Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Salatele gata pentru consum (ready-to-eat) sunt produse preparate în avans care pot fi consumate ca atare după comercializare. Fac parte din categoria alimentelor care asigură confortul, fiind ușor de utilizat și economisind timpul consumatorului. Varietatea mare de fructe și legume, respectiv posibilitățile nelimitate de combinare conduc la o diversitate impresionantă de salate gata pentru consum și reprezintă o modalitate de a ajunge mai aproape de obiectivul consumului mai multor fructe și legume proaspete, esențial pentru un stil de viață sănătos.


Salată și salate în alimentație


Salata (Lactuca sativa) este o plantă legumicolă erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari și rotunde sau ovale, netede sau încrețite, comestibile. Conform dicționarelor limbii române, originea cuvântului salată este în neogreacă, saláta, franceză, salade și germană, Salat.


În dicționarele limbii engleze, originea cuvântului salade este cuvântul latin salata care înseamnă sărat, fiind derivat de la sal (sare). Asocierea sării cu salata se datorează faptului că legumele erau asezonate cu saramură sau cu un sos sărat din ulei și oțet încă din timpurile romane.


Salata este un fel de mâncare popular, gata pentru consum, de obicei servit rece sau la o temperatură moderată și, adesea, asezonat cu sare, oțet și ulei sau cu diverse sosuri, dressing-uri, respectiv cu verdeață (frunze de mărar, pătrunjel, busuioc etc.). De multe ori, salata este un amestec de produse vegetale frunzoase, de exemplu salată verde, salată roșie, frunze de spanac, rucola, varză, foi de ceapă verde, leurdă, lobodă etc. Alte salate sunt preparate din legume crude, precum roșii, ardei, castraveți, ceapă, fenicul sau din rădăcinoase tăiate sau răzuite ca ridichi, morcov, țelină.


De asemenea, salatele pot conține multe alte ingrediente precum fructe proaspete sau uscate, cereale integrale, crutoane, carne, fructe de mare, pește, paste, brânză, ouă și dulciuri. Deși multe salate conțin ingrediente în stare proaspătă, unele sunt preparate din ingrediente fierte (mazăre și fasole boabe, fasole păstăi, porumb dulce, cartofi, morcov, sfeclă roșie, sparanghel, carne etc.), coapte (vinete, ardei etc.), murate (castraveți, varză, conopidă etc.), extrudate (cereale), uscate (stafide, prune etc.).


Cele mai multe salate sunt servite reci, cu toate că unele salate, de exemplu cele care conțin cartofi fierți, sunt preferate calde. Adesea, încălzirea este considerată un factor care exclude alimentul din categoria salată astfel că acesta este denumit altfel, după ingredientele principale conținute, ca umplutură pentru sandvișuri, șaorma, garnitură sau topping pentru sandvișuri etc.


Salatele pot fi servite la orice masă din zi și în orice moment în timpul mesei, de exemplu:


-     salate aperitiv, ușoare, pentru a stimula pofta de mâncare, ca primul fel la masă;


-     salate care însoțesc felul principal ca o garnitură;


-     salate ca fel principal de mâncare care conțin, de obicei, un ingredient consistent, de exemplu piept de pui sau felii de carne de vită;


-     salate de încheiere, pentru a liniști stomacul, după felul principal de mâncare;


-     salate desert, dulci care conțin fructe, uneori în aspic și/sau frișcă.


 


Legume și fructe în salate gata pentru consum


Legumele și fructele proaspăt tăiate, gata pentru consum presupun o pregătire minimă a legumelor și fructelor proaspete, crude, prin spălare, descojire, feliere, tocare, mărunțire, amestecare,  înainte de ambalare în vederea comercializării. Acestea sunt păstrate în condiții de refrigerare și sunt destinate consumului în stare crudă, de exemplu salată verde sau roșie tocată ambalată, morcovi fragezi descojiți sau tăiați, varză tocată, salată de varză cu morcovi, inflorescențe de conopidă și broccoli, tomate felii, ardei felii, țelină felii sau răzuită, salate mixte etc. Produsele nu au nevoie de prelucrare ulterioară (spălare, preparare etc.) cu excepția adaosului de sosuri, crutoane sau alte ingrediente, în funcție de preferințele consumatorului.


Ambalarea salatelor gata pentru consum folosește, de obicei, ambalaje transparente pentru vizualizarea conținutului, confecționate din materiale plastice: pungi flexibile din polietilenă, polipropilenă sau materiale plastice complexe, respectiv pahare, cutii și caserole de volume și forme diferite (cilindrice, tronconice, cu secțiune rectangulară, hexagonală, octogonală etc. în funcție de imaginație, dorința de personalizare a produsului și eficiența ocupării spațiului de transport și depozitare).


Pretutindeni în lume, salatele sunt vândute în supermarket-uri, restaurante și lanțuri fast-food. De asemenea, multe restaurante din lume au un bar pentru salate (salad bar) în care sunt expuse ingredientele din care clienții își pot prepara singuri salata pe care o doresc.


Riscuri posibile versus beneficii pentru sănătate


Salatele prespălate, gata pentru consum reprezintă o modalitate de a ajunge mai aproape de obiectivul consumului mai multor fructe și legume întrucât elimină timpul de pregătire necesar. La fel ca în cazul multor altor produse, consumul lor în stare crudă nu este întotdeauna sigur întrucât nu beneficiază de tratament termic, respectiv căldura din timpul gătitului care distrug bacteriile patogene, de exemplu Escherichia coli și Salmonella.


Frecvența toxiinfecțiilor alimentare cauzate de alimente este în creștere, salata fiind cel mai des întâlnită ca factor de transmitere, inclusiv salata spălată și ambalată. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă care să sugereze că spălarea salatei sau a oricărui alt aliment acasă, în bucătăria consumatorului, este mai sigură decât cumpărarea unei salate prespălate.


Dimpotrivă, riscul prezenței agenților patogeni este mai mic în cazul cumpărării salatelor prespălate și ambalate fiindcă acestea sunt spălate de mai multe ori în apă clorinată pentru distrugerea agenților patogeni. O asemenea spălare este, de cele mai multe ori, mai profundă decât clătirea/spălarea rapidă, tipică, efectuată de consumatori în bucătăria proprie. De asemenea, în bucătăria de acasă poate să apară frecvent riscul contaminării încrucișate de la un aliment la altul, în timpul preparării alimentelor.


Numai practici corecte de spălare a chiuvetei, a plăcilor pentru tăiere, a ustensilelor de bucătărie, a blaturilor și a mâinilor cu apă caldă și detergent între etapele de lucru cu alimente diferite, precum și păstrarea cărnii crude separat de produsele proaspete pot preveni contaminarea încrucișată. În concluzie, beneficiile consumului de fructe și legume proaspete depășesc cu mult riscul minim de expunere la agenți patogeni transmiși prin alimente.

Alte articole recomandate:

Ministrul român al agriculturii și dezvoltării rurale, Daniel Constantin, și-a exprimat speranța ieri, la Bruxelles, ca dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu și carmin la prepararea mititeilor românești să treacă în scurt timp de Parlamentul European și de Consiliul European, după decizia în acest sens a Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH) de la 10 martie.            [...]
Doncafe aduce pe piață ediția specială Doncafe Brazil, pentru lunile de fotbal din vara aceasta. Inspirată din țara cafelei, Doncafe Brazil este o cafea cu o aromă puternică și gust savuros. Doncafe Brazil transmite fidel atmosfera Braziliei –  modernă și energică – de la rețeta care include cafea din cele mai bune plantații ale Braziliei, până la ambalajul care ilustrează dansatori de samba, jocuri de lumini, artificii și alte elemente iconice specifice acestei țări. [...]
”Noul Cod civil refuzând să preia nominalismul monetar ca principiu, consacrat ca atare, manifestă un valorism „punctual”, aplicabil doar în unele cazuri prevăzute de lege sau, dimpotrivă, complet exclus în alte ipoteze reglementate legal”, arăta Lect. Univ. Dr. Felicia ROȘIORU, în articolul ”Mecanisme de actualizare a creanței consacrate de noul cod civil”.   Data de evaluare a prejudiciului   ”Deși Noul Cod civil [...]
Nawaf Salameh, fondatorul și președintele executiv al Alexandrion Grup România, cel mai mare producător local de băuturi spirtoase, consideră că legea insolvenței a fost cea mai mare greșeală făcută de România în ultimii ani. „Legea insolvenței este cea mai mare problemă pe care o avem. Cei mai grei ani pentru mine ca om de afaceri, pentru Alexandrion, dar nu numai, ci și pentru România, au fost cei care au urmat acestei legi a insolvenței. Această lege nu trebuie [...]
(Agerpres) Comisia Europeană va autoriza joi, 20 februarie, în Comitetul pentru lanțul alimentar, prepararea mititeilor după rețeta tradiționala românească, în condițiile în care, conform noii liste a aditivilor alimentari intrată în vigoare de la 1 iunie 2013, era interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în rețeta de preparare a micilor. Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la 1 iunie 2013, stabilește, în cadrul Anexei II, [...]
Teodora Chiorean: Nu există o lege a alimentului în fiecare țară, pusă în concordanță cu legislațiile internaționale. Aditivii folosiți în diferite țări cad sub incidența Parlamentului European, a Consiliului European al Alimentarius, respectiv a Codex privind aditivii alimentari și a legislației sanitare elaborate de de ministerele de resort. Procedura comună de autorizare pentru aditivii alimentari a fost instituită, la nivelul Uniunii Europene, de către Parlamentul [...]
Prețurile mărfurilor alimentare și nealimentare s-au majorat cu 0,9% fiecare, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS). Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la legume (cu 6,37%), fructe (1,57%), gaze naturale (1,17%) și combustibili (1,12%). Tarifele serviciilor poștale au urcat cu 5,49%, iar cele de telefonie cu 1,3%, în același ritm cu transporturile aeriene. "Indicele prețurilor de [...]
Puțini români își pot imagina masa de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii atrag atenția cu privire la cantitatea consumată. Totuși, specialiștii îi avertizează pe români cu privire la felul în care trebuie să arate carnea prospătă atunci când este cumpărată. adevarul.ro vă propune o plimbare prin goana după carnea de porc, oraș cu oraș. BACĂU: În ceea ce privește, modalitatea prin care carnea de porc ajunge pe masa de Crăciun, [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN