punând un accent pe acțiunile de audit [...]
În cursul lunii septembrie, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 7.023 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produse alimentare precum și unităț [...]
Un sistem de absorbție a oxigenului și de eliminare a dioxidului de carbon care poate fi folosit în fabricarea ambalajelor a fost aprobat de către EFSA, informeaza Food Quality News. Panelul științific pentru contactul alimentelor cu materiale, enzime și arome (CEF) a evaluat siguranța unui amestec de eritorbat de sodium, carbonat de sodiu, bicardonat de sodiu, sulfat de fier, carbon activat, celuloză, hidroxid de calciu, clorură de calciu și apă. CEF [...]
Autoritățile din orașul marocan Oujda, situat în nord-estul țării, au decis interzicerea măslinilor pe teritoriul localității, din cauza riscului de alergie la polenul arborelui, iar locuitorii trebuie să smulgă toți pomii din oraș până la finalul anului. Măsura inedită a autorităților implică smulgerea din rădăcini a mii de măslini de pe teritoriul orașului cu aproximativ 500.000 de locuitori, fie că sunt pe trotuare, lângă casele oamenilor sau în [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN