Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Studiile realizate încă din anii 50, folosind electroforeza pe hârtie (PE), au scos în evidență polimorfismul proteinelor majore din lapte, Beta-LG fiind prima proteină al cărei polimorfism a fost identificat în 1955. Odată cu apariția unor tehnici de analiză a proteinelor: SGE (electroforeza în gel de amidon), AE (electroforeza în gel de agaroză), PAGE (electroforeza în gel de poliacrilamidă), IEF (electroforeza prin focalizare izoelectrică), HPLC (cromatografia în faza lichidă de înaltă performanță), Maldi TOF-MS (spectrometria de masă), s-au îmbunătățit substanțial cunoștințele legate de polimorfismul proteinelor majore din lapte la diverse specii de fermă.


Studiul polimorfismelor proteinelor din lapte la taurine, bubaline, ovine și caprine


Apariția tehnicilor bazate pe analiza ADN; PCR (reacția în lanț a polimerazei), PCR-RFLP (polimorfismul de lungime al fragmentelor de ADN amplificate și restrictate), SSCP (polimorfismul de conformație al fragmentelor de ADN monocaternare), RT-PCR (reacția în lanț a polimerazei în timp real) și a tehnicilor de secvențiere a ADN-ului, au permis descifrarea polimorfismelor care apar în structura genelor, care au repercusiuni asupra expresiei genice și compoziției în aminoacizi a variantelor genetice ale proteinelor majore din lapte.


Mutațiile care au apărut de-a lungul timpului în structura genelor care codifică cele 6 proteine majore din lapte au dus la apariția mai multor variante genetice, la acești loci. Aceste variații, denumite generic ”polimorfisme”, indică faptul că fiecare specie proteică din lapte poate să se prezinte sub două sau mai multe forme codificate de gene autozomale (alele), între care există interacțiune de co-dominanță, ceea ce înseamnă că ambele alele se exprimă la indivizi heterozigoți.


Alfa S1-CN este o proteină din lapte constituită din 199 aminoacizi, având o greutate moleculară de 23,614 kDa. La taurine, la locusul Alfa S1-CN, au fost identificate până în prezent 10 variante genetice: A, B, C, D, Eyak, Ebali, F, G, H și IRV. Alela IRV a fost redenumită ISM, deoarece nu a fost evidențiată la alte rase de taurine din România, fiind caracteristică numai rasei Sură de Stepă, varietatea moldovenească (SM=Sură Moldovenească). La bubaline au fost identificate 3 variante genetice: A, B și BRV.


În urma caracterizării la locusul Alfa S1-CN a populațiilor de Bivol Românesc, aceasta fiind redenumită după regiunea în care a fost identificată: S1-CN BBT (BT=Bivol din Transilvania). La ovine au fost identificate 9 variante genetice (A, B, C, D, E, F, G, H, I), în timp ce la caprine au fost identificate 17 variante genetice (A, B1, B2, B3, B4, C, D, E, F, G, H, I, L, M, N, 01, 02).


Beta-CN, proteină din lapte constituită din 209 aminoacizi, are o greutate moleculară de 23,983 kDa. La taurine, la locusul Beta-CN au fost identificate 14 variante genetice (A1, A2, A3, B, C, D, D, A3m, B2, A4, H, F, A5 și G), iar la bubaline au fost identificate 3 variante genetice (A, B și CRV). La ovine nu există dovezi clare privind polimorfismul la nivel proteic, iar caprine au fost identificate 8 variante genetice (A, A1, B, C, D, E, 0 și 0 prim).


Alfa S2-CN este o proteină din lapte constituită din 207 aminoacizi, având o greutate moleculară de 25,150 kDa. La taurine, la locusul Alfa S2-CN, au fost identificate 4 variante genetice (A, B, C, D), iar la bubaline 3 variante (A, B, C).  La ovine au fost identificate variantele A și B, iar la caprine 9 variante genetice: A, B, C, D, E, F, G, 0 și 0 prim.


Kappa-CN este o proteină din lapte, constituită din 169 aminoacizi, având o greutate moleculară de 19,007 kDa. La taurine, la locusul K-CN, au fost identificate 11 variante genetice (A, B, C, B2, E, F, G, Az, H, I, J). La bubaline, 2 variante genetice (A, B), iar la ovine o singură variantă genetică. La caprine sunt cunoscute 16 situsuri polimorfice, care corespund unui număr de 13 variante proteice și 3 mutații tăcute, implicând un număr de 15 situsuri polimorfe doar în exonul 4: A, B, B prim, B secund, C, C prim, F, G, H, I, J, L, D, E, K și M.


Alfa-LA, proteină din lapte constituită din 123 aminoacizi, are o greutate moleculară de 14,175 kDa. La taurine au fost identificate, la locusul Alfa-LA, 3 variante genetice (A, B, C), la bubaline și ovine câte 2 variante genetice (A, B),   la caprine 2 variante genetice: AI, respectiv AII.


Beta-LG este o proteină din lapte, constituită din 162 aminoacizi, cu o greutate moleculară de 18,277 kDa. La taurine, la locusul Beta-LG au fost identificate 13 variante genetice (A, B, C, Dr, Dyak, E, F, G, W, H, I, J), iar la bubaline, ovine și caprine variantele genetice A și B.


 


Influența variantelor genetice ale proteinelor majore din lapte asupra cantității


La taurine, influența variantelor genetice ale proteinelor din lapte asupra cantității acestuia a fost evaluată în numeroase studii. Astfel, genotiporile BB de la locusul Alfa S1-CN, A2A2 de la locusul Beta C-N, AA de la locusul Beta LG și AA (+15) de la locusul Alfa-LA au fost asociate cu o mai mare cantitate de lapte.


La ovine, studiile privind influența genotipurilor de la locusul Beta-LG asupra cantității laptelui sunt contradictorii; o parte dintre specialiști au constatat în urmă cu 20 de ani, la rasa Sarda, că genotipul BB este asociat cu o mai mare cantitate de lapte, în timp ce alt grup de cercetători a constatat, la rasa de ovine Siciliană, o superioritate a indivizilor AB la acest locus, în ceea ce privește producția de lapte. La rasa Valle de Belice, genotipul AA a fost asociat cu o cantitate și mai mare de lapte. La caprine se constată că genotipurile AA au o producție sensibil mai mare, față de celelalte genotipuri.


Genotipul CC de la locusul Alfa S1-CN, genotipul BB de la locusul Kappa-CN și genotipul BB de la locusul Beta-LG au fost corelate, la taurine, cu un conținut mai mare de cazeină și proteină totală a laptelui. Genotipul BB de la locusul Beta-LG a fost corelat cu un conținut mai mare de grăsime a laptelui, iar laptele provenit de la genotipul CC (locusul AlfaS1-CN), genotipul BB la locusul Beta-CN și genotipul BB la locusul Kappa-CN, coagulează laptele într-un imp mult mai scurt decât celelalte genotipuri. În același timp, genotipul BB de la locusul Kappa-CN influențează pozitiv randamentul de transformare a laptelui în brânzeturi, în comparație cu genotipurile AA, diferențele constante fiind între 2,7-15%, în funcție de tipul de brânză fabricată.


Pentru altă specie, efectele polimorfismului AlfaS1-CN asupra laptelui de capră au fost studiate, primar, la rasele franceze. Rezultatele au indicat că alela A, în comparație cu alelele E și F, are un efect semnificativ pozitiv asupra conținutului de proteină, grăsime și proprietăților de prelucrare a laptelui. Brânzeturile provenite de la genotipurile AA au un gust mai slab pronunțat de capră (datorită lipolizei mai slabe), în comparație cu genotipurile FF, care au un gust mai pronunțat (datorită lipolizei mai accentuate). Rezultate similare au fost obținute la rasele spaniole, la cele norvegiene și la unele rase din SUA.


La ovine, genotipul CC de la locusul Alfa S1-CN are o influență pozitivă asupra compoziției laptelui și randamentului de obținere al brânzeturilor. În experimente de fabricare a brânzeturilor s-au obținut diferențe (+) între genotipul CC, în comparație cu genotipurile CD, respectiv DD. Genotipul BB de la locusul Beta-LG a fost asociat cu un conținut mai mare de grăsime al laptelui și mai sărac în lactoză, având un efect favorabil asupra randamentului de obținere al brânzeturilor.

Alte articole recomandate:

Brandul mexican de bere Corona a intrat, în acest an, în portofoliul companiei Bergenbier, după 20 de ani în care a fost importat și distribuit pe piața românească de către B.D.G. Import, informeaza . ”Din ianuarie 2015 am început să distribuim pe piața românească  un brand iconic la nivel mondial -  Corona - care se va alătura celorlalte branduri din portofoliul Bergenbier. Corona este un brand puternic, foarte intersant pentru consumatorul [...]
Evenimentul VIV Europa care a avut loc în luna mai a acestui an a adus la un loc mulți dintre pionierii globali ai tehnologiei siguranței alimentare și compania RANDOX Food Diagnostics s-a numărat printre cei care au avut un impact semnificativ prezentând sistemul propriu multiplex Evidence Investigator. Firma din Marea Britanie și-a făcut debutul la VIV Europa, care a avut loc la Utrecht, Olanda și a avut posibilitatea de a prezenta Biochip Arra [...]
Meyn mLogic Distribution Manager M5.0 este a cincea generație de calculator de cântărire Meyn și oferă operatorului controlul complet asupra procesului de producție la un nivel foarte detaliat, informează The Meat Site. Managerul de distribuție M5.0 poate analiza nivelul de greutate al păsărilor sacrificate atât pre- cât și post- congelare pentru a controla sortarea astfel încât logistica produselor să fie optimizată.Perspectivă completă [...]
Înghețata de cătină a dovedit o dată în plus că, fie vară sau iarnă, o înghețată bună îți răsfață mereu papilele gustative, iar dacă delicatesa este preparată doar din cătină și alte ingrediente vegetale, îți vine în minte imediat și gândul că perioada de post ar putea însemna vânzări record pentru un astfel de produs inedit, notează Agrointel. Și de data aceasta, românii sunt deschizători de [...]
Utilizate conform specificațiilor tehnice, omogenizatoarele MGT contribuie la mărirea termenului de valabilitate a produsului, prin creșterea coerenței, având ân vedere gradul uniform al dispersiei particulelor de grăsime. Tratamentul mecanic al particulelor de grăsime se realizeazș la temperatura de omogenizare care este cuprinsă între 600 și 800 C. Produsul rezultat poate fi smântâna dar și frișca sau cremele d [...]
Inspirați de berăriile artizanale din America sau Marea Britanie, tot mai mulți deschid astfel de afaceri si in România. Investiția începe de la un sfert de milion de euro, iar rețetele trebuie respectate întocmai. Berea albă, roșie sau neagră conține doar malț și hamei, nu și aditivi.   Alin Matache, unul dintre proprietarii unei astfel de afaceri, a declarat pentru Iqads: Rețetele noastre sunt de inspirație englezească. Și din America ne luăm o part [...]
Cea mai mare companie producătoare de lactate, din România, Albalact, a confirmat participarea la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, manifestare care se va desfășura în zilele de 12 și 13 iunie la Hotel Alpin, din Poiana Brașov.   Albalact produce lapte si lactate proaspete intr-una dintre cele mai moderne fabrici din Europa Centrala si de Est – fabrica de la Oiejdea din judetul Alba. Compani [...]
Prăjituri, biscuiți și ciocolate din insecte! Sunt produsele pe care le propune spre vânzare compania Micronutris, din Saint Orens de Gameville (sud-vestul Franței), unica de acest fel din Europa.  Prăjiturile colorate din insecte sunt dulci și bune, au gust de alune, susțin cei care le-au gustat. Firma franceză a devenit cunoscută în lume datorită acestora. În afară de producerea acestor preparate, compania franceză crește gâze. Este singura firmă europeană care [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN