Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Evaziunea fiscală în piața băuturilor alcoolice spirtoase se situează în prezent la circa 70% și va ajunge în curând la aproximativ 90%, apreciază președintele patronatului Garant, Romulus Dascălu. Acestă situație a fost generată, spune el, de nivelul majorat al accizelor și de creșterea numărului de persoane care produc alcool în locuința proprie, care sunt protejate de legea producției de băuturi spirtoase pentru consum propriu.


Piața legală a băuturilor spirtoase se apropie de un colaps total, a declarat pentru cotidianul PUTEREA președintele Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice din România (GARANT), Remus Dascălu, pentru Puterea.


„Problema pieței nefiscalizate în domeniul băuturilor spirtoase atinge în țara noastră cote alarmante, fără precedent în nici o țară a Uniunii Europene. Efectele dezastruoase ale acestei situații se resimt atât la nivelul producătorilor legali, care sunt în pragul colapsului financiar, cât și la nivelul încasărilor la bugetul de stat. Este un dezastru. Toată piața alcoolului tare se întreaptă spre 90% evaziune. Momentan, suntem la 70%, dar nu mai e mult până se ajunge într-o situație gravă.


E normal să fie așa, în condițiile în care se vând cazane de țuică în hipermarketuri. Se distruge tot. Probabil că se va mai vinde bine, pe piața legală, până de sărbători, ca apoi să fim nevoiți să închidem porțile. O să stăm acasă. Am trimis rapoarte peste rapoarte tuturor. Pe zona de sate, de exemplu, dintre toate cazanele existente sunt înregistrate doar 1%”, a spus Romulus Dascălu.


Acesta semnalează că oamenii fac băuturi alcoolice în casă, fără să fie verificați de nimeni. „Au ajuns oamenii să își facă țuică și la oraș, la aragaz sau în scara blocului. E simplu. Te duci la magazin, îți iei cazan, îți iei prune, și-ți faci țuică. Ramura asta este praf”, a spus președintele GARANT. Conform raportului transmis de patronat Ministerului Finanțelor Publice (MFP), o măsură ce ar trebui luată în mod imediat este scăderea accizei pe alcool pur de la 1.000 de euro pe suta de litri la doar 550 de euro, minimul acceptat de UE.


Propuneri pentru MFP


• Marcarea cu banderole fiscale a tuturor băuturilor spirtoase, inclusiv a celor produse pentru consum propriu pentru a se atesta plata accizelor aferente și stocarea lor în recipiente de maxim 3 litri și respectarea normelor privind etichetarea.


• Interzicerea producerii de băuturi spirtoase, chiar și pentru consum propriu în afara antrepozitelor fiscale a căror producție să fie strict monitorizată prin instalarea de contoare și sisteme de supraveghere vidalcool infoALIMENT Magazineo.


• Încadrarea la capitolul infracțiuni și sancționarea, inclusiv prin confiscare, a unor fapte precum deținerea de cazane, alambicuri/alte instalații de producere a băuturilor. De asemenea, penalizări și pentru producerea acestor băuturi în afara antrepozitelor fiscale sau deținerea de băuturi spirtoase peste o anumită cantitate, pentru care nu se poate face dovada plății accizei.


• Interzicerea comercializării la târguri, expoziții, diverse evenimente, etc. de băuturi spirtoase nemarcate și neetichetate corespunzător (inclusiv a băuturilor tradiționale) și interzicerea participării altor producători decât cei care dețin antrepozit fiscal și fac dovada achitării accizelor standard pentru comercializare.


• Organizarea unui sistem analitic transparent de evidențiere a încasărilor din accize pentru băuturi spirtoase, pe categorii de accize (reduse, standard) și producători (individuali, mici distilerii, mari distilerii). Informațiile să fie făcute publice (inclusiv pe site-ul instituției) și comunicate organizațiilor patronale, pentru a permite printr-o colaborare eficientă cu autoritățile statului identificarea zonelor vulnerabile și a combaterii fenomenului de evaziune fiscală.(Mai multe, pe www.puterea.ro)

Alte articole recomandate:

Scandalul firmelor de colectare a deșeurilor de ambalaje acuzate că au falsificat date legate de cantitățile strânse ia amploare prin intervenția procuraturii, care acuză mai multe firme că au făcut evaziune fiscală și fals în înscrisuri, prin asta rezultând un prejudiciu de 54 mil. euro.   Firmele vizate de aceste controale, printre care se numără Eco-Rom Ambalaje, Green Session, Session Recycle și Eco Pack Management, sunt bănuite că au făcut evaziune fiscală, [...]
Menționarea pe etichete a țării de origine (country-of-origin labelling – COOL) pentru carnea utilizată ca materie primă în alimentele procesate este cu un pas mai aproape să devină realitate, în urma unui vot în Parlamentul European dat pe 12 februarie. În acest sens, domnul Christian Verschueren, director-general al EuroCommerce, a declarat pentru France Press că: ”etichetarea obligatorie a originii cărnii folosite în astfel de [...]
Radu Timiș, antreprenorul care a pus bazele producătorului de me­ze­­luri CrisTim acum două decenii, re­vine la conducerea executivă a afa­­ce­rii sale după o pauză de aproa­pe un an, interval în care afa­cerea a fost con­dusă direct de fostul mi­­nistru de fi­nanțe Gheorghe Pogea, care a și pă­răsit compania odată cu revenirea fon­datorului la cârma afaceri sale, anunță Ziarul financiar. „A fost o pauză d [...]
De regulă, alimentele vrac folosesc ambalaje sau recipiente reutilizabile, care circulă între procesator, eventualul furnizor angrosist și magazin. Alături de acestea, industria alimentară utilizează și ambalaje de mari dimensiuni, cum ar fi containerele. Pentru toate acestea trebuie asigurată o igienă perfectă, care să împiedice alterarea alimentelor.   Obiectivele spălării ambalajelor   Curățarea mecanică a ambalajelor și obținerea de ambalaje perfect [...]
Retras de mai mult timp din viata politica, fostul liberal, Valeriu Stoica, si-a dedicat activitatea, atat meseriei sale de avocat, cât și noii sale pasiuni, viticultura și vinificație, fiind proprietarul unei crame.   Avocatul Valeriu Stoica, care deține împreună cu soția sa Cristiana producătorul de vin Avincis, spune că anul trecut a livrat 12.000 de sticle de vin în China, iar acum crama are comenzi din Suedia și explorează posibilitatea de a exporta [...]
Importanța deosebită acordată în ultimi ani protecției mediului atrage atenția asupra emisilor de gaze dăunătoare mediului înconjurător provenite din industrii și agricultură.           Adăposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajări de gaze se datorează unui dezechilibru bacteriologic din dejecțiile provenite de la animale. Acest dezechilibru favorizează dezvoltarea microorganismelor, care, prin [...]
În luna martie 2014, față de luna precedentă, numărul animalelor și al păsărilor sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut la toate speciile. În comparație cu aceeași lună a anului 2013, numărul animalelor și al păsărilor sacrificate și greutatea lor în carcasă au scăzut la ovine și caprine și păsări, iar la bovine și porcine au crescut.   Martie 2014 comparativ cu februarie 2014 Numărul total de bovine sacrificate și greutatea lor în carcasă au [...]
Ilie Stoian: Încă de acum, fermierii producători de lapte și procesatorii, se întreabă cum va arăta piața europeană a laptelui și a lactatelor după anul 2015. Pentru a oferi câteva răspunsuri, apelăm la previziunile specialiștilor de la University of Applied Sciences Kiel, Facultatea de Agricultură Osterrönfeld, care au întocmit un foarte cinic ”Raport de analiză și previziuni” în care se vorbește clar des [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN