Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Autor: Maria Demetriad) Răcirea produselor alimentare până la temperaturi apropiate de punctul de congelare, fără formare de gheață în produs, este denumitărefrigerare. De regulă presupune transfer de căldură și masă (umiditate) de la produs la mediul de răcire. Temperatura de refrigerare a produselor alimentare este de 0…5°C. Mediul de răcire trebuie să aibă temperatura mai redusă cu 3…5°C. Clasificarea refrigerării se poate realiza după mai multe criterii:


După natura mediului de răcire utilizat: Refrigerare în aer; Refrigerare în agenți intermediari (apă, apă de mare, soluții de NaCl, etc.); Refrigerare prin contact cu gheață hidrică; Refrigerarea lichidelor în schimbătoare de căldură; Refrigerarea în vid.


După viteza de desfășurare a procesului: Refrigerare lentă; Refrigerare rapidă (cea mai recomandată și cea mai des utilizată).


Procesul de refrigerare este tipic nestaționar (viteza de răcire variază de la un punct la altul și în timp). Procesul se consideră încheiat când temperatura medie a ajuns la valoarea dorită.


Există câțiva parametri care descriu procesul de refrigerare: Viteza de răcire globală – raportul dintre reducerea totală a temperaturii medii și durata totală a procesului de refigerare; Intensitatea de răcire (timpul de înjumătățire) – durata în care diferența dintre temperatura medie a produsului și temperatura mediului de răcire este redusă la jumătate. Pentru intensificarea refrigerării se poate utiliza în prima fază aer cu -8/-15°C, iar apoi, un aer cu 0°C.


Un exemplu care poate să edifice modul în care se realizează refrigerarea este următorul:


- Timpul de înjumătățire este z=4h;


- Temperatura inițială este ti=30°C;


- Temperatura finală (dorită) este tf=2°C;


- Temperatura aerului utilizat pentru răcire este t0=0°C;


- După 4h temperatura medie a produsului ajunge de la 30°C la 15°C;


- După alte 4h temperatura medie a produsului ajunge de la 15°C la 7,5°C;


- După alte 4h temperatura medie a produsului ajunge de la 7,5°C la 3,75°C;


- După alte 4h temperatura medie a produsului ajunge de la 3,75°C la 1,88°C;


- Se constată că după 16h, produsul a ajuns la cca. 2°C, iar procesul s-a încheiat.


Refrigerarea în aer este procedeul cel mai utilizat pentru refrigerarea produselor solide (brânzeturi, lactate, etc.). La refrigerarea cu un singur nivel de temperatură a aerului, aceasta variază uzual între -1/+1°C. Temperatura scăzută a aerului este menținută de regulă pe durata primului timp de înjumătățire. Apoi aerul are -1/+1°C. Modul de așezare a produselor în camerele sau tunelele de refrigerare trebuie să asigure spații de curgere pentru aerul rece. (Acest articol îl veți putea citi integral în viitoarea ediție a revistei Fabrica de Lapte)

Alte articole recomandate:

(Comunicat) Pe data de 13 decembrie Whiteland sarbatoreste alaturi de angajatii sai 20 de ani de activitate in Romania.In anul 2007 conducerea grupului a decis constituirea companiei Whiteland Logistics. Aceasta separare s-a dovedit a fi una valoroasa, deoarece odata cu integrarea de clienti noi in reteaua existenta s-au putut optimiza atat procesele cat si costurile de operare, s-a marit frecventa si s-au redus timpii de livrare catre diverse locatii la nivel national. De-a lungul timpului, [...]
KLG Europe Logistics România, una dintre cele mai mari companii de tran­s­port și logistică de pe plan local, vrea să ajungă în cinci ani la o capacitate de depozitare de 80.000 de metri pătrați de depozite, în creștere cu 30.000 de metri pătrați față de volumul actual.   „Acesta este momentul în care să in­vestești în depozite logistice în Ro­mânia. Avem în plan noi investiții, vom extinde în perioada 2016-2017 [...]
 (Comunicat) Dezvoltatorul si administratorul full-service de proprietati comerciale CTP, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si BCR au anuntat semnarea unei facilitati de credit in valoare totala de 75,8 milioane de euro, dintre care 36,7 milioane de euro au fost imprumutati de catre BERD, iar 39,1 milioane de euro de BCR. Imprumutul va sprijini extinderea parcului logistic CTPark Bucharest West cu inca doua noi depozite ce vor avea in total o suprafata de 70.000 [...]
Internațional Lazăr Com­pany, ultimul mare transportator rutier din România controlat de un român, a anunțat recent că are în plan crearea a 3.000 de noi locuri de muncă, continuându-și astfel, programul de dezvoltare. Potrivit domnului Ion Lazăr, proprietarul companiei, „Anul trecut a fost încheiat cu un profit de aproximativ 2 milioane de euro, la o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de euro. Din totalul businessului 60% reprezintă [...]
Eurest, filiala locală a grupului britanic Compass, specializat în servicii de alimentație pentru companii, a ajuns în prezent la un număr de 1.000 de angajați în România și estimează pentru acest an o cifră de afaceri de circa 83 milioane de lei (19 milioane de euro), în creștere cu 5% față de anul precedent.  „Ne propunem an de an o creștere disciplinată, întrucât ne dorim un business stabil, de acee, targetul anual de  creștere [...]
Variind de la echipamente entry level-low cost și terminând cu utilaje sofisticate, Marden Edwards propune soluții eficiente de paletizare, furnizând inclusiv folii protectoare, anunță WorldPackaging. Echipamentele, cât se poate de versatile, pot funcționa cu folii de diverse dimensiuni, în funcție de necesitățile fiecărui beneficiar. Precizia de ambalare și gradul de aderență al foliei asigură executarea unor operațiuni [...]
Cu o pondere din ce în ce mai scăzută a stocurilor, fapt determinat de necesitatea obligatorie a măririi eficienței economice a fiecărei companii, managementul lor este esențial în organizarea unui flux de producție sau a unui întreg lanț. Cunoașterea principalelor aspecte ale unui bun management al stocurilor și, mai ales, punerea lor în practică, poate face diferența dintre suscces și colaps. În acest sens, vă prezentăm [...]
Pall-Ex Romania ramane competitiva si in 2015, in ceea ce priveste pretul/kg. Prima companie de transport paletizat din estul Europei, continua promotia pentru paletii Quarter (120x80/100x60x175kg) si MiniQuarter (120x80/100x60x100kg). Beneficiile pentru clienti sunt taxele mai accesibile pentru aceste tipuri de paleti cu colectare/livrare din/in resedintele de judet. Tot mai multe firme de curierat sunt interesate sa livreze marfuri paletizate, nu neaparat pentru ca vor sa dezvolte acest [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN