Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Beneficiind de suport financiar asigurat de ICPE București, o echipă de cercetători români, formată din Valer TURCIN, Ion BÂRSAN, Vasilie NIKOLIÆ, Bica ZORLESCU, au pus la punct o tehnologie de pasteurizare a laptelui cu ajutorul microundelor, tehnologia fiind disponibilă procesatorilor care doresc să își modernizeze fabricile. În prezentarea noii metode pasteurizare, autorii proiectului afirmă:


”Știind că pasteurizarea prin metoda clasică prezintă o serie de dezavantaje precum distrugerea unor principii nutritive de mare valoare ale produselor (vitamine termolabile, unele enzime, etc.), dezechilibrări chimice, modificarea ireversibilă a unor constituienți nutriționali (proteine, fosfolipide), la care se adaugă un consum apreciabil de energie termică, prin metoda propusă, pasteurizarea cu ajutorul microundelor, pe lângă modernitate, se urmăresc și alte obiective, precum:


-micșorarea substanțială a consumului de energie necesar pasteurizării (exemplu: la pasteurizarea laptelui economia de energie este de cca. 24.000 kcal / 1000 litri lapte)


-creșterea siguranței alimentare prin obținerea unui produs cu calități nutritive


superioare și cu o mai bună conservare a calităților inițiale;


- creșterea competitivității industrei alimentare românești în contextul european.


Efectele tratamentului termic al laptelui intr-un sistem cu microunde, care are  curgere continua, a fost analizat prin studierea denaturarii -lactoglobulinei si a inactivarii fosfatazei alcaline si a lactoperoxidazei.


Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele determinate in tratamentul termic cand se utilizeaza un schimbator de caldura plat si s-a determinat faptul ca gradul de inactivare cauzat de tratamentul termic in ambele cazuri este similar. Pasteurizarea cu microunde a laptelui produce o denaturare mai scazuta a  proteinelor din zer decat in cazul proceselor termice conventionale si denaturarea -


lactoglobulinei este comparabila in ambele procese. In plus, a rezultat si o scadere a numarului de microbi si o isomerizare scazuta a lactozei. Pentru reducerea poluării mediului înconjurător de către procesele industriale  (precum cel de prelucrare a laptelui) investigările în domeniul tehnologic trebui


îndreptate spre elaborarea și desăvârșirea a ceea ce numim “tehnologii integrate” adică tehnologii care, din complexitatea de substanțe oferite de materiile prime nu lasă nimic sau mai nimic sub formă de substanțe nevalorificate ce poluează mediul înconjurător. Aceste tehnologii sunt utilizate în Uniunea Europeană și recomandate pentru utilizare fiind cunoscute sub numele de Best Available Tehnologies (BAT).


Alte măsuri de reducere a poluării mediului ar consta în intensificarea cercetărilor de proces în tehnologiile de industrie alimentară, punându-se accent pe noi aplicații ale acționărilor fizice asupra materiei prime, acționări care trebuie să modifice cât mai puțin componentele naturale ale acesteia.


Instalația care face obiectul acestei analize, concepută în domeniul pasteurizării cu ajutorul microundelor, confirmă această idee și deschide noi perspective în obținerea unor produse purificate microbiologic printr-un impact termic mai redus, compensat de acțiunea directă a microundelor asupra microorganismelor înseși. În același timp, instalațiile de pasteurizare cu microunde, de capacitate mică, ca și cea prezentata, nu necesita centrale termice. Lipsa centralelor termice conduce la protecția calității aerului din zonă întrucât sunt excluse noxele produse de arderea combustibililor.


Prin urmare, din procesul tehnologic, nu rezultă poluanți pentru aer. Singurele substanțe toxice utilizate sunt cele din sistemul de spălare constând din soluții de hidroxid de sodiu de concentrația 0,5 – 0,8 %. Depozitarea acestora se face într-un


depozit special amenajat și asigurat cu sistem de închidere, pentru limitarea accesului persoanelor neavizate la aceste substanțe. In sala de spălare se aduc numai cantitățile necesare consumului zilnic, la sfârșitul programului de lucru.


Deșeurile ce pot rezulta din activitatea centrului de colectare sunt de tip menajer, provenite de la personalul de deservire sau din ambalajele de la detergenții folositi la igienizare. Acestea se colecteaza în container special și sunt preluate de serviciul de salubrizare al localității.”


Deși noua tehnologie a fost prezentată de ceva timp, ea încă este puțin cunoscută tehnologilor și proprietarilor de afaceri din domeniu.

Alte articole recomandate:

Inspirați de berăriile artizanale din America sau Marea Britanie, tot mai mulți deschid astfel de afaceri si in România. Investiția începe de la un sfert de milion de euro, iar rețetele trebuie respectate întocmai. Berea albă, roșie sau neagră conține doar malț și hamei, nu și aditivi.   Alin Matache, unul dintre proprietarii unei astfel de afaceri, a declarat pentru Iqads: Rețetele noastre sunt de inspirație englezească. Și din America ne luăm o part [...]
Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană a adoptat miercuri trei proiecte de lege privind clonarea animalelor și alimentele noi, care vor oferi securitate juridică în acest domeniu, două dintre acestea urmând să interzică utilizarea tehnicilor de clonare în Uniunea Europeană pentru animalele de fermă și importurile de clone ale acestor animale, a anunțat comisarul european responsabil cu sănătatea, Tonio Borg. Potriv [...]
Participarea companiei Lantec Industries la Indagra 2014 a fost pe cat de consistenta, pe atat de benefica, noutatea prezentata la unul dintre standurile organizate, fiind Extractorul de esente, recomandat pentru procesarea oricarei plante tehnice sau aromatice dar, cu un plus pentru fabricarea uleiului de nuca, dupa cum ne-a declarat domnul Valentin Oprea, Director General. Toto domnia sa a declarat pentru infoALIMENT Magazin ca firma pe care o conduce poate livra echipamente pentru [...]
În 2009, când criza începea să se resimtă puternic și în România, Alin și Alina Dolha, doi tineri din județul Mureș, abia puneau bazele unei mici afaceri de familie, într-un domeniu complet necunoscut – producție de săpunuri din plante și uleiuri naturale. Au pus „la bătaie“ circa 20.000 de euro pentru a-și dota atelierul din Reghin cu echipamente, pentru a achiziționa materia primă, a face stocuri, dar și pentru a testa produsele, iar [...]
O nouă technologie de filetare a peștelui alb ar putea revoluționa industria norvegienă de pește, informează The Meat Site. Spre deosebire de somonul de acvacultură, peștele alb variază foarte mult în dimensiune și greutate. Acest lucru înseamnă că, până acum , nimeni nu a fost în măsură să dezvolte o mașină care poate face file din acești pești. Cu toate acestea, există acum un robot de filetare care ar putea duce la un progres [...]
Obligatoriu pe liniile de transport a cărnii dezosate, ScanTrac X-ray InspX este conceput special pentru detecția resturilor de oase, dar și a altor elemente străine, cum ar fi: părți metalice, pietre, sticlă etc. Cuplat cu un ejector automat, ScanTrac X-ray reprezintă un echipament ideal pentru calitatea cărnii care urmează a intra în fluxul de procesare industrială. Totodată, echipamentul poate fi utilizat și la inspectarea produselor finale. Echipamentul operează [...]
Președintele federației Romalimenta, domnul Sorin Minea, va participa la cea de-a V-a ediție a Conferinței Internaționale Meat & Milk, manifestare care va avea loc în zilele de 12-13 mai, 2016, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”. Absolvent al UASMV si Doctor in Medic [...]
O cercetare Mintel, dată publicității la începutul acestei toamne, intitulată ”2018 Global Food & Drink Trends” și bazată pe cerințele actuale ale consumatorilor din 60 de țări, relevă, pe de o parte, preferința acestora pentru produsele ”conveniencre” iar, pe de altă parte, predispoziția lor pentru revenirea la tradiții, concomitent cu accentuarea opțiunilor vegetariene, vegane și flexiteriene. Iată, așadar, [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN