Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Agerpres) Industria alimentară românească a fost „zguduită” pe parcursul acestui an de mai multe scandaluri, unele cu ramificații internaționale, cum a fost cel al cărnii de cal de la începutul lunii februarie, în timp ce cazul laptelui cu aflatoxină a adus demisii la vârful ANSVSA din cauza „bâlbâielilor” în comunicare, iar carnea de pasăre contaminată cu salmonela a prejudiciat industria avicolă cu zeci de milioane de euro.


Potrivit datelor publicate pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în acest an, pe Sistemul European Rapid de Alerta pentru Alimente și Furaje (RASFF), au fost înregistrate 26 de alerte pentru produsele provenite din România, care vizau, printre altele, fructe de pădure, piept de pui, porumb furajer, praf de ouă, cârnați cabanos, carne de vită congelată etc.
Cele mai multe alerte privind produsele alimentare românești au fost inițiate de Germania, Italia și Grecia, însă jumătate dintre acestea nu au fost confirmate. În schimb, în cazul celor confirmate, reprezentanții ANSVSA afirmă că acestea au fost gestionate foarte bine și „niciun produs nu a ajuns în galantarele magazinelor”.


„România, prin industria de profil, a început să pătrundă cât mai mult în Europa. Există o chestie concurențială din partea statelor membre care încearcă, voit sau nu, să dea drumul la aceste alerte și să incrimineze produsele din România. Numai în acest an am avut în jur de 26 de alerte, din care mai puțin de jumătate au fost confirmate. Și chiar dacă unele au fost confirmate, noi le-am gestionat foarte bine și niciun produs care era prins în acele alerte nu a ajuns în galantarele magazinelor”, consideră președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Autoritățile române au reacționat prompt la toate acuzațiile aduse României și produselor alimentare românești, mai ales după ce s-a constatat, în urma controalelor, că unitățile incriminate nu au avut nicio legătură cu falsurile depistate pe piața europeană.


Industria alimentară românească a primit vești bune pe final de an, după ce autoritățile veterinare din România și China au semnat un memorandum pe sănătate animală și siguranța alimentelor, care oferă producătorilor români posibilitatea de a exporta carne de porc și bovine vii pe această piață. De asemenea, tot pe finalul acestui an, experții europeni au ajuns la concluzia că în România nu mai circulă virusul pestei porcine, ceea ce permite reluarea exporturilor de carne de porc, din toate exploatațiile comerciale din România, începând cu 1 ianuarie 2014.


România a îndeplinit și condițiile cerute de Turcia pentru deblocarea exportului de ovine vii și a tranzitului către țările arabe, iar Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a confirmat absența scrapiei în 19 județe ale României.


România, “suspectul de serviciu”


La începutul anului 2013, filiera cărnii de cal a fost afectată dur prin dezvăluirile potrivit cărora o întreprindere din sudul Franței, Spanghero, vindea carne de cal drept carne de vită. Carnea era folosită apoi la pregătirea a milioane de preparate culinare de către companii importante din Europa.


Scandalul european, declanșat în februarie în Marea Britanie și Irlanda, a pus în evidență anumite acțiuni ale industriei agroalimentare și opacitatea circuitelor sale de aprovizionare și s-a extins în mai multe țări europene, aducând acuzații directe la adresa României și produselor românești exportate pe piețele Uniunii Europene.
Deși scandalul cărnii de cal nu era o problemă de siguranță a alimentelor, ci una de înșelare a consumatorului, autoritățile române au demarat rapid controale la unitățile românești incriminate, demonstrând că falsul privind etichetarea greșită a cărnii de cal nu s-a produs pe teritoriul României sau la unități din România.


“Orice lucru negativ gestionat bine se poate întoarce ca un mare beneficiu și am reușit asta prin ofensiva de zi de zi. Am fost cu un pas înaintea altor state europene, am reușit să prezentăm date și am reușit să întoarcem scandalul și imaginea negativă într-un avantaj pentru România. Presa străină a venit în țară să caute lucruri negative, dar, prin ceea ce a văzut și a distribuit, a făcut o mare reclamă Românei”, a comentat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
În urma acestui scandal legat de comercializarea cărnii de cal drept de carne de vită, care a afectat mai multe state membre, Comisia Europeană (CE) a decis să suporte o cofinanțare de 75% pentru teste ADN la produsele de carne în vederea depistării exacte a conținutului, dar și măsuri mai dure pentru întărirea controalelor în abatoare, depozite și unități de desfacere, pentru a se stabili dacă ceea ce se comercializează este într-adevăr ceea ce scrie pe etichetă.


„Bâlbâieli” în cazul laptelui cu aflatoxină


În mai puțin de o lună de la debutul scandalului cărnii de cal a fost declanșată prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje o alertă care viza depășiri ale limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA de la o fermă.


După ce mai mulți producători și procesatori au anunțat că laptele este contaminat cu aflatoxină, Autoritatea Veterinară a demarat la mijlocul lunii martie o serie de controale pe piața laptelui și, astfel, o cantitate de 193 de tone, respectiv 0,03% din producția lunară a României, a fost oprită de la procesare sau vânzare directă către consumatorul final, alte 104 tone de produse lactate au fost oprite în depozite și distruse, respectiv 1,66% din producție.


În cadrul controalelor de pe piața laptelui au fost verificate 785 de ferme de vaci de lapte, din care doar 34 au fost neconforme pentru aflatoxină și 177 centre de colectare lapte, din care cinci au avut probe neconforme. De asemenea, din cele 134 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final verificate, opt au fost neconforme, iar controalele celor 239 de unități de procesare a laptelui autorizate/înregistrate sanitar veterinar au scos la iveală 20 de probe neconforme. Limita maximă admisă de legislația europeană pentru conținutul de aflatoxină în lapte este de 0,05 ”g/kilogram, iar valorile medii înregistrate în urma acestei acțiuni au fost de 0,15 ”g/kilogram.


Sectorul avicol din România, prejudicii considerabile din cauza unei societăți suspectate de evaziune fiscală


După mai multe alerte vizând micii românești, conservele din carne sau fructele de pădure, s-a iscat un nou scandat, în luna octombrie, care a adus o pată industriei avicole din România, una care a performat în 2013 și care a înregistrat rezultate remarcabile la export.


În luna septembrie, compania Selgros a refuzat în mai multe magazine livrări de carne de pasăre de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și calității necorespunzătoare și a decis stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației. După mai multe controale, Autoritatea Veterinară a retras de la vânzare o cantitate de 55,7 tone de carne de pasăre din magazinele din București și din țară pentru care exista suspiciunea că ar fi fost infestată cu salmonela, carnea de pasăre provenind de la Avicola Călărași, o societate suspectată că ar face evaziune fiscală și care se află în procedură de lichidare.


Potrivit investigațiilor realizate la Avicola Călărași, cea mai posibilă sursă de contaminare a fost legată de nerespectarea condițiilor de manipulare și depozitare la nivelul depozitului de produse alimentare.


În urma acestui scandal, sectorul avicol din România a înregistrat în acele zile pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scăderii vânzărilor cu 20%, iar prejudiciile totale aduse industriei au fost estimate la 50 – 60 de milioane de euro.


România, din nou pe piața UE cu carne de porc


La mijlocul lunii noiembrie, autoritățile veterinare au anunțat că România va relua, din 2014, exporturile de carne de porc în țările Uniunii Europene, din toate exploatațiile comerciale din țară acreditate pentru export pe piața comunitară,
„Este foarte important că de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc în spațiul comunitar din toate exploatațiile comerciale din țară acreditate pentru export. La ora actuală, avem la nivel național 218 astfel de exploatații comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piața comunitară. În prezent, exporturile în țările Uniunii Europene se realizau doar din patru județe din vestul țării, respectiv din Timiș, Arad, Caraș și Bihor. Este foarte important pentru sector că s-a obținut aprobarea de export în spațiul comunitar pentru că se poate ajunge la încasări de peste un miliard de euro”, a declarat pentru Agerpres șeful ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Exporturile autohtone de carne de porc și de porci vii au fost afectate de restricțiile impuse României de Uniunea Europeană, încă din anul 2003, din cauza evoluției pestei porcine clasice. În acel an, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.


Chinezii, cuceriți de alimentele românești


Tot în luna noiembrie, autoritățile române și cele chineze semnează, la București, în cadrul Forumului Economic și Comercial China-Europa Centrală și Est, mai multe acorduri care creează cadrul legal pentru exporturile de alimente și animale vii în China.
În aceste condiții, România va putea exporta în China în jur de 500.000 de taurine și 4 – 5 milioane de oi, în următorii 5 – 10 ani. Partenerii chinezi au anunțat că doresc să importe din România absolut toate produsele din origine animală. Și aici vorbim și despre carne de vită, produse din carne de vită, produse din pasăre, lapte și produse lbani infoALIMENT Magazinactate, carne de oaie, miere, vin sau furaje.
În ceea ce privește deblocarea exportului și a tranzitului prin Turcia cu ovine vii, România a îndeplinit toate condițiile, iar Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a confirmat absența scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST) în anumite județe ale României, 19 la număr.
Problemele României legate de exportul de ovine și bovine vii, dar și de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar și tranzitul prin țara lor a cărnii de oaie românească.
Restricțiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv scrapia, au adus producătorilor și ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

Alte articole recomandate:

Președintele Traian Băsescu a cerut marți Parlamentului reexaminarea Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare. În legătură cu această situație, ministrul agriculturii a precizat: "Lucrăm la lege și sperăm să fie aprobată cât mai curând. Prevederile privind liberalizarea [...]
Procesarea la presiune ridicată (HPP) este o tehnologie promițătoare pentru a extinde viața la raft a brânzeturilor moi, Quesco Fresco, informează Dairy Reporter. Această afirmație este cuprinsă în ediția de ianuarie a Jurnalului Științei Lactatelor (Journal of Dairy Science) într-un articol scris de Tomasula și colaboratorii săi, prin care avertizează că există o implicație clară a costurilor. Quesco Fresco este o brânz [...]
Cea mai ieftină bere din Europa se vinde în Bulgaria, unde un litru costă 6,9 lei (1,55 euro) în HoReCa (industria ospitalității), arată o analiză ZF pe baza datelor Asociației Berarii Europei. România se află pe locul doi în topul prețurilor celor mai ieftine preturi la bere, prețul în HoReCa fiind de 7,5 lei (1,68 euro), în timp ce în retail este la jumătate. Primul loc este ocupat de Bulgaria, acolo unde litrul de bere si vinde cu un pret mediu de [...]
(Autor: Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI UniversitateaDunărea de Jos din Galați) Miozina este principalul responsabil de legarea apei și a particulelor de grăsime. Fabricarea produselor din carne mărunțită cu proprietăți texturale corespunzătoare este strâns legată de funcționalitatea proteinelor din carne în matricea tridimensională. Formarea acestei matrice este rezultatul interacțiunilor proteine-apă, proteine-proteine și proteine-lipide în [...]
Kearney Blue, un producător de brânzeturi artizanale din Irlanda de Nord a dezvoltat un ambalaj pentru retail ca parte a strategiei sale de creștere rapidă a vânzărilor în magazinele de specialitate, precum si in alte magazine independente din Marea Britanie si Irlanda. Compania a lansat de curand brânza albastră de 225 g cu un pret recomandat pentru retail de 7.38 euro, informează Dairy Industries. Kearney Blue, lansată în 2010 de către Paul McClean, este o [...]
(Agerpres) Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au intervenit pe lângă autoritățile elvețiene de la Berna și oficialii de la Bruxelles pentru clarificarea situației privind presupusa interdicție introdusă de Elveția la importul cărnii de porc din România. Măsura a fost luată în contextul în care autoritățile din Țara Cantoanelor au confirmat eroarea produsă din cauza confuziei între pesta porcină africană, recent detectată în [...]
Consumul de lapte de vacă ambalat din România este de doar 32 de ml pe zi, se arată într-un studiu Euromonitor citat de Tetra Pak. România ocupând penultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de lapte de vacă ambalat, adică circa 12 litri de persoană anual. “Din păcate, ne-am pierdut bunul obicei de a consuma lapte zilnic; studiul Euromonitor despre consumul de lapte de vacă ambalat ne arată că România continuă să fie printre ultimele țări [...]
(Comunicat) ANSVSA a organizat, în cadrul proiectului cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013:“Eficientizarea structurilor implicate în gestionarea situațiilor de criză generate de consumul de alimente cu impact asupra sănătății publice”, codul SMIS 40099 un seminar pentru prezentarea cadrului de reglementare privind gestionarea situațiilor de criză. Reuniunea a avut ca sco [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN