Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Vinarsul Jidvei este o băutură tradițională românească - dar cu pedigree german -, obținută  prin distilarea vinului, cu o concentrație alcoolică de maxim 42% volum, prin maturarea și învechirea distilatului de vin în butoaie de stejar, timp de minim 5 ani. Locul de naștere al vinarsului este crama Bălcaciu (județul Alba), cel mai vechi complex de vinificație al Jidveiului.


Chiar dacă vinarsul Jidvei este relativ tânăr, localitatea Bălcaciu este cunoscută de sute de ani pentru calitatea vinurilor, a spumantelor și distilatelor de vin învechite în vase de lemn, informează Inncome Magazin.


A fost atestată încă din secolul al XIII-lea. „Primii mari producători de băuturi din această zonă au fost cetățeni de origine germană, veniți din  valea Rhinului”, spune Ioan Buia, directorul Complexului de Vinificație Jidvei, doctor în oenologie. Crama de la Bălcaciu are astăzi o capacitate de stocare în vase de lemn și inox pentru vinars de 1,54 milioane litri. Pentru a asigura un vinars de bună calitate, explică Ioan Buia, sunt folosite vinuri din strugurii cei mai sănătoși, proveniți din soiuri cu acciditate ridicată - Fetească Regală și Riesling - din care se extrage mustul. Ulterior, acesta este fermentat iar distilarea se face în primavară, în perioada martie-mai, după încheierea fermentării.


Ultimul pas al procesului este maturarea. Distilatul este păstrat în butoaie de stejar și învechit timp de cinci ani. Astfel, aciditatea ridicată a vinurilor din podgoria Târnave, care se distilează tinere, separarea corectă pe fracțiuni a distilatelor, învechirea de durată duc la obținerea unui vinars de calitate, cu o finete deosebită și cu o personalitate specifică Jidveiului. Produsul este vândut în special pe piața internă, prin intermediul rețețelor de retail, cu circa 70 de lei preț de raft pentru o stică de 700 ml, și este într-o singură variantă - învechit minim 5 ani.


Geografic vorbind, cea mai mare pondere din vânzări se înregistrează în Transilvania, Banat și Crisana, aceste zone fiind chiar patria acestui distilat de vin. „Sudul țării a înregistrat creșteri mari în ultima perioadă, însă pleacă de la un volum mai mic de vânzări comparativ cu vestul țării”, mai spune directorul Jidvei. (Mai multe, pe www.inncome.ro)

Alte articole recomandate:

Industria alimentară românească, dominată la vârf de multinaționalele din producția de uleiuri, zahăr și dulciuri, dar caracterizată de un pluton secund format din afaceri antreprenoriale românești, a generat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de aproape 40 mld. lei (9 mld. euro), dar cu un sold negativ  – diferența dintre pierderile și profitul brut de 200 mil. lei (45 mil. euro). Deși sectorul are cu 475 de firme mai puțin față de 2008, cifra de afaceri [...]
Aura Alexa Ioan: Dacă ar fi trăit Ion Creangă, cu siguranță că ne-ar fi spus astăzi, cu umorul lui moldovenesc: "Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la vremea copilăriei mele…” 80 % importuri În anul de grație în care trăim, consumul de ciocolată din România este acoperit 80% din importuri. România a ajuns să fie o simplă și neinspirată piață de desfacere pentru marii producători de ciocolată, în condițiile în care [...]
Mărcile private dezvoltate de lanțurile de magazine au cucerit în ultimii ani unele dintre cele mai importante sectoare din piață, precum uleiul, iaurtul, săpunul sau ciocolata - unde până recent brandurile făceau legea - și au ajuns la vânzări de 2,4-2,7 mld. euro. Astfel, una din trei sticle de ulei cumpărate de români este marcă privată, la fel și unu din patru iaurturi, informează Ziarul Financiar. Produse precum Aro (Metro Cash&Carry), K-Classic (Kaufland) sau [...]
Angajații din România cheltuiesc în fiecare săptămână peste 160 de lei pentru a mânca la birou, iar mai bine de jumătate dintre ei își alocă sub 30 de minute pentru a lua masa de prânz. Românii cheltuiesc într-o săptămână, în medie, 167 de lei pe mâncarea pe care o servesc la birou, fie că este vorba despre produse alimentare preparate acasă, fie că își cumpără mâncarea de la fast-food, potrivit unui studiu [...]
Bugetul mediu alocat pentru cadourile de Moș Nicolae a fost în acest an de 318 de lei, în ușoară creștere față de cel de anul trecut (305 lei), în condițiile în care 88,4% dintre persoanele din mediul urban intenționează să cumpere cadouri cu această ocazie, conform datelor studiului realizat de MEDNET Marketing Research Center. De altfel, cei mai mulți intenționează să cheltuie cu această ocazie între 100 și 250 lei (43,8%), urmați de cei cu bugete de 251-500 lei [...]
Topul lunar al celor mai vizibile branduri de bere in online si pe Facebook este realizat pe baza datelor ZeList Monitor si fbMonitor, platforme de monitorizare si analiza ale companiei TreeWorks. Topul acopera brandurile prezente in online in 27 de categorii. Datele pentru brandurile din categoria bere sunt prezentate mai jos in 7 slide-uri, pentru fiecare indicator.  INDICATORII Online visibility se refera la vizibilitatea online [...]
Traducere și adaptare de Alexandru Peligrad, dupăChristian Madsbjerg și Mikkel B. Rasmussen/Harvard Business Review  În 2006, o mare companie europeană de bere, BeerCo s-a confruntat cu scăderea vânzărilor în baruri și puburi și, în ciuda unei cercetări de piață extinse și a analizei competitorilor, nu și-a putut da seama de ce. Clienții îndrăgeau produsul său de bază, o bere lager standard (bere tare alcoolizată), iar [...]
Piața napolitanelor nu este singura unde produsele vrac mai au încă un procent important. Și pe alte segmente din industria dulciurilor precum biscuiții, dar și pe piața cărnii sau a lactatelor, produsele sunt cumpărate de clienți „la kilogram“.  Fiecare român consumă în medie anual circa 30 de na­politane de 20 de grame, pe o piață unde produsele vrac reprezintă încă mai mult de un sfert din volumele totale de napolitane comer­ciali­zate pe [...]

 

Living fresh
meatmilk
testo
infoALIMENT MAGAZIN