Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ministrul finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat, miercuri, că numărul de firme active în domeniul panificației a crescut datorită reducerii TVA de la 24% la 9%, fără a preciza cifra. Ulterior, președintele Rompan, Aurel Popescu, a spus că, acum, sunt înregistrate 4.570 de firme la Autoritatea Sanitar-Veterinară, față de 5.000, în urmă cu un an.Premierul Victor Ponta, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și reprezentanții Rompan au prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, rezultatele reducerii TVA la 9% la pâine și produse de panificație, la un an de la aplicare.


În Memorandumul cu FMI, Ministerul de Finanțe arăta că, în cazul în care, după un an de la aplicare, decizia nu va avea impactul scontat – creșterea numărului de firme în domeniu care să plătească taxele la stat - , se va renunța la menținerea ei. Ulterior, acordul cu FMI a fost înghețat.În cadrul conferinței de presă, ministrul de finanțe a prezentat mai multe date privind creșterea producției: la pâine (18%), făină (16%), cozonaci (17%), paste făinoase (4%). Tot Ioana Petrescu a arătat că a avut loc scăderea prețurilor imediat după aplicarea TVA de 9%: cu 15% în octombrie 2013. În perioada septembrie 2013 - iunie 2014 scăderile de prețuri au fost de 10,25% la pâine, 7,86% la făină și de 7,69% pe ansamblul industriei de morărit și panificație.


Ministrul a mai vorbit despre creșterea numărului de firme active în domeniul panificației, dar nu dat nicio cifră, deși cu altă ocazie declarase că “răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pîine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafață”.După conferința de presă, președintele Rompan, Aurel Popescu, a spus că există 4.570 de firme înregistrate la Autoritatea Sanitar-Veterinară, în scădere față de septembrie, anul trecut, când erau 5.000. Președintele Rompan a spus că nu are date privind numărul de firme din domeniu înregistrate ca plătitoare de TVA.


În Memorandumul cu FMI, din primăvară, guvernul precizează că "vom oferi datele cerute privind plățile de TVA, inclusiv numărul de plătitori de TVA înregistrați în acest sector pentru a evalua progresele în procesul de conformare la plată. În 2014, vom evalua eficiența măsurii și vom decide dacă se va aplica permanent”. Alte date prezentate de ministrul finanțelor au vizat profitabilitatea sectorului. Astfel, dacă în anii anteriori, rata profitabilității a fost negativă, pentru prima dată, în semestrul doi din 2013 profitul brut în fabricarea pâinii și produselor de patiserie a fost mai mare decât pierderea netă. În 2013 profitul brut în industria de morărit și panificație a fost de aproape 250 milioane lei față de 169 milioane lei în 2012. În industria de morărit profitul brut a fost de 67,5 milioane lei, iar în sectorul fabricării pâinii și produselor de patiserie - 181,8 milioane lei. Față de primul semestru din 2013, în semestrul doi din 2013 profitul brut a fost mai mare cu 20 milioane lei în industria de morărit și cu 84 milioane lei mai mare în fabricarea pâinii și produselor de patiserie. Ministrul a mai spus că crescut și productivitatea muncii în acest sector. Mai multe, pe www.capital.ro


 

Alte articole recomandate:

(Agerpres) Asociația pentru Protejarea Cârnaților de Pleșcoi a început demersurile în vederea obținerii atestatului Indicația Geografică Protejată (IGP) pentru produsul tradițional „Cârnații de Pleșcoi”. Cârnații de Pleșcoi vor reprezenta prima marcă tradițională din județul Buzău reatestată conform noilor reglementări europene. Zona Berca, patria cârnaților de Pleșcoi, și comunele limitrofe vor avea un brand comun cu logo-ul I.G.P. cu care vor [...]
Traian Băsescu, președintele României a retrimis ieri, 9 decembrie Parlamentului, legea de aprobare Ordonanței Guvernului 58/2013 care viza organizarea camerelor pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală. Potrivit acestuia, motivul pentru care nu a promulgat legea este că se urmărește repolitizarea camerelor agricole. Președintele a rugat Parlamentul să reanalizeze legea, recomandând ca legea să fie concepută astfel încât agricultorii să-i aleagă pe [...]
România percepe o cotă standard de TVA de 24%. Este al cincilea cel mai înalt nivel din UE, după Ungaria, care are un neobișnuit 27%, peste nivelul maxim din Uniunea Europeană, și după Danemarca, Suedia (țări cunoscute pentru nivelul ridicat al fiscalității dar și pentru calitatea vieții) și de proaspăt intrată în Uniunea Europeană, Croația, care au o cotă de 24%. Cu excepția pâinii și a produselor de panificație, România percepe cota standard de 24% la TVA la [...]
În cererea de reexaminare semnată de președintele Traian Băsescu se menționează că articolul 8 alineatul (1) al legii transmisă spre promulgare prevede înființarea Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale "prin reorganizarea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor, care se desființează ca urmare a comasării prin fuziune și prin preluarea activității Inspecției Naționale pentru Calitatea Semințelor de la Direcția Inspecții din [...]
Joi, 17 aprilie 2014, de la ora 11:00, va avea locCONFERINȚA DE LANSARE A CAMPANIEI DE REDUCERE A TVA LA CARNE ȘI PREPARATELE DIN CARNE la sediul Federației Naționale PRO AGRO (Bd. Carol I, nr. 6, et. 2, sector 3, București – lângă clădirea MADR). În aceeași zi va fi lansată și platforma on-line www.taietva.ro. Prin intermediul acesteia românii se pot implica direct în susținerea campaniei și pot urmări [...]
Schimbarea sistemului de etichetare în UE va afecta toate companiile de produse alimentare. Noul regulament de etichetare la produsele alimentare va intra în vigoare la sfârșitul anului viitor. O modificare importantă este reînnoirea etichetării nutriționale, care va deveni obligatorie, prin înlocuirea CZE (Cantitatea Zilnică Estimată) cu RIS (aportul de referință). David Praz, principalul consilier pe probleme de legislație alimentară de l [...]
Guvernul a dat acum câteva luni, o ordonanță de urgență, prin care a încercat să diminueze pe cât posibil, evaziunea la legume și fructe. Cu toate acestea, evaziunea fiscală din domeniu a rămas la fel de ridicată, motiv pentru care, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, ia în calcul o eventuală reducere a TVA la aceste produse. Din datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății reiese că, în continuare, consumul de fructe și legume la nivel european [...]
Evaziunea fiscală în piața băuturilor alcoolice spirtoase se situează în prezent la circa 70% și va ajunge în curând la aproximativ 90%, apreciază președintele patronatului Garant, Romulus Dascălu. Acestă situație a fost generată, spune el, de nivelul majorat al accizelor și de creșterea numărului de persoane care produc alcool în locuința proprie, care sunt protejate de legea producției de băuturi spirtoase pentru consum propriu. Piața legală a băuturil [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN