Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Multe alge sunt consumate datorită valorii energetice scăzute (circa 150-300 kcal/100 g) și a conținutului bogat în vitamine, săruri minerale și fibre solubile. Alga roșie Porphyra sp. și algele brune Himanthalia elongata și Undaria pinnatifida sunt bogate în proteine valoroase (până la 24 g proteine / 100 g alge) și au un conținut scăzut de lipide de circa 1%. Deși conținutul de lipide este așa de scăzut, aceste alge au un nivel ridicat de acizi grași polinesaturați, deci pot fi surse interesante de acizi grași omega-3 care au efect în reducerea afecțiunilor coronariene și chiar efect antiviral.


 


Importanța algelor


Algele sunt organisme fotosintetizante cu structuri reproductive simple. Ele cuprind între 25.000  și 30.000 de specii cu o diversitate mare de forme și mărimi, de la organisme microscopice monocelulare (microalge) la organisme multicelulare de mari dimensiuni (macroalge).


Algele marine reprezintă surse naturale foarte interesante de compuși cu activitate biologică, cu posibilități de utilizare ca ingrediente funcționale. De fapt, unele alge sunt organisme care trăiesc în habitate complexe caracterizate de condiții extreme, de exemplu schimbări de salinitate, temperatură, conținut de substanțe nutritive, radiații UV-VIS etc., astfel că trebuie să se adapteze rapid la condițiile noi de mediu pentru a supraviețui. Pentru aceasta, ele produc o varietate mare de metaboliți secundari biologic activi care nu pot fi găsiți în alte organisme.


 


În afara caracterului natural, alte aspecte importante sunt cultivarea ușoară, creșterea rapidă (pentru cele mai multe specii) și posibilitatea controlului producerii anumitor compuși biologic activi prin manipularea condițiilor de cultivare. Astfel, algele pot fi considerate bioreactoare naturale autentice fiind, în unele cazuri, o alternativă bună a sintezei chimice a multor compuși.


Unul dintre aspectele mai puțin studiate este dezvoltarea unei metode de extracție adecvată, mai rapidă, rentabilă și prietenoasă pentru mediu, capabilă să izoleze din alge compușii care prezintă interes.


Algele sunt bogate în vitamine, săruri minerale și fibre. Conținutul de fibre solubile din algele roșii este alcătuit, în special, din sulfat-galactani cum sunt agarul și caragenanul, iar în algele brune de alginați, fucani și laminarin. Fibrele insolubile sunt reprezentate îndeosebi de celuloză. Folații prezenți în alge au acțiune de cofactor vitaminic, esențial atât pentru sinteza purinelor și pirimidinelor, cât și pentru producerea metioninei din homocisteină.


Cele mai utilizate alge marine considerate surse naturale potențiale de ingrediente funcționale sunt algele brune (Sargassum vulgare, Himanthalia elongata, Undaria pinnatifida, Cystoseira sp. și Ulva sp.) și algele roșii (Porphyra sp. și Chondrus crispus). Aceste specii sunt caracterizate și de o toxicitate redusă.


 


Alge brune


S. vulgare este consumată tradițional în Orient fiindcă este o sursă bună de proteine (15,76 % s.u.), carbohidrați (67,80 % s.u.), săruri minerale și vitamine. De asemenea, speciile acestei alge au un conținut mare de fibre (7,73 % s.u.) și foarte scăzut de lipide (0,54 % s.u.). Lumina și temperatura favorizează sinteza carbohidraților (acid alginic, xilofucani), dar reduce conținutul de azot și de proteine. Proteinele din alga S. vulgare conțin toți aminoacizii esențiali în cantități semnificative, însă predomină acizii glutamic (17,4 %) și aspartic (10,6 %), leucina (8,2 %), alanina (6,8 %) și metionina (1,7 %).


H. elongata este prelucrată sub formă deshidratată sau în conserve. Deși conținutul de lipide este redus, extractele obținute din această algă conțin lipide solubile capabile să crească efectul antioxidant al vitaminei E. Astfel, conținutul de alfa-tocoferol este considerabil mai mare în H. elongata deshidratată (33,3 μg/g s.u.) decât în H. elongata din conserve (12,0 μg/g s.u.), această diferență indicând clar efectul important al prelucrării algei. Sterolii se găsesc în cantități apropiate în alga deshidratată sau din conserve, ceea de înseamnă că metoda de conservare nu are influență asupra conținutului de steroli. Astfel, alga H. elongata conține cea mai mare cantitate de fucosterol (1706 μg/g s.u.), urmată de etilencolesterol. Colesterolul se găsește în cantități foarte mici, indiferent de forma de prelucrare.


U. pinnatifida este consumată preferențial în unele regiuni ale coastei Australiei și în Noua Zeelandă. Este bogată în fucosterol (1136 μg/g s.u.) și conține cantități importante de carbohidrați (fucani) sulfatați cu potențial de acțiune antivirală. Mai conține acid folic și folați până la 150 μg/100 g alge uscate, etilencolesterol și urme de colesterol.


Cystoseira sp. este considerată o sursă bună de proteine, carbohidrați, săruri minerale și vitamine, cu conținut scăzut de lipide. De asemenea, conține tipuri diferite de terpene, îndeosebi arilterpene, compuși cu activitate farmaceutică diversă care combină proprietățile curative cu lipsa efectelor secundare.


Ulva sp. au un conținut semnificativ de proteine, carbohidrați, vitamine și săruri minerale, dar scăzut de lipide. Cei mai importanți steroli din alga U. lactuca sunt colesterolul și izofucosterolul. Ulva sp. și U. oxysperma au un conținut ridicat de substanțe minerale și valoare energetică redusă.


 


Alge roșii


Porphyra sp. conține demosterol (337 μg/g s.u.) și colesterol în proporție de până la 8,6 % din conținutul total de steroli. Conținutul de poliglucide din P. yezoensis (Susabinori) contribuie la reducerea concentrației lipidelor în sânge.


Ch. crispus, alături de alga brună U. pinnatidifolia, poate fi utilizată ca supliment alimentar pentru a ajuta la îndeplinirea aportului zilnic recomandat pentru unele substanțe minerale, atât macroelemente (Na, K, Ca, Mg) 8,1-17,9 mg/100 g, cât și microelemente (Fe, Zn, Mn, Cu) 5,1-15,2 mg/100 g. Acizii grași nesaturați (palmitic, palmitoleic, oleic, arahidonic și eicosapentanoic) reprezintă peste 78 % din total. De asemenea, principalul sterol este colesterolul (peste 94 %), pe lângă care alga conține cantități mici de 7-dehidrocolesterol și stigmasterol, respectiv minime de campesterol, sitosterol și 22-dehidrocolesterol.


 


 


 


 


Tabelul 1. Ingrediente funcționale din alge și efectul lor asupra sănătății omului

Ingredient funcționalEfectul posibil asupra sănătățiiAlge marineAcid alginicActivitate antiviralăS. vulgareAcizi grași polinesaturațiReduc riscul unor boli ale inimiiH. elongata, U. pinnatifida, Porphyra sp., Ch. crispusAlfa-tocoferolActivitate antioxidantăH. elongataFibre solubileReduc colesterolul total și LDLH. elongata, U. pinnatifida, Porphyra sp., Ch. crispusFolațiReduc riscul unor tipuri de cancerU. pinnatifidaFucoxantinăEfect preventiv asupra unor boli cardiovasculare


Îmbunătățirea metabolismuluiU. pinnatifidaPoliglucide sulfatateActivitate antiviralăU. pinnatifida, Cystoseira sp., Ch. crispusSteroliReduc colesterolul total și LDLH. elongata, U. pinnatifida, Cystoseira sp., Ulva sp., Porphyra sp., Ch. crispusTerpeneProprietăți curative valoroaseCystoseira sp.XilofucaniActivitate antiviralăS. vulgare


Alte articole recomandate:

Producătorii de alimente care nu folosesc multe E-uri au, de ieri, la dispoziție, o metodă prin care pot atenționa consumatorii, că marfa lor nu conține o serie de aditivi controversați. O firmă de certificare atestă, printr-o ștampilă pe ambalaj, că produsele inscripționate nu au nicio substanță dintr-o lista de 70 de conservanți, coloranți artificiali, indulcitori și glutamați.  Evaluarea este strictă: ingredientele sunt verificate sub supervizarea Institutului de Cercetare pentru [...]
Pe gustate!, reteaua de magazine a producatorului de lactate si mezeluri Lactag, a inregistrat, in primul semestru,  vanzari de 12,6 milioane  de lei, in crestere cu 121% fata de primele sase luni ale anului trecut.Vanzarile retelei Pe gustate!, cu 29 de magazine in Muntenia, Oltenia si Bucuresti, reprezinta 35% din cifra de afaceri a companiei Lactag, de 35,4 milioane de lei. Afacerile companiei au crescut cu 35% in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioad [...]
(Agerpres) Menținerea TVA la 24% la carnea de pasăre va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro, ca urmare a evaziunii pe TVA în proporție de 40%, a declarat președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, la lansarea campaniei de promovare a reducerii TVA la carne. “Această teamă potrivit căreia dacă vom reduce TVA vom reduce și banii la buget nu se justifică, pentru că menținerea TVA la 24% la carnea de pasăre v [...]
Reglementarea viitoare a UE privind enzimele alimentare ar putea afecta abordarea companiilor producătoare de produse alimentare în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, potrivit specialistului de enzime Novozymes, informează Food Navigator. FIAP (Food Improvement Agents Package- Lista cu agenți pentru îmbunătățirea produselor alimentare) a intrat prima dată în vigoare în 2009 care acoperă aditivi alimentari, arome și enzime, dar nu est [...]
Pesta aviară a fost confirmată în județul Vaslui la 13 tone de carne de pui, au anunțat reprezentanții Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București.  Reprezentanții Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au depistat și sechestrat un transport ilegal de 32.280 de păsări cu boala Newcastle la un abator din județul Vaslui. Puii provin de la fermă din județul Ialomița.  "Întreaga cantitate de carne trebuie distrusă prin [...]
Unilever a redus conținutul de sare din produsele sale și va continua să facă acest lucru până va atinge nivelul recomandat de organisemele internaționale din domeniu. „Obiectivul nostru este să reducem în continuare nivelul de sare pentru a-i ajuta pe consumatorii din România să ajungă la o cantitate maximă de sare de 5g/zi, potrivit recomandărilor organizațiilor internaționale din domeniul nutriției. Ne-am propus să reducem, în medie, cu încă 15 – 20% [...]
Una dintre veștile bune pentru economia noastră este creșterea ponderii industriei în Produsul Intern Brut, apreciază Valentin Lazea, economistul-șef al BNR. Domnia sa a declarat, ieri, într-o conferință: "Există câteva avantaje pentru a investi în industria autohtonă, precum forța de muncă ieftină, poziționarea geografică și fiscalitatea rezonabilă, în context european. Totodată, trebuie să ne obișnuim cu ideea că taxele vor crește. Totuși, pe viitor putem [...]
În perioada 10.01.2014 – 13.02.2014, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 8.066 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii de activitate precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produs [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi