Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Beneficiind de suport financiar asigurat de ICPE București, o echipă de cercetători români, formată din Valer TURCIN, Ion BÂRSAN, Vasilie NIKOLIÆ, Bica ZORLESCU, au pus la punct o tehnologie de pasteurizare a laptelui cu ajutorul microundelor, tehnologia fiind disponibilă procesatorilor care doresc să își modernizeze fabricile. În prezentarea noii metode pasteurizare, autorii proiectului afirmă:


”Știind că pasteurizarea prin metoda clasică prezintă o serie de dezavantaje precum distrugerea unor principii nutritive de mare valoare ale produselor (vitamine termolabile, unele enzime, etc.), dezechilibrări chimice, modificarea ireversibilă a unor constituienți nutriționali (proteine, fosfolipide), la care se adaugă un consum apreciabil de energie termică, prin metoda propusă, pasteurizarea cu ajutorul microundelor, pe lângă modernitate, se urmăresc și alte obiective, precum:


-micșorarea substanțială a consumului de energie necesar pasteurizării (exemplu: la pasteurizarea laptelui economia de energie este de cca. 24.000 kcal / 1000 litri lapte)


-creșterea siguranței alimentare prin obținerea unui produs cu calități nutritive


superioare și cu o mai bună conservare a calităților inițiale;


- creșterea competitivității industrei alimentare românești în contextul european.


Efectele tratamentului termic al laptelui intr-un sistem cu microunde, care are  curgere continua, a fost analizat prin studierea denaturarii -lactoglobulinei si a inactivarii fosfatazei alcaline si a lactoperoxidazei.


Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele determinate in tratamentul termic cand se utilizeaza un schimbator de caldura plat si s-a determinat faptul ca gradul de inactivare cauzat de tratamentul termic in ambele cazuri este similar. Pasteurizarea cu microunde a laptelui produce o denaturare mai scazuta a  proteinelor din zer decat in cazul proceselor termice conventionale si denaturarea -


lactoglobulinei este comparabila in ambele procese. In plus, a rezultat si o scadere a numarului de microbi si o isomerizare scazuta a lactozei. Pentru reducerea poluării mediului înconjurător de către procesele industriale  (precum cel de prelucrare a laptelui) investigările în domeniul tehnologic trebui


îndreptate spre elaborarea și desăvârșirea a ceea ce numim “tehnologii integrate” adică tehnologii care, din complexitatea de substanțe oferite de materiile prime nu lasă nimic sau mai nimic sub formă de substanțe nevalorificate ce poluează mediul înconjurător. Aceste tehnologii sunt utilizate în Uniunea Europeană și recomandate pentru utilizare fiind cunoscute sub numele de Best Available Tehnologies (BAT).


Alte măsuri de reducere a poluării mediului ar consta în intensificarea cercetărilor de proces în tehnologiile de industrie alimentară, punându-se accent pe noi aplicații ale acționărilor fizice asupra materiei prime, acționări care trebuie să modifice cât mai puțin componentele naturale ale acesteia.


Instalația care face obiectul acestei analize, concepută în domeniul pasteurizării cu ajutorul microundelor, confirmă această idee și deschide noi perspective în obținerea unor produse purificate microbiologic printr-un impact termic mai redus, compensat de acțiunea directă a microundelor asupra microorganismelor înseși. În același timp, instalațiile de pasteurizare cu microunde, de capacitate mică, ca și cea prezentata, nu necesita centrale termice. Lipsa centralelor termice conduce la protecția calității aerului din zonă întrucât sunt excluse noxele produse de arderea combustibililor.


Prin urmare, din procesul tehnologic, nu rezultă poluanți pentru aer. Singurele substanțe toxice utilizate sunt cele din sistemul de spălare constând din soluții de hidroxid de sodiu de concentrația 0,5 – 0,8 %. Depozitarea acestora se face într-un


depozit special amenajat și asigurat cu sistem de închidere, pentru limitarea accesului persoanelor neavizate la aceste substanțe. In sala de spălare se aduc numai cantitățile necesare consumului zilnic, la sfârșitul programului de lucru.


Deșeurile ce pot rezulta din activitatea centrului de colectare sunt de tip menajer, provenite de la personalul de deservire sau din ambalajele de la detergenții folositi la igienizare. Acestea se colecteaza în container special și sunt preluate de serviciul de salubrizare al localității.”


Deși noua tehnologie a fost prezentată de ceva timp, ea încă este puțin cunoscută tehnologilor și proprietarilor de afaceri din domeniu.

Alte articole recomandate:

Procesatorii de carne din România au făcut exporturi în primele nouă luni ale anului de 82 de milioane de euro, în creștere cu o treime față de perioada similară anterioară, 99% din valoarea livrărilor fiind concentrată pe spațiul intra-comunitar, potrivit datelor Eurostat. Exporturile de preparate din carne sunt și un record al ultimilor zece ani. Marele boom a venit în ultimii șapte ani, în acest interval afacerile din străinătate ale procesatorilo [...]
Sepraratoarele de smântână produse de MGT sunt caracterizate de o mare fiabilitate, costuri reduse în exploatare și eficiență sporită. Soluțiile tehnologice propuse pot răspunde standardelor de grăsimi în lapte care se pot încadra între 1 și 3 %, destinat brânzeturilor degresate. Prin reglarea paramentrilor funcționali, separatoarele MGT pot acoperi standardele de brăsimi ale brânzeturilor de 5, 9, 12 și 15 %, [...]
“Pamantul și laptele sunt pentru noi asa cum petrolul este pentru arabi!”, sustine Cristian Erbasu, unul dintre cei mai importanti antreprenori din Romania cu afaceri in domeniul constructiilor, care, incepand de anul trecut a intrat pe un nou segment de piata dupa ce a lansat brandul Erbalact, specializat in productia de lactate. Referitor la afacerile din construcții, acesta a adăugat pentru Wall Street: “Exista riscul ca noile proiecte de autostrazi sa aiba un [...]
   Vorbim despre preparate obținute din carne tocată și condimentată maturată, majoritatea mezelurilor fiind introduse în membrane naturale sau artificiale și supuse ulterior unor tratamente termice (pasteurizare, afumare, uscare), diferite în funcție de tipul și sortimentul fabricat.   Argumentație tehnică pentru prepararea în membrană   După calibrul membranelor folosite și după particularitățile compoziției, mezelurile în membrană se clasifică [...]
Considerate de tehnologi a fi de importanță majoră, pe fluxul de procesare a laptelui, valvele reprezintă unul dintre punctele delicate, precizia și corecta lor funcționare putând avea impact direct asupra calității produsului final, noteaza DairyIndustries. Valvă automată ”non return”, previne returul sau revărsarea fluxului de lapte, în timpul procesării. Modelul T 11579 are dublă acțiune: pe de o parte, împiedicarea returului, iar pe de altă parte, menține [...]
Compania ETI, una dintre liderii industriei alimentare din Turcia, va crea circa 300 de locuri de muncă la Craiova, în urma investiției de 40 de milioane de euro pe care grupul o va face în fabrica de biscuiți sărați, biscuiți dulci și prăjituri, informeaza ZF.   Fabrica isi va începe activitatea în octombrie 2015 și va realiza 11.000 de tone de produse în primul an, după care producția ar putea crește.   „Ne-am orientat investiția către [...]
Procesatorul polonez de carne de pasăre Drobimex a anunțat că va investi aproape 31 de milioane de dolari pentru extinderea și modernizarea unităților sale de procesare din Polonia, anunțul fiind făcut de Klaus Roppel, CEO-ul companiei, informează Global Meat News. Drobimex operează în prezent două unități de procesare carne în două orașe din Polonia. Cele două unități angajează peste 680 de persoane. Roppel a declarat că investiția, [...]
     În industria cărnii și a preparatelor din carne, unul dintre cele mai importante și mai sensibile aspecte ce privesc, deopotrivă, atât procestorii, cât și consumatorii, este calitatea. Este extrem de important ca produsul ce ajunge pe rafturile magazinelor și, mai apoi, pe mesele consumatorilor să fie unul de calitate, capabil să îi mulțumească pe aceștia suficient de mult încât să revină iar și iar la el. Tocmai de aceea, una dintre [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN