Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Povila de Bărgău, păsatul momârlănesc și țuica de Morărești sunt doar câteva din sutele de produse tradiționale înregistrare în UE și de care nu mulți români au auzit. Fiecare produs are alături de rețeta secretă o poveste proprie și cu siguranță un gust special. În 2005, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au fost înregistrate 280 de produse tradiționale, urmând ca până la finalul anului 2013 numărul produselor tradiționale atestate să ajungă la 4.400. România a devenit astfel țara cu cele mai multe produse atestate ca fiind tradiționale din UE. Anul acesta, MADR a atestat 110 produse tradiționale și a respins alte 119 documentații. Viorel Morărescu, director general MADR a de clarat că motivul respingerii au fost condițiile noii legis lații din domeniu, fiind neîndeplinite de majoritatea celor ce au depus actele.


Mâncarea tradițională a oierilor din tată în fiu, este și ea un produs tradițional din anul 2012. Omul de afaceri Emil Părău a înregistrat mai multe rețete tradiționale, prin acestea regăsindu-se si păsatul momârnlanilor. „Păsatul este compus din boabele de porumb, sparte în trei. Se cerne și, ce rămâne din boaba mai groasă un pic se elimină, se aruncă, și boabele sparte se introduc în apa fiartă. Trei ore trebuie să fiarbă și, în aceste trei ore vine introdus în el ulei și brânza ultima dată, după ce luăm jos de pe foc, margarină și unt. Sare se pune după gust”, explică momârlanul Dorel Călina, supranumit și „Primarul momârlanilor”.Delimitarea produsului tradițional de cel industrial se face prin cantitatea de producție, tradiționalitatea însemnând o activitate manuală.


„Țuica de Morărești” produsă de Vasile Buzdugan din comunca Morărești, județul Argeș, este un produs atestat din anul 2009. Din anul 1990 familia Buzdugan dezvoltă activitatea într- o manieră modernă, însă păstrează caracterul tradițional al distileriei. Țuica este produsă din borhot de prune, obținut din fructele crescute în livada proprie. Dacă până în februarie 2015 nu este depus caietul de sarcini la Comisia Europeană, familia Buzdugan își va pierde indicația pentru „Țuica de Morărești”. Compania lucrează împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii pentru a depune actele fără a depăși deadline-ul stabilit de Comisia Europeană. Mai multe, pe www.evz.ro

Alte articole recomandate:

conflictului din Ucraina, în perspectiva reducerii ofertei de grâu și porumb din această țară, dar și ca urmare a unor posibile sancțiuni pentru Rusia, în condițiile în care atât Rusia cât și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar Ucraina e jucător de top și în privința porumbului, potrivit unei analize a XTB Brokers.  De altfel, prețul grâului a crescut cu 17,4% în perioada 1 ianuarie – [...]
Delkor Retail Ready Tray Former, utilaj de ultimă generație al companiei Delkor, este conceput special pentru tăierea și formarea cutiilor de carton destinate ambalării produselor lactate dar și a containerelor de culturi. Prevăzut cu sistemul Shelf-ready Display Trays, echipamentul se adresează atât procesatorilor, cât și lanțurilor de magazine care execută operațiunea de ambalare în propriile depozite, informeaz [...]
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană a venit și obligativitatea conștientizării importanței protecției mediului în care trăim. Fonduri, deloc neglijabile, au fost puse la dispoziția noilor țări membre, pentru ca trecerea la legislația comunitară, axată pe conservare și calitate, să se poată face mai ușor și rapid. În acest sens, România a beneficiat de mai multe programe de finanțare, prin care s-a urmărit creșterea competitivității pe piaț [...]
Mega Image lanseaza competitia de creatie Mega Chic prin care invita tinerii creativi, designeri cunoscuti sau in devenire sa inscrie, in perioada 7 octombrie - 7 noiembrie 2014, idei pentru design-ul celei mai noi colectii de sacose de cumparaturi Mega Chic by Mega Image. Competitia de creatie se desfasoara pe pagina de Facebook Mega Image, Facebook.com/MegaImageRomania, in cadrul aplicatiei dedicate Mega Chic, si este deschisa tuturor celor care isi doresc sa transforme clasicele sacos [...]
Fondurile speculative care au mizat pe scumpirea zahărului sunt recompensate cu cea mai mare creștere din ultimii doi ani, pe fondul unei preconizate crize mondiale, informează Bloomberg, citat de Agerpres.   Cotațiile futures la Bursa de la New York au crescut cu 16% în ultimele trei luni, cel mai mare avans înregistrat după 2013. Prețurile și-au revenit după ce în luna august au atins cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, pe fondul [...]
(Agerpres) România și Polonia vor avea un punct de vedere comun în cadrul Consiliului de Miniștri pentru susținerea de noi măsuri pentru producătorii agricoli afectați de embargoul impus de Rusia. Declarația lui Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a venit la finalul primei runde de discuții din cadrul Forumului 16+1 – ”China și statele din Europa Centrală și de Est”. „În cadrul forumului, am avut ocazia [...]
Aura Alexa Ioan:   În România, cateringul a apărut ca afacere de abia după Revoluția din 1989, dar marea explozie în acest domeniul a fost în anii 90, odată cu apariția faimoaselor bonuri de masă ceea ce a dus la o adevărată inflație de firme de catering. Inițial, aceste bonuri au fost concepute pentru a oferi salariatului o masă caldă la prânz, la sediul firmei, masă care era asigurată direct de firme specializate de catering. Firmele respective primeau de [...]
O metodă inovatoare de prelucrare a cărnii o reprezintă afumarea în câmp electrostatic, constând în ionizarea fumului în câmpuri electrostatice neuniforme, între un electrod activ și unul pasiv, informeaza MeatProcessing. Timpul de afumare durează 2– 5 minute, timp în care componentele din fum se depun pe suprafața produsului de unde difuzează în profunzime prin încălzirea produselor înainte și după afumare cu radiaț [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN