Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) In perioada 10.06. – 20.06.2014  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a  laptelui de consum, a produselor lactate, a untului si a branzeturilor.


• Au fost controlati 1.042 operatori economici constatandu-se abateri la 750(~ 72 %);
• A fost verificata o cantitate de 163 tone  lapte de consum si produse lactate,  din  care cca 27 tone produse (~ 17%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare;
• Au fost prelevate 87 esantioane de lapte si produse lactate, care in urma analizelor de laborator efectuate de Laboratorul Larex si IBA Bucuresti a rezultat ca 26 % nu se incadrau in parametrii fizico-chimici impusi sau declarati de producatori;
Structura esantioanelor prelevate este urmatoarea:
• 19 esantioane de branza telemea+ branza proaspata de vaca dintre care 32% erau neconforme;
• 15 esantioane de unt, dintre care 40 % erau neconforme;
• 18 esantioane de produse lactate acide (iaurt, lapte batut –sana), dintre care  28%   erau  neconforme;
•  12 esantioane de alte produse lactate dintre care 42 % erau neconforme;
• 17 esantioane de lapte de consum, 6% fiind neconforme;
• 6 esantioane de cascaval, toate fiind conforme;


Masuri dispuse:
• oprirea definitiva si scoaterea din circuitul consumului uman a circa 472 kg produse in valoare de 6.300 lei care erau improprii consumului uman;
• oprirea temporara de la comercializare a cca 14,4 tone lapte de consum si produse lactate in valoare de 206.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
• aplicarea de 815 sanctiuni contraventionale, constand in 505 amenzi contraventionale insumand 1.387.750 lei si 310 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.


Principalele abateri constatate:


1. lipsa conformitatii laptelui si a produselor lactate 
a.comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare
b.neincadrarea in parametrii fizico-chimici- 26 % dintre esantioanele prelevate de produsele lactate existente la comercializare prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, respectiv, cu continuturi de grasime lactata, umiditate sau sare diferite fata de cele impuse prin acte normative sau declarate de producatori prin etichetare, neincadrarea in continut de substanta uscata, neincadrarea in continutul de proteine, prezenta aditivilor in compozitia produselor lactate contrar prevederilor legale in vigoare, neincadrarea in cantitatea neta declarata.
c.lapte si produse lactate comercializate in afara datei durabilitatii minimale, respectiv  a datei  limita de consum  stabilite  de  producatori(62% din judetele controlate), d. starea necorespunzatoare a ambalajelor.


2. lipsa informatiilor obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit(12,6% din cantitatea controlata)
a. lipsa totala sau partiala a elementelor de caracterizare- identificare
- comercializarea produselor neetichetate, elemente de identificare si caracterizare greu lizibile si vizibile
b. comercializarea de produse la care prin forma de inscriere a informatiilor, consumatorii puteau fi indusi in eroare
-abateri privind inscrierea denumirii sub care se vinde produsul, inscrierea incorecta, incompleta sau neconforma cu prevederile legale in vigoare-nerespectarea elementelor suplimentare de etichetare conform Regulamentului (UE) NR.1308/2013 abateri privind inscrierea denumirii produsului- Controlul a depistat comercializarea sub denumiri cunoscute și apreciate de consumatori precum Sana, Chefir, Cascaval, Branza telemea etc. de produse inferioare calitativ.
- utilizarea de denumiri sub care se vand produsele, eronate, incomplete sau alese astfel incat sa induca in eroare consumatorul asupra naturii reale a produsului
c. lipsa sau inscriptionarea neconforma a continutului de grasime, dupa caz, continutul de grasime raportat la substanta uscata
d. lipsa inscrierii procentului ingredientului care apare in denumirea produsului sau inscrierea neconforma a acestuia
e. lipsa inscrierii denumirii specifice sau a codului CE pentru sarurile de topire mentionate in lista ingredientelor
f. inscrierea incorecta sau incompleta a etichetarii nutritionale
g. lipsa inscriptionarii sau inscriptionarea incorecta a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum
h. lipsa sau inscrierea incorecta a cantitatii nete
i. elemente de identificare netraduse in limba romana
j. abateri privind informarea consumatorilor la comercializarea produselor lactate, in vrac
k. expunerea inlocuitorilor de produse lactate (cu grasimi vegetale in continut) in acelasi spatiu cu produsele lactate


3. abateri de la afisarea preturilor (26% dintre operatorii economici controlati prezentau abateri de la prevederile legale referitoare la afisarea preturilor)
Controlul a depistat lipsa afisarii preturilor, afisarea acestora intr-o forma care ingreuna vizibilitatea, lizibilitatea, cat si lipsa afisarii preturilor pe unitatea de masura care inlesneste consumatorilor comparatia si le usureaza alegerea.
Neafisarea  pretului pe unitatea de masura(lei/kg) si a pretului de vanzare
Neafisarea preturilor intr-o forma vizibila, usor de citit
Lipsa afisarii preturilor de vanzare


4.  nerespectarea conditiilor de depozitare si comercializare a produselor
-modul de prezentare a produselor, comercializarea produselor la alte temperaturi decat celor impuse de producatori, neinregistrarea temperaturilor realizate


5. modul de respectare a prevederilor legii privind combaterea practicilor incorecte  ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor


Marius Alexandru Dunca: ”Sfatuiesc consumatorii sa refuze produsele pentru care au indoieli privind calitatea si informatiile prezente pe eticheta. In cazul in care ambalajul este bombat rezulta ca a inceput procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman.Trebuie acordata o atentie deosebita conditiilor de depozitare, atat in magazinul de desfacere, cat si la domiciliu astfel incat produsele sa fie pastrate la temperaturile indicate de producator. Totodata, operatorii economici trebuie sa respecte toate prevederile legii astfel incat sa nu puna sanatatea consumatorilor in pericol si sa nu fie amendati.”

Alte articole recomandate:

  Criteriile de evaluare a laboratoarelor de testare a alimentelor sunt reprezentate de norme generale și specifice, în baza cărora se realizează evaluarea, în vederea autorizării laboratoarelor supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Funcționarea laboratoarelor în care se desfășoară activități supuse autorizării sanitar veterinare este condiționată de autorizarea acestora de către autoritățile competente.   Noi, [...]
Patruzeci și șase de elevi din comuna Odoreu, județul Satu Mare, au ajuns la spital după ce au băut lapte primit la școală prin programul “Cornul și laptele”. Copiii au povestit că au început să se simtă rău la scurt timp după ce au băut laptele, în pauza de la ora 9 dimineața. Medicii de la dispensar au decis să-i trimită la Spitalul Județean Satu Mare. „Cam la zece minute, 15 minute, au început simptomele după ce au consumat laptele. S-au [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat obiectivele programului de lucru pentru următorii trei ani, inclusiv opiniile cu privire la acrilamidă și cafeină, informează Food Navigator. Reprezentanții autorității au spus că repere esențiale pentru anul acesta includ adoptarea a aproximativ 400 de realizări științifice, reînnoirea comitetului de membri în opt dintre panel-urie sale științifice ș [...]
Soluțiile de măsurare Testo asigura calitatea alimentelor pe parcursul întregului lanț de producție, fără întrerupere și în conformitate cu standardele existente. Măsurarea parametrilor precum temperatura, umiditatea, valoarea pH-ului sau calitatea uleiului de gătit - în timpul producției, transportului sau al preparării alimentelor - nu a fost niciodată mai ușoară. Instrumentele de măsură Testo și-au dovedit fiabilitatea î [...]
Acționând în baza planului de acțiune “Litoral 2014” pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale precum și pentru prevenirea altor activități ilicite, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța, împreună cu doctori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. Aceste două instituții au efectuat verificări la depozitul aparținând unei societăți comerciale, unde a fost identificată [...]
Pestele ieftin nu este neaparat si recomandat pentru consum, mai ales cand este vorba de pangasius adus din Vietnam (peste crescut industrial de-a lungul raului Mekong). Gheorghe Stefan, presedintele Patronatului Pestelui din Romania, sustine ca acesta este foarte ieftin deoarece este crescut in conditii mai “ciudate”, comparativ cu acvacultura de la noi, si se foloseste drept hrana faina de oase, interzisa in UE. Romania importa anual circa 100.000 de tone de peste, producti [...]
AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea și testarea transmiterii electronice în formatele XML, Excel și CVS a datelor privind zoonozele, rezistența antimicrobiană și toxinfecțiile alimentare, precum și actualizarea bazelor de date”.   Proiectul este finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot [...]
(Comunicat) În cadrul ședinței de Guvern, desfășurată în data de 04.11.2014, președintele ANSVSA, Dr. Vladimir Mănăstireanu a fost împuternicit să reprezinte statul român în demersurile care vor fi întreprinse privind încheierea Memorandumului de Înțelegere cu Secretarul pentru Agricultură, Zootehnie, Dezvoltare Rurală, Pescuit și Alimentație din Statele Unite Mexicane, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate Publică, [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN