Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Beneficiind de suport financiar asigurat de ICPE București, o echipă de cercetători români, formată din Valer TURCIN, Ion BÂRSAN, Vasilie NIKOLIÆ, Bica ZORLESCU, au pus la punct o tehnologie de pasteurizare a laptelui cu ajutorul microundelor, tehnologia fiind disponibilă procesatorilor care doresc să își modernizeze fabricile. În prezentarea noii metode pasteurizare, autorii proiectului afirmă:


”Știind că pasteurizarea prin metoda clasică prezintă o serie de dezavantaje precum distrugerea unor principii nutritive de mare valoare ale produselor (vitamine termolabile, unele enzime, etc.), dezechilibrări chimice, modificarea ireversibilă a unor constituienți nutriționali (proteine, fosfolipide), la care se adaugă un consum apreciabil de energie termică, prin metoda propusă, pasteurizarea cu ajutorul microundelor, pe lângă modernitate, se urmăresc și alte obiective, precum:


-micșorarea substanțială a consumului de energie necesar pasteurizării (exemplu: la pasteurizarea laptelui economia de energie este de cca. 24.000 kcal / 1000 litri lapte)


-creșterea siguranței alimentare prin obținerea unui produs cu calități nutritive


superioare și cu o mai bună conservare a calităților inițiale;


- creșterea competitivității industrei alimentare românești în contextul european.


Efectele tratamentului termic al laptelui intr-un sistem cu microunde, care are  curgere continua, a fost analizat prin studierea denaturarii -lactoglobulinei si a inactivarii fosfatazei alcaline si a lactoperoxidazei.


Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele determinate in tratamentul termic cand se utilizeaza un schimbator de caldura plat si s-a determinat faptul ca gradul de inactivare cauzat de tratamentul termic in ambele cazuri este similar. Pasteurizarea cu microunde a laptelui produce o denaturare mai scazuta a  proteinelor din zer decat in cazul proceselor termice conventionale si denaturarea -


lactoglobulinei este comparabila in ambele procese. In plus, a rezultat si o scadere a numarului de microbi si o isomerizare scazuta a lactozei. Pentru reducerea poluării mediului înconjurător de către procesele industriale  (precum cel de prelucrare a laptelui) investigările în domeniul tehnologic trebui


îndreptate spre elaborarea și desăvârșirea a ceea ce numim “tehnologii integrate” adică tehnologii care, din complexitatea de substanțe oferite de materiile prime nu lasă nimic sau mai nimic sub formă de substanțe nevalorificate ce poluează mediul înconjurător. Aceste tehnologii sunt utilizate în Uniunea Europeană și recomandate pentru utilizare fiind cunoscute sub numele de Best Available Tehnologies (BAT).


Alte măsuri de reducere a poluării mediului ar consta în intensificarea cercetărilor de proces în tehnologiile de industrie alimentară, punându-se accent pe noi aplicații ale acționărilor fizice asupra materiei prime, acționări care trebuie să modifice cât mai puțin componentele naturale ale acesteia.


Instalația care face obiectul acestei analize, concepută în domeniul pasteurizării cu ajutorul microundelor, confirmă această idee și deschide noi perspective în obținerea unor produse purificate microbiologic printr-un impact termic mai redus, compensat de acțiunea directă a microundelor asupra microorganismelor înseși. În același timp, instalațiile de pasteurizare cu microunde, de capacitate mică, ca și cea prezentata, nu necesita centrale termice. Lipsa centralelor termice conduce la protecția calității aerului din zonă întrucât sunt excluse noxele produse de arderea combustibililor.


Prin urmare, din procesul tehnologic, nu rezultă poluanți pentru aer. Singurele substanțe toxice utilizate sunt cele din sistemul de spălare constând din soluții de hidroxid de sodiu de concentrația 0,5 – 0,8 %. Depozitarea acestora se face într-un


depozit special amenajat și asigurat cu sistem de închidere, pentru limitarea accesului persoanelor neavizate la aceste substanțe. In sala de spălare se aduc numai cantitățile necesare consumului zilnic, la sfârșitul programului de lucru.


Deșeurile ce pot rezulta din activitatea centrului de colectare sunt de tip menajer, provenite de la personalul de deservire sau din ambalajele de la detergenții folositi la igienizare. Acestea se colecteaza în container special și sunt preluate de serviciul de salubrizare al localității.”


Deși noua tehnologie a fost prezentată de ceva timp, ea încă este puțin cunoscută tehnologilor și proprietarilor de afaceri din domeniu.

Alte articole recomandate:

Răspunzând unei serii de întrebări, Iulia Popescu, specialist marketing al SC Diana SRL, a declarat pentru Revista Piața că, în 2014, ”continuarea reducerii TVA la produsele alimentare va adauga un nou element de atractivitate, cu consecinte poz-itive pentru activitatea magazinelor Diana. Magazinele Diana sunt furnizoare importante de produse si de preparate din carne. Principalele atribute ale acestora sunt prospetimea si calitatea garantate de noi, in numele [...]
   Vorbim despre preparate obținute din carne tocată și condimentată maturată, majoritatea mezelurilor fiind introduse în membrane naturale sau artificiale și supuse ulterior unor tratamente termice (pasteurizare, afumare, uscare), diferite în funcție de tipul și sortimentul fabricat.   Argumentație tehnică pentru prepararea în membrană   După calibrul membranelor folosite și după particularitățile compoziției, mezelurile în membrană se clasifică [...]
Interesul consumatorilor pentru produse naturale și sănătoase a crescut determinând creșterea consumului de sucuri de fructe și legume. La aceasta contribuie în mare măsură realizările din domeniul filtrării prin membrane, microfiltrarea și ultrafiltrarea, menite să înlocuiască filtrarea cu materiale filtrante care este costisitoare, nesănătoasă și poluantă. Pentru întârzierea colmatării membranei de ultrafiltrare, la obținerea sucurilor fără pulpă este benefică [...]
Maturarea și învechirea vinului sunt potențial capabile de a îmbunătăți calitatea vinului. Aceasta deosebește vinul de majoritatea bunurilor de consum. Reacțiile chimice complexe în care sunt implicate zaharuri, acizi și compuși fenolici, de exemplu taninuri, modifică aroma, culoarea și gustul într-un mod care poate fi mai plăcut pentru consumator. Abilitatea unui vin de a se matura și învechi este influențată de mai mulți factori, inclusiv de soiul de [...]
Prigat, Giusto și Cappy au fost cele mai vândute branduri de băuturi din categoria JNSD (sucuri, nectaruri, băuturi necarbonatate - n. red.) în 2012, o piață care se ridică anual la peste 150 de milioane de litri, arată datele companiei de cercetare de piață Canadean.   Astfel Giusto, produs de Romaqua Group, companie cu acționariat românesc, este singurul brand local care se bate pe acest segment cu gi­ganți precum PepsiCo, pro­ducătorul Pri­gat, Coca-Cola [...]
Brandul mexican de bere Corona a intrat, în acest an, în portofoliul companiei Bergenbier, după 20 de ani în care a fost importat și distribuit pe piața românească de către B.D.G. Import, informeaza . ”Din ianuarie 2015 am început să distribuim pe piața românească  un brand iconic la nivel mondial -  Corona - care se va alătura celorlalte branduri din portofoliul Bergenbier. Corona este un brand puternic, foarte intersant pentru consumatorul [...]
Ioan Șerbănescu:   Consumarea fructelor și a sucului celular proaspăt oferit de acestea, atât în alimentație, cât și în scopuri terapeutice, este forma ideală care păstrează toate calitățile naturale, ale produșilor sau ale substanțelor active eliberate de celula vegetală. Cum, însă, acest lucru nu este posibil, în zona temperată, de-a lungul întregului an, iar gama sortimentelor de fructe variază de la sezon la sezon, se pot realiza unele [...]
Compania Expur, parte a conglomeratului agroindustrial francez Sofiproteol, și-a bugetat să ajungă în următorii patru ani să proceseze 20% din producția locală de semințe oleaginoase, în creștere cu un procent față de nivelul din prezent.   “Intenția noastră este ca până în 2018 să folosim instrumentele noastre industriale pentru a procesa 60% din semințele oleaginoase fin Franța, 20% din recolta românească și 35% din producția de alune di [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN