Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Consumul nostru de alimente se confruntă cu cel mai scăzut nivel din Europa, consideră Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta). “Când nu mai avem inflație, trebuie să existe o cauză, iar la noi este vorba despre reducerea consumului”, a declarat domnia sa pentru Bursa, adăugând:


“Situația este foarte grea în segmentul food. Nu cred că lumea mănâncă mai puțin, ci se orientează către produsele proaste și către piața neagră. Evaziunea a crescut în toată Europa pe industria alimentară, iar noi suntem cap de lance și aici. Teoria că românii nu mai mănâncă nu o cred. De asemenea, teoria că românii mănâncă doar lucruri foarte ieftine iar nu o mai cred. Este vorba despre tipul de magazine, iar cele care vor dispărea primele sunt cele corecte și care nu sunt supermarketuri. Supermarketurile au presiune pe preț, iar evazioniștii își permit să lase prețul jos. În aceste condiții, România este într-o situație urâtă”.



Potrivit domnului Minea, ideea de acum câțiva ani potrivit căreia trebuie să producem cât mai ieftin s-ar putea întoarce asemeni unui bumerang: “S-ar putea să începem să cumpărăm de afară. Datele statistice arată că importurile de produse procesate au crescut. Este clar că pierdem o nișă. Pe export, ne-am bazat foarte mult pe produsele ieftine pentru românii plecați și s-ar putea ca aceasta să nu fie o afacere”.



Industria alimentară va muri în tăcere dacă nu va fi susținută, este de părere Sorin Minea. Domnia sa susține că, în ultimii ani, companiile care au intrat în incapacitate de plată sunt cele din industria de profil: “Industria a optat pentru scăderea costurilor, ajungându-se la un preț artificial. Din această cauză, România ar putea fi văzută ca un producător slab și se poate afla în imposibilitatea să iasă la export”.
Industria alimentară nu poate fi separată de producție, opinează domnul Minea, susținând că, din punct de vedere agricol, țara noastră este o putere și de aceea nu ne putem opri aici. Potrivit președintelui Romalimenta, este pentru prima dată când importurile noastre de carne au ajuns la 18%, iar importurile de produse procesate se ridică la 10%, fapt ce pune sectorul în mare pericol, riscând să fie eliminată procesarea.



Criza materiei prime este una artificială, mai susține Sorin Minea, apreciind că, la noi, există un blocaj economic. Potențialul țării noastre trebuie să se bazeze pe încurajarea agriculturii și susținerea industriei, care “nu a cerut niciodată bani, ci legislație și facilități”. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, România va deveni exportator de materie primă, a conchis Sorin Minea. (Mai multe, pe www.bursa.ro)

Alte articole recomandate:

Vicepreședintele PSD, Ecaterina Andronescu, a anunțat ieri, că va propune reducerea TVA la produsele din proiectul 'Cornul și Laptele' pentru creșterea calității acestor produse, dar și a atractivității în rândul copiilor față de produsele bio.           'I-am asigurat pe cei care m-au invitat aici că voi face o propunere: de a reduce TVA, în primul rând, la produsele din proiectul 'Cornul și laptele'. Cred că dacă vom aduce [...]
Conceptul Raw Vegan castiga tot mai mult teren in Romania, deschizandu-se tot mai multe restaurante de acest gen si atragand tot mai multi clienti, adepti ai acestui stil de alimentatie. Unul distre investitorii intr-o astfel de afacere este doamna Fadia al Atar, care conduce de aproape doi ani și jumătate un restaurant raw vegan în apropiere de Piața Dorobanților din Capitală. Aceasta a  investit în conceptul Rawdia în jur de 60.000 de euro pentru a amenaja un spațiu pe [...]
Manevrarea cărnii în procesul tehnologic presupune echipamente specializate care facilitează producția și diminuează efortul uman. Vă prezentăm o propunere a companiei Bonner, specalizată pe astfel de utilaje indispensabile unei unități de procesare a cărnii. E-M 1000 este un elevator construit integral din oțel inoxidabil, strctura tubulară fiind prevăzută cu două coloane staționare, pentru încărcare. Sistemele de prindere pot fi configurate atâ [...]
 Premierul Victor Ponta consideră că marea problemă în sectorul de legume și fructe din România este de a proteja producătorii fiscalizați, în condițiile în care din afara UE vin cantități semnificative de astfel de produse cu evaziune fiscală. În plus, premierul consideră că agricultura tradițională și produsele bio trebuie susținute pentru că pot reprezenta un brand de țară.           'Problema noastră este de [...]
Doncafe aduce pe piață ediția specială Doncafe Brazil, pentru lunile de fotbal din vara aceasta. Inspirată din țara cafelei, Doncafe Brazil este o cafea cu o aromă puternică și gust savuros. Doncafe Brazil transmite fidel atmosfera Braziliei –  modernă și energică – de la rețeta care include cafea din cele mai bune plantații ale Braziliei, până la ambalajul care ilustrează dansatori de samba, jocuri de lumini, artificii și alte elemente iconice specifice acestei țări. [...]
Oficialii lanțului francez de hipermarketuri Auchan, care are pe piața locală circa 10.500 de salariați, afirmă că situația de pe piața muncii este extrem de dificilă, comparabilă cu cea din 2006-2007 când românii plecau în număr mare peste hotare, odată cu aderarea la UE. Pentru retailerul francez concurența nu vine însă doar de pe piețele străine, ci și din România, unde fabricile deschid noi linii de producție și caută salariați. „Piața muncii din [...]
METRO Cash & Carry continuă „De-ale noastre”, primul program de pe piața din România care vine în sprijinul producătorilor locali și susține agricultura sustenabilă. METRO a reușit să reunească peste 100 de agricultori în program și să se extindă în 33 de comunități. Scopul lansării programului „De-ale noastre” în anul 2012 a fost acela de a aborda principalele probleme ale producătorilor loca [...]
Abia ieșit de pe băncile facultății, Răzvan Rusu, din Reghin, a pus bazele unei mici fabrici de dulceață. Fabrica deținută de firma ”Tradiții din Natură” pro­du­ce lunar peste 1.000 de borcane de dulceață.  Dacă, în mica fabrică în care lucrează doar trei oa­meni, s-au produs anul trecut 1.500 de bo­rcane de dulceață, producția a ajuns în momentul de afță la 15.000 de bor­cane, 60-65% din producția realizată fiind marcă [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN