Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Beneficiind de suport financiar asigurat de ICPE București, o echipă de cercetători români, formată din Valer TURCIN, Ion BÂRSAN, Vasilie NIKOLIÆ, Bica ZORLESCU, au pus la punct o tehnologie de pasteurizare a laptelui cu ajutorul microundelor, tehnologia fiind disponibilă procesatorilor care doresc să își modernizeze fabricile. În prezentarea noii metode pasteurizare, autorii proiectului afirmă:


”Știind că pasteurizarea prin metoda clasică prezintă o serie de dezavantaje precum distrugerea unor principii nutritive de mare valoare ale produselor (vitamine termolabile, unele enzime, etc.), dezechilibrări chimice, modificarea ireversibilă a unor constituienți nutriționali (proteine, fosfolipide), la care se adaugă un consum apreciabil de energie termică, prin metoda propusă, pasteurizarea cu ajutorul microundelor, pe lângă modernitate, se urmăresc și alte obiective, precum:


-micșorarea substanțială a consumului de energie necesar pasteurizării (exemplu: la pasteurizarea laptelui economia de energie este de cca. 24.000 kcal / 1000 litri lapte)


-creșterea siguranței alimentare prin obținerea unui produs cu calități nutritive


superioare și cu o mai bună conservare a calităților inițiale;


- creșterea competitivității industrei alimentare românești în contextul european.


Efectele tratamentului termic al laptelui intr-un sistem cu microunde, care are  curgere continua, a fost analizat prin studierea denaturarii -lactoglobulinei si a inactivarii fosfatazei alcaline si a lactoperoxidazei.


Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele determinate in tratamentul termic cand se utilizeaza un schimbator de caldura plat si s-a determinat faptul ca gradul de inactivare cauzat de tratamentul termic in ambele cazuri este similar. Pasteurizarea cu microunde a laptelui produce o denaturare mai scazuta a  proteinelor din zer decat in cazul proceselor termice conventionale si denaturarea -


lactoglobulinei este comparabila in ambele procese. In plus, a rezultat si o scadere a numarului de microbi si o isomerizare scazuta a lactozei. Pentru reducerea poluării mediului înconjurător de către procesele industriale  (precum cel de prelucrare a laptelui) investigările în domeniul tehnologic trebui


îndreptate spre elaborarea și desăvârșirea a ceea ce numim “tehnologii integrate” adică tehnologii care, din complexitatea de substanțe oferite de materiile prime nu lasă nimic sau mai nimic sub formă de substanțe nevalorificate ce poluează mediul înconjurător. Aceste tehnologii sunt utilizate în Uniunea Europeană și recomandate pentru utilizare fiind cunoscute sub numele de Best Available Tehnologies (BAT).


Alte măsuri de reducere a poluării mediului ar consta în intensificarea cercetărilor de proces în tehnologiile de industrie alimentară, punându-se accent pe noi aplicații ale acționărilor fizice asupra materiei prime, acționări care trebuie să modifice cât mai puțin componentele naturale ale acesteia.


Instalația care face obiectul acestei analize, concepută în domeniul pasteurizării cu ajutorul microundelor, confirmă această idee și deschide noi perspective în obținerea unor produse purificate microbiologic printr-un impact termic mai redus, compensat de acțiunea directă a microundelor asupra microorganismelor înseși. În același timp, instalațiile de pasteurizare cu microunde, de capacitate mică, ca și cea prezentata, nu necesita centrale termice. Lipsa centralelor termice conduce la protecția calității aerului din zonă întrucât sunt excluse noxele produse de arderea combustibililor.


Prin urmare, din procesul tehnologic, nu rezultă poluanți pentru aer. Singurele substanțe toxice utilizate sunt cele din sistemul de spălare constând din soluții de hidroxid de sodiu de concentrația 0,5 – 0,8 %. Depozitarea acestora se face într-un


depozit special amenajat și asigurat cu sistem de închidere, pentru limitarea accesului persoanelor neavizate la aceste substanțe. In sala de spălare se aduc numai cantitățile necesare consumului zilnic, la sfârșitul programului de lucru.


Deșeurile ce pot rezulta din activitatea centrului de colectare sunt de tip menajer, provenite de la personalul de deservire sau din ambalajele de la detergenții folositi la igienizare. Acestea se colecteaza în container special și sunt preluate de serviciul de salubrizare al localității.”


Deși noua tehnologie a fost prezentată de ceva timp, ea încă este puțin cunoscută tehnologilor și proprietarilor de afaceri din domeniu.

Alte articole recomandate:

Ioan Șerbănescu: Termenul de condimente sau mirodenii a fost aplicat, mai întâi, exclusiv ingredientelor cu gust pătrunzător, iute sau aromatic, uneori parfumurilor sau chiar ingredientelor folosite pentru îmbălsămări. Astăzi există tendința de a limita utilizarea termenului, doar pentru ingredientele folosite la fabricarea produselor alimentare și a băuturilor, cu toate că unele dintre acestea continuă să aibă utilizări adiționale, în medicină sau [...]
ALPMA anunță livrarea unei Linii de producere a branzei telemea, notează DairyIndustries. Linia dispune de vane deschise, cu o capacitate de 400 de litri. Capacitatea maximă de procesare este de 25.000 de litri.Echipamentul are următoarele caracteristici tehnice: -vane mobile dechise de 400 l cu harpe de taiere– jgheab de umplere coagul in forme bloc– forme bloc feta/telemea– inaltator forma bloc– rama de umplere coagul in forme bloc– masa de l [...]
Brandul de mezeluri Marex, deținut de omul de afaceri Marin Moraru, este prezent pe rafturile magazinelor din retailul modern ca fiind produs de firma MIMBU din Brăila, entitate fără notorietate, dar care a fost înființată în 2009, noteaza Ziarul financiar. MIMBU este controlată de Aura Mariana Bratu (61 de ani), iar administrator este Gabriel Valentin Preda, care deține și 4,9% din firma Marex SA. Anul trecut, MIMBU a cumpărat terenuri, clădiri și echipamente de la Marex [...]
Pentru iubitorii de spirtoase rafinate si tari, Stalinskaya a venit cu o supriza cat se poate de placuta, extinzandu-si gama de produse prin lansarea a două noi sortimente de vodcă premium, Stalinskaya Silver si Stalinskaya Blue.Vodca Stalinskaya Silver are o concentrație de alcool de 40% și este o băutură pentru socializare și a distracției, pe când Stalinskaya este destinată cunoscătorilor, având o concentrație de alcool de 45%. Noul produs Stalinskaya Silver se diferențiază [...]
Rexam a declarat pentru BeverageDaily că urmărește dezvoltarea afacerilor în segmentul băuturi lactate și spune că un succes notabil până în prezent a fost înregistrat pentru milkshake-ul cu aromă de limonada MIO în Rusia, informează Dairy Reporter.Marianne Freund, marketing manager al companiei la Rexam Beverage Can Europe, a discutat cu Ben Bouckley de la Brau Beviale din Nürnberg, Germania. “MIO este o bautură răcoritoare din lapte și [...]
Uleiuri presate la rece. Ulei de floarea-soarelui. Ulei de rapiță. Ulei de nucă. Ulei de in. Ulei de cânepă. Ulei de  dovleac. Toate produse de o familie în localitatea Luna, la 45 de kilometri de Cluj-Napoca. Povestea micii afaceri de succes a fost povestită pentru Agrointeligența de către Felicia Tulai, tânăra care, alături de părinții săi, a creat brandul românesc ”Luna Solai”.   Când a simțit că vrea să facă o [...]
Producătorii de la Metalquimia, de tehnologie destinată sectorului de carne, au lansat mașina de injectat Movistick 30 PJ, după cum informează Meat & Poultry. Utilaj de injectat saramura cu acțiune constantă, destinată procesării oricărui tip de carne (porc, vită, pui etc). Injectarea poate fi ajustată în plaja de 10, până la 75% / pas, realizându-se o uniformizare deosebită, fără zone moarte. Pierderile sunt eliminate, injectarea efectuându-se în 440 [...]
Compania italiana Mily Lab propune procesatorilor un nou echipament destinat fabric[rii ricotta.In func'ie de varianta aleas[, capacitatea de procesare este de 2000 – 3000, sau 5000 l de lapte. Construit ]n ]ntregime în AISI 304 din oțel inoxidabil, sistemul de formă cilindrică are un fund conic cu perete dublu de izolare termica și este echipat cu următoarele: - Cadru de sprijin - Acces scara din otel inoxidabil - Admisie de aer și evacuare în  partea [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN