Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conțin mărcile de ciocolată puse în vânzare pe piața autohtonă.


Acești aditivi sunt blamați în totalitate de nutriționiști, care recomandă înlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele și legumele. Metoda de lucru a celor de la “Protecția Consumatorului” după care au întocmit clasamentul ciocolatei în funcție de numărul de E-uri a fost simplă: s-a luat eticheta și s-a calculat numărul de substanțe considerate dăunătoare care se află în conținutul acestor dulciuri.


„Scopul acestei acțiuni a fost acela de a atrage atenția consumatorilor asupra importanței citirii informațiilor pe care le au la îndemână”, a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relații publice în cadrul organizației.


Novatini și Poiana – opt E-uri, Anidor și Lindt – zero E-uri
Conform studiului, pe primul loc în acestă ierarhie a E-urilor conținute de ciocolată, cu maximul de opt, se afla Novatini (cu cremă căpșuni și friscă) și Poiana (cu lapte și cremă cu aromă de vișine). Șapte E-uri conțin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cea cu caramel și cea cu vișine) și Heidi Grand Or Florentine.


În schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu cremă de capșune), Africana (cu cremă de rom) și Poiana (cu frișcă și căpșune) au în compoziție câte șase E-uri.


Cinci astfel de aditivi conțin Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes și amer), Primola (cu caramel sau cu căpșuni), Novatini (cu coniac și cu rom), Africana (cu cremă de banane) și Milka Raspberry Cream.


În continuare urmează Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel și cea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.


Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar „un E”.
În schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) și Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conțin niciun 

Alte articole recomandate:

(Comunicat) Prezentarea în spațiul public, de situații și date, interpretate în manieră alarmistă, fără a avea dovezi științifice care să vină în sprijinul concluziilor la care s-a ajuns, omiterea (intenționată sau nu) a unor informații cheie, nu este o acțiune care să vină în sprijinul consumatorilor sau de natură să le protejeze interesele. În România, instituția competentă din punct de vedere analitic, pentru [...]
Medicul veterinar Liviu Harbuz, fost secretar de stat și actualmente deputat, este în cărți pentru un loc în conducerea celei mai importante agenții europene de supraveghere a siguranței alimentare: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – European Food Safety Authority (EFSA). Boardul de management al EFSA este format din șapte membri, iar mandatul actualei echipe de conducere expiră pe 30 iunie 2014. Dr. Liviu Harbuz este singurul specialist român care [...]
Codificarea ADN (codurile de bare ADN), care poate confirma sau infirma faptul că un produs alimentar este ceea ce se pretinde, intră pe piață aducând cu sine promisiunea de a scoate la lumina fraudele motivate economic. Acest tip de infracțiuni care au ca obiect falsificarea alimentelor și a băuturilor nu este nou, și, din păcate, are o istorie milenară. Foamea de bani Încă de pe vremea lui Pliniu cel Bătrân, în secolul I d.Hr., istoricul roman se plângea [...]
(Comunicat) O delegație din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au participat la Conferința privind Fraudele Alimentare, organizată de Comisia Europeană în colaborare cu Ministerul Sănătății din Italia, la Roma. La această reuniune au participat specialiști ai autorităților responsabile de siguranța alimentelor din statele membre, ai poliției, vămilor, cercetători, dar și reprezentanți ai operatorilor din domeniul indus [...]
Menționarea pe etichete a țării de origine (country-of-origin labelling – COOL) pentru carnea utilizată ca materie primă în alimentele procesate este cu un pas mai aproape să devină realitate, în urma unui vot în Parlamentul European dat pe 12 februarie. În acest sens, domnul Christian Verschueren, director-general al EuroCommerce, a declarat pentru France Press că: ”etichetarea obligatorie a originii cărnii folosite în astfel de [...]
Ca urmare a unor semnalări apărute în mass-media privind calitatea și siguranța cărnii de pasăre produsă și comercializată în România, pentru corecta informare a cetățenilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări:   Raportul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) – The European Union summary report on antimicrobial resistance in zoonotic and indicator bacteria [...]
  Cert ID Europa a introdus un program de certificare pentru a confirma că lecitina din floarea-soarelui nu conține urme de soia, informează Food Navigator. Programul este destinat pentru furnizorii de lecitină de floarea soarelui - în special pentru cei care aprovizionează industria de panificație, ciocolată și produse de patiserie – mai ales că în ultimul timp sectorul alimentar caută alternative de utilizat pe scară largă a lecitinei emulsificată din [...]
Printre cauzele evaziunii fiscale se numără povara taxelor, în special cele pe muncă, birocrația și calitatea slabă a serviciilor publice. Așa a ajuns România, spun producătorii, piață de desfacere pentru alcool obținut în fabrici ilegale, pentru țigări neverificate aduse din Cipru sau pentru haine sau încălțăminte pline de coloranți și care provoacă boli de piele.   Reprezentanții Consiliului Fiscal spun că datele statistice sunt influențate d [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN