Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Evaziunea fiscală în piața băuturilor alcoolice spirtoase se situează în prezent la circa 70% și va ajunge în curând la aproximativ 90%, apreciază președintele patronatului Garant, Romulus Dascălu. Acestă situație a fost generată, spune el, de nivelul majorat al accizelor și de creșterea numărului de persoane care produc alcool în locuința proprie, care sunt protejate de legea producției de băuturi spirtoase pentru consum propriu.


Piața legală a băuturilor spirtoase se apropie de un colaps total, a declarat pentru cotidianul PUTEREA președintele Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice din România (GARANT), Remus Dascălu, pentru Puterea.


„Problema pieței nefiscalizate în domeniul băuturilor spirtoase atinge în țara noastră cote alarmante, fără precedent în nici o țară a Uniunii Europene. Efectele dezastruoase ale acestei situații se resimt atât la nivelul producătorilor legali, care sunt în pragul colapsului financiar, cât și la nivelul încasărilor la bugetul de stat. Este un dezastru. Toată piața alcoolului tare se întreaptă spre 90% evaziune. Momentan, suntem la 70%, dar nu mai e mult până se ajunge într-o situație gravă.


E normal să fie așa, în condițiile în care se vând cazane de țuică în hipermarketuri. Se distruge tot. Probabil că se va mai vinde bine, pe piața legală, până de sărbători, ca apoi să fim nevoiți să închidem porțile. O să stăm acasă. Am trimis rapoarte peste rapoarte tuturor. Pe zona de sate, de exemplu, dintre toate cazanele existente sunt înregistrate doar 1%”, a spus Romulus Dascălu.


Acesta semnalează că oamenii fac băuturi alcoolice în casă, fără să fie verificați de nimeni. „Au ajuns oamenii să își facă țuică și la oraș, la aragaz sau în scara blocului. E simplu. Te duci la magazin, îți iei cazan, îți iei prune, și-ți faci țuică. Ramura asta este praf”, a spus președintele GARANT. Conform raportului transmis de patronat Ministerului Finanțelor Publice (MFP), o măsură ce ar trebui luată în mod imediat este scăderea accizei pe alcool pur de la 1.000 de euro pe suta de litri la doar 550 de euro, minimul acceptat de UE.


Propuneri pentru MFP


• Marcarea cu banderole fiscale a tuturor băuturilor spirtoase, inclusiv a celor produse pentru consum propriu pentru a se atesta plata accizelor aferente și stocarea lor în recipiente de maxim 3 litri și respectarea normelor privind etichetarea.


• Interzicerea producerii de băuturi spirtoase, chiar și pentru consum propriu în afara antrepozitelor fiscale a căror producție să fie strict monitorizată prin instalarea de contoare și sisteme de supraveghere vidalcool infoALIMENT Magazineo.


• Încadrarea la capitolul infracțiuni și sancționarea, inclusiv prin confiscare, a unor fapte precum deținerea de cazane, alambicuri/alte instalații de producere a băuturilor. De asemenea, penalizări și pentru producerea acestor băuturi în afara antrepozitelor fiscale sau deținerea de băuturi spirtoase peste o anumită cantitate, pentru care nu se poate face dovada plății accizei.


• Interzicerea comercializării la târguri, expoziții, diverse evenimente, etc. de băuturi spirtoase nemarcate și neetichetate corespunzător (inclusiv a băuturilor tradiționale) și interzicerea participării altor producători decât cei care dețin antrepozit fiscal și fac dovada achitării accizelor standard pentru comercializare.


• Organizarea unui sistem analitic transparent de evidențiere a încasărilor din accize pentru băuturi spirtoase, pe categorii de accize (reduse, standard) și producători (individuali, mici distilerii, mari distilerii). Informațiile să fie făcute publice (inclusiv pe site-ul instituției) și comunicate organizațiilor patronale, pentru a permite printr-o colaborare eficientă cu autoritățile statului identificarea zonelor vulnerabile și a combaterii fenomenului de evaziune fiscală.(Mai multe, pe www.puterea.ro)

Alte articole recomandate:

Potrivit unei cercetari privind obiceiul de consum al romanilor, alimentele bio inca nu conving. Afirmatia este facuta intr-un studiu realizat de Miriam Moroianu si Catalina Laschon, pentru Nielsen Romania, fiind publicat de Iqads. Romanii privesc alimentatia sanatoasa fie ca pe o renuntare la anumite alimente, fie ca pe nevoia de a introduce altele: respondentii cred ca o alimentatie sanatoasa ar trebui sa ex [...]
INAQ Consulting va participa la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, a V-a ediție fiind programată să se desfășoare în perioada 12-13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Cu o prezenta de peste 16 ani in piata serviciilor de consultanta, INAQ Consulting– IFS Trainingcenter in Romania si-a dezvoltat si consolidat pozitia in piata punand la dispozitia clientilor sai o paleta larga de servicii. Domeniul principal de activitate il [...]
Ioan Șerbănescu:   Consumarea fructelor și a sucului celular proaspăt oferit de acestea, atât în alimentație, cât și în scopuri terapeutice, este forma ideală care păstrează toate calitățile naturale, ale produșilor sau ale substanțelor active eliberate de celula vegetală. Cum, însă, acest lucru nu este posibil, în zona temperată, de-a lungul întregului an, iar gama sortimentelor de fructe variază de la sezon la sezon, se pot realiza unele [...]
ANSVSA a stopat un caz de trafic cu un număr de 30.000 de pui bolnavi care ar fi putut să ajungă pe piață. Iată comunicatul ANSVSA, privind acest caz deosebit de grav: DSVSA Ialomița a fost înștiințată de către proprietarul unei exploatații de păsări (pui de carne), cu un efectiv de populare de 96.500 capete, despre creșterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice. O echipă de inspectori de la DSVSA Ialomița s-a deplasat la fața locului unde a constatat că sunt [...]
Sanatatea copiilor dintr-o alta scoala din Iasi a fost pusa in pericol. Dupa scandalul de la scoala din Baltati, unde copiii au fost intoxicati cu produsele de panificatie, fiind internati in spital, s-au mai gasit nereguli la o alta scoala din judet. De aceasta data, vinovata pentru problemele aparute la produsele destinate copiilor a fost firma care furniza laptele, formeaza Viata libera, din Galati. Totul a fost descoperit in urma unui control al Comisariatului [...]
Ca urmare a solicitrii tuturor companiilor care își desfășoară activitatea în sectorul românesc al cărnii, de a reduce nivelul de TVA, de la 24 %, la 5 %, în fine, după o perioadă îndelungată, Ministerul Finanțelor Publice a catadixit să răspundă. Astfel, într-o adresă semnată de Secretarul de Stat Dan Manolescu, și transmisă Federației Pro Agro, împreună cu ARC, Romalimenta, APRCP, UCPR, dar și cu procesatorii și [...]
(Autor: Maria Demetriad)  Principalele materiale metalice utilizate în industria alimentară, cu aplicabilitate în sectorul dulciurilor sunt oțelul inoxidabil, aluminiul și staniul, atenția principală fiind îndreptată împotriva transferului de metal de la ambalaj, la produs. Totodată, este necesar controlul precis al acidității, considerată factor principal în apariția oxidării.   Oxidarea, principalul pericol   Aciditatea, [...]
Un studiu Ipsos Research arată că mai mult de jumătate dintre părinții români oferă zilnic sau aproape zilnic un desert copiilor, iar frecvența este semnificativ mai mare în cazul bărbaților (49% versus 37% cât se înregistrează în cazul femeilor). La întrebarea „Care sunt principalele atribute pe care trebuie să le aibă un produs pe care îl oferiți copiilor voștri?”, respondenții au menționat mai al [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN