Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) In perioada 10.06. – 20.06.2014  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a  laptelui de consum, a produselor lactate, a untului si a branzeturilor.


• Au fost controlati 1.042 operatori economici constatandu-se abateri la 750(~ 72 %);
• A fost verificata o cantitate de 163 tone  lapte de consum si produse lactate,  din  care cca 27 tone produse (~ 17%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare;
• Au fost prelevate 87 esantioane de lapte si produse lactate, care in urma analizelor de laborator efectuate de Laboratorul Larex si IBA Bucuresti a rezultat ca 26 % nu se incadrau in parametrii fizico-chimici impusi sau declarati de producatori;
Structura esantioanelor prelevate este urmatoarea:
• 19 esantioane de branza telemea+ branza proaspata de vaca dintre care 32% erau neconforme;
• 15 esantioane de unt, dintre care 40 % erau neconforme;
• 18 esantioane de produse lactate acide (iaurt, lapte batut –sana), dintre care  28%   erau  neconforme;
•  12 esantioane de alte produse lactate dintre care 42 % erau neconforme;
• 17 esantioane de lapte de consum, 6% fiind neconforme;
• 6 esantioane de cascaval, toate fiind conforme;


Masuri dispuse:
• oprirea definitiva si scoaterea din circuitul consumului uman a circa 472 kg produse in valoare de 6.300 lei care erau improprii consumului uman;
• oprirea temporara de la comercializare a cca 14,4 tone lapte de consum si produse lactate in valoare de 206.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
• aplicarea de 815 sanctiuni contraventionale, constand in 505 amenzi contraventionale insumand 1.387.750 lei si 310 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.


Principalele abateri constatate:


1. lipsa conformitatii laptelui si a produselor lactate 
a.comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare
b.neincadrarea in parametrii fizico-chimici- 26 % dintre esantioanele prelevate de produsele lactate existente la comercializare prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, respectiv, cu continuturi de grasime lactata, umiditate sau sare diferite fata de cele impuse prin acte normative sau declarate de producatori prin etichetare, neincadrarea in continut de substanta uscata, neincadrarea in continutul de proteine, prezenta aditivilor in compozitia produselor lactate contrar prevederilor legale in vigoare, neincadrarea in cantitatea neta declarata.
c.lapte si produse lactate comercializate in afara datei durabilitatii minimale, respectiv  a datei  limita de consum  stabilite  de  producatori(62% din judetele controlate), d. starea necorespunzatoare a ambalajelor.


2. lipsa informatiilor obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit(12,6% din cantitatea controlata)
a. lipsa totala sau partiala a elementelor de caracterizare- identificare
- comercializarea produselor neetichetate, elemente de identificare si caracterizare greu lizibile si vizibile
b. comercializarea de produse la care prin forma de inscriere a informatiilor, consumatorii puteau fi indusi in eroare
-abateri privind inscrierea denumirii sub care se vinde produsul, inscrierea incorecta, incompleta sau neconforma cu prevederile legale in vigoare-nerespectarea elementelor suplimentare de etichetare conform Regulamentului (UE) NR.1308/2013 abateri privind inscrierea denumirii produsului- Controlul a depistat comercializarea sub denumiri cunoscute și apreciate de consumatori precum Sana, Chefir, Cascaval, Branza telemea etc. de produse inferioare calitativ.
- utilizarea de denumiri sub care se vand produsele, eronate, incomplete sau alese astfel incat sa induca in eroare consumatorul asupra naturii reale a produsului
c. lipsa sau inscriptionarea neconforma a continutului de grasime, dupa caz, continutul de grasime raportat la substanta uscata
d. lipsa inscrierii procentului ingredientului care apare in denumirea produsului sau inscrierea neconforma a acestuia
e. lipsa inscrierii denumirii specifice sau a codului CE pentru sarurile de topire mentionate in lista ingredientelor
f. inscrierea incorecta sau incompleta a etichetarii nutritionale
g. lipsa inscriptionarii sau inscriptionarea incorecta a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum
h. lipsa sau inscrierea incorecta a cantitatii nete
i. elemente de identificare netraduse in limba romana
j. abateri privind informarea consumatorilor la comercializarea produselor lactate, in vrac
k. expunerea inlocuitorilor de produse lactate (cu grasimi vegetale in continut) in acelasi spatiu cu produsele lactate


3. abateri de la afisarea preturilor (26% dintre operatorii economici controlati prezentau abateri de la prevederile legale referitoare la afisarea preturilor)
Controlul a depistat lipsa afisarii preturilor, afisarea acestora intr-o forma care ingreuna vizibilitatea, lizibilitatea, cat si lipsa afisarii preturilor pe unitatea de masura care inlesneste consumatorilor comparatia si le usureaza alegerea.
Neafisarea  pretului pe unitatea de masura(lei/kg) si a pretului de vanzare
Neafisarea preturilor intr-o forma vizibila, usor de citit
Lipsa afisarii preturilor de vanzare


4.  nerespectarea conditiilor de depozitare si comercializare a produselor
-modul de prezentare a produselor, comercializarea produselor la alte temperaturi decat celor impuse de producatori, neinregistrarea temperaturilor realizate


5. modul de respectare a prevederilor legii privind combaterea practicilor incorecte  ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor


Marius Alexandru Dunca: ”Sfatuiesc consumatorii sa refuze produsele pentru care au indoieli privind calitatea si informatiile prezente pe eticheta. In cazul in care ambalajul este bombat rezulta ca a inceput procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman.Trebuie acordata o atentie deosebita conditiilor de depozitare, atat in magazinul de desfacere, cat si la domiciliu astfel incat produsele sa fie pastrate la temperaturile indicate de producator. Totodata, operatorii economici trebuie sa respecte toate prevederile legii astfel incat sa nu puna sanatatea consumatorilor in pericol si sa nu fie amendati.”

Alte articole recomandate:

  BladeStop, producătorii de echipamente senzoriale care pot reduce apariția de accidente la serviciu pentru persoanele care folosesc cuțite sau fierăstraie a lansat un nou produs de siguranță, GloveCheck. După succesul BladeStop de la lansarea sa în ianuarie 2014, compania a adăugat un alt nivel de siguranță în echipamentele sale GloveCheck care poate identifica o mănușă în fața unui ferăstrău. BladeStop a raportat că riscul de rănire al [...]
În cursul lunii noiembrie 2015 ANSVSA și Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.   Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și [...]
(Agerpres) Un nou tip de gripă aviară, denumită H5N6, care ar putea da naștere unor noi probleme a fost descoperit în China, au avertizat specialiștii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Virusul este foarte periculos pentru păsări, având în vedere că înaripatele infestate mor în 72 de ore. Noua tulpină a apărut în mai multe zone din China, însă acestea sunt foarte îndepărtate unele de altele. Organizația [...]
Autoritățile din SUA au aprobat un nou produs care ar putea ajuta procesatorii de carne de pasăre să lupte împotriva salmonellei, informează Global Meat News.   Salmonelex, care conține fagi naturali împotriva salmonellei și este produs de compania olandeză Micreos, a fost recunoscut ca având statutul GRAS (Recunoscut în general ca sigur) de către FDA (Auturitatea pentru siguranța alimentelor din SUA).   Micreos susține că [...]
Din acest an, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau beneficiaza de o sectie noua de diagnostic de laborator. Sectia este inclusa in Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor si va putea analiza in cel mult 48 de ore orice proba prelevata din produsele alimentare din carne. Aici, se vor putea lucra concomitent 96 probe. “Deocamdata, a fost validata intern metoda de determinare a speciei de provenienta din tesut muscular si preparate [...]
  Detectarea arsenicului și arsenicului anorganic rămâne o provocare pentru unele laboratoare, potrivit testelor de proeficiență, informează Food Navigator. Testele urmăresc capacitatea laboratoarelor de a determina nivelurile de cadmiu, plumb, arsenic, mercur și arsenic anorganic in ciuperci. Rezultatele au aratat capabilități de analiză pentru a determina că nivelurile de arsenic și arsenic anorganic au crescut de la ultimele teste in 2010. Cu toat [...]
AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea și testarea transmiterii electronice în formatele XML, Excel și CVS a datelor privind zoonozele, rezistența antimicrobiană și toxinfecțiile alimentare, precum și actualizarea bazelor de date”.   Proiectul este finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot [...]
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală. Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice ș [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN