Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ministrul finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat, miercuri, că numărul de firme active în domeniul panificației a crescut datorită reducerii TVA de la 24% la 9%, fără a preciza cifra. Ulterior, președintele Rompan, Aurel Popescu, a spus că, acum, sunt înregistrate 4.570 de firme la Autoritatea Sanitar-Veterinară, față de 5.000, în urmă cu un an.Premierul Victor Ponta, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și reprezentanții Rompan au prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, rezultatele reducerii TVA la 9% la pâine și produse de panificație, la un an de la aplicare.


În Memorandumul cu FMI, Ministerul de Finanțe arăta că, în cazul în care, după un an de la aplicare, decizia nu va avea impactul scontat – creșterea numărului de firme în domeniu care să plătească taxele la stat - , se va renunța la menținerea ei. Ulterior, acordul cu FMI a fost înghețat.În cadrul conferinței de presă, ministrul de finanțe a prezentat mai multe date privind creșterea producției: la pâine (18%), făină (16%), cozonaci (17%), paste făinoase (4%). Tot Ioana Petrescu a arătat că a avut loc scăderea prețurilor imediat după aplicarea TVA de 9%: cu 15% în octombrie 2013. În perioada septembrie 2013 - iunie 2014 scăderile de prețuri au fost de 10,25% la pâine, 7,86% la făină și de 7,69% pe ansamblul industriei de morărit și panificație.


Ministrul a mai vorbit despre creșterea numărului de firme active în domeniul panificației, dar nu dat nicio cifră, deși cu altă ocazie declarase că “răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pîine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafață”.După conferința de presă, președintele Rompan, Aurel Popescu, a spus că există 4.570 de firme înregistrate la Autoritatea Sanitar-Veterinară, în scădere față de septembrie, anul trecut, când erau 5.000. Președintele Rompan a spus că nu are date privind numărul de firme din domeniu înregistrate ca plătitoare de TVA.


În Memorandumul cu FMI, din primăvară, guvernul precizează că "vom oferi datele cerute privind plățile de TVA, inclusiv numărul de plătitori de TVA înregistrați în acest sector pentru a evalua progresele în procesul de conformare la plată. În 2014, vom evalua eficiența măsurii și vom decide dacă se va aplica permanent”. Alte date prezentate de ministrul finanțelor au vizat profitabilitatea sectorului. Astfel, dacă în anii anteriori, rata profitabilității a fost negativă, pentru prima dată, în semestrul doi din 2013 profitul brut în fabricarea pâinii și produselor de patiserie a fost mai mare decât pierderea netă. În 2013 profitul brut în industria de morărit și panificație a fost de aproape 250 milioane lei față de 169 milioane lei în 2012. În industria de morărit profitul brut a fost de 67,5 milioane lei, iar în sectorul fabricării pâinii și produselor de patiserie - 181,8 milioane lei. Față de primul semestru din 2013, în semestrul doi din 2013 profitul brut a fost mai mare cu 20 milioane lei în industria de morărit și cu 84 milioane lei mai mare în fabricarea pâinii și produselor de patiserie. Ministrul a mai spus că crescut și productivitatea muncii în acest sector. Mai multe, pe www.capital.ro


 

Alte articole recomandate:

Reacționând față de situația deosebit de gravă din zona afacerilor cu alcool și băuturi spirtoase, Asociația Spirits România a luat atitudine în mod public, prin domnul Florin Rădulescu, președintele organizației.   Potrivit acestuia, statul român colectează circa 85 de milioane de euro anual din acciza la alcool (fără bere și vin), în timp în ce țări precum Bulgaria sau Slovacia, unde consumul de băuturi spirtoa [...]
”Noul Cod civil refuzând să preia nominalismul monetar ca principiu, consacrat ca atare, manifestă un valorism „punctual”, aplicabil doar în unele cazuri prevăzute de lege sau, dimpotrivă, complet exclus în alte ipoteze reglementate legal”, arăta Lect. Univ. Dr. Felicia ROȘIORU, în articolul ”Mecanisme de actualizare a creanței consacrate de noul cod civil”.   Data de evaluare a prejudiciului   ”Deși Noul Cod civil [...]
(Agerpres) Producătorul magiunului de Topoloveni, Sonimpex Topoloveni, are pe rol două procese cu producătorii care nu respectă legea magiunului, a declarat, recent, Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei. "Pe rol avem două procese. Atâta timp cât nu am ajuns la primul termen nu are sens să divulgăm numele lor. Așteptăm să ne comunice avocatul primul termen. Am discutat cu producătorii si au spus "Ei si ce dacă!". A fost o notificare oficială, [...]
Reprezentantii companiilor din industria carnii cer insistent reducerea la 5% a TVA pentru produsele lor, sustinand ca statul pierde din cauza taxei prea mari peste 450 de milioane de euro pe an, suma care intra in buzunarele evazionistilor, informează Național. Reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro sustin ca, daca s-ar reduce TVA la 5% in industria carnii, evaziunea ar scadea de zece ori mai mult ca in oricare alt domeniu agro-alimentar. Patronii nu au specificat la ce alt [...]
(Agerpres) Impozitul pe construcții speciale va avea un impact negativ de 1,2 miliarde de lei, a declarat, marți, președintele Asociației Oamenilor de Afacerii din România, (AOAR), Florin Pogonaru, în cadrul unei conferințe de presă. Florin Pogonaru a arătat că, potrivit unui studiu realizat de Coaliția pentru Dezvoltarea României, impactul impozitului pe construcții speciale va fi negativ, de 1,2 miliarde lei, fața de impactul pozitiv la buget estimat de 480 milioan [...]
Piața neagră reprezintă 75% din volumele anuale de băuturi spirtoase și poate ajunge chiar și la 90%, dacă nu vor fi luate măsuri de reducere a fenomenului evaziunii fiscale în acest sector de activitate, a declarat pentru Capital Florin Rădulescu, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Băuturi Spirtoase 'Spirits Romania'. 'Conform Studiului Internațional pe Piața de Vinuri și Spirtoase (IWSR, 2012), piața totală de băuturi spirtoase în România a ajuns la [...]
  Criteriile de evaluare a laboratoarelor de testare a alimentelor sunt reprezentate de norme generale și specifice, în baza cărora se realizează evaluarea, în vederea autorizării laboratoarelor supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Funcționarea laboratoarelor în care se desfășoară activități supuse autorizării sanitar veterinare este condiționată de autorizarea acestora de către autoritățile competente.   Noi, [...]
(Mediafax) Inspectorii antifraudă fiscală au confiscat 40 de tone de carne de pui de la o firmă din Piatra-Neamț care ar fi înregistrat în contabilitate achiziții fictive, în baza unor facturi emise de societăți „fantomă“. Inspectorii antifraudă fiscală au identificat o firmă din Piatra-Neamț care a încercat evitarea plății către bugetul de stat a TVA pentru 38 de achiziții intracomunitare de carne de pui, în valoare totală de 2.074.453 de lei, [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN