Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Fructele contabilizează 17% din valoarea producției agricole a UE, fiind culturi de înaltă valoare comercială, cu o mare diversitate de specii, cultivate pe zone de producție relativ mici. Astfel, culturile permanente (inclusiv vița-de-vie și măslinele) ocupă până la 5% din suprafața cultivată a UE, în timp ce fructele și legumele cultivate anual reprezintă 3% din suprafața arabilă a UE, repartizate în aproximativ 1,4 milioane de exploatații agricole. Valoarea totală a producției de fructe și legume este estimată la mai mult de 50 de miliarde de EUR, iar întregul lanț de producție și comercializare al fructelor și legumelor are o cifră de afaceri estimată la peste 120 de miliarde de EUR, dând de lucru la aproximativ 550.000 de salariați.


 


Merele, pe primul loc


 


Principalele fructe cultivate în UE-27 sunt merele, portocalele, piersicile și nectarinele, mandarinele și clementinele, perele, strugurii de masă, prunele, lămâile, căpșunile, kiwi, caisele și cireșele. Producția totală a acestor fructe se ridică la 34 de milioane de tone anual, obținute pe o suprafață de 2,2 milioane de hectare. În plus, 23 de milioane de tone de struguri sunt cultivate pentru vin pe o suprafață de peste 3,5 milioane de ha, și 11 milioane de tone de măsline sunt recoltate pentru consum și obținerea de ulei de pe o suprafață de peste 4,8 milioane de ha, în condițiile în care pentru producția principalelor culturi arabile (grâu, orz, porumb și rapiță) sunt utilizate 54 de milioane de hectare.


 


O mare parte a producției de fructe a UE este consumată local, în țara în care au fost produse, consumul respectiv fiind însă completat cu fructe și legume provenind din alte state membre. Astfel, anual, circa 26 de milioane de tone, dintr-o producție totală de aproximativ 79 de milioane tone de fructe și legume sunt tranzacționate între statele membre. UE importă, de asemenea, mai mult de 11,1 milioane de tone de astfel de produse proaspete, în valoare de 8,8 miliarde de euro (2010), din țări terțe.


 


Bananele reprezintă cea mai importantă categorie de fructe importate, urmate de ananas, portocale și mere. Exporturile se ridică la 4,4 milioane de tone, în valoare de 3 miliarde de euro (2010). Principalele categorii de fructe exportate includ merele și citricele.


 


Italia și Spania cei mai mari producători


 


Olanda, Italia, Polonia și Franța sunt cei mai mari exportatori de fructe din UE, în timp ce Franța, Olanda, Italia și Germania sunt cei mai mari importatori. În mod evident, locul de top ocupat de Olanda în acest clasament nu se datorează statutului de țară producătoare de fructe, ci aceluia de țară de tranzit pentru comerțul cu fructe.


 


Citricele sunt cultivate în principal în statele din sud, în timp ce merele, perele, fructe cu sâmburi și căpșunile sunt cultivate, în special, în statele nordice. Italia și Spania au cea mai mare producție de fructe, cele două țări realizând împreună 52% din producția top douăsprezece fructe cultivate în UE. Cea mai mare parte a producției de fructe este concentrată în câteva state membre.


 


De exemplu, aproximativ 57% din producția de mere a UE-27 a fost realizată în Polonia, Italia și Franța, în timp ce 86% din producția de portocale a UE-27 s-a concentrat în Spania și Italia. Producția de căpșuni și cireșe este distribuită mai echitabil între statele membre.


 


Scad suprafețele, crește productivitatea


 


Producția de fructe a UE-27 a fost stabilă în ultimii ani, cele mai multe tipuri de fructe arătând doar scăderi mici de producție în intervalul 2004-2009. Excepțiile sunt lămâile (coapte și verzi), care au demonstrat o scădere clară și portocalele, care au arătat o ușoară creștere. Pentru principalele specii de fructe, cu excepția portocalelor s-au înregistrat scăderi mici ale suprafețelor livezilor pe rod. Astfel, suprafața totală a terenurilor cultivate/plantate cu fructe a UE-27 s-a redus cu 5%, în intervalul 2004-2009.


 


Scăderea suprafețelor plantate cu fructe în UE-27 a fost însă parțial contracarată printr-o creștere a productivității în ultimii ani, prin folosirea sistemelor moderne de producție care includ soiuri ameliorate, sisteme de plantare mai bune și extinderea sezonului de cultivare.


 


Totuși, este de remarcat că o parte a diminuării suprafețelor destinate producției de fructe a avut drept cauză scăderea rentabilității exploatațiilor, fapt care a condus la închiderea unora din fermele afectate. Exploatațiile agricole producătoare de fructe din UE-27 sunt în general de dimensiuni mici, cu suprafețe cuprinse în intervalul 0,2-8,9 ha, dimensiunea medie variind de la țară la țară. 


 


La nivelul UE-27  există 42.507 de întreprinderi angro de comercializare a fructelor și legumelor ce angajează 375.000 de persoane și generează o cifră de afaceri de 113 miliarde EUR. Mărimea medie a acestor angrosiști ​​variază de la patru persoane în Bulgaria la 21 în Lituania.


 


Tipologii de retail


 


Tipologia comercianților cu amănuntul este foarte diversă, cuprinzând comercianți ce vând direct de la ”poarta fermei”, piețe, băcănii și supermarket-uri sau magazine specializate ori non- specializate (de exemplu, supermarket-urile). Acesta din urmă, mulțumită dimensiunile lor mari dețin o putere considerabilă în negocierea prețurilor cu furnizori și angrosiști​​. Tipul cel mai răspândit de retailer variază de la o țară la alta; totuși comercianți nespecializați (în speță supermarket-urile) dețin o mare parte din piața produselor proaspete în multe țări. De exemplu, în Marea Britanie supermarket-urile contabilizează aproximativ 80% din piața fructelor proaspete.


 


Numărul comercianților cu amănuntul specializați în vânzarea de fructe și legume este de 76.696 la nivelul UE-27, angajând 170.000 de persoane și generând o cifră de afaceri de 12,5 miliarde EUR. Dimensiunea medie a unui astfel de comerciant variază de la o persoană în Finlanda, la șase persoane în Olanda.


 


Sectorul de prelucrare a fructelor și legumelor cuprinde 10.200 companii care angajează 283.000 de oameni și generează o cifră de afaceri de 53,2 miliarde EUR. Numărul mediu de persoane angajate într-o întreprindere de prelucrare de fructe și legume variază de la aproximativ patru persoane în Lituania la 90 în Marea Britanie.


 


Consumul de fructe este în medie de 250 g/cap de locuitor/zi, pentru UE-27. Acesta a scăzut cu 6% în 2009 (an de criză), comparativ cu anul 2008 și cu 5,2% mai mic în 2009, comparativ cu consumul mediu al celor cinci ani anteriori (2004-2008).


 

Alte articole recomandate:

              Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a atins în luna martie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteo nefavorabile dar și a tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre, arată datele publicate, joi, de FAO, relatează Reuters.           FAO dă lunar [...]
Pentru tot anul 2012, piața berii din România ar putea să fie în ușoară creștere comparativ cu 2011, fapt care ar însemna că trendul descendent al consumului, înregistrat în 2009 și 2010 și continuat în primul trimestru din 2012, după ce 2011 s-a situat la aproximativ același nivel cu 2010, a fost în sfârșit întrerupt.   Creșterea, sub semnul întrebării   ”În ceea ce privește [...]
Cartofii, ouăle, zahărul, citricele și conservele de legume au fost alimentele care s-au ieftinit cel mai mult în luna iunie comparativ cu luna mai, în condițiile în care prețurile alimentelor au scăzut, pe ansamblu, cu peste 0,7% în intervalul menționat, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică /INS/. Prețul cartofilor a scăzut în iunie 2014 cu 9,5% față de luna mai 2014, fiind mai mic cu 7% și decât prețul înregistrat cu un [...]
conflictului din Ucraina, în perspectiva reducerii ofertei de grâu și porumb din această țară, dar și ca urmare a unor posibile sancțiuni pentru Rusia, în condițiile în care atât Rusia cât și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar Ucraina e jucător de top și în privința porumbului, potrivit unei analize a XTB Brokers.  De altfel, prețul grâului a crescut cu 17,4% în perioada 1 ianuarie – [...]
  Guvernul din Costa Rica, țară cu cele mai importante exporturi de banane din lume, a declarat recent „stare de urgență națională” din cauza problemelor pe care le are cu recoltele. Anunțul a fost făcut după ce fructele au fost atacate de mai mulți dăunători, care au distrus în proporție de 20% plantațiile de bananieri. Magda Gonzalez, directorul Serviciului Fitonanitar din cadrul Ministerului Agriculturii, a explicat că una dintre cauzele apariției paraziților [...]
Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a scăzut în luna ianuarie 2015, continuând tendința descrescătoare care a început în luna aprilie 2014, pe fondul stocurilor abundente de produse alimentare existente la nivel global, arată datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.             FAO dă lunar publicității [...]
România va exporta aproximativ două milioane de cozonaci în perioada Crăciunului, în țări precum Spania, Italia sau SUA, iar valoarea încasărilor este estimată la circa opt milioane de euro, a declarat agenției MEDIAFAX Aurel Popescu, președintele asociației din domeniul panificației Rompan. România va exporta de Crăciun aproximativ 2 milioane de cozonaci, în valoare de 8 milioane euro. "Cozonacul românesc este privit în lume precum Dacia. Est [...]
Un studiu arată că românii își permit tot mai rar să bea chiar și bere, piața scăzând cu 8% în acest an, față de primele 8 luni ale anului 2012.  Scăderea vine pe fondul creșterii accizei la începutul anului, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al asociației Berarii României, noteaza Stiri de Cluj. ”Primele opt luni au făcut ca piața berii să ajungă la cel mai redus nivel din [...]

 

Living fresh
meatmilk
indagra
indagra food
testo
infoALIMENT MAGAZIN