Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Amatorii de delicatese din Olanda, Belgia si Italia au prins gustul branzei cu mucegai nobil, produse in Romania. Iar americanii, nemtii si sirienii sunt innebuniti dupa telemeaua veche, de oaie, adusa din tara noastra, notează Wall Street.


Vorbim despre o nisa, in plin avant: exportul de sortimente fine de brinza, in ceea ce am putea numi “sistem lohn”. Cu alte cuvinte, contractele impun romanilor sa produca si sub alte branduri. De cateva luni, intr-o fabrica din apropierea Clujului, se produc sortimente de branza sa le spunem atipice pentru piata noastra: cu mucegai albastru si alb, cu carbune, trufe si ierburi aromate.


Cinci fabrici romanesti reusesc in prezent sa vanda castraveti gradinarului… adica sa exporte branzeturi speciale in tari cu traditia produselor din lapte. Cele mai surprinzatoare destinatii sunt Belgia si Olanda, dar si Italia, Cehia si Ungaria. Mai nou, pleaca loturi spre Liban si Siria, dar si peste Ocean, in Statele Unite.


E drept, in majoritatea cazurilor branza e trimisa in calupuri, e portionata si etichetata peste hotare si vanduta apoi sub numele importatorului. Si s-ar putea ca aceste produse sa se intoarca in Romania sub marca proprie olandeza sau frantuzeasca. Nu exportam doar in sistem similar cu lohnul.


Branza veche traditionala, produsa de alte fabrici din Brasov, Sibiu si Alba a reusit sa isi impuna brandul original peste hotare. Revenind la cei care exporta vrac, Uniunea Europeana le va da bani pentru publicitate. Pe piata interna, telemeaua maturata, de oaie sau de capra, ajunge la 30-40 de lei kilogramul. Destul de scump, pentru consumatorii nostri. Vreti sa stiti cu cat se vinde in strainatate? 150-200 de lei pe kilogram. Cu profitul obtinut din aceste contracte, producatorii isi pot moderniza fabricile. Piata branzeturilor din Romania a ajuns la 1,3 miliarde de euro si e in crestere. O zecime din productie merge la export. (Mai multe, pe www.wall-street.ro)

Alte articole recomandate:

(INSSE) În luna iunie 2014, față de luna precedentă, numărul animalelor și al păsărilor sacrificate a crescut la pǎsǎri, iar la bovine, porcine și ovine și caprine a scăzut; greutatea în carcasă a acestora a scǎzut la toate speciile.  În comparație cu aceeași lună a anului 2013, numărul animalelor și al păsărilor sacrificate șigreutatea în carcasǎ a acestora au crescut la toate speciile. Iunie 2014 comparativ cu mai 2014 Numărul total de bovine [...]
La întâlnirea de marți, 14 ianuarie a.c., desfășurată la Ministerul Agriculturii între reprezentanții agricultorilor și ministrul Daniel Constantin, s-au făcut propuneri din partea industriei alimentare pentru 2014 care vizează reducerea TVA la produsele alimentare și relaxarea fiscalității. „La nivelul industriei alimentare, nu ar fi mari probleme, fapt care rezultă inclusiv din legislație. Măsurile majore trebuie luate pe parte de agricultură, zootehnie și celelalte [...]
(Agerpres) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va analiza propunerile de programe depuse de organizațiile profesionale și interprofesionale reprezentative interesate de promovarea produselor agroalimentare pe piața Uniunii Europene și în țări terțe, iar până pe data de 15 iunie 2014, acestea vor fi transmise Comisiei Europene pentru evaluare și selecție în vederea cofinanțării Potrivit informațiilor [...]
Acciza impusa micilor distilerii de alcool etilic, a caror capacitate de productie nu depaseste 10 hectolitri de alcool pur, va fi majorata de la 475 euro/hl la 500 euro/hl, printr-o noua ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. In proiectul de ordonanta, obtinut de Mediafax, se arata ca nivelul accizelor pentru alcoolul etilic produs de aceste mici distilerii trebuie corelat, in sensul ca acesta trebuie sa fie minimum 50% din nivelul standard, care in prezent este de 1.000 [...]
ANSVSA a stopat un caz de trafic cu un număr de 30.000 de pui bolnavi care ar fi putut să ajungă pe piață. Iată comunicatul ANSVSA, privind acest caz deosebit de grav: DSVSA Ialomița a fost înștiințată de către proprietarul unei exploatații de păsări (pui de carne), cu un efectiv de populare de 96.500 capete, despre creșterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice. O echipă de inspectori de la DSVSA Ialomița s-a deplasat la fața locului unde a constatat că sunt [...]
”Noul Cod civil refuzând să preia nominalismul monetar ca principiu, consacrat ca atare, manifestă un valorism „punctual”, aplicabil doar în unele cazuri prevăzute de lege sau, dimpotrivă, complet exclus în alte ipoteze reglementate legal”, arăta Lect. Univ. Dr. Felicia ROȘIORU, în articolul ”Mecanisme de actualizare a creanței consacrate de noul cod civil”.   Data de evaluare a prejudiciului   ”Deși Noul Cod civil [...]
Diferenta de pret dintre brandurile tip A si produsele private label s-a redus in toate tarile, exceptie facand Germania, este una dintre concluziile raportului anual privind piata marcilor proprii din Europa si SUA realizat de compania britanica de cercetare IRI. Reducerea promotiilor, in special la gamele proprii premium, atat numeric cat si ca discount acordat, este principalul factor care a dus la majorarea preturilor produselor private label, in timp ce brandurile nationale au fos [...]
GEA România a confirmat participarea la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Meat & Milk, eveniment care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”.   La nivel de Grup, GEA furnizează: Tehnologii pentru fermă, Echipamente mecanic [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN