Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Dezinfecția și curățarea periodică include igienizarea spațiilor și a echipamentelor tehnice folosite în industria alimentară și este parte integrantă a sistemului HACCP, inclusiv Codul bunelor practici de igienă. În industria alimentară, igienizarea poate fi considerată activitate cu importanță aparte în desfășurarea mediului propice derulării proceselor tehnologice.


Elemente adecvate


Curățarea controlată și dezinfecția continuă sunt activități care, nu de puține ori, sunt neglijate deoarece implică eforturi suplimentare, iar efectele nu sunt imediat vizibile, chiar dacă este știut că, pe termen lung, lipsa igienei echipamentelor și a spațiilor poate genera pierderi semnificative. Rolul curățării și al dezinfecției devine tot mai important în fabricile moderne din industria alimentară, evitând astfel perisabilitatea și sensibilizarea produselor.


Selecția și achiziționarea adecvată a detergenților, dezinfectanților sau a utilajelor pentru igienizare necesită consultanță de specialitate, deoarece curățarea și dezinfectarea echipamentelor sau a spațiilor din bucătării sau fabrici trebuie tratate în funcție de: încărcătură, specificul activității, tipul echipamentului sau gradul de contaminare. Neutilizarea soluțiilor adecvate duce la risipă de produse și efort fizic/financiar, deteriorarea echipamentelor, precum și la încărcătură microbiană majoră.


În cursul procesului de curățare, un număr mare de microorganisme (peste 90%) prezente pe echipamente și suprafețe pot fi îndepărtate. Cu toate acestea, dacă igienizarea nu se face cu utilaje și soluții adecvate sau după un plan de sanitație bine punctat, majoritatea microorganismelor nu vor fi îndepărtate complet, înmulțindu-se cu ajutorul proteinelor rămase ca nutrient.


Dezinfectanți și soluții


Înlăturarea microorganismelor necesită tratamente antimicrobiene, prin folosirea dezinfectanților profesionali, special creați pentru spații de producție din industria alimentară. Termenul de ”sanitație” se referă la inactivarea microorganismelor, prin aplicarea produșilor de curățare rapizi și eficienți.


Degresantul alcalin spumant Higeia 108 curăță utilaje, recipienți de lucru, tocătoare, pardoseli, accesorii de lucru și îndepărtează murdăria grasă de origine animală și vegetală. Este recomandat îndeosebi pentru îndepărtarea depunerilor organice, a reziduurilor grase de pe orice suprafață și de pe echipamentele din sectorul alimentar. Este utilizat în: panificație, industria de procesarea cărnii, abatoare, în special acolo unde depunerile de murdării grosiere sunt greu de înlăturat. Datorită spumei dense pe care o creează, produsul este recomandat în curățarea suprafețelor  verticale. Este utilizat manual sau cu ajutorul instalațiilor sub presiune. 


Degresantul-dezinfectant QAC ASEPCLEAN este un produs pe bază de săruri cuaternare de amoniu. Curăță și dezinfectează: recipienți de lucru, utilaje alimentare, accesorii necesare procesului de fabricație, spații de depozitare, depozite refrigerare, mașini transport. Este eficient în combaterea următoarelor organisme: Yersinia, Staphilococcus aureus, Listeria, Campylobacter jejuni, Salmonella thyphimurium, Pseudomonas aeruginosa, Protcus mirabilis, Saccharomyces cerevisiac. Recomandat în industria cărnii pentru curățarea și dezinfecția suprafețelor, pavimentelor, pereților, meselor de lucru, blaturilor,


Degresantul alcalin forte cu dezinfectant HYGEIA 130 este o spumă activă de curățare cu dezinfectant pe bază de clor, recomandat pentru igienizarea suprafețelor (pereți, plafon, pardoseală), echipamentelor de producție, meselor de lucru, suprafețelor din inox. În industria cărnii și abatoare, se poate utiliza pentru curățarea mașinilor de tocat, a malaxoarelor, a tuturor utilajelor din spațiile de sacrificare a animalelor. Are o bună aderență pe suprafețele verticale. Este eficient pentru combaterea următoarelor microorganisme: Staphilococcus aureus, Campylobacter jejuni, Salmonella thyphimurium, Pscudomonus Acruginosa, Protcus mirabilis, Saccharomyces cerevisiae. Totodată, este eficient împotriva algeelor: Chlorella Vulgaris, Scenedesmus Spec, Nostik Spek. Se utilizează în concentrații de 0,5-3%. Produsul este avizat BIO de Ministerul Sănătății.


Igienizarea în unitățile de producție


Igienizarea tehno-mecanică urmărește îndepărtarea impurităților și reziduurilor care aderă la suprafețe. Operația se face prin mijloace și procedee fizice și/sau mecanice. Pentru fiecare operație, în funcție de specificul tehnologic, sunt necesare: încăperi, utilități (apă, canalizare, energie termică, ventilație, etc.), finisaje, echipamente (utilaje, ustensile, vase, etc.). Utilajele și instrumentele dedicate igienei echipamentelor din unitățile productive trebuie să facă parte din sistemul HACCP specific fiecărei unități sau grup de unități, asigurând niveluri ridicate de igienă și reducerea la maximum a riscurilor.


Operațiunile de igienizare încep întotdeauna dinspre locurile mai curate către cele mai murdare, dinspre tavan spre podea, dinspre încăperile de lucru către anexele sanitare. Ustensilele de igienizare pot fi:


-         perii, mopuri, piolete, etc;


-         dispozitive mobile pentru igienizare automată, cu bazine de soluții pentru spălare și dezinfectare și jet de apă,


-         instalații de igienizare centralizate, cu sisteme locale amplasate în toate spațiile de interes, cu bazine pentru soluții de spălare și/sau dezinfectare.


 


Se recomandă utilizarea marcajelor de culori diferite a ustensilelor de igienizare, în funcție de zonele pentru care acestea sunt folosite. Pentru efectuarea igienizării, în fiecare unitate trebuie să existe minimum patru seturi de ustensile. Un set trebuie utilizat numai pentru efectuarea curățeniei la vestiare, dușuri și holuri, unul pentru efectuarea curățeniei la grupurile sanitare, altul pentru spațiile prelucrării preliminare și al patrulea pentru igienizarea încăperilor destinate procesării.


Pentru evitarea riscului contaminării chimice sau microbiologice, substanțele chimice și ustensilele de curățenie vor fi depozitate protejat în spații special amenajate. Pentru uscarea echipamentelor de igienizare, aceste spații trebuie prevăzute cu surse de aerisire. Clătirea, după spălare/dezinfecție, se face cu apă potabilă în cantitate suficientă, pentru îndepărtarea completă a substanțelor chimice utilizate pentru aceste operații.


Orice reziduuri ale substanțelor de igienizare și dezinfecție pe suprafețele ce intră în contact cu alimentele trebuie îndepărtate cu apă potabilă fierbinte, înainte ca spațiul sau echipamentul de lucru să fie folosit din nou pentru manipularea sau prepararea alimentelor. Se va evita clătirea cu apă rece, deoarece detergentul nu va fi îndepărtat eficient, depunându-se ca o peliculă pe suprafețele clătite.

Alte articole recomandate:

De regulă, alimentele vrac folosesc ambalaje sau recipiente reutilizabile, care circulă între procesator, eventualul furnizor angrosist și magazin. Alături de acestea, industria alimentară utilizează și ambalaje de mari dimensiuni, cum ar fi containerele. Pentru toate acestea trebuie asigurată o igienă perfectă, care să împiedice alterarea alimentelor.   Obiectivele spălării ambalajelor   Curățarea mecanică a ambalajelor și obținerea de ambalaje perfect [...]
Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI Universitatea Dunărea de Jos din Galați   Pe parcursul proceselor tehnologice de fabricare a alimentelor, materiile prime, semifabricatele și produsele finite ajung în contact cu suprafața ustensilelor de lucru, a utilajelor și a instalațiilor de depozitare, prelucrare, transport, ambalare etc. care trebuie igienizate corect pentru a nu deveni sursă de contaminare. Oricât de sofisticat ar fi numele comercial / marca oferită de producător, [...]
  Oamenii și animalele elimină microorganisme, atât pe cale respiratorie, cât și secreții/dejecții devenite, în urma uscării, surse care conțin, în majoritate, germeni. Utilajele, ustensilele, pereții, plafoanele, ambalajele pot constitui, de asemenea, surse de contaminare prin contact a materiei prime, în primă fază, pe parcursul procesului tehnologic cât și a produsului finit. Contaminările industrial-comerciale sunt specifice fiecărei ramuri în [...]
Importanța deosebită acordată în ultimi ani protecției mediului atrage atenția asupra emisilor de gaze dăunătoare mediului înconjurător provenite din industrii și agricultură.           Adăposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajări de gaze se datorează unui dezechilibru bacteriologic din dejecțiile provenite de la animale. Acest dezechilibru favorizează dezvoltarea microorganismelor, care, prin [...]
Teodora Chiorean:   În cadrul măsurilor de igienă a spațiilor destinate industriei alimentare, obiectivul principal al igienizării este eliminarea de pe toate suprafețele pasibile de contact cu produsele, a reziduurilor organice care, de obicei, înglobează numeroase microorganisme. Igienizarea se realizează prin mijloace mecanice și fizice. Mijloacele mecanice de igienizare tind să se asocieze celor fizice, susținute de echipamente și utilaje, care conduc spre rezultate mult [...]
Majoritatea unitățiilor de producție, fie că este vorba de industria cărnii sau industria laptelui sau industria alimentara in general, au implementat sisteme moderne de epurare a apelor uzate în stațiile de epurare. Încărcările cu materii organice și alte substanțe utilizate în producție îngreunează procesul de epurare în partea biologică. Acest fapt conduce la obținerea unui efluent slab calitativ și costuri ridica [...]
Procesul aerob prin care compușii Azotului, în special Amoniacul, se oxidează transformându-se în Nitriți (N2O3), care ulterior în Nitrați (N2O5), se numește nitrificare. Bacterile responsabile cu transofrmarea compușilor Azotului în Nitriți fac parte din genul Nitrosomonae, iar transformarea Nitriților în Nitrați este posibilă doar prin intermediul bacteriilor din genul Nitrobacter. Temperatura este un fac [...]
Microcat DNTRF este un biopreparat unic, care conține o gamă variată de microorganisme și enzime naturale nepatogene. Prin conținutul său, Microcat DNTRF este ecologice 100% și poate fi utilizat în foarte multe domenii. Microcat DNTRF are rolul de a lichefia și degrada depunerile de grăsimi, uleiuri și alte materii organice.   Aplicații: Rețele de canalizare; Separatoare de grăsimi; Stații de pompare; Fose septice; Stații de epurare;   Avantajele utiliză [...]

 

Living fresh
Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN