Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) In perioada 10.06. – 20.06.2014  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a  laptelui de consum, a produselor lactate, a untului si a branzeturilor.


• Au fost controlati 1.042 operatori economici constatandu-se abateri la 750(~ 72 %);
• A fost verificata o cantitate de 163 tone  lapte de consum si produse lactate,  din  care cca 27 tone produse (~ 17%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare;
• Au fost prelevate 87 esantioane de lapte si produse lactate, care in urma analizelor de laborator efectuate de Laboratorul Larex si IBA Bucuresti a rezultat ca 26 % nu se incadrau in parametrii fizico-chimici impusi sau declarati de producatori;
Structura esantioanelor prelevate este urmatoarea:
• 19 esantioane de branza telemea+ branza proaspata de vaca dintre care 32% erau neconforme;
• 15 esantioane de unt, dintre care 40 % erau neconforme;
• 18 esantioane de produse lactate acide (iaurt, lapte batut –sana), dintre care  28%   erau  neconforme;
•  12 esantioane de alte produse lactate dintre care 42 % erau neconforme;
• 17 esantioane de lapte de consum, 6% fiind neconforme;
• 6 esantioane de cascaval, toate fiind conforme;


Masuri dispuse:
• oprirea definitiva si scoaterea din circuitul consumului uman a circa 472 kg produse in valoare de 6.300 lei care erau improprii consumului uman;
• oprirea temporara de la comercializare a cca 14,4 tone lapte de consum si produse lactate in valoare de 206.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
• aplicarea de 815 sanctiuni contraventionale, constand in 505 amenzi contraventionale insumand 1.387.750 lei si 310 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.


Principalele abateri constatate:


1. lipsa conformitatii laptelui si a produselor lactate 
a.comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare
b.neincadrarea in parametrii fizico-chimici- 26 % dintre esantioanele prelevate de produsele lactate existente la comercializare prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, respectiv, cu continuturi de grasime lactata, umiditate sau sare diferite fata de cele impuse prin acte normative sau declarate de producatori prin etichetare, neincadrarea in continut de substanta uscata, neincadrarea in continutul de proteine, prezenta aditivilor in compozitia produselor lactate contrar prevederilor legale in vigoare, neincadrarea in cantitatea neta declarata.
c.lapte si produse lactate comercializate in afara datei durabilitatii minimale, respectiv  a datei  limita de consum  stabilite  de  producatori(62% din judetele controlate), d. starea necorespunzatoare a ambalajelor.


2. lipsa informatiilor obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit(12,6% din cantitatea controlata)
a. lipsa totala sau partiala a elementelor de caracterizare- identificare
- comercializarea produselor neetichetate, elemente de identificare si caracterizare greu lizibile si vizibile
b. comercializarea de produse la care prin forma de inscriere a informatiilor, consumatorii puteau fi indusi in eroare
-abateri privind inscrierea denumirii sub care se vinde produsul, inscrierea incorecta, incompleta sau neconforma cu prevederile legale in vigoare-nerespectarea elementelor suplimentare de etichetare conform Regulamentului (UE) NR.1308/2013 abateri privind inscrierea denumirii produsului- Controlul a depistat comercializarea sub denumiri cunoscute și apreciate de consumatori precum Sana, Chefir, Cascaval, Branza telemea etc. de produse inferioare calitativ.
- utilizarea de denumiri sub care se vand produsele, eronate, incomplete sau alese astfel incat sa induca in eroare consumatorul asupra naturii reale a produsului
c. lipsa sau inscriptionarea neconforma a continutului de grasime, dupa caz, continutul de grasime raportat la substanta uscata
d. lipsa inscrierii procentului ingredientului care apare in denumirea produsului sau inscrierea neconforma a acestuia
e. lipsa inscrierii denumirii specifice sau a codului CE pentru sarurile de topire mentionate in lista ingredientelor
f. inscrierea incorecta sau incompleta a etichetarii nutritionale
g. lipsa inscriptionarii sau inscriptionarea incorecta a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum
h. lipsa sau inscrierea incorecta a cantitatii nete
i. elemente de identificare netraduse in limba romana
j. abateri privind informarea consumatorilor la comercializarea produselor lactate, in vrac
k. expunerea inlocuitorilor de produse lactate (cu grasimi vegetale in continut) in acelasi spatiu cu produsele lactate


3. abateri de la afisarea preturilor (26% dintre operatorii economici controlati prezentau abateri de la prevederile legale referitoare la afisarea preturilor)
Controlul a depistat lipsa afisarii preturilor, afisarea acestora intr-o forma care ingreuna vizibilitatea, lizibilitatea, cat si lipsa afisarii preturilor pe unitatea de masura care inlesneste consumatorilor comparatia si le usureaza alegerea.
Neafisarea  pretului pe unitatea de masura(lei/kg) si a pretului de vanzare
Neafisarea preturilor intr-o forma vizibila, usor de citit
Lipsa afisarii preturilor de vanzare


4.  nerespectarea conditiilor de depozitare si comercializare a produselor
-modul de prezentare a produselor, comercializarea produselor la alte temperaturi decat celor impuse de producatori, neinregistrarea temperaturilor realizate


5. modul de respectare a prevederilor legii privind combaterea practicilor incorecte  ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor


Marius Alexandru Dunca: ”Sfatuiesc consumatorii sa refuze produsele pentru care au indoieli privind calitatea si informatiile prezente pe eticheta. In cazul in care ambalajul este bombat rezulta ca a inceput procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman.Trebuie acordata o atentie deosebita conditiilor de depozitare, atat in magazinul de desfacere, cat si la domiciliu astfel incat produsele sa fie pastrate la temperaturile indicate de producator. Totodata, operatorii economici trebuie sa respecte toate prevederile legii astfel incat sa nu puna sanatatea consumatorilor in pericol si sa nu fie amendati.”

Alte articole recomandate:

Consumate frecvent în perioada postului de români, produsele de tip pate vegetal abundă în aditivi alimentari și nu sunt deloc sănătoase. Așa arată un studiu făcut de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Strategiilor din România (ANPCPPS), realizat pe eticheta a peste 20 de produse care se găsesc pe rafturile hipermarketurilor de la noi din țară. Potrivit cercetării, numărul de E-uri din produsele de tip pate vegetal variază. Astfel, sunt [...]
La finalul anului trecut, Biroul Comisiei Europene pentru Siguranță alimentară și veterinară (Food and Veterinary Office-FVO) a întocmit Programul de audit FVO pentru perioada 2015-2017, atât în țările membre ale Uniunii Europene, cât și în Turcia, țară care are statut de țară canditat, precum și în țări terțe. Vă prezentăm principalele puncte ale acestui program, punând un accent pe acțiunile de audit [...]
(Agerpres) Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au intervenit pe lângă autoritățile elvețiene de la Berna și oficialii de la Bruxelles pentru clarificarea situației privind presupusa interdicție introdusă de Elveția la importul cărnii de porc din România. Măsura a fost luată în contextul în care autoritățile din Țara Cantoanelor au confirmat eroarea produsă din cauza confuziei între pesta porcină africană, recent detectată în [...]
Preocuparea pentru a furniza ambalaje cât mai sigure, din punct de vedere al siguranței alimentare destinate laptelui UHT, precum si sucurilor sau a berii devine din ce în ce mai presantă pentru producătorii de ambalaje, în condițiile în care se pune tot mai mult accentul pe calitatea produselor. O soluție oferă compania Sidel, noutatea fiind anunțată de DairyReporter. Pentru prima oară, companiile de procesare a laptelui pot utiliza tehnologia [...]
  Noi date de expunere pentru colorantul alimentar Allura Red (E129) sugerează că aportul actual este sigur din punct de vedere al siguranței alimentare, în conformitate cu un aviz revizuit din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), informează Food Navigator. EFSA a inițiat evaluarea expunerii în 2013, după ce au apărut date noi despre Allura Red, care face parte dintr-un grup de coloranți alimentari cunoscut sub numele de [...]
Codificarea ADN (codurile de bare ADN), care poate confirma sau infirma faptul că un produs alimentar este ceea ce se pretinde, intră pe piață aducând cu sine promisiunea de a scoate la lumina fraudele motivate economic. Acest tip de infracțiuni care au ca obiect falsificarea alimentelor și a băuturilor nu este nou, și, din păcate, are o istorie milenară. Foamea de bani Încă de pe vremea lui Pliniu cel Bătrân, în secolul I d.Hr., istoricul roman se plângea [...]
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că sprijină Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova în eforturile de informare și comunicare publică O delegație de specialiști din cadrul ANSVSA, condusă de președintele Autorității, dr. Vladimir Mănăstireanu, desfășoară în perioada 28 — 29 iulie o misiune de evaluare a nevoilor de informare și [...]
(Agerpres) Berea nu ar fi o cauză a obezității, iar un consum moderat nu contribuie la creșterea greutății corporale, arată un studiu publicat de Institutul Științific pentru Sănătate Publică - Louis Pasteur, din Belgia.       Studiul, care a avut la bază obiceiurile a 10.000 de băutori de bere belgieni, arată, că 'un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezității', în timp ce, între factorii de risc în creșterea masei corporale sunt [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN