Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(AutorȘ Maria Demetriad) 


Ținând cont de complexitatea activităților care se desfășoară într-o unitate producătoare de alimente, dar, mai ales, luându-se în calcul normele foarte stricte de igienă și siguranță care trebuie respectate, la construcția unor astfel de unități trebuie să se aibă în vedere cerințe absolut obligatorii care trebuie satisfăcute încă din faza de proiect.


 


Amplasarea unităților


Întreprinderile pentru industrie alimentară se amplasează în zona industrială a localităților stabilită prin planurile de dezvoltare și sistematizare. Se recomandă ca unitățile alimentare să fie grupate într-un anumit sector al platformei industriale, pentru că, de obicei, ele nu se poluează reciproc și, în același timp, pot folosi în comun sursele de aprovizionare cu apă, canalizarea și instalațiile de epurare ale apelor reziduale, rețelele energetice etc.


Se va urmări să se păstreze o distanță suficient de mare față de alte întreprinderi care generează factori poluanți (praf, pulberi, gaze toxice, mirosuri puternice neplăcute) în așa fel încât, chiar în condițiile meteorologice cele mai nefavorabile, concentrația poluanților din atmosferă să nu depășească limitele maxime admise pentru zonele de locuit.


La abatoare, se va lua în calcul posibilitatea aplicării de carantină sanitară veterinară, organizându-se circulația materiei prime, a produselor finite și a deșeurilor, fără incomodarea întreprinderilor din zonă (Bănățeanu-Țeveloiu, 1997).


Cerințe privind terenurile


Terenurile destinate amplasării întreprinderilor din industria alimentară trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:


- să fie ferite de emanațiile sau infiltrațiile de substanțe toxice, inflamabile ori explozive;


- să fie ferite de influența nocivităților eliminate de obiectivele economice învecinate și să permită dezvoltarea normală a plantațiilor;


- să fie departe de rafinării de petrol, unități ale industriei chimice, industrializarea cadavrelor și confiscatelor de origine animală, locuri pentru depozitarea gunoaielor menajere etc.;


- să asigure condiții igienice de aprovizionare cu apă și de îndepărtare a apelor meteorice, a celor uzate, a reziduurilor solide, precum și de întreținere a salubrității solului;


- să fie în apropierea unor căi de comunicație corespunzătoare pentru traficul auto, feroviar sau fluvial;


- să aibă căi de acces adecvate pentru transportul animalelor și, separat, pentru transportul cărnii și al produselor de abator, pentru transportul peștelui, pentru transportul laptelui.


- se va avea în vedere, la proiectare, un spațiu de rezervă, pentru a permite extinderea secțiilor pentru frig tehnologic și pentru prelucrarea cărnii, peștelui, laptelui;


- secțiile pentru prelucrarea produselor necomestibile și confiscate, bazinele pentru colectarea grăsimilor, se vor amplasa, în mod obligatoriu, în spatele sălilor pentru tăiere și separat de rampele pentru livrarea cărnii și a produselor din carne.


Cerințe privind prevenirea poluării


 


Orientarea trebuie organizată astfel încât vânturile dominante sa nu polueze centrele locuite prin difuzarea mirosurilor; adăposturile din unitățile în care se sacrifică animalele să fie amplasate la o distanță de minimum 300 m de zonele pentru locuințe;


 


Asigurarea protecției întreprinderilor de industrie alimentară față de poluarea produsă de industriile care degajă noxe, printr-o zonă pentru protecție sanitara, cu respectarea distanțelor minime legal admise. Față de unitățile zootehnice și alte unități industriale poluante ale mediului înconjurător, distanța minimă pentru protecție se va stabili pe baza unui studiu privind factorii poluanți.


Cerințe privind protecția sanitară împotriva zgomotelor


Pe teritoriul întreprinderilor de industrie alimentară care prelucrează sau depozitează produse alimentare de origine animală, nivelul limita admis al zgomotului în timpul zilei este de 80 dB, iar în timpul nopții este necesar să fie redus cu 10 dB.


Amenajarea terenului


Amplasarea clădirilor trebuie să asigure o bună aerisire și ventilare naturală, trasee economice pentru drumuri și rețele de apă și canalizare, distanțe convenabile față de surse de impurificare proprii și din unități vecine. Clădirea destinată serviciilor administrative va fi separată pe cât posibil de cele în care se desfășoară procesul tehnologic și amplasată lângă poartă, pentru a se evita pătrunderea persoanelor străine de unitate în spațiile productive și de depozitare. Pe teritoriul unităților de industrie alimentară nu este permisă construirea de locuințe și crescătorii de animale.


Se vor asigura drumuri interioare și curți suficient de mari pentru primirea materiei prime și expedierea produselor, iar circulația vehiculelor în incinta întreprinderii va fi astfel organizată încât să se evite încrucișarea alimentelor cu produsele nealimentare. Drumurile, aleile, curțile, peroanele precum și bordura împrejurul clădirilor trebuie asfaltate sau pavate pentru a se împiedica formarea prafului, noroiului și infiltrarea apei la temelia construcțiilor.


Spațiile rămase libere se vor amenaja ca zone verzi care se vor planta cu iarbă, flori, arbuști și arbori. Se recomandă ca, în special pe latura dinspre stradă și în direcția surselor de nocivități să existe perdele de arbori care rețin pulberile, amortizează zgomotele, mențin o atmosferă mai răcoroasă și ameliorează estetica unității. Se recomandă ca teritoriul unității să fie împrejmuit, pentru a se putea efectua un control eficient al circulației în interiorul ei și a împiedica pătrunderea animalelor vectoare de microorganisme.


Aprovizionarea cu apă


În general, firmele de industrie alimentară sunt mari consumatoare de apă. Apa folosită în aceste unități trebuie să fie potabilă, adică, să corespundă din punct de vedere organoleptic, fizico-chimic și microbiologic. Debitele de apă potabilă necesare vor fi astfel calculate, încât să asigure necesitățile tehnologice; operațiile de igienizare a spațiilor tehnologice, utilajelor, ustensilelor și mijloacelor de transport; nevoile de consum ale angajaților (băut, grupuri sanitare, dușuri etc.) etc.


Orientativ consumul de apă se apreciază a fi de:


-10-24 m3/t în industria cărnii;


-4-9 m3/m3 în industria laptelui;


-7-80 m3/t în industria conservelor;


-45-60 l/l în industria malțului și a berii;


-3-3,6 m3/t în industria alcoolului;


-0,85-0,9 m3/t în industria panificației și pastelor făinoase;


-8-10 (30) m3/t în industria zahărului;


-6-10 m3/t în industria uleiurilor și grăsimii;


-10-20 m3/t în industria amidonului.


În unitățile de industrie alimentară se utilizează atât apă rece, cât și apă caldă. Apa caldă va fi furnizată dintr-o instalație centrală prin încălzirea și distribuirea ei.

Alte articole recomandate:

  În condiții de criză, diminuarea costurilor de producție este principala preocupare a tuturor managerilor din industria alimentară românească. O parte foarte însemnată a costurilor o reprezintă cele legate de energie. Majorarea permanentă a prețului la energia electrică și la gaze generează majorări de prețuri ale produsului final și, prin consecință, diminuarea consumului. De aceea, adoptarea unor soluții economice de aprovizionare cu energie sau chiar a soluțiilor [...]
Chiar dacă unii producători agricoli sunt mulțumiți de căderile de zăpadă din ultimile două zile, sunt și fermieri afectați. Printre ei se numără și legumicultorii din Matca, județul Galați, pe care căderile de nea i-a obligat să taie folia pe pe solariile cu structură din lemn, pagubele înregistrate ridicându-se la 3.500 lei pentru 1.000 de metri pătrați de solarii acoperite cu polietilenă. Legumicultorii din localitatea Matca au luat această măsură pentru a evita ruperea [...]
  Condiție esențială în industria alimentară, reducerea bacteriană și microbiologică se poate realiza și cu ajutorul utilizării pardoselilor performante. Soluții în acest sens propune Grup 4M, reprezentantă în România a concernului Grup 4 Europa. Dintre acestea, am selectat pentru ediția de față următoarele propuneri. FLOWCRETE FLOWSHIELD SL   Pardoseală epoxidică cu finisaj autonivelant, igienic. Se [...]
Există în continuare multe segmente din industria alimentară în care topul principalilor jucători este format din afaceri de familie din România, deși companiile multinaționale au achiziționat în ultimii ani numeroase afaceri construite de antreprenori români din industria alimentară, fie pentru a-și consolida cota de piață, fie pentru a-și asigura o nouă piață de desfacere, nota într-o analiză Ziarul financiar. De aici, [...]
O investiție în valoare de 20 de milioane de euro într-o fabrică de uleiuri comestibile și necomestibile la Galda de Jos în județul Alba este blocată din motive administrative. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea construcției noii fabrici a fost atacat în contencios administrativ de către Instituția Prefectului, întrucât legea nu permite valorificarea terenurilor din pășuni, decât prin hotărâre de Guvern. Fabrica de uleiuri de la Galda [...]
NEPI, cel mai mare jucător din piața imobiliară locală, cu active de peste 1,7 mld. euro, a cumpărat de la nemții de la Aberdeen Asset Management proiectul comercial Au­chan Titan, valoarea tranzacției ridicându-se la 86 mil. euro. Aceasta este prima achiziție de proporții pe care NEPI o face în România anul acesta după ce anii trecuți a cumpărat mai multe proiecte, printre care și Promenada Mall sau City Park Constanța. Proiectul comercial situat în [...]
Energia verde a atras în primele cinci luni din acest an investiții de 570 mil. euro, în proiecte noi de 341 MW, potrivit datelor publicate de Transelectrica, rezultat de aproape cinci ori mai mic față de prognozele avansate pentru acest an de către Autoritatea Națională de Regle­men­tare în domeniul Energiei (ANRE), citata de Ziarul financiar. În ianuarie anul acesta, ANRE spunea că, pe baza autorizațiilor de înființare care urmează să expire în [...]
Horia Stoian: Programul de Reconversie Energetică stabilit la nivel național, în conformitate cu Programul European Energetic al Uniunii Europene, oferă Industriei alimentare românești posibilitatea de a eficientiza activitatea companiilor, de a diminua costurile de producție și, nu în ultimul rând, de a repartiza un capital sporit campaniilor de marketing și promovare a produselor. De asemenea, reconversia oferă companiilor un canal în plus prin care [...]

 

Living fresh
Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN