Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

"Oferta abundenta de legume, cu scaderi de preturi a fost surprinzatoare in primavara", a declarat azi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, aratand ca o astfel de evolutie (in premiera, legumele scumpindu-se in anii anteriori in aceeasi perioada) a avut o influenta importanta asupra inflatiei, dat fiind ca legumele au o pondere de circa 30% in preturile agroalimentare luate in considerare la calcularea indicelui preturilor de consum.


"In toate primaverile au crescut preturile la legume-fructe. In primavara asta au scazut", a declarat Isarescu. "Nu e semn rau, e un semn bun", a aratat seful bancii centrale. O astfel de evolutie poate arata, insa, o scadere a puterii de cumparare a romanilor si diminuarea veniturilor disponibile, reflectata, de altfel, si in persistenta deficitului de cerere, unul din factorii cu actiune persistenta asupra scaderii inflatiei, alaturi de ajustarea descendenta a asteptarilor privind inflatia si nivelul redus al indicatorului in zona euro. Ieftinirea legumelor a fost unul dintre factorii cu impact tranzitoriu care au sustinut reducerea inflatiei, la fel ca si aprecierea leului si scaderea preturilor tranzactiilor cu certificate verzi in energie, in timp ce majoratea accizei la carburanti, in aprilie, a constituit principalul factor de presiune in sensul cresterii inflatiei, alaturi de cresterea pretului titeiului, care a avut insa un impact redus.


Surpriza ieftinirii legumelor a scapat banca centrala de gluma cartofilor din rezerva valutara, lansata in presa in perioada in care acestua se scumpeau. "S-a recomandat BNR sa tina in rezerva si un stic de cartofi sa fie acolo cand preturile cresc. Uneori ai surprize neplacute, de unde glumele cu cartofii. Acum avem o surpriza placuta, dar greu de prognozat", a spus Isarescu, precizand ca BNR are prognoze pozitive si pentru pretul materiilor prime in agricultura, productiile record la grau si porumb alimentand scaderea preturilor. Seful bancii centrale a amintit ca Romania are o particularitate la compozitia indicelui preturilor de consum: "Se foloseste cosul de consum, nu datele din PIB, ca in toate tarile, inclusiv Bulgaria, iar preturile agricole joaca un rol impirtant. Asta e indicele, asa il calculam, nu il contestam". Mai multe, pe www.capital.ro

Alte articole recomandate:

Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluția con­sumului privat - a crescut în octombrie față de luna precedentă, pe serie ajustată, cu 0,5%, după o stagnare în septembrie (a scăzut cu 0,2% pe serie brută) și a crescut cu 10% (serie ajustată) față de octombrie 2015. Însă creșterea se temperează lună de lună, pe măsură ce „efectul de bază“ al reducerii taxelor se estompează și, potrivit economiștilor, și al [...]
Autoritățile din SUA au aprobat un nou produs care ar putea ajuta procesatorii de carne de pasăre să lupte împotriva salmonellei, informează Global Meat News.   Salmonelex, care conține fagi naturali împotriva salmonellei și este produs de compania olandeză Micreos, a fost recunoscut ca având statutul GRAS (Recunoscut în general ca sigur) de către FDA (Auturitatea pentru siguranța alimentelor din SUA).   Micreos susține că [...]
  Bursa de pește de la Tulcea va deveni realitate la jumătatea anului viitor. La opt ani de la anunțarea proiectului, au fost demarate lucrările la Bursa de pește din Tulcea. Potrivit contractului și autorităților tulcene, lucrările vor fi finalizate la începutul lunii iulie 2015. „Mai sunt niște chestiuni de aranjament cu șantierul naval (situat în vecinătatea amplasamentului pe care se va realiza proiectul, n.r.), dar asta nu afectează cu nimic buna desfășurare a [...]
(Agerpres) Comisia Europeană va autoriza joi, 20 februarie, în Comitetul pentru lanțul alimentar, prepararea mititeilor după rețeta tradiționala românească, în condițiile în care, conform noii liste a aditivilor alimentari intrată în vigoare de la 1 iunie 2013, era interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în rețeta de preparare a micilor. Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la 1 iunie 2013, stabilește, în cadrul Anexei II, [...]
Sonimpex Topoloveni producătorul Magiunului de prune Topoloveni a lansat trei noi produse la Târgul Internațional de carte Gaudeamus, informează postul Agro TV, fapt care probează pe deplin că o carte bună merge bine ”unsă” cu magiun.   Magiunul de dovleac Topoloveni, dulceața de lavandă și dulceața de ardei iute, marca Topoloveana , vor fi găsite în Pavilionul central Romexpo. Cele trei produse sunt 100% naturale, procesate la aceleași [...]
Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI Universitatea Dunărea de Jos din Galați   Pe parcursul proceselor tehnologice de fabricare a alimentelor, materiile prime, semifabricatele și produsele finite ajung în contact cu suprafața ustensilelor de lucru, a utilajelor și a instalațiilor de depozitare, prelucrare, transport, ambalare etc. care trebuie igienizate corect pentru a nu deveni sursă de contaminare. Oricât de sofisticat ar fi numele comercial / marca oferită de producător, [...]
Alexandru Peligrad:   Producția totală de fructe de pădure a României, obținută de pe suprafețe cultivate s-a cifrat în ultimii zece ani la circa 26.000-27.000 tone anual, cu un maximum înregistrat în 2006 (28.500 tone) și un minimum înregistrat în 2007 (de 23.300 tone), deși, față de anul 2006, suprafața cultivată crescuse cu 341 ha, se arată în Studiul ”Potențialul de export al României – Fructe de pădure” realizat d [...]
Dezinfecția și curățarea periodică include igienizarea spațiilor și a echipamentelor tehnice folosite în industria alimentară și este parte integrantă a sistemului HACCP, inclusiv Codul bunelor practici de igienă. În industria alimentară, igienizarea poate fi considerată activitate cu importanță aparte în desfășurarea mediului propice derulării proceselor tehnologice. Elemente adecvate Curățarea controlată și dezinfecția continuă sunt activități care, nu de puține ori, [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN