Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Consumul nostru de alimente se confruntă cu cel mai scăzut nivel din Europa, consideră Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta). “Când nu mai avem inflație, trebuie să existe o cauză, iar la noi este vorba despre reducerea consumului”, a declarat domnia sa pentru Bursa, adăugând:


“Situația este foarte grea în segmentul food. Nu cred că lumea mănâncă mai puțin, ci se orientează către produsele proaste și către piața neagră. Evaziunea a crescut în toată Europa pe industria alimentară, iar noi suntem cap de lance și aici. Teoria că românii nu mai mănâncă nu o cred. De asemenea, teoria că românii mănâncă doar lucruri foarte ieftine iar nu o mai cred. Este vorba despre tipul de magazine, iar cele care vor dispărea primele sunt cele corecte și care nu sunt supermarketuri. Supermarketurile au presiune pe preț, iar evazioniștii își permit să lase prețul jos. În aceste condiții, România este într-o situație urâtă”.



Potrivit domnului Minea, ideea de acum câțiva ani potrivit căreia trebuie să producem cât mai ieftin s-ar putea întoarce asemeni unui bumerang: “S-ar putea să începem să cumpărăm de afară. Datele statistice arată că importurile de produse procesate au crescut. Este clar că pierdem o nișă. Pe export, ne-am bazat foarte mult pe produsele ieftine pentru românii plecați și s-ar putea ca aceasta să nu fie o afacere”.



Industria alimentară va muri în tăcere dacă nu va fi susținută, este de părere Sorin Minea. Domnia sa susține că, în ultimii ani, companiile care au intrat în incapacitate de plată sunt cele din industria de profil: “Industria a optat pentru scăderea costurilor, ajungându-se la un preț artificial. Din această cauză, România ar putea fi văzută ca un producător slab și se poate afla în imposibilitatea să iasă la export”.
Industria alimentară nu poate fi separată de producție, opinează domnul Minea, susținând că, din punct de vedere agricol, țara noastră este o putere și de aceea nu ne putem opri aici. Potrivit președintelui Romalimenta, este pentru prima dată când importurile noastre de carne au ajuns la 18%, iar importurile de produse procesate se ridică la 10%, fapt ce pune sectorul în mare pericol, riscând să fie eliminată procesarea.



Criza materiei prime este una artificială, mai susține Sorin Minea, apreciind că, la noi, există un blocaj economic. Potențialul țării noastre trebuie să se bazeze pe încurajarea agriculturii și susținerea industriei, care “nu a cerut niciodată bani, ci legislație și facilități”. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, România va deveni exportator de materie primă, a conchis Sorin Minea. (Mai multe, pe www.bursa.ro)

Alte articole recomandate:

Traducere și adaptare de Alexandru Peligrad, dupăChristian Madsbjerg și Mikkel B. Rasmussen/Harvard Business Review  În 2006, o mare companie europeană de bere, BeerCo s-a confruntat cu scăderea vânzărilor în baruri și puburi și, în ciuda unei cercetări de piață extinse și a analizei competitorilor, nu și-a putut da seama de ce. Clienții îndrăgeau produsul său de bază, o bere lager standard (bere tare alcoolizată), iar [...]
(Comunicat) Cum s-a văzut în piață reducerea TVA-ului la produse alimentare și la băuturi non-alcoolice aplicată în iunie anul acesta? În primul rând, conform datelor INSSE, acest lucru s-a tradus într-o inflație negativă medie a prețurilor de -6.8% în perioada iunie - septembrie 2015.     Întrebarea cea mai des regăsită pe buzele jucătorilor din această industrie este “Ce s-a întâmplat cu [...]
Aura Alexa Ioan: Fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, s-a lansat în agribussines. Este proprietarul unei livezi de 10 ha în zona Cehul Silvanei, Sălaj și, din 2012 deține și o fabrică de procesare fructe de pădure, magiun de prune și déjà renumitul suc de mere -bio, produs sub brandul ”Livada Transilvană”.        infoAliment: Cum ați ajuns să vă implicați într-o activitate de agribussines? Ați [...]
Țara noastră a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 4.091,9 milioane euro în primele zece luni ale anului 2013, cu 808,5 milioane de euro (24,6%) mai mult față de perioada corespunzătoare din 2012, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) publicat astăzi pe site-ul instituției. În aceeași perioadă de referință, importurile au atins nivelul de 3.909,9 milioane de euro, cu 2,5% mai mari decât în 2012. În [...]
Cea de a XX-a editie a INDAGRA, targ international de produse si echipamente in domeniul, agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, precum și Indagra Food, salonul Industriei alimentare, se vor desfasura anul acesta in perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2015, la Rompexpo,  in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania.   Evenimentul ofera participantilor prilejul de a parafa noi intelegeri si contracte, de a achizitiona direct [...]
Tamsin French, de 23 de ani, va vizita 21 de țări din Uniunea Europeană (printre care și România), costumată într-un pui numit ”Rosa”, precizează Times of Malta. Familia lui Tamsin are o fermă de pui în Devon, Marea Britanie. Tânăra militantă spune că dorește ca metoda de producție să fie etichetată pe toată carnea de pui produsă în Europa, anunță FoodProductionDaily. Turneul de 39 de zile are loc în contextul în [...]
Și la această ediție a târgului Indagra Food, compania Debiton Termo a demonstrat că este și va fi și în continuare unul dintre etaloanele de profesionalism și calitate a produselor și serviciilor oferite clienților săi. Astfel, în zilele evenimentului, vizitatorii au luat cunoștință cu foarte complexa gamă oferită prezenților dar și potențialilor clienți care vor să își optimizeze procesul tehnologi [...]
  Florin Botezatu, 26 de ani, un tânăr din Sibiu, care a fost mai mulți ani agent de vânzări în industria alimentară, a reușit în 2012 să pună bazele primului său magazin cu produse tradiționale în care a investit aproximativ 7.000 de euro. Astăzi, firma Eco-Prod Tradi­țio­nal SRL-D (societate cu răspundere limitată-debutant) are două magazine în Sibiu unde comercializează produse tradiționale din carne, brânzeturi, miere, sucuri [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN