Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Autor: Ioan Serbanescu) Industria produselor lactate se confruntă, din când în când, cu situații în care produsele deshidratate au o stabilitate mai redusă la depozitare decât cea așteptată, motiv pentru care producătorii prezintă un mare interes pentru îmbunătățirea tehnologiei de obținere sau a modului de ambalare a produselor, cu scopul de a menține valabilitatea acestora cât mai mult timp posibil.


Efectul condițiilor de depozitare


Ca urmare a concentrării și uscării, aceste produse au un conținut ridicat de grăsime (26%), ceea ce le face mai susceptibile reacțiilor de râncezire oxidativă și lipolitică. Îm mod curent, se urmărește stabilitatea la depozitare a produselor lactate deshidratate, păstrate în condiții normale sau ușor forțate, în vederea stabilirii termenului de valabilitate.


Pentru caracterizarea proceselor oxidative și lipolitice din aceste produse sunt folosite o serie de metode analitice și microbiologice, selectate pentru a aprecia diferite stadii ale modificărilor oxidative, incluzând determinarea indecelui de peroxid (PV) și a substanțelor reactive cu acidul tiobarbituric (TBARS), pentru măsurarea compușilor primari și secundari de oxidare, determinarea profilului acizilor grași nesaturați pe parcursul oxidării, determinarea indicelui de aciditate și a microorganismelor lipolitice pentru măsurarea gradului de lipoliză.


Alte metode, cum ar fi conținutul în grăsime, în apă și substanță uscată, indicele de solubilitatea, aciditatea titrabilă și conținutu de particule arse sunt folosite pentru a vedea cum sunt afectate proprietățile fizico-chimice pe parcursul depozitării. Efectul condițiilor de depozitare (temperatură, timp) asupra proprietăților fizico-chimice, asupra gradului de râncezire oxidativș și lipolitică, precum și efectul timpului de depozitare asupra statusului oxidativ, în condiții de temperatură controlată, la aceste sortimente, sunt evaluate constant.


Depozitarea produselor lactate deshidratate în condiții necorespunzătoare de temperatură și umiditate relativă afectează proprietățile organoleptice fizico-chimice și nutriționale, ca urmare a cristalizării lactozei, a brunificării neenzimatice sau a râncezirii oxidative/lipolitice și poate avea ca efect reducerea termenului de valabilitate.


În cazul formulelor pentru copii, fortifierea cu uleiuri vegetale determină o creștere a conținutului de acizi polinesaturați (PUFA), iar în acest fel riscul autooxidării devine mai ridicat. În vederea evaluării condițiilor de depozitare asupra proprietăților fizico-chimice se determină conținutul de substanță uscată totală și apă, aciditatea titrabilă, solubilitatea, precum și conținutul de particule arse. Conținutul de grăsime este cuantificat prin metoda Gerber.


Pentru evaluarea gradului de râncezire lipolitică se urmărește, de obicei, indicele de aciditate (marker al lipolizei) a grăsimii, precum și unele microorganisme lipolitice (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, drojdiile și mucegaiurile), iar gradul de râncezire oxidativă prin monitorizarea pierderilor de acizi grași.


Impactul condițiilor de depozitare asupra gradului de râncezire oxidativă


Între timpul de depozitare și UFA există o relație puternic negativă (inversă) atât pentru laptele praf integral cât și pentru formula pentru copii, depozitate în ambele condiții de temperatură. Se poate afirma astfel, că odată cu creșterea perioadei de depozitare conținutul în acizi grași și nesaturați scade. Atât în cazul laptelui praf integral cât și în cazul formulei pentru copii, corelația dintre timpul de depozitare și raportul PUFA/MUFA, respectiv timpul depozitării și raportul UFA/SFA este, de asemenea, puternic negativă.


Astfel, reiese că pierderile în acizi grași și polinesaturați față de cei mononesaturați, de acizi grași mononesaturați față de cei saturați cresc odată cu perioada depozitării; o corelație puternic pozitivă. Trebuie menționat însă că pierderea acidului linolenic este mai mare în timp, față de cea a acidului linoleic. În cazul formulei pentru copii, această corelație este puternic negativă întrucât, prin suplimentare, acidul linoleic este mai expus la oxidare, iar pierderile sunt mult mai ridicate în comparație cu acidul linolenic.


Impactul condițiilor de depozitare asupra gradului de râncezire lipolitică


Odată cu monitorizarea indicelui de aciditate (marker al lipolizei), se impune evauarea efectului temperaturii și timpului de depozitare asupra indicelui de aciditate; identificarea și determinarea microorganismelor lipolitice prezente; compararea cu limitele maxime admise (acolo unde acestea există); identificarea unor posibile corelații între microorganismele lipolitice cu indicele de aciditate.


Indicele de aciditate, atât în cazul laptelui praf integral cât și a formulei pentru copii, înregistrează valori mai ridicate când depozitarea se face la temperatura camerei; între sortimente, valorile acestui marker sunt mai ridicate în formula pentru copii. Temperatura are un efect ușor nesemnificativ asupra indicelui de aciditate, în cazul laptelui praf integral și clar semnificativ în cazul formulei pentru copii. Se poate concluziona astfel că prin suplimentarea formulei pentru copii cu uleiuri vegetale crește riscul râncezirii lipolitice, mai ales la păstrarea la temperatura camerei.


În ceea ce privește calitatea microbiologică, este  de menționat că limita maximă admisă pentru Bacillus cereus este rar depășită, fiind mai des întâlnite situații în care este depășit numărul maxim admis de drojdii și mucegaiuri, la formula pentru copii. Deși nu se determină în laptele praf integral, există situații când apar și aici drojdii și mucegaiuri, motiv pentru care este recomandată normarea lor și în cazul acestui produs lactat deshidratat. Totodată se recomandă normarea tuturor produselor lactate deshidratate în cazul Staphylococcus aureus, identificat uneori în probele de control.


Corelația dintre microorganisme lipolitice și indicele de aciditate indică faptul că gradul de lipoliză este influențat de prezența acestora, dar pentru fiecare tip de microorganism efectul începe de la o anumită încărcătură microbiană. Se poate concluziona astfel că păstrarea la temperatura camerei, în condițiile climatului temperat din țara noastră, nu influențează calitatea laptelui praf integral, dar o influențează pe cea a formulei pentru copii, datorită fortifierii produsului cu uleiuri vegetale.


Folosirea unui ambalaj necorespunzător, care nu oferă suficientă protecție față de umiditatea din spațiul de depozitare conduce la reducerea, pentru ambele sortimente, de la 18 la 12 luni a perioadei de valabilitate. Este recomandată utilizarea unui ambalaj metalic, care să asigure o bună protecție și reducerea voluntară a termenului de valabilitate a produselor pentru a evita apariția modificărilor organoleptice și fizico-chimice, ce pot scoate produsul din consum.


De asemenea, se recomandă: limite maxime admise pentru PV, TBARS și indicele de aciditate; stabilirea de limite maxime admise pentru Staphylococcus aureus, iar în cazul laptelui praf integral și pentru drojdii, respectiv mucegaiuri.

Alte articole recomandate:

Investitorul în parcuri de retail Mitiska Reim a încheiat a doua tranzacție cu First Retail International 2 Fund (FRI 2), în valoare de 190 de milioane de euro, ajungând astfel la un total de 400 de milioane de euro bani pentru investiții. O a treia etapă de majorare a fondurilor va avea loc în luna septembrie a acestui an. FRI 2 este un fond care investește exclusiv în proprietățile de retail din Europa, atât unități de sine stătătoare, cât și [...]
(Autor: Alexandru Peligrad)  În 2012, volumul de mărfuri agricole și alimentare transportate pe căile rutiere a scăzut cu 40%, în vreme ce distanța medie pe care acestea erau transportate s-a diminuat cu 17%, comparativ cu 2008.   Se poate și mai rău?   În fiecare an din intervalul cuprins între 2010 și 2012 (2012 fiind ultimul an pentru care Institutul Național de Statistică deține date), circa 310 milioane tone de [...]
Piața globală de echipament frigorific comercial a înregistrat o valoare de 29,1 miliarde de dolari în 2012 și este de așteptat să ajungă la 46,6 miliarde de dolari în 2018, în creștere cu un ritm mediu anual de aproximativ 8,2 la sută pentru intervalul de timp 2012-2018, potrivit raportului "Commercial Refrigeration Equipment Market - Global Industry Size, Market Share, Trends, Analysis and Forecast, 2012 - 2018" publicat de firma de consultanță [...]
Apreciată ca fiind cea mai inovatoare companie din domeniul structurilor metalice, halelor și spațiilor de depozitare, Frisomat continuă să ofere proiecte eficiente clienților săi din agribusiness. Una dintre soluțiile constructive pe care Frisomat le propune fermierilor este reprezentată de hala tip Astrigma, cu utilizare multiplă ce include depozitarea recoltelor sau a utilajelor agricole. Unul dintre beneficiarii unei hale Astrigma ridicate de Frisomat este  [...]
Cu o pondere din ce în ce mai scăzută a stocurilor, fapt determinat de necesitatea obligatorie a măririi eficienței economice a fiecărei companii, managementul lor este esențial în organizarea unui flux de producție sau a unui întreg lanț. Cunoașterea principalelor aspecte ale unui bun management al stocurilor și, mai ales, punerea lor în practică, poate face diferența dintre suscces și colaps. În acest sens, vă prezentăm [...]
Pall-Ex Romania ramane competitiva si in 2015, in ceea ce priveste pretul/kg. Prima companie de transport paletizat din estul Europei, continua promotia pentru paletii Quarter (120x80/100x60x175kg) si MiniQuarter (120x80/100x60x100kg). Beneficiile pentru clienti sunt taxele mai accesibile pentru aceste tipuri de paleti cu colectare/livrare din/in resedintele de judet. Tot mai multe firme de curierat sunt interesate sa livreze marfuri paletizate, nu neaparat pentru ca vor sa dezvolte acest [...]
Internațional Lazăr Com­pany, ultimul mare transportator rutier din România controlat de un român, a anunțat recent că are în plan crearea a 3.000 de noi locuri de muncă, continuându-și astfel, programul de dezvoltare. Potrivit domnului Ion Lazăr, proprietarul companiei, „Anul trecut a fost încheiat cu un profit de aproximativ 2 milioane de euro, la o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de euro. Din totalul businessului 60% reprezintă [...]
PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul Pic SA, a finalizat vanzarea hypermaketului Pic Oradea catre Western Logistics SRL, firma afiliata grupului Alf Mizzi & sons Ltd din Malta, ce acopera o gama larga de segmente de afaceri, incluzand dezvoltari imobiliare, distributie, retail, publicitate si turism. „Tranzactia s-a realizat in contextul unei piete imobiliare cu o lichiditate scazuta, indeosebi pentru activele a caror valoare se ridica la cateva milioane de [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN