Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Povila de Bărgău, păsatul momârlănesc și țuica de Morărești sunt doar câteva din sutele de produse tradiționale înregistrare în UE și de care nu mulți români au auzit. Fiecare produs are alături de rețeta secretă o poveste proprie și cu siguranță un gust special. În 2005, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au fost înregistrate 280 de produse tradiționale, urmând ca până la finalul anului 2013 numărul produselor tradiționale atestate să ajungă la 4.400. România a devenit astfel țara cu cele mai multe produse atestate ca fiind tradiționale din UE. Anul acesta, MADR a atestat 110 produse tradiționale și a respins alte 119 documentații. Viorel Morărescu, director general MADR a de clarat că motivul respingerii au fost condițiile noii legis lații din domeniu, fiind neîndeplinite de majoritatea celor ce au depus actele.


Mâncarea tradițională a oierilor din tată în fiu, este și ea un produs tradițional din anul 2012. Omul de afaceri Emil Părău a înregistrat mai multe rețete tradiționale, prin acestea regăsindu-se si păsatul momârnlanilor. „Păsatul este compus din boabele de porumb, sparte în trei. Se cerne și, ce rămâne din boaba mai groasă un pic se elimină, se aruncă, și boabele sparte se introduc în apa fiartă. Trei ore trebuie să fiarbă și, în aceste trei ore vine introdus în el ulei și brânza ultima dată, după ce luăm jos de pe foc, margarină și unt. Sare se pune după gust”, explică momârlanul Dorel Călina, supranumit și „Primarul momârlanilor”.Delimitarea produsului tradițional de cel industrial se face prin cantitatea de producție, tradiționalitatea însemnând o activitate manuală.


„Țuica de Morărești” produsă de Vasile Buzdugan din comunca Morărești, județul Argeș, este un produs atestat din anul 2009. Din anul 1990 familia Buzdugan dezvoltă activitatea într- o manieră modernă, însă păstrează caracterul tradițional al distileriei. Țuica este produsă din borhot de prune, obținut din fructele crescute în livada proprie. Dacă până în februarie 2015 nu este depus caietul de sarcini la Comisia Europeană, familia Buzdugan își va pierde indicația pentru „Țuica de Morărești”. Compania lucrează împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii pentru a depune actele fără a depăși deadline-ul stabilit de Comisia Europeană. Mai multe, pe www.evz.ro

Alte articole recomandate:

Auchan Franța a anunțat un plan de investiții în valoare de un miliard de euro ce vizează rețeaua de hypermarketuri. Mare parte dintre fonduri vor fi destinate renovării magazinelor existe, un proces ce se va încheia la finalul lui 2017, potrivit retailanalysis.igd.com, care mai subliniază că noua cifră înaintată pentru investiții este cu peste 50% mai mare decât estimările anterioare.   Anunțul a fost făcut presei chiar de căt [...]
Divizia Strauss Coffee a grupului israelian Strauss, producătorul brandului Doncafe, a anunțat că a cumpărat drepturile exclusive pentru marca Amigo în România și Bulgaria, de la compania braziliană Cia Iguacu de Café Soluvel, potrivit globes.co.il. Valoarea tranzacției este de 20 de milioane de dolari. Strauss a cumpărat brandul Amigo, numele de domeniu și drepturile exclusive de a folosi Amigo Formula în România și Bulgaria. Brandul Amigo a apărut [...]
Creșterea conținutului de acizi grași omega-3 (n-3) în profilul acizilor grași din produsele de origine animală consumate de om este considerată, în prezent, o modalitate de promovare a sănătății și reducere a riscului de îmbolnăvire. Pentru a obține un profil îmbunătățit al acizilor grași în lapte și carne, este necesar ca animalele să fie hrănite cu furaje cu conținut ridicat de acizi n-3, obținute cu adaos de semințe de floarea-soarelui, in sau [...]
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care prevede interzicerea desfășurării de activități în spațiile comerciale precum magazine, săli de spectacole și structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor.   Legea modifică Ordonanța Guvernului 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente și a fost inițiată de senatorii PSD Darius Vâlcov și Mihai Fifor în anul [...]
In primele 8 luni ale acestui an, exporturile de semipreparate din carne de la Agricola au crescut semnificativ, ajungand la 236 de tone, comparativ cu 98 de tone anul trecut, in aceeasi perioada.  „Cresterea exporturilor la semipreparate si produse tip ready-meal in 2014 a fost parte a strategiei noastre de dezvoltare, in contextul in care incepand cu 2010 piata interna a semipreparatelor s-a contractat, stabilizandu-se ulterior. Din cele 1.251 de tone de produse semipreparate pe [...]
35 de companii producătoare și distribuitoare au expus în cadrul Târgului de Vinuri, Băuturi Alcoolice și Non-Alcoolice–EXPO DRINK & WINE 2015, organizat și găzduit de Romexpo, în perioada 28 octombrie-1 noiembrie. La ediția de majorat, cea de-a 18-a, la standurile Expo Drink & Wine au fost prezenți: producători tradiționali de vinuri, băuturi alcoolice și non-alcoolice, distribuitori din domeniu, producători de echipamente folosite în procesul [...]
Importurile de ciocolată și alte preparate alimentare ce conțin cacao au ajuns anul trecut la 46 de milioane de kilograme (echivalentul a 46 mld. tablete de ciocolată de 100 de grame), în creștere cu 56% față de 2008, ultimul an de boom economic, arată o analiză a ZF pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).  Valoarea totală a importurilor de ciocolată s-a cifrat anul trecut la circa 145 de milioane de euro. Pe de altă parte, puținele fabrici de ciocolată [...]
Un studiu realizat de cercetătorii din Australia a demonstrat că alimentele ce conțin bacterii probiotice, cum ar fi iaurtul, laptele bătut și sana, scad tensiunea arterială, informează Mediafax. Cercetătorii de la Institutul pentru sănătate Griffith și de la Școala de medicină din Australia au examinat datele științifice obținute în urma a nouă teste clinice, la care au participat peste 540 de voluntari. Ei au observat că un consum regulat de alimente ce conțin bacterii vii, [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN