Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

De câteva sute de ani, vinul se îmbuteliază în recipiente din sticlă incoloră sau colorată, cu forme și capacități variate. La începuturi, buteliile din sticlă erau masive întrucât erau obținute prin suflare manuală, astfel că erau groase și adesea mai grele decât conținutul. De câteva decenii, butelia din sticlă cu volumul de 750 ml a devenit unitatea standard în industria vinului pentru caracterizarea vânzărilor. Forma clasică a buteliilor de vin este cilindrică, însă, recent, un producător de vin a introdus forma „pătrată” utilizată pentru anumite băuturi distilate.


 


 


Butelii din sticlă pentru vin


 


Butelia din sticlă este o realizare importantă în istoria vinului pentru că, atunci când este combinată cu un dop de calitate ridicată, așa cum este dopul de plută, permite maturarea de lungă durată sau învechirea vinului. Sticla, ca material de ambalaj, are toate atributele de calitate necesare pentru depozitarea vinului pe termen lung: este inertă chimic, impermeabilă la lichide, gaze, vapori și arome, nu are miros și nu reține mirosurile, asigură protecție împotriva microorganismelor, iar închiderea etanșă asigură conservabilitatea deplină a produsului. În plus, aspectul plăcut, forma suplă, transparența sunt alte motive care au determinat ca butelia de sticlă să devină ambalajul consacrat al unui vin bun.


Butelia de sticlă este cea care a dat naștere îmbutelierii denumite „château”, practică în care vinul unui producător este turnat în butelii din sticlă la locul de producere, nu la comerciant. Înainte de aceasta, vinul era vândut la butoi (iar înainte de butoi în amfore) și pus în butelii doar la comerciant sau deloc. Aceasta a lăsat loc pentru falsificare, adesea abuzivă, întrucât consumatorul trebuia să aibă încredere în comerciant pentru conținut.


De asemenea, nu toți comercianții erau atenți să evite oxidarea sau contaminarea vinului în timpul îmbutelierii, ceea ce ducea la variații mari ale conținutului între buteliile de vin. În plus, unele vinuri, îndeosebi învechite, îmbuteliate în comerț erau vândute la preț mai ridicat.


Evoluția în timp a buteliilor de sticlă a dus la reducerea masei acestora prin scăderea grosimii peretelui și la rafinarea formei, tinzând spre forma cilindrică și înaltă, mai mult sau mai puțin suplă. Deși butelia de sticlă cu volumul de 750 ml a devenit, de câteva decenii, unitatea standard pentru îmbutelierea vinurilor, buteliile din sticlă pentru vin sunt produse într-o varietate mare de forme și dimensiuni.


În funcție de volum, multe butelii de vin tradiționale au nume biblice sau istorice, de exemplu: Piccolo (187,5 ml), Chopin (250 ml), Demi (375 ml), Clavelin (620 ml), Standard (750 ml), Litre (1,0 l), Magnum (1,5 l), Jeroboam sau Double Magnum (3,0 l), Rehboam (4,5 l), Imperial și Methuselah (6,0 l), Salmanazar (9,0 l) Balthazar (12,0 l), Nabucodonosor (15,0 l), Melchior (18,0 l), Solomon (20,0 l), Goliath (27,0 l), Melchizedek (30,0 l).


Cele mai cunoscute forme ale buteliilor de vin sunt:


-     Butelia tip Bordeaux are partea cilindrică dreaptă și înaltă, încheiată cu un umăr curbat, util pentru colectarea sedimentului la golire. Utilizată la început în regiunea Bordeaux, Franța, această butelie este răspândită în toată lumea, în prezent. Este realizată din sticlă verde închis pentru vinuri roșii seci, verde deschis pentru vinuri albe seci și incoloră pentru vinuri albe dulci. Este butelia care se stivuiește cel mai ușor.


-     Butelia tip Burgundy are o secțiune cilindrică scurtă, sub jumătate din înălțime, apoi se îngustează pentru a forma un umăr ușor înclinat, îngustarea continuând până la gât. Culoarea sticlei din care se obține este verde atât pentru vinuri roșii cât și pentru vinuri albe. Este o butelie robustă, grea, cu o circumferință ceva mai mare decât alte butelii de vin, fapt ce este evident la stivuire.


-     Butelia tip Rhône, din sticlă verde închis, cu formă similară buteliei tip Burgundy dar cu diametrul mai mic, deci puțin mai înaltă.


-     Butelia tip Champagne, utilizată în mod tradițional pentru șampanie, vin spumant și vin spumos, are forma similară Buteliei tip Burgundy, însă pereții sunt mult mai groși, de circa 4 mm, pentru a rezista la o presiune interioară de minimum 17 bar datorită conținutului de gaze dizolvate în produs. De obicei se obține din sticlă verde închis.


-     Butelia tip Mosel și Alsace are diametrul mai mic decât tipurile anterioare și este mai înaltă. Umărul este mai lin și mai prelung. Sticla din care se obține este verde, de obicei, însă poate fi folosită și sticlă brună, iar vinul îmbuteliat poate fi atât sec, cât și dulce, de desert.


-     Butelia tip Rhine sau Rhein are forma foarte asemănătoare cu a buteliei tip Mosel și Alsace, însă este obținută din sticlă brună.


-     Buteliile pentru vinuri alcoolizate precum Porto, Madeira sau Sherry sunt destul de robuste, cu partea cilindrică un pic mai scurtă decât a buteliei tip Bordeaux, cu umăr curbat și un gât puțin mai lung. Pot avea o umflătură în partea inferioară a gâtului, presupusă a ajuta la colectarea sedimentului când se decantează vinul învechit. În cazul vinurilor învechite puțin, deci consumate tinere, se preferă închiderea cu dop de plută scurt.


 


Forma „pătrată” a buteliilor de vin


În octombrie 2013, un producător de vin din California a hotărât să schimbe forma clasică cilindrică a buteliilor de vin și a introdus o butelie cu forma asemănătoare cu a buteliilor pentru băuturi spirtoase, cu secțiune transversală pătrată. Această alegere aduce o serie de avantaje ambalajului pentru vin:


-     un aspect nou, menit să atragă consumatorii dornici de schimbare, de nou, chiar dacă forma nu este efectiv nouă, dar este nouă pentru vin;


-     buteliile nu se mai rostogolesc dacă sunt așezate culcat;


-     buteliile pot fi reutilizate în gospodărie pentru ulei de măsline sau alte produse, de exemplu bomboane, respectiv ca vaze pentru flori;


-     buteliile sunt ușor de depozitat, nu mai au nevoie de suporturi speciale astfel că pot fi așezate pur și simplu pe rafturi și au nevoie doar de sprijin la capetele rândurilor;


-     spațiul din cutiile de carton cu pereți despărțitori folosite ca ambalaj colectiv sau secundar este ocupat mult mai eficient astfel că încărcarea specifică la depozitare și transport este mai mare.


Butelia de vin de formă „pătrată” este obținută din sticlă colorată brun închis, cu muchii rotunjite și decorată cu steme și inscripții. Trecerea de la secțiunea „pătrată” la gâtul drept al buteliei se face destul de brusc, cu îmbinări rotunjite cu unghiuri de racordare strânse. Personalizarea este asigurată și de etichetele de formă dreptunghiulară, ușor rotunjite la îmbinarea laturilor, cu grafică artistică de culoare roșie, albă sau aurie, eventual în funcție de culoarea vinului, pe fond negru. Etichetele acoperă toată latura buteliei.


Ca orice inovație legată de produse alimentare, introducerea unui ambalaj alternativ este complicată și sensibilă. În cazul buteliilor de vin de formă „pătrată” este nevoie ca vinul conținut să fie obligatoriu de calitate astfel încât să lase consumatorului o impresie memorabilă care să îl determine să aleagă în continuare acest produs.

Alte articole recomandate:

La 20 de ani de la livrarea primului sistem de ambalare pe piața din România, Tetra Pak® continuă să stabilească standarde în industria de profil în materie de siguranța consumatorului, inovarea produselor și excelență în protejarea mediului. De 20 ani avem grijă, inovăm și PROTEJĂM CE E BUN în România. Tetra Pak®, lider mondial în procesarea și ambalarea produselor alimentar, aniversează 20 de ani de la livrarea primului sistem de [...]
Aura Alexa Ioan:   În ultimul timp, ecologiștii și vegetarienii au declanșat o adevărată campanie împotriva anumitor materiale de ambalare a sucurilor. Dacă ecologiștii se declară împotriva folosirii ambalajelor de carton, vegetarienii militează împotriva PET-urilor. Lăsând la o parte aceste puncte de vedere diferite,  fiecare având argumentele și contraargumentele lui, decizia definitivă revine în primul rand, clientului. Producătorii sunt [...]
Irish Flexible Packaging (IFP), un furnizor de folie de unt pentru sectorul produselor lactate, investește aproape 1 milion € în fabrica sa din Wicklow înainte de eliminarea planificată a cotelor de lapte pentru începutul anului viitor. Aceasta miscare va crea noi locuri de muncă, iar compania se așteaptă ca producția să se intensifice urmare a eliminării cotei și a anunțului recent conform căruia Consiliul Irlandez al Lactatelor vor construi o [...]
Can-Pack România, singura fabrică din Capitală în care se produc ambalaje pentru bere și suc, a finalizat anul trecut cu afaceri de peste 315 mil. lei (71 de milioane de euro), după ce a vândut  850 de milioane de doze metalice, potrivit zf.ro „Am încheiat 2014 cu circa 10% peste ce ne-am propus la cifra de afaceri și volume. Probabil că și profitul va fi cam în aceeași zonă de creștere”, a declarat  Cristian Cornea, directorul general al [...]
Concepută special pentru companiile de procesare a cărnii aflate la început de activitate, mașinile de împachetare prin înfoliere propuse de compania Marden Edwards se caracterizează prin fiabilitate și performanță, informează Meat & Powutry. Variind de la echipamente entry level-low cost și terminând cu utilaje sofisticate, Marden Edwards propune soluții eficiente de paletizare, furnizând inclusiv folii protectoare. Echipamentele, [...]
Extensie a liniei de ambalare, Trayfecta S este un echipament de formare a boxurilor de carton, precum și a cutiilor de carton de mare capacitate.   Utilajul are în componență un servomotor îmbunătățit, față de cele exitente anterior, fapt care îmbunătățește considerabil funcționarea unității mecanice. Trayfecta S are un design ergonomic, prezentând o utilizare lejeră, putând fi furnizat în variantă simplă sau [...]
Senatul și Adunarea deputaților din statul american California au adoptat o propunere de lege care vizează interzicerea folosirii pungilor din plastic în magazine începând de la 1 iulie 2015. Dacă guvernatorul democrat al acestui stat american, Jerry Brown, va promulga legea, votată la sfârșitul săptămânii trecute de ambele camere, California va deveni primul stat american care va interzice pungile din plastic în magazine. Pungile din plastic vor dispărea [...]
Producătorul de ambalaje din carton Ecopack Ghimbav (AMCP), controlat de omul de afaceri Vladimir Cohn, a avut în primele nouă luni o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro), mai mult cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită creșterii exportului și atragerii unor noi clienți.   Compania și-a bugetat pentru acest an afaceri totale de 100 mil. lei (22,2 mil. euro).   „Domenii precum producția de alimente sau [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN