Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

    -  Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finanțarea procesrii? Care este elemental de noutate?


Daniel Constantin: - N-aș spune ca este ceva nou. Sunt dou msuri în noul program, care au rmas similare cu ceea ce s-a întâmplat pân acum: partea de investiții și partea de procesare. De aceea am și spus c vom încerca s deschidem, în prima parte a anului 2014, aceste msuri, pe rspunderea statului membru, având în vedere c regulamentele nu se schimb foarte mult. Lucrurile vor fi oarecum, ca o continuitate. Sumele se schimb: dac pân acuma am avut sume similare și pe procesare și pe investiții, de acum avem sume diferite, ceea ce înseamn c pe zona de investiții avem sume duble, decât pe partea de procesare; sunt 329 milioane euro pe partea de procesare. Cred c e important de spus, c vom pune accent pe proiectele integrate, deci vor avea punctaj suplimentar firmele care integreaz și producția și procesarea. Pentru c suntem în situația în care, de foarte multe ori exportm materie prim. Fructele le vindem așa cum sunt ele, dar cred c putem s aducem valoare adaugat dac le introducem pe lanțul de procesare. Trebuie s-l obișnuim pe fermierul din România s integreze producția, pentru a maximiza profitul.


  -  Care credeți c va fi evoluția industriei crnii și industriei laptelui în 2014?


Daniel Constantin: - În primul rând, în zona de lapte, trebuie s luptm foarte mult, s investim foarte mult, pentru c avem dou mari provocri: 1 ianuarie 2014, data de la care în România nu se mai poate comercializa lapte neconform și/atunci venim cu un program support. Noi trebuies prelum laptele din țar și s-l prelucrm, ca s-l aducem în parametrii care se solicit pe piața național și internațional, și a doua provocare, liberalizarea pieței laptelui, pân în anul 2015, atunci când nu vor mai fi cote impusepentru niciun alt stat membru al UE. Cu alte cuvinte, Austria, Ungaria, pot s produc mai mult și s comercializeze fr limita pe care o aveau în acest moment. Acest lucru cred c va crea o problem de competitivitate,  pentru c prețul de producție în România este mai ridicat decât în alte state,  și avem un an de zile, astfel încât s devenim competitivi și s producem la un cost mai mic decât în momentul de faț.


În ceea ce privește zona de carne, acolo lucrurile cred c stau ceva mai bine, îns trebuie s creștem în continuare producția. Înc importm foarte mult pentru industria alimentar.  Și asta din dou motive: primul, c înc nu avem o producție suficient în România și doi, prețul de producție este foarte ridicat la noi. De aceea, trebuie s retehnologizm partea de producție, s creștem capacitțile de producție din România.Asta vom și face. Sunt peste 800 de milioane de euro care vor merge în aceast direcție.


  -  Credeți c în 2014 sunt șanse pentru a se reduce TVA-ul la carne?


Daniel Constantin: - Așa cum arat cifrele astzi, eu zic c sunt premise importante. In zona de pâine, panificație și morrit, de pild, producția a crescut foarte mult, ceea ce ne arat cât de mare era evaziunea în acest sector. Numai într-o lun de zile, septembrie faț de august, a crescut producția la pâine cu cel puțin 15%. Iat c și pe zona asta – dincolo de faptul c a sczut prețul pâinii cu 12%, avem dou obiective pe care, suntem pe cale s le atingem. Dac acest lucru se va realiza, atunci putem vorbi de reducerea TVA la carne, dar și la alte produse, începând din august 2014.


 

Alte articole recomandate:

GEA România a confirmat participarea la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Meat & Milk, eveniment care se va desfșura în zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflat în dezechilibru”.   La nivel de Grup, GEA furnizeaz: Tehnologii pentru ferm, Echipamente mecanic [...]
Situat în centru Bucureștiului, Royal Steak Hot Stone Restaurant s-a nscut din dorința propietarilor de a oferi clienților o experienț inedit de mas, care îi va delecta papilele gustative cu un meniu exclusivist. Proprietarii au început prin a importa carne de vit argentinian pentru alte restaurante dar, apoi, a luat naștere Royal Steak Hot Stone Restaurant. Proprietarii restaurantului sunt doamna Georgiana Dnil, de profesie avocat, care este [...]
Aproape 200 de tone de fructe i legume, 16 tone de carne i 19 tone de alcool au fost confiscate, într-o sptmân, în urma unor controale, susinute le nivel naional, de poliitii specializai în investigarea fraudelor, informeaz Mediafax.   "În perioada 10 - 15 decembrie a.c., poliitii din cadrul structurilor teritoriale, sub coordonarea Direciei de Investigare a Fraudelor - IGPR, cu sprijinul Direciei de Ordine Public i al Direciei Rutiere, au [...]
Starbucks va deschide foarte curand o noua cafenea in complexul Pipera Plaza, acolo unde se sper s fie atrași consumatorii multinaționalelor din zon, dar și celorlalte categorii de clienți.   Omul de afaceri Marius Ivan, care a intrat la începutul anilor ’90 în afaceri cu materiale de construcii, iar apoi a virat ctre sectorul imobiliar, a închis în iarna acestui an hala în care funciona piaa Pipera pentru a o transforma [...]
În perioada 17 octombrie 2016 – 15 septembrie 2017 va fi derulat programul de educație culinar “Atelierul de Gusturi", cu scopul de a sprijini tinerii buctari cu sfaturi și informații practice din domeniul culinar. Programul educațional culinar este inițiat și derulat de George Radu, Managing Director al Grupului de restaurante Gama. Proiectul se desfșoar în perioada octombrie 2016 - septembrie 2017, având o durat de 12 [...]
Cifra de afaceri în comerul cu amnuntul a sczut cu peste 10% în august fa de iulie, în principal pe partea de comercializri auto, dar rmâne pe plus atât fa de august 2013, cât i la nivelul primelor opt luni, potrivit datelor Institutului Naional de Statistic. Volumul cifrei de afaceri pentru comerul cu ridicata i cu amnuntul, întreinerea i repararea autovehiculelor i a motocicletelor, serie brut, în luna august 2014, [...]
Multe alge sunt consumate datorit valorii energetice sczute (circa 150-300 kcal/100 g) i a coninutului bogat în vitamine, sruri minerale i fibre solubile. Alga roie Porphyra sp. i algele brune Himanthalia elongata i Undaria pinnatifida sunt bogate în proteine valoroase (pân la 24 g proteine / 100 g alge) i au un coninut sczut de lipide de circa 1%. Dei coninutul de lipide este aa de sczut, aceste alge au un nivel ridicat de acizi grai polinesaturai, deci pot [...]
Adrian Nicolaescu, fostul director de marketing al producatorului de mezeluri Caroli Foods, s-a alaturat echipei Mega Image la inceputul lunii februarie, preluand conducerea departamentului de marketing – functie din board-ul companiei. Potrivit revistei Magazin Progresiv, Nicolaescu a activat in cadrul Caroli Foods timp de aproape 5 ani si are o experienta de aproximativ 15 ani in marketing in piata FMCG. Inainte de a se alatura echipei Caroli, el a ocupat pozitia de Marketing Manager [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi