Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

    -  Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finanțarea procesrii? Care este elemental de noutate?


Daniel Constantin: - N-aș spune ca este ceva nou. Sunt dou msuri în noul program, care au rmas similare cu ceea ce s-a întâmplat pân acum: partea de investiții și partea de procesare. De aceea am și spus c vom încerca s deschidem, în prima parte a anului 2014, aceste msuri, pe rspunderea statului membru, având în vedere c regulamentele nu se schimb foarte mult. Lucrurile vor fi oarecum, ca o continuitate. Sumele se schimb: dac pân acuma am avut sume similare și pe procesare și pe investiții, de acum avem sume diferite, ceea ce înseamn c pe zona de investiții avem sume duble, decât pe partea de procesare; sunt 329 milioane euro pe partea de procesare. Cred c e important de spus, c vom pune accent pe proiectele integrate, deci vor avea punctaj suplimentar firmele care integreaz și producția și procesarea. Pentru c suntem în situația în care, de foarte multe ori exportm materie prim. Fructele le vindem așa cum sunt ele, dar cred c putem s aducem valoare adaugat dac le introducem pe lanțul de procesare. Trebuie s-l obișnuim pe fermierul din România s integreze producția, pentru a maximiza profitul.


  -  Care credeți c va fi evoluția industriei crnii și industriei laptelui în 2014?


Daniel Constantin: - În primul rând, în zona de lapte, trebuie s luptm foarte mult, s investim foarte mult, pentru c avem dou mari provocri: 1 ianuarie 2014, data de la care în România nu se mai poate comercializa lapte neconform și/atunci venim cu un program support. Noi trebuies prelum laptele din țar și s-l prelucrm, ca s-l aducem în parametrii care se solicit pe piața național și internațional, și a doua provocare, liberalizarea pieței laptelui, pân în anul 2015, atunci când nu vor mai fi cote impusepentru niciun alt stat membru al UE. Cu alte cuvinte, Austria, Ungaria, pot s produc mai mult și s comercializeze fr limita pe care o aveau în acest moment. Acest lucru cred c va crea o problem de competitivitate,  pentru c prețul de producție în România este mai ridicat decât în alte state,  și avem un an de zile, astfel încât s devenim competitivi și s producem la un cost mai mic decât în momentul de faț.


În ceea ce privește zona de carne, acolo lucrurile cred c stau ceva mai bine, îns trebuie s creștem în continuare producția. Înc importm foarte mult pentru industria alimentar.  Și asta din dou motive: primul, c înc nu avem o producție suficient în România și doi, prețul de producție este foarte ridicat la noi. De aceea, trebuie s retehnologizm partea de producție, s creștem capacitțile de producție din România.Asta vom și face. Sunt peste 800 de milioane de euro care vor merge în aceast direcție.


  -  Credeți c în 2014 sunt șanse pentru a se reduce TVA-ul la carne?


Daniel Constantin: - Așa cum arat cifrele astzi, eu zic c sunt premise importante. In zona de pâine, panificație și morrit, de pild, producția a crescut foarte mult, ceea ce ne arat cât de mare era evaziunea în acest sector. Numai într-o lun de zile, septembrie faț de august, a crescut producția la pâine cu cel puțin 15%. Iat c și pe zona asta – dincolo de faptul c a sczut prețul pâinii cu 12%, avem dou obiective pe care, suntem pe cale s le atingem. Dac acest lucru se va realiza, atunci putem vorbi de reducerea TVA la carne, dar și la alte produse, începând din august 2014.


 

Alte articole recomandate:

Patiseriii i brutarii din România pregtesc pentru Srbtorile Pascale din acest an 7 milioane de cozonaci, la aceleai preuri cuprinse între 5 i 40 de lei, practicate în 2013. "Avem aceeai ofert ca în perioada Crciunului, în jur de 7 milioane de cozonaci, singura deosebire este c o s facem în perioada srbtorilor pascale i mult pasc, probabil câteva sute de mii de buci. În fiecare an, cantitile pe care le scoatem acum pe pia [...]
LaDorna, companie din portofoliul Grupului Lactalis, va participa la ediția a IV-a a Conferinței Internaționale Meat & Milk 2015, ca Partener, evenimentul urmând a se desfșura în zilele de 3 și 4 iunie la Hotel Alpin din Poiana Brașov. La eveniment, LaDorna va oferi participanților produse lactate pe care vor avea ocazia s le aprecieze atât la micul dejun, cât și în pauzele de cofee-break.   LaDorna este [...]
Populaia a economisit 500 de milioane de euro în cei doi ani care au trecut de la reducerea TVA la pâine, a declarat preedintele Rompan, Aurel Popescu, la conferina MEDIAFAX Talks about Retail. "Numai la populaie, din reducerea preului la franzel a rmas suma de 500 de milioane de euro. Nici mie nu mi-a venit s cred c în doi ani s-au fcut economii atât de mari la populaie", a spus Popescu. TVA de 9% la pâine a fost introdus în septembrie 2013, [...]
Mii de cozonaci produi i comercializai de firma doljean „Teoden” au avut inscripionat, în limba englez, pe eticheta descriptiv a compoziiei produsului, denumirea „bullshit” ca echivalent pentru produsul de cofetrie „rahat”. Oficialii companiei spun c este vorba de „o eroare observat cu întârziere”. Cozonacul „moale i pufos de Bileti”, preparat “ca la mama acas” cu stafide, rahat i cacao a [...]
Doar 30 de produse tradiționale au fost înregistrate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltrii Rurale (MADR) dup cinci luni de la intrarea în vigoare a noii legislații, în condițiile în care anterior existau 4.400 de produse atestate, iar termenul limit de reatestare expir la 11 septembrie 2014."Dup noua legislație din domeniul produselor tradiționale au fost atestate 30 de produse realizate de 10 productori, iar 51 de dosare de [...]
Ieri, la restaurantul Beautyfood, din Capital, Hochland a lansat produsul Delicii Calde Bruschetta, în fapt, dou variante de creme tartinabile pentru gtit. Odat cu acest eveniment, Hochland a invitat pe cei prezenți s guste și cașcavalul pane, brânzeturi rase pentru pizza și brânzeturi rase pentru paste tomate. Domnul Sorin Timuș, Directorul General al companiei, a declarat pentru revista Fabrica de Lapte c ”acesta este primul dintr-un [...]
 Scumpirea lamailor si a fasolei a facut ca rata inflatiei pentru luna august sa fie cotata la 1,2%(IPC), respectiv 1,3% pe masuratoarea indicelui armonizat al preturilor de consum, mai important decat IPC intrucat criteriul de convergenta nominala privind inflatia ce trebuie indeplinit pentru intrarea in zona euro este exprimat in termeni de IAPC, iar Banca Centrala Europeana defineste stabilitatea preturilor tot in termeni de IAPC. IAPC masoara preturile care fac obiectul comertului cu [...]
Scandalul firmelor de colectare a deeurilor de ambalaje acuzate c au falsificat date legate de cantitile strânse ia amploare prin intervenia procuraturii, care acuz mai multe firme c au fcut evaziune fiscal i fals în înscrisuri, prin asta rezultând un prejudiciu de 54 mil. euro.   Firmele vizate de aceste controale, printre care se numr Eco-Rom Ambalaje, Green Session, Session Recycle i Eco Pack Management, sunt bnuite c au fcut evaziune fiscal, [...]

 

Living fresh
meatmilk
indagra
indagra food
testo
infoALIMENT MAGAZIN