Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

De regulă, alimentele vrac folosesc ambalaje sau recipiente reutilizabile, care circulă între procesator, eventualul furnizor angrosist și magazin. Alături de acestea, industria alimentară utilizează și ambalaje de mari dimensiuni, cum ar fi containerele. Pentru toate acestea trebuie asigurată o igienă perfectă, care să împiedice alterarea alimentelor.


 


Obiectivele spălării ambalajelor


 


Curățarea mecanică a ambalajelor și obținerea de ambalaje perfect curate,  asigurarea purității microbiologice sau asigurarea sterilității ambalajelor pentru ambalarea aseptică reprezintă una dintre cele mai importante etape din finalul fluxului tehnologic. Prin definiție, ambalajul perfect curat este acela care poate fi acoperit cu o peliculă uniformă și continuă de apă.


 


În principal, aceste condiții se obțin prin procedeul de spălare care se aplică ambalajelor noi, pentru îndepărtarea impurităților ușoare (particule de praf, reziduuri, impurități etc.). Pentru ambalajele reutilizabile, în cazul box-urilor de mari dimensiuni sau a containerelor, care nu implică strict siguranța alimentară, operația e dificilă, mai ales la cele care au depuneri solide și resturi de grăsimi sau au etichete aplicate cu adeziv cu rezistență mare la umezire.


 


Această situație se întâlnește mai ales în cazul ambalajelor returnabile murdare, care provin din:


 


- Returnări comerciale normale, constituite din majoritatea ambalajelor care se reîntorc la producătorul de alimente efectuând circuitul fabrică - piață comercială - fabrică într-un interval de maxim 3 luni;


- Ambalaje din depozite păstrate perioade îndelungate de timp;


- Ambalaje foarte murdare, care au acumulări mari de murdărie la interior pe unul din pereți din cauza poziției culcate, în spații neacoperite;


- Ambalaje imposibil de curățat, care conțin substanțe precum: catran, vopsea, ghips etc.fixate pe suprafața sticlei, impurități insolubile în soluțiile de spălare obișnuite, astfel că acestea trebuie eliminate.


 


După spălare, deosebit de importante vor condițiile de depozitare a ambalajelor goale, deoarece, în urma acțiunii umidității și fluctuației de temperatură, are loc condensarea umidității pe suprafața ambalajelor, ceea ce favorizează aderarea prafului.


 


Etapele spălării


 


Spălarea ambalajelor presupune următoarele etape:


 


Înmuierea și umflarea depunerilor presupun o clătire internă și externă cu apa recirculată de la o clătire finală, ducând la îndepărtarea impurităților libere și preîncălzirea ambalajele din sticlă.


 


Desprinderea și antrenarea impurităților se efectuează prin înmuiere alternată și scurgere, la trecerea ambalajelor prin unul sau mai multe bazine care conțin cantități mari de soluții de spălare. Etapa presupune agitarea mecanică a soluției prin recirculare, stropirea ambalajelor cu soluție, separarea impurităților, a etichetelor și la dispersarea lor în soluție.


 


Clătirea ambalajelor presupune stropirea internă și externă cu jeturiputernice de apă pentru îndepărtarea resturilor de soluție de spălare și pentru răcirea ambalajelor la temperatura necesară pentru umplerea cu produs. Presiunea și forma jetului de stropire se alege în funcție de înălțimea ambalajului, de diametrul gurii sau orificiului de umplere.


 


Reușita procesului depinde degradul de murdărire a ambalajelor, tipul ambalajului, materialul din care este confecționat, forma, capacitatea, dacă este nou sau reutilizabil etc., tipul de adeziv folosit laetichetare, materialul folosit pentru confecționarea etichetei, duritatea apei folosite pentru spălare, capacitatea și productivitatea liniei de curățire.


 


Factori de influență a efectului de curățare


 


Curățarea ambalajelor poate fi influențată de:


 


- Efectul înmuierii: Îndepărtarea murdăriei  și a impurităților necesită un timp de înmuiere și dizolvare cuprins între 10 și 30 minute.


- Efectul mecanic al stropirii accentuează curățirea prin clătirea intensă a recipientelor.


- Temperatura de spălare: Cu cât este mai ridicată cu atât este mai rapidă îndepărtarea murdăriei. O spălare bună, concretizată printr-un bun efect biologic de curățire se realizează la temperatura de 60...85°C.


- Agentul de curățire este alcalin, astfel că, pe lângă înmuierea și dizolvarea murdăriei distruge și microorganismele, îndeosebi la temperatură ridicată. Există și o excepție: pentru ambalajele din aluminiu nu se folosește soluție alcalină, de NaOH, datorită caracterului amfoter al aluminiului.


 


Efectul înmuierii


Imersia ambalajelor supuse spălării în soluția alcalină din baia de înmuiere se realizează în timp, fiind faza cu durata cea mai lungă din ciclu de spălare. Trebuie evitate prelungirea duratei de contact din cauza atacului corosiv al soluțiilor alcaline asupra materialelor de ambalaj, chiar și asupra sticlei. Efectul obținut: ambalajele din sticlă au un aspect cețos.


 


Durată de contact este timpul în care un ambalaj este supus acțiunii soluției caustice, egal cu durata de imersie + timpul necesar transferului ambalajelor de la un compartiment, la următorul.


 


Durata totală: minutele necesare pentru ca ambalajul supus spălării să parcurgă traseul de la gura de alimentare, la gura de descărcare.


Durata de imersie (durată de înmuiere): timpul pentru imersia buteliei în soluție alcalină + timpul necesar pentru clătire sau pentru transferul de la un compartiment către următorul.


 


Efectele pozitive ale temperaturii ridicate


 


Efectele pozitive ale temperaturii ridicate a soluției de spălare accelerează procesul de curățare, crește eficiența agenților de curățire pentru aceeași concentrație, obținându-se efectul de sterilizare a ambalajelor. Microorganismele sunt ușor distruse la temperatura de 80°C de soluție alcalină.


 


Efecte negative


 


La ambalajele din sticlă pot avea loc spargeri, din cauza șocului termic. Se recomandă spălarea acestora la diferența de temperatură dintre compartimentele mașinii de spălat de maximum 35°C la încălzire și 25°C la răcire. Zona de vapori trebuie să fie foarte fierbinte, dar există pericolul contaminării prin lipire, în cazul opririi o perioadă lungă de timp.

Alte articole recomandate:

Importanța deosebită acordată în ultimi ani protecției mediului atrage atenția asupra emisilor de gaze dăunătoare mediului înconjurător provenite din industrii și agricultură.           Adăposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajări de gaze se datorează unui dezechilibru bacteriologic din dejecțiile provenite de la animale. Acest dezechilibru favorizează dezvoltarea microorganismelor, care, prin [...]
Aquafiltre® este un brand al Aqua D&P Technologies. Divizia de filtre vine în întâmpinarea clienților cu cea mai mare gama de echipamente pentru îmbunătățirea parametrilor apei de proces sau pentru epurarea apelor uzate (www.aquadp.ro). O filtrare de calitate a apei utilizate în procesele tehnologice și/sau pentru consumul în ferme și crescătorii, conduce la produse de înaltă calitate și la bunăstarea animalelor. D [...]
Procesul aerob prin care compușii Azotului, în special Amoniacul, se oxidează transformându-se în Nitriți (N2O3), care ulterior în Nitrați (N2O5), se numește nitrificare. Bacterile responsabile cu transofrmarea compușilor Azotului în Nitriți fac parte din genul Nitrosomonae, iar transformarea Nitriților în Nitrați este posibilă doar prin intermediul bacteriilor din genul Nitrobacter. Temperatura este un fac [...]
Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI Universitatea Dunărea de Jos din Galați   Pe parcursul proceselor tehnologice de fabricare a alimentelor, materiile prime, semifabricatele și produsele finite ajung în contact cu suprafața ustensilelor de lucru, a utilajelor și a instalațiilor de depozitare, prelucrare, transport, ambalare etc. care trebuie igienizate corect pentru a nu deveni sursă de contaminare. Oricât de sofisticat ar fi numele comercial / marca oferită de producător, [...]
  Oamenii și animalele elimină microorganisme, atât pe cale respiratorie, cât și secreții/dejecții devenite, în urma uscării, surse care conțin, în majoritate, germeni. Utilajele, ustensilele, pereții, plafoanele, ambalajele pot constitui, de asemenea, surse de contaminare prin contact a materiei prime, în primă fază, pe parcursul procesului tehnologic cât și a produsului finit. Contaminările industrial-comerciale sunt specifice fiecărei ramuri în [...]
Teodora Chiorean:   În cadrul măsurilor de igienă a spațiilor destinate industriei alimentare, obiectivul principal al igienizării este eliminarea de pe toate suprafețele pasibile de contact cu produsele, a reziduurilor organice care, de obicei, înglobează numeroase microorganisme. Igienizarea se realizează prin mijloace mecanice și fizice. Mijloacele mecanice de igienizare tind să se asocieze celor fizice, susținute de echipamente și utilaje, care conduc spre rezultate mult [...]
Dezinfecția și curățarea periodică include igienizarea spațiilor și a echipamentelor tehnice folosite în industria alimentară și este parte integrantă a sistemului HACCP, inclusiv Codul bunelor practici de igienă. În industria alimentară, igienizarea poate fi considerată activitate cu importanță aparte în desfășurarea mediului propice derulării proceselor tehnologice. Elemente adecvate Curățarea controlată și dezinfecția continuă sunt activități care, nu de puține ori, [...]
Majoritatea unitățiilor de producție, fie că este vorba de industria cărnii sau industria laptelui sau industria alimentara in general, au implementat sisteme moderne de epurare a apelor uzate în stațiile de epurare. Încărcările cu materii organice și alte substanțe utilizate în producție îngreunează procesul de epurare în partea biologică. Acest fapt conduce la obținerea unui efluent slab calitativ și costuri ridica [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi