Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În conformitate cu Regulamentul (CE) Nr 282/2008 (reactualizat), asupra materialelor plastice reciclate și obiectelor destinate pentru a veni în contact cu produsele alimentare, European Food Safety Authority (EFSA) stabilește că procesul de reciclare trebuie să facă subiectul unui sistem de asigurare a calității (SAC) ce trebuie să respecte cerințele stabilite în Anexa Regulamentului (CE) Nr. 2023/2006 (Comisia Europeană, 2006).


 


Reglementarea reciclării mecanice


 


Conform legislației, EFSA oferă îndrumări solicitanților care doresc să obțină autorizarea pentru procesul de producție al materialelor plastice reciclate în conformitate cu Regulamentul european, oferind și recomandări legate de informațiile administrative și tehnice necesare și de formatul solicitării pentru evaluarea efectuată.


 


Aceste recomandări se aplică proceselor care implică reciclare mecanică, în cadrul cărora materialele plastice colectate sunt măcinate și decontaminate înainte de a fi prelucrate în materiale care să intre în contact cu produsele alimentare.


Procesele chimice de reciclare, în care materialele plastice sunt depolimerizate complet în monomeri și substanțe inițiale care sunt apoi reutilizate în reacția de polimerizare nu fac subiectul Regulamentului și nu sunt acoperite de aceste recomandări.


 


Procesele în care reciclarea mecanică reprezintă segmentul principal al întregului proces fac subiectul prezentelor recomandări, cu condiția ca materialele plastice să nu fie ulterior depolimerizate, dar nu se aplică materialelor plastice reciclate, utilizate în spatele unei bariere funcționale de plastic, conform specificațiilor din Directiva 2002/72/EC.


 


Riscuri asociate


 


Riscurile asociate utilizării materialelor plastice reciclate ce intră în contact cu produsele alimentare provin din eventuala migrație a substanțelor, precum:


 


Contaminanții care pot fi introduși în procesul de fabricație de materialele care nu sunt adecvate contactului cu produsele alimentare: În baza Regulamentului, plasticul trebuie să provină din materialele plastice produse în conformitate cu legislația Comunitară legată de materialele și obiectele de plastic care intră în contact cu produsele alimentare. Totuși, în cazul în care sistemul de sortare nu este destul de eficient, în procesul de fabricație pot pătrunde materiale plastice care nu sunt autorizate pentru contactul cu produsele alimentare (AFSSA 2007),


 


Contaminanți accidentali proveniți din utilizări anterioare, inclusiv din întrebuințări eronate: Recipientele de plastic destinate produselor alimentare pot fi întrebuințate eronat de consumatori care le pot utiliza pentru depozitarea de substanțe chimice toxice, și ele pot fi introduse în procesul de fabricație (Begley et al., 2002; FDA, 2002; FDA, 2006; Franz et al., 2004a; Komolprasert și Lawson, 1994; Welle, 2005).


 


Substanțe chimice utilizate în procesul de fabricație, de ex. detergenți, în eventualitatea în care ele nu sunt eliminate complet din materialele plastice reciclate (AFSSA, 2007, Begley et al., 2002, Welle, 2005).


 


Degradarea produselor din polimer sau a aditivilor: Pe parcursul diverselor etape ale procesului de reciclate, de ex. tratarea la temperaturi ridicate, lanțul polimeric se poate descompune în molecule, iar aditivii pot reacționa și pot genera noi compuși chimici (Vilaplana et al., 2007).


 


Riscul substanțelor chimice


 


Substanțele chimice reprezintă motiv de îngrijorare dacă ele se află în plasticul reciclat și dacă migrează în alimente în cantități ce pot periclita starea de sănătate (AFFSA, 2007; FDA, 2007, Pennarun et al., 2005). Calitatea materialelor utilizate în fabricație, eficiența procesului de reciclare în eliminarea contaminanților precum și destinația materialelor plastice reciclate reprezintă aspecte cruciale în evaluarea riscului. Luându-se în considerare toate sursele potențiale de contaminare, s-a demonstrat că procesul poate reduce contaminarea la nivele care nu implică riscuri pentru sănătate pentru destinația produsului final (Franz et al., 2004a; Komolprasert și Lawson, 1994; AFSSA, 2007; Coulier et al., 2007; FDA, 2006).


 


Depunerea dosarului de solicitant


 


Dosarul depus de solicitant trebuie să includă toate informațiile relevante care permit EFSA să efectueze evaluarea siguranței. EFSA, atunci când este cazul, va emite opinii, recomandări, specificații sau restricții legate de materiile prime, de procesul de reciclare sau de destinația materialelor plastice reciclate.


 


Conform Regulamentului, evaluarea și auditarea SAC vor fi efectuate de statele membre și nu de EFSA. Totuși, aceste recomandări prevăd obligația ca documentația SAC fie prezentată atunci când solicitantul o consideră necesară pentru evaluarea siguranței.


 


Trebuie remarcat că aceste recomandări nu acoperă aspectele legate de mediu, de impactul asupra mediului a materialelor ce vin în contact cu produsele alimentare și de condiția acestora după ce materialele au fost supuse tratamentului deșeurilor.


 


Depunerea unei solicitări


 


Solicitanții trebuie să rețină că autoritățile competente din statele membre vor avea acces deplin la toate dosarele înaintate către EFSA (Art. 9 din Regulamentul (CE) Nr. 1935/2004) (Comisia Europeană, 2004). De asemenea, trebuie reținut că solicitările vor fi accesibile public cu excepția secțiunilor marcate confidențial. Informațiile direct relevante pentru evaluarea siguranței nu pot fi confidențiale. Doar informațiile care pot afecta în mod semnificativ poziția concurențială a solicitantului pot fi tratate drept confidențiale. În acest caz trebuie prezentată o justificare verificabilă (Art. 19 și 20 din Regulamentul (CE) Nr. 1935/2004) (Comisia Europeană, 2004).


 


Solicitările trebuie depuse în conformitate cu Articolul 5 al “Regulamentului”. Solicitantul va prezenta toate informațiile relevante pentru evaluarea EFSA. În scopul prezentelor recomandări, se vor aplica definițiile prezentate în “Regulament”. Solicitantul trebuie să depună un dosar conținând toate informațiile, atât pe hârtie, cât și în format electronic pe mediu fizic standard (CD-ROM). Trebuie dată o declarație care să specifice că cele două variante sunt identice.


 


În plus, față de varianta completă ce conține toate informațiile, solicitanții trebuie să prezinte o a doua variantă pe suport CD-ROM care să nu cuprindă informațiile confidențiale. Această variantă va fi accesibilă tuturor celor care înaintează către EFSA o cerere în conformitate cu Regulamentul (CE) Nr. 1935/2004, Art. 19 (Comisia Europeană, 2004).


 


Toate referințele literare specifice (precum lucrări științifice) menționate și utilizate în sprijinul solicitării trebuie prezentate în întregime. Când se face referire la o carte sau la publicații de mare întindere, trebuie prezentate doar secțiunile relevante. Solicitanții se pot abate de la recomandări, cu condiția să prezinte în dosar motivații științifice valabile și documentate. În toate cazurile, EFSA poate solicita informații suplimentare.

Alte articole recomandate:

Noile reguli europene de etichetare alimentară au intrat in vigoare de sâmbătă, acestea urmărind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor conține și informații despre valoarea nutritivă a alimentelor, potrivit Federației Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.            Această reglementare - Regulamentului UE 1169/2011- ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai [...]
  Publicația franceză dedicată consumatorului, Que Choisir a cerut guvernului francez să permită adoptarea unui cod de culoare pe partea frontală a ambalajului privind etichetare nutrițională ca "un antidot la marketing-ul produselor alimentare" în urma unui studiu realizat și care susține eficacitatea acestui cod, informează Food Navogator. Studiul, realizat în colaborare cu organizația consumatorilor UFC, a examinat modul în care sistemul de [...]
După ce au fost vinovații de serviciu în scandalurile internaționale, în urma cărora li s-au închis porțile spre export, producătorii români de carne primesc o nouă lovitură, din interior. În luna februarie, vânzările de carne și produse din carne s-au redus cu circa 15%, iar estimările pentru luna martie indică o diminuare de încă 25% comparativ cu perioade similare din anii trecuți, potrivit datelor din piață. Aceste [...]
  Ar fi extrem de dificil pentru consumatori să conceapă un regim alimentar de 600 de calorii furnizând 100% din vitamine și minerale RDA, Autoritatea pentru Standardele în Publicitate (ASA) a declarat în respingerea unei plângeri împotriva LighterLife Fast, informează Food Navigator. Reclama TV pentru planul de pierdere in greutate al firmei de batoane nutritive menționa: "LighterLife Fast este un mod fantastic de a ajuta la mentinerea greutatii [...]
Rosa, puiul gigant care cutreieră Europa a ajuns, de ieri și în România. Simpatica mascotă a devenit faimoasă în ultima lună, când a călătorit în cele mai mari capitale europene în cadrul unei campanii menite să îi convingă pe oficialii de la Bruxelles că este nevoie de o etichetare corectă a cărnii de pui. În spatele costumului lui Rosa se află Tamsin French, o tânără fermieră  de 23 de ani care și-a propus să apere dreptul [...]
Deși sunt mai puțin lovite de foamete ca înainte, Europa și Asia Centrală sunt tot mai afectate de probleme de subalimentație, de carențe de vitamine și minerale, de întârzieri de creștere și obezitate, a anunțat ieri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).                     'Sub raportul strict al aportului în calorii' până în 2050 [...]
  Asociația Națională Suedeză pentru Industria Alimentară (NFA) a schimbat eticheta sa pentru alimentație sănătoasă, Keyhole care este în concordanță cu noile reguli privind nutriția, însemnând mai puțină sare, mai multe proteine integrale și o gamă mai largă de produse care pot purta acest logo, informează Food Navigator. NFA a redus cantitatea de sare pe care produsele din toate categoriile o pot conține dacă vor purta logo-ul [...]
Căpșunile congelate în prealabil și apoi uscate păstrează toată Vitamina C și polifenoli și 92% din antioxidanții lor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Sheffield Hallam, din Marea Britanie, pentru firma de fructe congelate Chaucer Foods, potrivit foodqualitynews.com. Cercetarea a măsurat Vitamina C, capacitatea antioxidantă total (TAC), precum și conținutul fenolic total (TPC), în căpșuni proaspete, refrigerate [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN