Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Evaziunea fiscală în piața băuturilor alcoolice spirtoase se situează în prezent la circa 70% și va ajunge în curând la aproximativ 90%, apreciază președintele patronatului Garant, Romulus Dascălu. Acestă situație a fost generată, spune el, de nivelul majorat al accizelor și de creșterea numărului de persoane care produc alcool în locuința proprie, care sunt protejate de legea producției de băuturi spirtoase pentru consum propriu.


Piața legală a băuturilor spirtoase se apropie de un colaps total, a declarat pentru cotidianul PUTEREA președintele Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice din România (GARANT), Remus Dascălu, pentru Puterea.


„Problema pieței nefiscalizate în domeniul băuturilor spirtoase atinge în țara noastră cote alarmante, fără precedent în nici o țară a Uniunii Europene. Efectele dezastruoase ale acestei situații se resimt atât la nivelul producătorilor legali, care sunt în pragul colapsului financiar, cât și la nivelul încasărilor la bugetul de stat. Este un dezastru. Toată piața alcoolului tare se întreaptă spre 90% evaziune. Momentan, suntem la 70%, dar nu mai e mult până se ajunge într-o situație gravă.


E normal să fie așa, în condițiile în care se vând cazane de țuică în hipermarketuri. Se distruge tot. Probabil că se va mai vinde bine, pe piața legală, până de sărbători, ca apoi să fim nevoiți să închidem porțile. O să stăm acasă. Am trimis rapoarte peste rapoarte tuturor. Pe zona de sate, de exemplu, dintre toate cazanele existente sunt înregistrate doar 1%”, a spus Romulus Dascălu.


Acesta semnalează că oamenii fac băuturi alcoolice în casă, fără să fie verificați de nimeni. „Au ajuns oamenii să își facă țuică și la oraș, la aragaz sau în scara blocului. E simplu. Te duci la magazin, îți iei cazan, îți iei prune, și-ți faci țuică. Ramura asta este praf”, a spus președintele GARANT. Conform raportului transmis de patronat Ministerului Finanțelor Publice (MFP), o măsură ce ar trebui luată în mod imediat este scăderea accizei pe alcool pur de la 1.000 de euro pe suta de litri la doar 550 de euro, minimul acceptat de UE.


Propuneri pentru MFP


• Marcarea cu banderole fiscale a tuturor băuturilor spirtoase, inclusiv a celor produse pentru consum propriu pentru a se atesta plata accizelor aferente și stocarea lor în recipiente de maxim 3 litri și respectarea normelor privind etichetarea.


• Interzicerea producerii de băuturi spirtoase, chiar și pentru consum propriu în afara antrepozitelor fiscale a căror producție să fie strict monitorizată prin instalarea de contoare și sisteme de supraveghere vidalcool infoALIMENT Magazineo.


• Încadrarea la capitolul infracțiuni și sancționarea, inclusiv prin confiscare, a unor fapte precum deținerea de cazane, alambicuri/alte instalații de producere a băuturilor. De asemenea, penalizări și pentru producerea acestor băuturi în afara antrepozitelor fiscale sau deținerea de băuturi spirtoase peste o anumită cantitate, pentru care nu se poate face dovada plății accizei.


• Interzicerea comercializării la târguri, expoziții, diverse evenimente, etc. de băuturi spirtoase nemarcate și neetichetate corespunzător (inclusiv a băuturilor tradiționale) și interzicerea participării altor producători decât cei care dețin antrepozit fiscal și fac dovada achitării accizelor standard pentru comercializare.


• Organizarea unui sistem analitic transparent de evidențiere a încasărilor din accize pentru băuturi spirtoase, pe categorii de accize (reduse, standard) și producători (individuali, mici distilerii, mari distilerii). Informațiile să fie făcute publice (inclusiv pe site-ul instituției) și comunicate organizațiilor patronale, pentru a permite printr-o colaborare eficientă cu autoritățile statului identificarea zonelor vulnerabile și a combaterii fenomenului de evaziune fiscală.(Mai multe, pe www.puterea.ro)

Alte articole recomandate:

Nawaf Salameh, fondatorul și președintele executiv al Alexandrion Grup România, cel mai mare producător local de băuturi spirtoase, consideră că legea insolvenței a fost cea mai mare greșeală făcută de România în ultimii ani. „Legea insolvenței este cea mai mare problemă pe care o avem. Cei mai grei ani pentru mine ca om de afaceri, pentru Alexandrion, dar nu numai, ci și pentru România, au fost cei care au urmat acestei legi a insolvenței. Această lege nu trebuie [...]
Sistemele moderne de pardoseli pentru domeniile industriale au la bază tehnologii carepermit îmbinarea optimă dintre utilitate, condiții arhitecturale specifice, design și cerințele beneficiarilor. Beneficiind de rezultatele preocuparilor propriilor specialisti, Sika a dezvoltat soluții pentru industria alimentară care respectă standardele și normele europene în domeniu, adaptate la cerințele proiectelor de pe piața autohtonă, prin suportul oferit de către consultanții să [...]
Procesul aerob prin care compușii Azotului, în special Amoniacul, se oxidează transformându-se în Nitriți (N2O3), care ulterior în Nitrați (N2O5), se numește nitrificare. Bacterile responsabile cu transofrmarea compușilor Azotului în Nitriți fac parte din genul Nitrosomonae, iar transformarea Nitriților în Nitrați este posibilă doar prin intermediul bacteriilor din genul Nitrobacter. Temperatura este un fac [...]
La 17 ani de la lansarea pe piață a brandului, Alexandrion Grup a lansat o nouă identitate vizuală și un nou ambalaj pentru cel mai bine vândut brandy din România, anunță agenția Atelier Șapte printr-un comunicat de presă, citat de IAA.ro. Cu peste 85 de milioane de sticle vândute, Alexandrion este lider pe piața din România și devine în urma procesului de rebranding "Noul Clasic". Noua sticlă de Alexandrion are un design elegant [...]
Grupul Jidvei utilizează SocrateCloud ERP, soluția completă pentru agricultură, pentru a obține un control sporit asupra afacerii. Sistemul ERP dezvoltat de BITSoftware contribuie la creșterea productivității angajaților și gestionarea integrată a tuturor activităților companiei.   Grupul Jidvei este format din 20 de firme cu obiecte de activitate foarte variate: producția de vin și vinars, cultivarea viței de vie, creșterea și [...]
Producătoul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deține pe piața locală două fabrici la Salonta, județul Bihor, a avut în primele nouă luni o cifră de afaceri de 15,5 mil. euro, în creștere cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut. Până la finalul acestui an, compania așteaptă afaceri totale de 21 de milioane de euro, mai mult cu 17% față de anul trecut, notează Ziarul financiar.   „Evoluția pozitivă a afacerilor în primele nouă luni din [...]
  Criteriile de evaluare a laboratoarelor de testare a alimentelor sunt reprezentate de norme generale și specifice, în baza cărora se realizează evaluarea, în vederea autorizării laboratoarelor supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Funcționarea laboratoarelor în care se desfășoară activități supuse autorizării sanitar veterinare este condiționată de autorizarea acestora de către autoritățile competente.   Noi, [...]
Sectorul Whisky & Vodka a generat in luna august a acestui an 2.335 de aparitii in online, in crestere cu 70% fata de luna iulie, si un viewership de peste 4,6 milioane. Vizibilitatea sectorului a scazut fata de luna precedenta doar pe bloguri si forumuri, cu 6%, crescand cu 123% in presa online si cu 68% pe retelele sociale, potrivit clasamentului publicat de Iqads. Topul vizibilitatii brandurilor de Whisky & Vodka in online, in functie de expresiile folosite [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN