Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Importanța deosebită acordată în ultimi ani protecției mediului atrage atenția asupra emisilor de gaze dăunătoare mediului înconjurător provenite din industrii și agricultură.


          Adăposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajări de gaze se datorează unui dezechilibru bacteriologic din dejecțiile provenite de la animale. Acest dezechilibru favorizează dezvoltarea microorganismelor, care, prin activitatea lor, eliberează în adăpost cantități însemnate de gaze. Unele dintre aceste gaze nu reprezintă pericol pentru animale și pentru om. Altele, precum Metanul, Amoniacul sau Hidrogenul Sulfurat sunt foarte periculoase.


O importanță deosebită se acordă emisilor de Amoniac. În mod normal aproximativ 10 -15 % din conținutul de Azot din dejecțiile din adăposturi este degajat sub formă de Amoniac. Acest fenomen la scară mare înseamnă că anual dintr-o fermă de porci mare se degajă în atmosferă câteva tone de Amoniac. O parte din această cantitate este metabolizată de organismul animalelor din adăpost.


Amoniacul (NH3), afectează plămânii și membranele mucoase. De asemenea, disconfortul creat de acest gaz duce la o conversie a furajelor mai scăzută implicit un cost mai mare pentru atingerea greutății indivizilor dorită.


Principalii factori în emisile ridicate de amoniac din adăposturile pentru porci sunt:


-      Boxe murdare;


-      Porci murdari cu dejecții;


-      Temperatura ridicată atât în canalele de dejecții cât și în adăposturi;


-      Furaje cu un conținut mare de proteine;


Pe lângă emisile de Amoniac se atrage atenția asupra Hidrogenului Sulfurat (H2S), care se formează anaerob în canalele de colectare și scurgere a dejecțiilor de sub adăposturi. Foarte ușor, acest gaz se poate detecta de la o concentrație de 10 ppm, la concentrații crescute de peste 100 ppm. Acesta paralizează simțul olfactiv la concentrații mici, iar la concentrații mai mari devine letal pentru animalele din acele adăposturi.


Principalele cauze ce determină crearea și eliberarea de H2S din dejecții sunt conținutul ridicat de Sulf din furaje și depozitarea pe termen lung a dejecțiilor lichide pe canalele de colectare.


De cele mai multe ori dejecțiile din canale sedimentează iar gestionarea lor se face greoi, cu un mare consum de energie și timp îndelungat.


O altă problemă deosebită este datorată mirosurilor degajate din fermele de porci. Uniunea Europeană a conceput un pachet de legi speciale pentru exploatațiile de porci pentru ca problema mirosurilor să fie gestionată corespunzător și să nu afecteze persoanele ce locuiesc în apropierea fermelor.


La toate aceste probleme s-a găsit o rezolvare simplă și practică. Refacerea echilibrului microbiologic din dejecțiile animalelor prin stimularea unor anumite familii de microorganisme, având ca rezultat o reducere considerabilă a emisilor periculoase. Acest lucru este realizabil prin folosirea bioactivatorului MICROCAT Biostable, care stimulează bacterile cu rol de mineralizare a dejecților, menținîndu-le într-o compoziție omogenă. Acest bioactivator stimulează procesul microorganismelor existente în dejecții mai ales a celor specializate pe degradare.


Folosind regulat și corespunzător bioactivatorul Biostable, se pot observa următoarele benefici:


-      Un microclimat stabil în adăposturi;


-      Degradarea eficientă a dejecțiilor;


-      Emisi scăzute de Amoniac;


-      Condiții de viață îmbunătățite pentru animale;


-      Reducerea stresului;


-      Scăderea mortalității și a riscului de îmbolnăvire;


-      Cu aceeași cantitate de furaje, se obține o producție mai mare


-      Se reduc cheltuielile cu tratamentele veterinare și cu gestionarea deșeurilor.


 


Oferiți cele mai bune condiții de viață animalelor pentru un profit crescut.


 


Totalitatea acestor beneficii au fost stabilite în baza rezultatelor obținute atât în fermele de porci cât și în fermele de pui. Acestea au condus la recomandarea cu încredere a acestui bioactivator pentru reducerea emisilor de Amoniac, Hidrogen Sulfurat și a mirosurilor neplăcute care afectează buna funcționare a fermelor.


Pentru evitarea sedimentării dejecțiilor și a cheltuielilor majore de scoatere a acestora prin diferite procedee fizice, există un singur biopreparat, care prin compoziția sa de microorganisme, lichefiază și menține dejecțiile într-o formă fizică ușor de manipulat și transportat. Acest biopreparat reduce mirosurile provenite din manipularea și transportul dejecțiilor.


MOCROCAT DL, în combinație cu MICROCAT Biostable reduc costurile de producție atât în fermele de porci cât și în fermele de pui.


Pentru detalii tehnice și o diagnoză gratuită a fermei dumneavoastră intrați pe www.microcat.ro rubrica contact sau ne scrieti la contact@microcat.ro.

Alte articole recomandate:

Procesul aerob prin care compușii Azotului, în special Amoniacul, se oxidează transformându-se în Nitriți (N2O3), care ulterior în Nitrați (N2O5), se numește nitrificare. Bacterile responsabile cu transofrmarea compușilor Azotului în Nitriți fac parte din genul Nitrosomonae, iar transformarea Nitriților în Nitrați este posibilă doar prin intermediul bacteriilor din genul Nitrobacter. Temperatura este un fac [...]
Dezinfecția și curățarea periodică include igienizarea spațiilor și a echipamentelor tehnice folosite în industria alimentară și este parte integrantă a sistemului HACCP, inclusiv Codul bunelor practici de igienă. În industria alimentară, igienizarea poate fi considerată activitate cu importanță aparte în desfășurarea mediului propice derulării proceselor tehnologice. Elemente adecvate Curățarea controlată și dezinfecția continuă sunt activități care, nu de puține ori, [...]
  Oamenii și animalele elimină microorganisme, atât pe cale respiratorie, cât și secreții/dejecții devenite, în urma uscării, surse care conțin, în majoritate, germeni. Utilajele, ustensilele, pereții, plafoanele, ambalajele pot constitui, de asemenea, surse de contaminare prin contact a materiei prime, în primă fază, pe parcursul procesului tehnologic cât și a produsului finit. Contaminările industrial-comerciale sunt specifice fiecărei ramuri în [...]
Microcat DNTRF este un biopreparat unic, care conține o gamă variată de microorganisme și enzime naturale nepatogene. Prin conținutul său, Microcat DNTRF este ecologice 100% și poate fi utilizat în foarte multe domenii. Microcat DNTRF are rolul de a lichefia și degrada depunerile de grăsimi, uleiuri și alte materii organice.   Aplicații: Rețele de canalizare; Separatoare de grăsimi; Stații de pompare; Fose septice; Stații de epurare;   Avantajele utiliză [...]
Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI Universitatea Dunărea de Jos din Galați   Pe parcursul proceselor tehnologice de fabricare a alimentelor, materiile prime, semifabricatele și produsele finite ajung în contact cu suprafața ustensilelor de lucru, a utilajelor și a instalațiilor de depozitare, prelucrare, transport, ambalare etc. care trebuie igienizate corect pentru a nu deveni sursă de contaminare. Oricât de sofisticat ar fi numele comercial / marca oferită de producător, [...]
De regulă, alimentele vrac folosesc ambalaje sau recipiente reutilizabile, care circulă între procesator, eventualul furnizor angrosist și magazin. Alături de acestea, industria alimentară utilizează și ambalaje de mari dimensiuni, cum ar fi containerele. Pentru toate acestea trebuie asigurată o igienă perfectă, care să împiedice alterarea alimentelor.   Obiectivele spălării ambalajelor   Curățarea mecanică a ambalajelor și obținerea de ambalaje perfect [...]
Calitatea bioactivatorilor este primordială atunci când sunt utilizați în epurarea apelor uzate menajere. Indiferent de sistemul de epurare, fie că este vorba de fose septice convenționale sau ministații de epurare complexe utilizarea de bioactivatori este necesară pentru un bun randament al acestora.     Alegerea bioactivatorului este dificilă pentru cine nu este specialist în domeniu. Iată câteva dintre greșelile făcute la alegerea [...]
Aquafiltre® este un brand al Aqua D&P Technologies. Divizia de filtre vine în întâmpinarea clienților cu cea mai mare gama de echipamente pentru îmbunătățirea parametrilor apei de proces sau pentru epurarea apelor uzate (www.aquadp.ro). O filtrare de calitate a apei utilizate în procesele tehnologice și/sau pentru consumul în ferme și crescătorii, conduce la produse de înaltă calitate și la bunăstarea animalelor. D [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi