Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Amatorii de delicatese din Olanda, Belgia si Italia au prins gustul branzei cu mucegai nobil, produse in Romania. Iar americanii, nemtii si sirienii sunt innebuniti dupa telemeaua veche, de oaie, adusa din tara noastra, notează Wall Street.


Vorbim despre o nisa, in plin avant: exportul de sortimente fine de brinza, in ceea ce am putea numi “sistem lohn”. Cu alte cuvinte, contractele impun romanilor sa produca si sub alte branduri. De cateva luni, intr-o fabrica din apropierea Clujului, se produc sortimente de branza sa le spunem atipice pentru piata noastra: cu mucegai albastru si alb, cu carbune, trufe si ierburi aromate.


Cinci fabrici romanesti reusesc in prezent sa vanda castraveti gradinarului… adica sa exporte branzeturi speciale in tari cu traditia produselor din lapte. Cele mai surprinzatoare destinatii sunt Belgia si Olanda, dar si Italia, Cehia si Ungaria. Mai nou, pleaca loturi spre Liban si Siria, dar si peste Ocean, in Statele Unite.


E drept, in majoritatea cazurilor branza e trimisa in calupuri, e portionata si etichetata peste hotare si vanduta apoi sub numele importatorului. Si s-ar putea ca aceste produse sa se intoarca in Romania sub marca proprie olandeza sau frantuzeasca. Nu exportam doar in sistem similar cu lohnul.


Branza veche traditionala, produsa de alte fabrici din Brasov, Sibiu si Alba a reusit sa isi impuna brandul original peste hotare. Revenind la cei care exporta vrac, Uniunea Europeana le va da bani pentru publicitate. Pe piata interna, telemeaua maturata, de oaie sau de capra, ajunge la 30-40 de lei kilogramul. Destul de scump, pentru consumatorii nostri. Vreti sa stiti cu cat se vinde in strainatate? 150-200 de lei pe kilogram. Cu profitul obtinut din aceste contracte, producatorii isi pot moderniza fabricile. Piata branzeturilor din Romania a ajuns la 1,3 miliarde de euro si e in crestere. O zecime din productie merge la export. (Mai multe, pe www.wall-street.ro)

Alte articole recomandate:

Anul 2016 a fost unul deosebit de agitat, în zona Industriei alimentare. Iată, mai jos, cele 10 evenimente care au marcat zona economică la care facem referire, clasamentul fiind întocmit de colegii de la Ziarul financiar:   1. Vânzarea producătorului de lactate Albalact către grupul francez Lactalis Grupul francez Lactalis a cumpărat în acest an producătorul român de lactate Albalact, adjudecându-și astfel poziția de lider în piața de lactate. [...]
Urmare a consolidării economiilor din țările membre ale Uniunii Europene, sectorul producției de carne a început anul 2016, pe creștere, evaluările pentru finalul anului, precum și previziunile pentru 2017 fiind cât se poate de îmbucurătoare, după cum arată un Raport al Comisiei Europene. Ca urmare, este de așteptat ca prețul cărnii-materie primă să scadă, fapt care va conduce la mărirea producției de produse din carne. Cererea de carne de [...]
  Alexandra Nikolakopoulou a fost anuntata ca nou șeful al DG SANTE din cadrul Comisiei Europene pentru divizia nutriție, compoziție alimentară și informații, urmand lui Basil Mathioudakis, informeaza Food Navigator. Nikolakopoulou va prelua funcția de la Mathioudakis pe 1 martie, când acesta se va pensiona după o carieră de 32 de ani de lucru în Comisie pe 1 martie. Ea deține în prezent funcția de șef adjunct [...]
Președintele federației Romalimenta, domnul Sorin Minea, va participa la cea de-a V-a ediție a Conferinței Internaționale Meat & Milk, manifestare care va avea loc în zilele de 12-13 mai, 2016, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”. Absolvent al UASMV si Doctor in Medic [...]
Pentru ca magazinele sunt pline de produse stricate care ajung in farfuriile oamenilor, zeci de bucatari profesionisti au dat in judecata Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.   Chefii cer schimbarea legii si obligarea producatorilor sa mentioneze pe etichete procentul exact de ingrediente, fara nici o inselatorie. In 2013, ANPC a inregistrat 4100 de plangeri impotriva magazinelor care au vandut marfa neconforma, informează Știrile Protv. 10 reclamatii, cu tot cu [...]
Așa cum era de lesne de prevăzut, impactul introducerii TVA redusa la alimente de 9% de la 1 iunie a fost unul pozitiv, cu un plus de 400 milioane de lei la bugetul statului, în ciuda faptului că Guvernul se aștepta la un impact negativ pe prima luna de aplicare de 500 milioane lei. Recunoașterea oficială a acestei realități a fost declarată  de  ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax. "Impactul prognozat pe iunie al introducerii cotei [...]
(Agerpres) În ultimii zece ani, piața produselor ecologice a crescut de patru ori în ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate și adaptate astfel încât sectorul să se poată dezvolta în continuare și să poată răspunde provocărilor viitoare. În acest context, Comisia Europeană a prezentat marți o propunere pentru un regulament nou privind producția ecologică și etichetarea produselor bio, care reflectă preocupările consumatorilor și ale producătorilor și [...]
(AutorȘ Maria Demetriad)  Ținând cont de complexitatea activităților care se desfășoară într-o unitate producătoare de alimente, dar, mai ales, luându-se în calcul normele foarte stricte de igienă și siguranță care trebuie respectate, la construcția unor astfel de unități trebuie să se aibă în vedere cerințe absolut obligatorii care trebuie satisfăcute încă din faza de proiect.   Amplasarea [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN