Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În conformitate cu Regulamentul (CE) Nr 282/2008 (reactualizat), asupra materialelor plastice reciclate și obiectelor destinate pentru a veni în contact cu produsele alimentare, European Food Safety Authority (EFSA) stabilește că procesul de reciclare trebuie să facă subiectul unui sistem de asigurare a calității (SAC) ce trebuie să respecte cerințele stabilite în Anexa Regulamentului (CE) Nr. 2023/2006 (Comisia Europeană, 2006).


 


Reglementarea reciclării mecanice


 


Conform legislației, EFSA oferă îndrumări solicitanților care doresc să obțină autorizarea pentru procesul de producție al materialelor plastice reciclate în conformitate cu Regulamentul european, oferind și recomandări legate de informațiile administrative și tehnice necesare și de formatul solicitării pentru evaluarea efectuată.


 


Aceste recomandări se aplică proceselor care implică reciclare mecanică, în cadrul cărora materialele plastice colectate sunt măcinate și decontaminate înainte de a fi prelucrate în materiale care să intre în contact cu produsele alimentare.


Procesele chimice de reciclare, în care materialele plastice sunt depolimerizate complet în monomeri și substanțe inițiale care sunt apoi reutilizate în reacția de polimerizare nu fac subiectul Regulamentului și nu sunt acoperite de aceste recomandări.


 


Procesele în care reciclarea mecanică reprezintă segmentul principal al întregului proces fac subiectul prezentelor recomandări, cu condiția ca materialele plastice să nu fie ulterior depolimerizate, dar nu se aplică materialelor plastice reciclate, utilizate în spatele unei bariere funcționale de plastic, conform specificațiilor din Directiva 2002/72/EC.


 


Riscuri asociate


 


Riscurile asociate utilizării materialelor plastice reciclate ce intră în contact cu produsele alimentare provin din eventuala migrație a substanțelor, precum:


 


Contaminanții care pot fi introduși în procesul de fabricație de materialele care nu sunt adecvate contactului cu produsele alimentare: În baza Regulamentului, plasticul trebuie să provină din materialele plastice produse în conformitate cu legislația Comunitară legată de materialele și obiectele de plastic care intră în contact cu produsele alimentare. Totuși, în cazul în care sistemul de sortare nu este destul de eficient, în procesul de fabricație pot pătrunde materiale plastice care nu sunt autorizate pentru contactul cu produsele alimentare (AFSSA 2007),


 


Contaminanți accidentali proveniți din utilizări anterioare, inclusiv din întrebuințări eronate: Recipientele de plastic destinate produselor alimentare pot fi întrebuințate eronat de consumatori care le pot utiliza pentru depozitarea de substanțe chimice toxice, și ele pot fi introduse în procesul de fabricație (Begley et al., 2002; FDA, 2002; FDA, 2006; Franz et al., 2004a; Komolprasert și Lawson, 1994; Welle, 2005).


 


Substanțe chimice utilizate în procesul de fabricație, de ex. detergenți, în eventualitatea în care ele nu sunt eliminate complet din materialele plastice reciclate (AFSSA, 2007, Begley et al., 2002, Welle, 2005).


 


Degradarea produselor din polimer sau a aditivilor: Pe parcursul diverselor etape ale procesului de reciclate, de ex. tratarea la temperaturi ridicate, lanțul polimeric se poate descompune în molecule, iar aditivii pot reacționa și pot genera noi compuși chimici (Vilaplana et al., 2007).


 


Riscul substanțelor chimice


 


Substanțele chimice reprezintă motiv de îngrijorare dacă ele se află în plasticul reciclat și dacă migrează în alimente în cantități ce pot periclita starea de sănătate (AFFSA, 2007; FDA, 2007, Pennarun et al., 2005). Calitatea materialelor utilizate în fabricație, eficiența procesului de reciclare în eliminarea contaminanților precum și destinația materialelor plastice reciclate reprezintă aspecte cruciale în evaluarea riscului. Luându-se în considerare toate sursele potențiale de contaminare, s-a demonstrat că procesul poate reduce contaminarea la nivele care nu implică riscuri pentru sănătate pentru destinația produsului final (Franz et al., 2004a; Komolprasert și Lawson, 1994; AFSSA, 2007; Coulier et al., 2007; FDA, 2006).


 


Depunerea dosarului de solicitant


 


Dosarul depus de solicitant trebuie să includă toate informațiile relevante care permit EFSA să efectueze evaluarea siguranței. EFSA, atunci când este cazul, va emite opinii, recomandări, specificații sau restricții legate de materiile prime, de procesul de reciclare sau de destinația materialelor plastice reciclate.


 


Conform Regulamentului, evaluarea și auditarea SAC vor fi efectuate de statele membre și nu de EFSA. Totuși, aceste recomandări prevăd obligația ca documentația SAC fie prezentată atunci când solicitantul o consideră necesară pentru evaluarea siguranței.


 


Trebuie remarcat că aceste recomandări nu acoperă aspectele legate de mediu, de impactul asupra mediului a materialelor ce vin în contact cu produsele alimentare și de condiția acestora după ce materialele au fost supuse tratamentului deșeurilor.


 


Depunerea unei solicitări


 


Solicitanții trebuie să rețină că autoritățile competente din statele membre vor avea acces deplin la toate dosarele înaintate către EFSA (Art. 9 din Regulamentul (CE) Nr. 1935/2004) (Comisia Europeană, 2004). De asemenea, trebuie reținut că solicitările vor fi accesibile public cu excepția secțiunilor marcate confidențial. Informațiile direct relevante pentru evaluarea siguranței nu pot fi confidențiale. Doar informațiile care pot afecta în mod semnificativ poziția concurențială a solicitantului pot fi tratate drept confidențiale. În acest caz trebuie prezentată o justificare verificabilă (Art. 19 și 20 din Regulamentul (CE) Nr. 1935/2004) (Comisia Europeană, 2004).


 


Solicitările trebuie depuse în conformitate cu Articolul 5 al “Regulamentului”. Solicitantul va prezenta toate informațiile relevante pentru evaluarea EFSA. În scopul prezentelor recomandări, se vor aplica definițiile prezentate în “Regulament”. Solicitantul trebuie să depună un dosar conținând toate informațiile, atât pe hârtie, cât și în format electronic pe mediu fizic standard (CD-ROM). Trebuie dată o declarație care să specifice că cele două variante sunt identice.


 


În plus, față de varianta completă ce conține toate informațiile, solicitanții trebuie să prezinte o a doua variantă pe suport CD-ROM care să nu cuprindă informațiile confidențiale. Această variantă va fi accesibilă tuturor celor care înaintează către EFSA o cerere în conformitate cu Regulamentul (CE) Nr. 1935/2004, Art. 19 (Comisia Europeană, 2004).


 


Toate referințele literare specifice (precum lucrări științifice) menționate și utilizate în sprijinul solicitării trebuie prezentate în întregime. Când se face referire la o carte sau la publicații de mare întindere, trebuie prezentate doar secțiunile relevante. Solicitanții se pot abate de la recomandări, cu condiția să prezinte în dosar motivații științifice valabile și documentate. În toate cazurile, EFSA poate solicita informații suplimentare.

Alte articole recomandate:

    In cadrul Indagra, expoziție ce se va desfășura în perioada 28 Ocombrie – 1 Noiembrie la Romexpo, vizitatorii sunt așteptați la standul 34, pavilionul C2. Societatea Aqua D&P Technologies prezintă soluții pentru tratarea și epurarea apelor uzate. Inginerii Aqua D&P și partenerii săi vă stau la dispoziție pentru găsirea unei soluții optime pentru aplicația dumneavoastră. Indiferent că dețineți o [...]
Mierea de albine este un produs alimentar complex care poate fi destul de ușor falsificat prin o mulțime de procedee si tehnici clasice sau moderne. Cum să ne asigurăm că mierea este naturală? Mierea este unul dintre cel mai frecvent falsificate produse alimentare. În general, falsificarea mierii se realizează prin hrănirea cu zahar a albinelor, însă poate fi supusă și la alte tipuri de falsificări, mult mai nocive.  Astfel, pentru mărirea consistenței se folosește amidon sau [...]
  Publicația franceză dedicată consumatorului, Que Choisir a cerut guvernului francez să permită adoptarea unui cod de culoare pe partea frontală a ambalajului privind etichetare nutrițională ca "un antidot la marketing-ul produselor alimentare" în urma unui studiu realizat și care susține eficacitatea acestui cod, informează Food Navogator. Studiul, realizat în colaborare cu organizația consumatorilor UFC, a examinat modul în care sistemul de [...]
Deși sunt mai puțin lovite de foamete ca înainte, Europa și Asia Centrală sunt tot mai afectate de probleme de subalimentație, de carențe de vitamine și minerale, de întârzieri de creștere și obezitate, a anunțat ieri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).                     'Sub raportul strict al aportului în calorii' până în 2050 [...]
Heineken Romania publica cea de-a cincea editie anuala a Raportului de Sustenabilitate, anuntand rezultate pozitive pentru toate ariile Agendei „Brewing a Better Future”.  In 2013, compania a inregistrat cea mai mare scadere a nivelului de dioxid de carbon din ultimii trei ani si a lansat primul program de Harm Reduction din Romania organizat la un festival de muzica. «Din 2010, de cand am lansat Agenda “Brewing a Better Future”, ne-am imbunatati [...]
 O probă dintr-o serie de materie primă, material de ambalare sau produs finit, care este păstrată cu scopul de a fi analizată în cazul în care această necesitate apare în timpul perioadei de valabilitate a seriei respective de produse, este reprezentată prin proba de referință. Dacă stabilitatea permite, se păstrează probe de referință din etapele intermediare critice sau din produsul intermediar, transportat în exterior și ieșit de sub contro [...]
Generalități   Influentul general al stației de epurare, reprezentând amestecul general al apelor reziduale de pe platformă, are un debit variabil, în funcție de deversările discontinue și continue, care provin din fazele tehnologice ale procsului de fabricatie. In aceste condiții, parametrii apelor reziduale proveniti din industria de reciclare sunt și ei variabili, cu vârfuri de sarcină care ating valori ale consumului chimic de oxigen (CCO-Cr) de 7500 mg/l, ale [...]
Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizația Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com. Folosind informațiile puse la dispoziție de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe și legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor și legumelor ce conțin pesticide. Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN