Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Consumul nostru de alimente se confruntă cu cel mai scăzut nivel din Europa, consideră Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta). “Când nu mai avem inflație, trebuie să existe o cauză, iar la noi este vorba despre reducerea consumului”, a declarat domnia sa pentru Bursa, adăugând:


“Situația este foarte grea în segmentul food. Nu cred că lumea mănâncă mai puțin, ci se orientează către produsele proaste și către piața neagră. Evaziunea a crescut în toată Europa pe industria alimentară, iar noi suntem cap de lance și aici. Teoria că românii nu mai mănâncă nu o cred. De asemenea, teoria că românii mănâncă doar lucruri foarte ieftine iar nu o mai cred. Este vorba despre tipul de magazine, iar cele care vor dispărea primele sunt cele corecte și care nu sunt supermarketuri. Supermarketurile au presiune pe preț, iar evazioniștii își permit să lase prețul jos. În aceste condiții, România este într-o situație urâtă”.



Potrivit domnului Minea, ideea de acum câțiva ani potrivit căreia trebuie să producem cât mai ieftin s-ar putea întoarce asemeni unui bumerang: “S-ar putea să începem să cumpărăm de afară. Datele statistice arată că importurile de produse procesate au crescut. Este clar că pierdem o nișă. Pe export, ne-am bazat foarte mult pe produsele ieftine pentru românii plecați și s-ar putea ca aceasta să nu fie o afacere”.



Industria alimentară va muri în tăcere dacă nu va fi susținută, este de părere Sorin Minea. Domnia sa susține că, în ultimii ani, companiile care au intrat în incapacitate de plată sunt cele din industria de profil: “Industria a optat pentru scăderea costurilor, ajungându-se la un preț artificial. Din această cauză, România ar putea fi văzută ca un producător slab și se poate afla în imposibilitatea să iasă la export”.
Industria alimentară nu poate fi separată de producție, opinează domnul Minea, susținând că, din punct de vedere agricol, țara noastră este o putere și de aceea nu ne putem opri aici. Potrivit președintelui Romalimenta, este pentru prima dată când importurile noastre de carne au ajuns la 18%, iar importurile de produse procesate se ridică la 10%, fapt ce pune sectorul în mare pericol, riscând să fie eliminată procesarea.



Criza materiei prime este una artificială, mai susține Sorin Minea, apreciind că, la noi, există un blocaj economic. Potențialul țării noastre trebuie să se bazeze pe încurajarea agriculturii și susținerea industriei, care “nu a cerut niciodată bani, ci legislație și facilități”. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, România va deveni exportator de materie primă, a conchis Sorin Minea. (Mai multe, pe www.bursa.ro)

Alte articole recomandate:

Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI, Universitatea Dunărea de Jos din Galați: Nasul electronic este un instrument de măsură realizat pentru a imita funcția olfactivă a omului. Este folosit în industria alimentelor și băuturilor, respectiv industria parfumurilor pentru dezvoltarea produselor noi și controlul calității. De asemenea, este util în aplicații precum monitorizarea procesului tehnologic, stabilirea termenului de valabilitate, evaluarea alterării sau aprecier [...]
În perioada 20-21 Mai 2014, Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc – APAR, membră a Federației Naționale PRO AGRO, împreună cu Ministerul Economiei, au organizat participarea cu pavilion național la expoziția "World of Private Label" Amsterdam. Târgul anual "World of Private Label" PLMA Trade Show dă posibilitatea producătorilor și comercianților cu amănuntul să construiască programe de promovare pentru produse tip “private label”, iar [...]
Iesirea la export a unei companii romanesti aduce, la pachet, o serie lunga de provocari. De la intelegerea pietelor, gasirea unui partener de incredere, pana la probleme logistice sau birocratice. Speakerii primului modul al conferintei retailArena au explicat ce provocari au intampinat, cum le-au depasit si ce trebuie sa stie un business local care vrea sa depaseasca granitele Romaniei. Inainte de discutia despre provocarile companiilor locale la export, Claudiu Vrinceanu, secretar de stat [...]
Multe alge sunt consumate datorită valorii energetice scăzute (circa 150-300 kcal/100 g) și a conținutului bogat în vitamine, săruri minerale și fibre solubile. Alga roșie Porphyra sp. și algele brune Himanthalia elongata și Undaria pinnatifida sunt bogate în proteine valoroase (până la 24 g proteine / 100 g alge) și au un conținut scăzut de lipide de circa 1%. Deși conținutul de lipide este așa de scăzut, aceste alge au un nivel ridicat de acizi grași polinesaturați, deci pot [...]
Românii au cheltuit anul trecut aproape 14 mld. euro în rețelele de hipermarketuri, supermarketuri, în magazinele de tip discount și în comerțul tradițional, o sumă similară cu cea din 2012, într-o perioadă în care consumul a bătut pasul pe loc. Pentru acest an analiștii companiei de cercetare de piață PMR estimează un avans al vânzărilor din retailul cu dominanță alimentară, însă acesta va veni doar ca urmare a creșterilor de preț, nu [...]
Încă un retailer de prestigiu va participa la EXPO-Conferința Internațională Meat & Milk 2015, eveniment care va avea loc în zilele de 3 și 4 iunie la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”Politici de sprijin, Retehnologizare, Performanță-Priorități pentru ieșirea din impas”, putând nominaliza aici compania PROFI România.   Conform unei informări a companiei, lantul de retail PROFI a încheiat [...]
Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI Universitatea Dunărea de Jos din Galați:   Coaja fructului pasiunii este bogată în fibre alimentare și bioflavonoide cu acțiune antioxidantă și antiinflamatorie. Adăugată în iaurt, alături de bacterii probiotice, îmbunătățește proprietățile reologice și texturale, cu influențe minime asupra caracteristicilor organoleptice.     Fructul pasiunii Fructul pasiunii este rodul plantei cățărătoare Passiflora edulis (floare [...]
Cumparatorii au facut in aceasta saptamana cunostinta cu patru noi magazine PROFI la Slatina, Braila si Constanta.   Magazinul din Slatina, judetul Olt, s-a deschis pe Str.Serg.Mj.Dorobantu Constantin nr. 9, in cartierul  Progresul. Functioneaza in format City si are o suprafata totala de 350 mp din care sala de vanzari ocupa 210 mp. La Braila noul PROFI se află pe Aleea Cutezatorilor nr.5, in Complexul Hipodrom. Acesta functioneaza in format Standard, cu o suprafata totala de 533 [...]

 

Living fresh
Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN