Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa


 


Raportul anual (2009) al ANSVSA constată (prin examinarea 4597/25.05.09), referitor la un lot de carne de cal, etichetată și livrată ca provenind de la specia bovină, că este originară din Bulgaria, producător MEKOM. Fără valuri mediatice. Acel eveniment (făcut public exclusiv în raportul anual al ANSVSA) a determinat foarte puțini procesatori de carne și cu atât mai puțini consumatori să își pună întrebări vizavi de substituirea frauduloasă.


 


Calul, binevenit în abatoare


 


În anii ‘60-’70, carnea de cal coabita cu cea de vită și porc, în vitrinele și pe cârligele măcelăriilor, prezentată ca atare. Diferența o făcea doar prețul; carnea cabalinelor era cu 30% mai ieftină decât cea de porc și cu 50-60% mai ieftină decât cea de vită. În prezent, carnea cabalinelor continuă să zâmbească ștrengărește în halele de carne, sub etichete precum “vită” sau “mânzat”.


 


Nici acum sacrificarea legală a nechezătoarelor nu a scăzut, putând vorbi de o creștere, în ce privește producția “la vedere”. În anul 2012, România a produs și a participat la comerțul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catâri, măgari). Un procent de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din: Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, Germania, restul a fost utilizată pe piața din România.


Conform raportului ce întărește aceste date, emis, la sfârșitul anului 2012, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA): “Nu există în această situație un risc pentru sănătatea publică, ci o fraudă, în urma substituirii cărnii de vită cu cea de cal și o dezinformare a consumatorilor. În România, există un număr de 35 de unități pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comerțul intracomunitar”. De altfel, ANSVSA a demarat controale la toate abatoarele din țară pentru a verifica modul în care operatorii respectă prevederile legale.


 Controale și documente obligatorii comerțului intracomunitar 


Pentru asigurarea neînlocuirii speciilor de abator, sunt luate măsuri de control și identificare stricte. În România, carnea cabalinelor este folosită pentru consum uman, asemenea celei de bovine, cu care se aseamănă fizic. Cabalinele sunt însă identificate individual prin microcip, spre deosebire de bovine, care sunt identificate prin crotalie auriculară.


 La sosirea în abator, cabalinele sunt însoțite de următoarele documente:


-         pașaport;


-         certificat sanitar veterinar;


-         document pentru lanțul alimentar;


-         documente de mișcare a animalului de la exploatația de origine la abator;


 


Sacrificarea cabalinelor se face în partide de sacrificare separate de cele ale bovinelor. Toate unitățile au implementate programe HACCP, în care sunt specificate proceduri de lucru și înregistrările aferente acestor sacrificări. Abatoarele au totodată implementate proceduri de trasabilitate, care asigură elementele de identificare înscrise pe eticheta produsului și numărul de identificare individual al animalelor, originea acestora și destinația produselor finite.


 În timpul procesului tehnologic de sacrificare a cabalinelor se întocmesc rapoarte de producție și fișe de trasabilitate a loturilor. Suplimentar, medicii veterinari oficiali efectuează examene antemortem și postmortem ale animalelor, în care sunt înscrise date referitoare la documentele de origine, cantitățile rezultate în timpul abatorizării, rezultatele examenelor antemortem și postmortem.


 Etichetarea cărnii de cal, măsuri de verificare locale și naționale 


Etichetarea cărnii cabalinelor se face în conformitate cu Directiva 2000/13 și cuprinde următoarele elemente:


-         denumirea produsului;


-         elemente de identificare ale unității de tranșare/abatorizare;


-         numărul de lot/trasabilitate, care asigură corelația dintre lotul de carne și animalul de la care provine;


-         data durabilității minimale;


-         marca de identificare a abatorului/unității de tranșare (inclusiv numărul de autorizare a unității);


-         detalii privind condițiile de depozitare. 


În vederea participării la comerțul intracomunitar, carnea de cal trebuie însoțită de documente comerciale (facturi, avize) și documente de transport, în care se specifică locul de încărcare și destinația (CMR). De asemenea, este obligatorie fișa de încărcare (packing list), alăturată certificatelor de calitate și etichetelor individuale ale produselor.


 Expedierea loturilor în vederea efectuării schimburilor intracomunitare se poate face numai după controlul final, documentar și fizic, al produselor de către medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a unități de origine. Pentru a putea desfășura comerț intracomunitar, unitatea trebuie autorizată sanitar veterinar, în vederea derulării acestei activități. Lista unităților autorizate și activitățile pentru care sunt autorizate este publicată pe site-ul oficial al ANSVSA, portal comunicat Comisiei Europene și Statelor Membre.


 În toate abatoarele din România, sacrificarea ecvinelor se face sub supravegherea permanentă a medicilor veterinari oficiali (angajați ai ANSVSA). Aceștia au obligația înscrierii în registrele speciale a examenelor ante și postmortem efectuate, în conformitate cu prevederile legislației Uniunii Europene.


În România, există un sistem piramidal de verificare a operatorilor din industria cărnii, respectiv: medici veterinari oficiali (la nivel local) și Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene (la nivel regional). În vederea asigurării siguranței alimentelor, operatorii din industria cărnii au implementate programe de autocontrol. Aceste programe sunt supervizate de medici veterinari oficiali, în conformitate cu Programul național de supraveghere și control.


 


 


 

Alte articole recomandate:

Compania Biotrend Plus va invita la Indagra Food 2014, in pavilionul A, la parter, stand 04, sector C pentru a va prezenta cel mai bun produs al anului 2014 pentru fabricile de lapte – filtrul care curata laptele de celulele somatice. Reprezentantii companiei va asteapta  cu teste de ultima generatie pentru depistarea antibioticelor si aflatoxinelor din lapte, precum si teste de sanitatie. Compania Biotrend Plus SRL, este subsidiara companiei Biokom Trend din Bulg [...]
(Comunicat) În data de 03.07.2017, la Constanța, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat ”Comandamentul Sezon Estival 2017”. Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităților specifice, la protejarea sănătății publice și implicit, a intereselor turiștilor aflați în vacanță pe litoralul românesc. Astfel, în perioada 3 iulie – 03 septembrie 2017, echipe de inspectori sanitari [...]
(Agerpres) Un nou tip de gripă aviară, denumită H5N6, care ar putea da naștere unor noi probleme a fost descoperit în China, au avertizat specialiștii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Virusul este foarte periculos pentru păsări, având în vedere că înaripatele infestate mor în 72 de ore. Noua tulpină a apărut în mai multe zone din China, însă acestea sunt foarte îndepărtate unele de altele. Organizația [...]
  BladeStop, producătorii de echipamente senzoriale care pot reduce apariția de accidente la serviciu pentru persoanele care folosesc cuțite sau fierăstraie a lansat un nou produs de siguranță, GloveCheck. După succesul BladeStop de la lansarea sa în ianuarie 2014, compania a adăugat un alt nivel de siguranță în echipamentele sale GloveCheck care poate identifica o mănușă în fața unui ferăstrău. BladeStop a raportat că riscul de rănire al [...]
Menționarea pe etichete a țării de origine (country-of-origin labelling – COOL) pentru carnea utilizată ca materie primă în alimentele procesate este cu un pas mai aproape să devină realitate, în urma unui vot în Parlamentul European dat pe 12 februarie. În acest sens, domnul Christian Verschueren, director-general al EuroCommerce, a declarat pentru France Press că: ”etichetarea obligatorie a originii cărnii folosite în astfel de [...]
DairyReporter publică în ediția on-line de ieri o știre potrivit căreia EFSA este pe cale să anunțe declararea utilizării tehnologice a aspartamului ca fiind sigură. Astfel, potrivit declarațiilor Alicjei Mortensen, Chairman al Food Additives and Nutrient Sources Added to Foods, din cadrul EFSA, ”ultimele opinii ale specialiștilor care au efectuat peste 200 de cercetări în acest domeniu, sunt favorabile utilizării aspartamului în produs [...]
În cursul zilei de azi, 08.07.2017, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, au verificat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul și comercializarea produselor alimentare în unitățile aflate în zonele de interes turistic: Mamaia Nord, Mamaia Centru, [...]
Recentele scandaluri alimentare care au avut ca rezultat retragerea de produse de la raft, imbolnaviri si chiar decese au generat o reactie vehementa a media ce a accentuat scaderea increderii consumatorului in produsele din cosul zilnic. De aceea, a avea un sistem de siguranta alimentara potrivit, certificat de un organism cu o reputatie impecabila, recunoscut la nivel international, este astazi mai important ca niciodata pentru companiile din domeniu. Rina Simtex asigura certificarea d [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN