Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oul este un aliment care se pretează la o păstrare îndelungată. În stare proaspătă, singurul germene care poate supraviețui în interiorul său este Salmonella, provenit de la pasărea care a produs oul, însă la suprafața cojii numărul microorganismelor poate fi înmiit mai mare. Sunt motive pentru care ouăle trebuie spălate și dezinfectate înainte de a fi depozitate, întrucât pe coaja lor există agenți infecțioși, care se pot transmite prin preparare sau la alimentele deja preparate.


În drumul dintre cuibar și camera frigorifică


Nu de puține ori, oul se contaminează înainte de a fi depus în mediul exterior. De aceea, fiecare fermă trebuie să aibă propriile proceduri de operare privind furnizarea ouălor spălate și dezinfectate/sterilizate, de preferat un manual propriu, simplu, de instrucțiuni de lucru, care constă în verificarea sarcinilor cotidiene de igienă și atribuțiilor ce țin de gospodărire. Administratorii fermelor trebuie să înțeleagă primii importanța aplicării corecte a procedurilor de igienă a ouălor și de combatere a organismelor dăunătoare.


Benzile pentru ouă, periile prevăzute pe bandă și alte echipamente ale ouălor trebuie curățate în mod regulat, ideal la sfârșitul fiecărei zile de lucru. Substanțele dezinfectante utilizate trebuie să fie compatibile cu utilizarea în producția alimentară (ex. un produs pe bază de clor sau perixogen, cu o concentrație adecvată).


Capetele benzilor pentru ouă sunt prevăzute cu perii, care să înlăture praful în timpul rulării. Benzile de transport pentru ouă, care funcționează între adăposturi sau de la adăposturi către zona de ambalare, sunt curățate și dezinfectate regulat.


Ouăle destinate fabricării produselor din ouă trebuie să corespundă prevederilor legislației naționale. De aceea, implementarea unui program de dezinfecție în domeniu este unul de maximă siguranță. Programul trebuie să răspundă unor criterii și trebuie să fie unul practic (ușor de susținut și implementat), să utilizeze dezinfectanți cu spectru larg de acțiune, adecvat și verificat.


Dintre soluțiile folosite curent și frecvent, dezinfectantul universal InnofluidMF-T 5L este un concentrat ce conține săruri cuaternare de amoniu și o combinație specială de surfactanți, cu capacitate mare de îndepărtare a murdăriei. Are caracter ușor alcalin și este foarte eficient în concentrații mici. Produsul se folosește și pentru spălarea ouălor deja contaminate cu Salmonella. Efectul dezinfectant al compușilor cuaternari se extinde asupra bacteriilor, algelor, fungilor și chiar asupra unor viruși. Din cauza sensibilității bacteriilor de acid lactic, la acțiunea compușilor cuaternari de amoniu, operațiunea de clătire necesită atenție mărită. Produsul dezinfectant este deosebit de eficient împotriva Salmonellei, a Staphilococcus aureus, Enterococcus și Clostridiu. Pentru dezinfectarea ouălor: soluție 8%, la 25 grade Celsius, timp de 3 minute.


MidasAnAir Eggs este o instalație folosită, cu eficiență ridicată, în dezinfecția ouălor. Este inofensivă pentru operatori și consumatori, fără efecte secundare, ușor de folosit, substituind aplicarea produșilor chimici sau a unei pregătiri speciale pentru operare. Aparatul utilizează radiația ultravioletă, concentrată printr-un sistem special, asigurând astfel un randament maxim în distrugerea microorganismelor. Este utilizat îndeosebi în sectorul HORECA.


Soluția Test Arca Lux pentru ouă este destinată testării, sortării și curățării ouălor. Produsul, folosit în industria alimentară, este compus din carbonat de sodiu 5-15% și apă, utilizându-se 1litru soluție la 30 litri apă. Are aspect acid, miros specific, pH (produs ca atare) 11,97.


Sterilizarea cu ozon a ouălor


Ozonul este 100% ecologic și este instrumentul ideal pentru sterilizarea și debacterizarea ouălor și a incubatoarelor. Utilizarea ozonului se  face uneori foarte simplu, considerându-se suficientă propagarea gazului în camera destinată conservării ouălor. În acest mod, ouăle tratate sunt în siguranță fiind protejate de orice infecție accidentală. Pentru a preveni pierderea excesivă de apă a ouălor, condiție de bază pe timpul conservării acestora, este suficientă propagarea aerului îmbogățit cu ozon.


Acest proces și aceleași efecte intervin și dacă se dorește o sterilizare a incubatoarelor. Astfel, ouăle sunt dezinfectate 24 de ore pe zi, acest simplu proces rezolvând eterna problemă a spargerii în incubator. Folosind sistemele clasice, înaintea descoperirii cauzei infecției, toate ouăle prezente în incubator pot fi contaminate. În schimb, cu ajutorul sistemului modern care folosește ozonul, ouăle nu sunt contaminate. Rezultatele obținute cu acest tip de tratament sunt sigure și notabile.


Ozonul (O3) este un gaz instabil și înalt reactiv, derivat din oxigen (O2); se formează atunci când moleculele de oxigen sunt rupte. Ozonul este un oxidant extrem de puternic, fiind urmat de fluoruri, ca reactivitate, având o putere de oxidare de o sută de ori mai mare decât a clorului. Totuși, folosirea acestuia este mai puțin periculoasă decât a oxidanților convenționali și nu dă naștere la alte produse poluante, în urma utilizării.


Din cauza instabilității moleculelor sale și faptului că se descompune rapid în oxigen, ozonul nu poate fi depozitat sau transportat, ci trebuie creat la fața locului, cu ajutorul generatoarelor de ozon. Acest gaz instabil este un germicid extrem de puternic, având o arie largă de acțiune, ce duce la eradicarea activității microbiologice, constituind un tratament eficace pentru dezodorizarea și sterilizarea camerelor/depozitelor frigorifice.


Spre deosebire de oxidanții convenționali, cum sunt clorurile, ozonul nu generează compuși secundari periculoși, care să contamineze mediul. Molecula de ozon este deplin instabilă și tinde să se transforme repede în molecule de oxigen. De aceea, ozonul este considerat un bun purificator. Moleculele din ozon, prin combinare cu alți compuși, oxidează componentele organic, transformându-le în componente inofensive.


Instalația tehnologică de dezinfecție și prezervarea ouălor în coajă utilizând tratamente cu ozon la temperaturi scăzute implementează o tehnologie a concentrației și umidității, în vederea dezinfecției incintei și a suprafeței materialelor depozitate, ducând totodată la o creștere semnificativă a duratei de stocare și a calității produselor livrate. Caracteristicile de bază ale utilajului sunt:



  • agregatul de răcire este unul cu vaporizator cubic la 2 grade Celsius/DT8K, la o putere absorbită de 2.690 W și un curent de max. 7A;

  • generatorul de ozon poate trata un volum de max 300 mc, la un consum electric de 90W și o producție maximă de 1 g ozon/oră;

  • agregatul de umidificare este de tip ultrasonic, la o frecvență de 1,7 MHz, dimensiuni de vaporizare 1-3 microni și consum energetic de 250 W.


 


Tratarea cu ozon se efectuează prin urmărirea unui algoritm specific, ce implică controlul temperaturii, umidității, concentrației de ozon, timpului de expunere și alternanței proceselor.

Alte articole recomandate:

  Cinci mențiunile de sănătate referitoare la glucoză aprobate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în 2012 au fost interzise oficial de către Comisia Europeană ca urmare a preocupărilor despre ce ar putea interpreta consumatorii în legătură cu consumul de zahăr, informează Food Navigator. Afirmațiile, toate depuse de către Dextro Energy, au fost refuzate în mod oficial de către Comisie recent, cu decizia prezentată î [...]
  Detectarea arsenicului și arsenicului anorganic rămâne o provocare pentru unele laboratoare, potrivit testelor de proeficiență, informează Food Navigator. Testele urmăresc capacitatea laboratoarelor de a determina nivelurile de cadmiu, plumb, arsenic, mercur și arsenic anorganic in ciuperci. Rezultatele au aratat capabilități de analiză pentru a determina că nivelurile de arsenic și arsenic anorganic au crescut de la ultimele teste in 2010. Cu toat [...]
  Cert ID Europa a introdus un program de certificare pentru a confirma că lecitina din floarea-soarelui nu conține urme de soia, informează Food Navigator. Programul este destinat pentru furnizorii de lecitină de floarea soarelui - în special pentru cei care aprovizionează industria de panificație, ciocolată și produse de patiserie – mai ales că în ultimul timp sectorul alimentar caută alternative de utilizat pe scară largă a lecitinei emulsificată din [...]
(Comunicat) ANSVSA a organizat, în cadrul proiectului cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013:“Eficientizarea structurilor implicate în gestionarea situațiilor de criză generate de consumul de alimente cu impact asupra sănătății publice”, codul SMIS 40099 un seminar pentru prezentarea cadrului de reglementare privind gestionarea situațiilor de criză. Reuniunea a avut ca sco [...]
  Noi date de expunere pentru colorantul alimentar Allura Red (E129) sugerează că aportul actual este sigur din punct de vedere al siguranței alimentare, în conformitate cu un aviz revizuit din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), informează Food Navigator. EFSA a inițiat evaluarea expunerii în 2013, după ce au apărut date noi despre Allura Red, care face parte dintr-un grup de coloranți alimentari cunoscut sub numele de [...]
Conform unui comunicat transmis la redactia infoALIMENT Magazin, ANSVSA informeaza ca, in cursul lunii februarie 2015, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.   Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de [...]
Preocuparea pentru a furniza ambalaje cât mai sigure, din punct de vedere al siguranței alimentare destinate laptelui UHT, precum si sucurilor sau a berii devine din ce în ce mai presantă pentru producătorii de ambalaje, în condițiile în care se pune tot mai mult accentul pe calitatea produselor. O soluție oferă compania Sidel, noutatea fiind anunțată de DairyReporter. Pentru prima oară, companiile de procesare a laptelui pot utiliza tehnologia [...]
(Comunicat) Seria controalelor în unitățile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia – a continuat și în acest sfârșit de săptămână, 04.08 – 06.08.2017. Astfel, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, au verificat 87 de unități. În urma controalelor efectuate, [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN