Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Multe alge sunt consumate datorită valorii energetice scăzute (circa 150-300 kcal/100 g) și a conținutului bogat în vitamine, săruri minerale și fibre solubile. Alga roșie Porphyra sp. și algele brune Himanthalia elongata și Undaria pinnatifida sunt bogate în proteine valoroase (până la 24 g proteine / 100 g alge) și au un conținut scăzut de lipide de circa 1%. Deși conținutul de lipide este așa de scăzut, aceste alge au un nivel ridicat de acizi grași polinesaturați, deci pot fi surse interesante de acizi grași omega-3 care au efect în reducerea afecțiunilor coronariene și chiar efect antiviral.


 


Importanța algelor


Algele sunt organisme fotosintetizante cu structuri reproductive simple. Ele cuprind între 25.000  și 30.000 de specii cu o diversitate mare de forme și mărimi, de la organisme microscopice monocelulare (microalge) la organisme multicelulare de mari dimensiuni (macroalge).


Algele marine reprezintă surse naturale foarte interesante de compuși cu activitate biologică, cu posibilități de utilizare ca ingrediente funcționale. De fapt, unele alge sunt organisme care trăiesc în habitate complexe caracterizate de condiții extreme, de exemplu schimbări de salinitate, temperatură, conținut de substanțe nutritive, radiații UV-VIS etc., astfel că trebuie să se adapteze rapid la condițiile noi de mediu pentru a supraviețui. Pentru aceasta, ele produc o varietate mare de metaboliți secundari biologic activi care nu pot fi găsiți în alte organisme.


 


În afara caracterului natural, alte aspecte importante sunt cultivarea ușoară, creșterea rapidă (pentru cele mai multe specii) și posibilitatea controlului producerii anumitor compuși biologic activi prin manipularea condițiilor de cultivare. Astfel, algele pot fi considerate bioreactoare naturale autentice fiind, în unele cazuri, o alternativă bună a sintezei chimice a multor compuși.


Unul dintre aspectele mai puțin studiate este dezvoltarea unei metode de extracție adecvată, mai rapidă, rentabilă și prietenoasă pentru mediu, capabilă să izoleze din alge compușii care prezintă interes.


Algele sunt bogate în vitamine, săruri minerale și fibre. Conținutul de fibre solubile din algele roșii este alcătuit, în special, din sulfat-galactani cum sunt agarul și caragenanul, iar în algele brune de alginați, fucani și laminarin. Fibrele insolubile sunt reprezentate îndeosebi de celuloză. Folații prezenți în alge au acțiune de cofactor vitaminic, esențial atât pentru sinteza purinelor și pirimidinelor, cât și pentru producerea metioninei din homocisteină.


Cele mai utilizate alge marine considerate surse naturale potențiale de ingrediente funcționale sunt algele brune (Sargassum vulgare, Himanthalia elongata, Undaria pinnatifida, Cystoseira sp. și Ulva sp.) și algele roșii (Porphyra sp. și Chondrus crispus). Aceste specii sunt caracterizate și de o toxicitate redusă.


 


Alge brune


S. vulgare este consumată tradițional în Orient fiindcă este o sursă bună de proteine (15,76 % s.u.), carbohidrați (67,80 % s.u.), săruri minerale și vitamine. De asemenea, speciile acestei alge au un conținut mare de fibre (7,73 % s.u.) și foarte scăzut de lipide (0,54 % s.u.). Lumina și temperatura favorizează sinteza carbohidraților (acid alginic, xilofucani), dar reduce conținutul de azot și de proteine. Proteinele din alga S. vulgare conțin toți aminoacizii esențiali în cantități semnificative, însă predomină acizii glutamic (17,4 %) și aspartic (10,6 %), leucina (8,2 %), alanina (6,8 %) și metionina (1,7 %).


H. elongata este prelucrată sub formă deshidratată sau în conserve. Deși conținutul de lipide este redus, extractele obținute din această algă conțin lipide solubile capabile să crească efectul antioxidant al vitaminei E. Astfel, conținutul de alfa-tocoferol este considerabil mai mare în H. elongata deshidratată (33,3 μg/g s.u.) decât în H. elongata din conserve (12,0 μg/g s.u.), această diferență indicând clar efectul important al prelucrării algei. Sterolii se găsesc în cantități apropiate în alga deshidratată sau din conserve, ceea de înseamnă că metoda de conservare nu are influență asupra conținutului de steroli. Astfel, alga H. elongata conține cea mai mare cantitate de fucosterol (1706 μg/g s.u.), urmată de etilencolesterol. Colesterolul se găsește în cantități foarte mici, indiferent de forma de prelucrare.


U. pinnatifida este consumată preferențial în unele regiuni ale coastei Australiei și în Noua Zeelandă. Este bogată în fucosterol (1136 μg/g s.u.) și conține cantități importante de carbohidrați (fucani) sulfatați cu potențial de acțiune antivirală. Mai conține acid folic și folați până la 150 μg/100 g alge uscate, etilencolesterol și urme de colesterol.


Cystoseira sp. este considerată o sursă bună de proteine, carbohidrați, săruri minerale și vitamine, cu conținut scăzut de lipide. De asemenea, conține tipuri diferite de terpene, îndeosebi arilterpene, compuși cu activitate farmaceutică diversă care combină proprietățile curative cu lipsa efectelor secundare.


Ulva sp. au un conținut semnificativ de proteine, carbohidrați, vitamine și săruri minerale, dar scăzut de lipide. Cei mai importanți steroli din alga U. lactuca sunt colesterolul și izofucosterolul. Ulva sp. și U. oxysperma au un conținut ridicat de substanțe minerale și valoare energetică redusă.


 


Alge roșii


Porphyra sp. conține demosterol (337 μg/g s.u.) și colesterol în proporție de până la 8,6 % din conținutul total de steroli. Conținutul de poliglucide din P. yezoensis (Susabinori) contribuie la reducerea concentrației lipidelor în sânge.


Ch. crispus, alături de alga brună U. pinnatidifolia, poate fi utilizată ca supliment alimentar pentru a ajuta la îndeplinirea aportului zilnic recomandat pentru unele substanțe minerale, atât macroelemente (Na, K, Ca, Mg) 8,1-17,9 mg/100 g, cât și microelemente (Fe, Zn, Mn, Cu) 5,1-15,2 mg/100 g. Acizii grași nesaturați (palmitic, palmitoleic, oleic, arahidonic și eicosapentanoic) reprezintă peste 78 % din total. De asemenea, principalul sterol este colesterolul (peste 94 %), pe lângă care alga conține cantități mici de 7-dehidrocolesterol și stigmasterol, respectiv minime de campesterol, sitosterol și 22-dehidrocolesterol.


 


 


 


 


Tabelul 1. Ingrediente funcționale din alge și efectul lor asupra sănătății omului

Ingredient funcționalEfectul posibil asupra sănătățiiAlge marineAcid alginicActivitate antiviralăS. vulgareAcizi grași polinesaturațiReduc riscul unor boli ale inimiiH. elongata, U. pinnatifida, Porphyra sp., Ch. crispusAlfa-tocoferolActivitate antioxidantăH. elongataFibre solubileReduc colesterolul total și LDLH. elongata, U. pinnatifida, Porphyra sp., Ch. crispusFolațiReduc riscul unor tipuri de cancerU. pinnatifidaFucoxantinăEfect preventiv asupra unor boli cardiovasculare


Îmbunătățirea metabolismuluiU. pinnatifidaPoliglucide sulfatateActivitate antiviralăU. pinnatifida, Cystoseira sp., Ch. crispusSteroliReduc colesterolul total și LDLH. elongata, U. pinnatifida, Cystoseira sp., Ulva sp., Porphyra sp., Ch. crispusTerpeneProprietăți curative valoroaseCystoseira sp.XilofucaniActivitate antiviralăS. vulgare


Alte articole recomandate:

(Agerpres) Dariusz Krawczyk, președintele concernului polonez CIECH Varșovia, care deține activul Uzinele Sodice Govora (USG), a declarat joi, într-o conferință de presă la Râmnicu Vâlcea,, că se are în vederea deschiderea unei fabrici de bicarbonat, funcție de perspectivele de dezvoltare ale CET Govora.   ‘CIECH Varșovia este unul dintre cele mai puternice companii de profil din Europa, unde ne aflăm pe locul II, la bursa de la Varșovia suntem cel mai bine [...]
FoodProcessing Technology anunță punerea la punct a unui nou sistem de inspecție a produselor din carne deja ambalate, cu ajutorul razelor X. Sistemul X Ray Azano este conceput inspecției produselor deja ambalate, urmărind detectarea eventualelor contaminări ale produselor, inclusiv a celor cu metale, bucăți de sticlă etc. Echipamentul este construit potrivit legislației internaționale în materie de siguranță alimentară și siguranță în exploatare, fiind neinvaziv și [...]
Prin compoziția sa specială, Yummy Sweetener Red poate înlocui zahărul din preparate fără a modifica gustul acestora, putându-se astfel utiliza într-o varietate largă de preparate culinare.   Acum, pentru prima dată nu trebuie să vă îngrijorați datorită gustului neplăcut al îndulcitorului.   - Echivalentul a 1 kg. de zahăr costă doar 2,2 lei și gustul perfect de zahăr este garantat. - 0 zahăr, 0 calorii, 0 indice glicemic [...]
Sectorul Whisky & Vodka a generat in luna august a acestui an 2.335 de aparitii in online, in crestere cu 70% fata de luna iulie, si un viewership de peste 4,6 milioane. Vizibilitatea sectorului a scazut fata de luna precedenta doar pe bloguri si forumuri, cu 6%, crescand cu 123% in presa online si cu 68% pe retelele sociale, potrivit clasamentului publicat de Iqads. Topul vizibilitatii brandurilor de Whisky & Vodka in online, in functie de expresiile folosite [...]
Pentru al patrulea an consecutiv, Profi a continuat sa creasca, raportand la sfarsitul lui 2013 o cifra de afaceri neta de 1,456 mil. lei, cu 26% mai mult decat in anul precedent. Acest rezultat se datoreaza atat permanentei extinderi a retelei, cati si sporirii volumului de vanzari la magazinele déjà existente. Planificarea atenta a resurselor companiei reprezinta unul dintre elementele cheie care stau la baza acestui succes.   “Si profitul nostru operational inaint [...]
Mondelez România, subsidiara locală a grupului ame­rican Mondelez, a terminat primul semestru al acestui an cu o cifră de afaceri de 327 mil. lei ( 73,8 mil. euro), în creș­tere cu 22% față de perioada similară a anului precedent, arată calculele ZF pe baza declarațiilor financiare depuse de com­panie.   În aceeași perioadă, compania a raportat un profit net de peste 30 mil. lei ( în jur de 6,5 mil. euro), de aproape 12 ori mai mult decât [...]
MP-Agenția de Export va participa la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care se va desfășura sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, pe o piață aflată în dezechilibru”, în zilele de 12, 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   MP Agentia de Export are ca obiect de activitate intermedierea in comertul international [...]
Specialistul în producerea de drojdie, Ohly a deschis un centru de aplicații în Hamburg, Germania, au declarat reprezentanții companiei, informează Food Navigator. Compania, parte a grupului ABF Ingredients Group a declarat că centrul de 130 de metri pătrați oferă mai mult spațiu și o gamă mai largă de facilități. Acesta va sprijini vânzările și activitatea de aplicații alimentare în Europa și Asia, au decl [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi