Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

    -  Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finanțarea procesrii? Care este elemental de noutate?


Daniel Constantin: - N-aș spune ca este ceva nou. Sunt dou msuri în noul program, care au rmas similare cu ceea ce s-a întâmplat pân acum: partea de investiții și partea de procesare. De aceea am și spus c vom încerca s deschidem, în prima parte a anului 2014, aceste msuri, pe rspunderea statului membru, având în vedere c regulamentele nu se schimb foarte mult. Lucrurile vor fi oarecum, ca o continuitate. Sumele se schimb: dac pân acuma am avut sume similare și pe procesare și pe investiții, de acum avem sume diferite, ceea ce înseamn c pe zona de investiții avem sume duble, decât pe partea de procesare; sunt 329 milioane euro pe partea de procesare. Cred c e important de spus, c vom pune accent pe proiectele integrate, deci vor avea punctaj suplimentar firmele care integreaz și producția și procesarea. Pentru c suntem în situația în care, de foarte multe ori exportm materie prim. Fructele le vindem așa cum sunt ele, dar cred c putem s aducem valoare adaugat dac le introducem pe lanțul de procesare. Trebuie s-l obișnuim pe fermierul din România s integreze producția, pentru a maximiza profitul.


  -  Care credeți c va fi evoluția industriei crnii și industriei laptelui în 2014?


Daniel Constantin: - În primul rând, în zona de lapte, trebuie s luptm foarte mult, s investim foarte mult, pentru c avem dou mari provocri: 1 ianuarie 2014, data de la care în România nu se mai poate comercializa lapte neconform și/atunci venim cu un program support. Noi trebuies prelum laptele din țar și s-l prelucrm, ca s-l aducem în parametrii care se solicit pe piața național și internațional, și a doua provocare, liberalizarea pieței laptelui, pân în anul 2015, atunci când nu vor mai fi cote impusepentru niciun alt stat membru al UE. Cu alte cuvinte, Austria, Ungaria, pot s produc mai mult și s comercializeze fr limita pe care o aveau în acest moment. Acest lucru cred c va crea o problem de competitivitate,  pentru c prețul de producție în România este mai ridicat decât în alte state,  și avem un an de zile, astfel încât s devenim competitivi și s producem la un cost mai mic decât în momentul de faț.


În ceea ce privește zona de carne, acolo lucrurile cred c stau ceva mai bine, îns trebuie s creștem în continuare producția. Înc importm foarte mult pentru industria alimentar.  Și asta din dou motive: primul, c înc nu avem o producție suficient în România și doi, prețul de producție este foarte ridicat la noi. De aceea, trebuie s retehnologizm partea de producție, s creștem capacitțile de producție din România.Asta vom și face. Sunt peste 800 de milioane de euro care vor merge în aceast direcție.


  -  Credeți c în 2014 sunt șanse pentru a se reduce TVA-ul la carne?


Daniel Constantin: - Așa cum arat cifrele astzi, eu zic c sunt premise importante. In zona de pâine, panificație și morrit, de pild, producția a crescut foarte mult, ceea ce ne arat cât de mare era evaziunea în acest sector. Numai într-o lun de zile, septembrie faț de august, a crescut producția la pâine cu cel puțin 15%. Iat c și pe zona asta – dincolo de faptul c a sczut prețul pâinii cu 12%, avem dou obiective pe care, suntem pe cale s le atingem. Dac acest lucru se va realiza, atunci putem vorbi de reducerea TVA la carne, dar și la alte produse, începând din august 2014.


 

Alte articole recomandate:

Compania german Ingredion a definitivat o tehnologie destinat produselor Clean label, în fapt, un instrument de referinț pentru producția de finuri și proteine din plante, denumit Ingredion Pulse. V prezentm aceast tehnologie, utilizând datele furnizate de compania german și publicate de FoodNavigator.   Calitatea de baz: 25 % protein   Produsele care utilizeaz finuri și proteine ”Pulse” pot fi formulate conform [...]
Intr-un peisaj aglomerat, in care jucatori de calibru international se lupta pe cei doar 32 ml de lapte consumati de romani zilnic, producatorul de lactate Albalact creioneaza de la Alba-Iulia un plan indraznet si realizabil: in trei ani compania controlata de omul de afaceri Raul Ciurtin vrea prima pozitie in cele mai importante categorii din piata. Cele mai recente date financiare disponibile arata ca, in primele noua luni ale anului trecut, cifra de afaceri a Albalact a urcat cu [...]
Cel mai bun vin din lume: Kalimna Block 42   Vinul provine din Australia și cost o cruț de bani, numai 12 de astfel de fiole fiind puse în vânzare. Fiecare sticl valoreaz 136.000 de euro. Deschiderea acestor sticle de vin, încastrate în recipiente speciale, trebuie s fie încredinat unor experi. Sortimentul 2004 Kalimna Block 42 Cabernet Sauvignon este un vin cu un buchet unic. Plantat la mijlocul anilor 1880, podgoria Block 42 se afl [...]
Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se datoreaza, pe de o parte, deschiderii catre piata europeana, mult mai bine reglementata, si, pe de alta, presiunii crescande a hypermaketurilor. GlobalGap este standardul cel mai des utilizat in sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor si utilizarea celor mai bune practici in cadrul activitatii desfasurate - fie ca vorbim de productia de legume sau fructe, de cultivarea [...]
PayPoint România a încheiat un acord de colaborare cu Cora România în urma cruia serviciile sale vor fi disponibile  în cele 12 hypermarketuri ale reelei, informeaza Magazinul Progresiv. Astfel, clienii Cora pot efectua prin PayPoint o gam larg de pli, precum cele pentru facturile de utiliti, facturile emise de operatorii de telefonie, internet i cablu, asigurri i rate, alturi de operaiuni de încrcare electronic. Pentru a efectua o [...]
Mariana Linn, 40 de ani, care a lucrat timp de un deceniu ca business controller pentru Siemens în Germania i Elveia, s-a întors la începutul anilor 2000 în România pentru a-i îndeplini visul:  s aib propria afacere cu produse lactate. În Germania i Elveia obinuia s mearg voluntar în mici fabrici de brânz i lactate pentru a înva cum se prelucreaz laptele, iar în 2003 a pus bazele firmei Carpalat din [...]
Productorul de vin Mur­fatlar, liderul pieei de profil dup cifra de afaceri din 2014, trimite la export circa 20% din producie, îns vrea s majoreze livrrile la extern, atât prin consolidarea pe pieele unde deja este prezent, dar i pe altele noi, precum cele din Europa Central.   „SUA i Israel rmân piee prin­cipale, tradiionale. Totodat avem vânzri foarte bune în Italia, Spania, Anglia datorit comu­nitilor de români [...]
Grupul Rewe a implementat la începutul acestei sptmâni schema de loialitate Payback în peste 3.000 de magazine, dar i online. Aderarea la programul Payback îi va da acces lui Rewe, cel de-al doilea mare retailer din Germania, la peste 20 de milioane de cumprtori din diferite grupuri socio-demografice înrolai deja în sistem. Decizia este eficient i din punct de vedere costuri, necompârandu-se cu bugetul necesar construciei unui program propriu [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN