Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În ședința Guvernului din data de 28 august 2014 a fost adoptată Ordonanța de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.


Potrivit sursei, această OUG creează cadrul instituțional pentru stabilirea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor la organismele de inspecție și certificare aprobate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru desfășurarea activității în sectorul agricol ecologic, având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 834/2007 și ale Regulamentului (CE) nr. 889/2008.


„Proiectul a fost motivat, pe de o parte, de faptul că folosirea frauduloasă a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „bio”, „eco”, ca mărci comerciale sau practici de utilizare, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare și documentele comerciale, poate induce în eroare consumatorul, acestea nefiind obținute în conformitate cu regulile de producție ecologică. Pe de altă parte, au fost constatate cazuri frecvente de nerespectare de către organismele de inspecție și certificare pentru domeniul agriculturii ecologice, a prevederilor legislației comunitare, pentru care Comisia Europeană a solicitat ca România să ia măsurile necesare pentru asigurarea trasabilității produselor ecologice în toate stadiile de producție, procesare și distribuție”, precizează MADR.


În context, s-a decis că se impune stabilirea unui sistem de sancțiuni asupra organismelor de inspecție și certificare care nu respectă obligațiile prevăzute de legislația în vigoare. Implementarea măsurilor vizează îmbunătățirea activității din sectorul de agricultură ecologică pe toată filiera, de la producătorul agricol până la utilizatorul final.(Biroul de Presa al MADR)

Alte articole recomandate:

Marian Radu împreună cu soția sa Claudia și cu alți patru prieteni - Valentin Marcu, Mihaela Cristea, Gabriel Desculțu și Radu Desculțu - au investit circa 60.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultura bio sub brandul Tomatina. Ei au mizat exclusiv pe distribuția și comercializarea legumelor în mediul online - magazin online, aplicație mobilă și magazin pe Facebook, datorită costurilor mai mici decât în cazul unui magazin tradițional și reducer [...]
Uniunea Europeana intenționează să înăsprească clasificarea calității produselor din agricultura ecologică, deoarece – în opinia Consiliului Europei – o parte din aceste produse nu se conformează cu criteriile consumatorilor. Schimbările pot afecta componentele din alimentele ‘bio’ – unele arome și coloranți ar putea fi interzise. Producția organică din Uniunea Europeană este bine reglementată – ultima actualizare a [...]
  Florin Mitocaru, de profesie medic specialist de medicină internă, a dezvoltat un producător de ceaiuri și suplimente alimentare – Alevia din Fălticeni (județul Suceava) – care are în prezent în portofoliu 120 de suplimente alimentare și 60 de sortimente de ceaiuri, informeaza ZF. Producătorul care în 2008 avea afaceri de 1,6 mil. euro și doar 46 de angajați a ajuns anul trecut la peste 130 de salariați și se pregătește pentru o cifră de afaceri de 5 mil. [...]
Firma “ Ghitta” a deschis de curand magazine in care comercializeaza produse traditionale romanesti in trei mari orase din Europa. “Avand in vedere faptul ca tot mai multi romani pleaca in strainatatefirma noastra sa gandit sa le ofere mancare ca la mama acasa. Asa ca am deschis magazine in cele mai importante orase ale Europei, acestea fiind Bruxelles (Belgia), Rosny sous Bois (Franta – Paris), Torino (Italia). Deoarece ne-am [...]
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania  (LAPAR), Laurentiu Baciu, avertizeaza asupra unor eventuale tepe pe care si le pot lua consumatorii din Romania, cand aleg produse de tipul „eco”. Tendinta momentului este de a se consuma preponderent sau chiar exclusiv alimente „eco”, dar Baciu suspecteaza ca unii comercianti isi insala clientii.   „Am vazut cum pe unele magazine din Bucuresti scrie «Paine eco din grau» [...]
Compania Monini si-a extins portofoliul cu un produs nou, conceput special pentru copii. Mini Monini este primul ulei de masline extra virgin BIO, anunta compania intr-un comunicat, remis de Magazin Progresiv.  Uleiul de masline Mini Monini poate fi folosit pentru gatit, dar este recomandat si pentru  hidratarea pielii sensibile a sugarilor si a copiilor.   Mini Monini este  produs din masline organice, iar intregul proces de productie este certificat de catre Institutul [...]
Fructe și sucuri ecologice vor fi produse la una din cele mai mari plantații de mere din Bihor, aflate la în apropierea graniței cu Ungaria, în comuna Cheresig. Livada de la Cheresig are o suprafață de de 20 de hectare, iar producția anuală este de peste 300 de tone de mere. Firma care deține livada a obținut recent Certificatul de Conformitate Ecologică, astfel că din toamna acestui an, merele recoltate și sucul obținut vor fi certificate ecologic. Proprietarul fermei, Constantin [...]
Directorul general al FAO, José Graziano da Silva, a făcut apel pentru sisteme alimentare mai sănătoase și mai durabile, și a spus că agroecologia poate contribui la o astfel de transformare. José Graziano da Silva a făcut acest apel în timpul alocuțiunii de deschidere la cel de-al doilea Simpozion Internațional pe Agroecologie desfășurat la Roma (3-5 aprilie). El a spus că majoritatea producției de alimente se bazează pe sisteme de [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN