Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

    -  Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finanțarea procesrii? Care este elemental de noutate?


Daniel Constantin: - N-aș spune ca este ceva nou. Sunt dou msuri în noul program, care au rmas similare cu ceea ce s-a întâmplat pân acum: partea de investiții și partea de procesare. De aceea am și spus c vom încerca s deschidem, în prima parte a anului 2014, aceste msuri, pe rspunderea statului membru, având în vedere c regulamentele nu se schimb foarte mult. Lucrurile vor fi oarecum, ca o continuitate. Sumele se schimb: dac pân acuma am avut sume similare și pe procesare și pe investiții, de acum avem sume diferite, ceea ce înseamn c pe zona de investiții avem sume duble, decât pe partea de procesare; sunt 329 milioane euro pe partea de procesare. Cred c e important de spus, c vom pune accent pe proiectele integrate, deci vor avea punctaj suplimentar firmele care integreaz și producția și procesarea. Pentru c suntem în situația în care, de foarte multe ori exportm materie prim. Fructele le vindem așa cum sunt ele, dar cred c putem s aducem valoare adaugat dac le introducem pe lanțul de procesare. Trebuie s-l obișnuim pe fermierul din România s integreze producția, pentru a maximiza profitul.


  -  Care credeți c va fi evoluția industriei crnii și industriei laptelui în 2014?


Daniel Constantin: - În primul rând, în zona de lapte, trebuie s luptm foarte mult, s investim foarte mult, pentru c avem dou mari provocri: 1 ianuarie 2014, data de la care în România nu se mai poate comercializa lapte neconform și/atunci venim cu un program support. Noi trebuies prelum laptele din țar și s-l prelucrm, ca s-l aducem în parametrii care se solicit pe piața național și internațional, și a doua provocare, liberalizarea pieței laptelui, pân în anul 2015, atunci când nu vor mai fi cote impusepentru niciun alt stat membru al UE. Cu alte cuvinte, Austria, Ungaria, pot s produc mai mult și s comercializeze fr limita pe care o aveau în acest moment. Acest lucru cred c va crea o problem de competitivitate,  pentru c prețul de producție în România este mai ridicat decât în alte state,  și avem un an de zile, astfel încât s devenim competitivi și s producem la un cost mai mic decât în momentul de faț.


În ceea ce privește zona de carne, acolo lucrurile cred c stau ceva mai bine, îns trebuie s creștem în continuare producția. Înc importm foarte mult pentru industria alimentar.  Și asta din dou motive: primul, c înc nu avem o producție suficient în România și doi, prețul de producție este foarte ridicat la noi. De aceea, trebuie s retehnologizm partea de producție, s creștem capacitțile de producție din România.Asta vom și face. Sunt peste 800 de milioane de euro care vor merge în aceast direcție.


  -  Credeți c în 2014 sunt șanse pentru a se reduce TVA-ul la carne?


Daniel Constantin: - Așa cum arat cifrele astzi, eu zic c sunt premise importante. In zona de pâine, panificație și morrit, de pild, producția a crescut foarte mult, ceea ce ne arat cât de mare era evaziunea în acest sector. Numai într-o lun de zile, septembrie faț de august, a crescut producția la pâine cu cel puțin 15%. Iat c și pe zona asta – dincolo de faptul c a sczut prețul pâinii cu 12%, avem dou obiective pe care, suntem pe cale s le atingem. Dac acest lucru se va realiza, atunci putem vorbi de reducerea TVA la carne, dar și la alte produse, începând din august 2014.


 

Alte articole recomandate:

Peter Mueller, care a condus businessul Mondelez România în perioada 2005-2008, a fost numit în funcția de director general al Heidi Chocolate. Acesta îl înlocuiește în funcție pe italianul Franco del Fabbro, care a condus operațiunile productorului de ciocolat în ultimii trei ani. Peter Mueller are o experienț de 16 ani în cadrul Mondelez, ocupând mai multe funcții de-a lungul timpului, inclusiv cea [...]
Autoritile de la Bruxelles sunt „foarte aproape“ de semnarea unui acord de comer liber cu Japonia, negociatorii încercând s tempereze temerile japonezilor c un astfel de acord s-ar putea lovi de acelai gen de impas politic care aproape a deraiat pactul comercial dintre UE i Canada, relateaz Financial Times. La finalul unui an în care comerul a fcut obiectul unor atacuri politice intense în SUA i Europa, un acord UE-Japonia ar da avânt unei [...]
Reteaua Jam din judetul Arges a deschis, la inceputul lunii iulie, un magazin in Pitesti, al doilea din acest oras, in urma unei investitii de 350.000 de euro. Magazinul, situat intr-un spatiu comercial aflat in proprietatea companiei, are o suprafata de vanzare de 315 mp si un spatiu de depozitare de 240 mp. “In prima zi am avut un numar de 1.885 de bonuri fiscale, ceea ce arata interesul clientilor fata de brandul local Jam”, a declarat, revistei Progresiv, Liviu Ionica, [...]
Guvernul de la Beijing a ridicat restricțiile impuse Braziliei pentru importurile de carne de vit, pe fondul depistrii unui caz de encefalopatie spongiform bovin în Paraná, în luna decembrie 2012, relateaza Recolta.eu. Anunțul a fost fcut în aceast sptmân chiar de ctre președintele brazilian Dilma Rousseff cu ocazia unei vizite oficiale întreprinse de omologul su chinez, Xi Jinnping. Piața de desfacere a crnii de vit [...]
Tamsin French, de 23 de ani, va vizita 21 de țri din Uniunea European (printre care și România), costumat într-un pui numit ”Rosa”, precizeaz Times of Malta. Familia lui Tamsin are o ferm de pui în Devon, Marea Britanie. Tânra militant spune c dorește ca metoda de producție s fie etichetat pe toat carnea de pui produs în Europa, anunț FoodProductionDaily. Turneul de 39 de zile are loc în contextul în [...]
O companie britanica de lux ofera ocazia unui cadou unic de Sarbatori. VeryFirstTo vinde cei mai scumpi biscuiti din lume, dar care fac toti banii. Si nu bani putini, pentru ca un pachet debiscuiti costa nici mai mult nici mai putin decat 4 milioane de lire sterline. Insa, pachetul contine o supriza...deosebita!  “Nu exista glume in interiorul pachetului”, spun producatorii si au dreptate. In functie de optiunea cumparatorului, acesta gaseste inauntru, pe langa cei sase [...]
ETI European Food Industries, filiala local a productorului turc de dulciuri cu acelai nume, a pri­mit o infuzie de capital de 2 mi­lioane de euro, conform datelor din Monitorul Oficial.   Grupul din Turcia are în derulare o investiie de circa 40 de milioane de euro într-o fabric în Craiova, în care va angaja peste 300 de oameni. Pân la finalul anului trecut compania realizase deja 57% din proiect i investise 22 de milioane de euro. D [...]
  Fundaia Alexandrion organizeaz, pe 1 octombrie 2015, cea de-a doua ediie a Galei Premiilor Brâncoveanu, la Palatele Brâncoveneti de la Mogooaia, acolo unde reprezentani de marc ai culturii române vor fi onorai i recompensai pentru contribuia pe care o au la dezvoltarea unor domenii importante, precum Literatur, Muzic, Arte Plastice, Teatru, Cinematografie, Istorie sau Arhitectur. Ca i anul trecut, nominalizrile, selecia listei scurte i decizia asupra [...]

 

Living fresh
Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN