Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

    -  Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finanțarea procesrii? Care este elemental de noutate?


Daniel Constantin: - N-aș spune ca este ceva nou. Sunt dou msuri în noul program, care au rmas similare cu ceea ce s-a întâmplat pân acum: partea de investiții și partea de procesare. De aceea am și spus c vom încerca s deschidem, în prima parte a anului 2014, aceste msuri, pe rspunderea statului membru, având în vedere c regulamentele nu se schimb foarte mult. Lucrurile vor fi oarecum, ca o continuitate. Sumele se schimb: dac pân acuma am avut sume similare și pe procesare și pe investiții, de acum avem sume diferite, ceea ce înseamn c pe zona de investiții avem sume duble, decât pe partea de procesare; sunt 329 milioane euro pe partea de procesare. Cred c e important de spus, c vom pune accent pe proiectele integrate, deci vor avea punctaj suplimentar firmele care integreaz și producția și procesarea. Pentru c suntem în situația în care, de foarte multe ori exportm materie prim. Fructele le vindem așa cum sunt ele, dar cred c putem s aducem valoare adaugat dac le introducem pe lanțul de procesare. Trebuie s-l obișnuim pe fermierul din România s integreze producția, pentru a maximiza profitul.


  -  Care credeți c va fi evoluția industriei crnii și industriei laptelui în 2014?


Daniel Constantin: - În primul rând, în zona de lapte, trebuie s luptm foarte mult, s investim foarte mult, pentru c avem dou mari provocri: 1 ianuarie 2014, data de la care în România nu se mai poate comercializa lapte neconform și/atunci venim cu un program support. Noi trebuies prelum laptele din țar și s-l prelucrm, ca s-l aducem în parametrii care se solicit pe piața național și internațional, și a doua provocare, liberalizarea pieței laptelui, pân în anul 2015, atunci când nu vor mai fi cote impusepentru niciun alt stat membru al UE. Cu alte cuvinte, Austria, Ungaria, pot s produc mai mult și s comercializeze fr limita pe care o aveau în acest moment. Acest lucru cred c va crea o problem de competitivitate,  pentru c prețul de producție în România este mai ridicat decât în alte state,  și avem un an de zile, astfel încât s devenim competitivi și s producem la un cost mai mic decât în momentul de faț.


În ceea ce privește zona de carne, acolo lucrurile cred c stau ceva mai bine, îns trebuie s creștem în continuare producția. Înc importm foarte mult pentru industria alimentar.  Și asta din dou motive: primul, c înc nu avem o producție suficient în România și doi, prețul de producție este foarte ridicat la noi. De aceea, trebuie s retehnologizm partea de producție, s creștem capacitțile de producție din România.Asta vom și face. Sunt peste 800 de milioane de euro care vor merge în aceast direcție.


  -  Credeți c în 2014 sunt șanse pentru a se reduce TVA-ul la carne?


Daniel Constantin: - Așa cum arat cifrele astzi, eu zic c sunt premise importante. In zona de pâine, panificație și morrit, de pild, producția a crescut foarte mult, ceea ce ne arat cât de mare era evaziunea în acest sector. Numai într-o lun de zile, septembrie faț de august, a crescut producția la pâine cu cel puțin 15%. Iat c și pe zona asta – dincolo de faptul c a sczut prețul pâinii cu 12%, avem dou obiective pe care, suntem pe cale s le atingem. Dac acest lucru se va realiza, atunci putem vorbi de reducerea TVA la carne, dar și la alte produse, începând din august 2014.


 

Alte articole recomandate:

Caroli Foods a apelat la serviciile companiei AMPRO Design, pentru realizarea noilor ambalaje la mezelurile Sissi, gama de produse din categoria Premium, informeaza Iqads. Echipa care a realizat noul ambalaj a fost formata din: Alexandru Patru – Senior Account Executive, , Lehel Mor – Senior Designer, , Viorica Pintilie – Junior Designer, , Danubiu Birzu – Prepress/DTP. “Reteta noului Salam Sissi este realizata conform celor mai inalte exigente, [...]
Indicele preurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaia Naiunilor Unite pentru Alimentaie i Agricultur (FAO), a sczut în luna ianuarie 2015, continuând tendina descresctoare care a început în luna aprilie 2014, pe fondul stocurilor abundente de produse alimentare existente la nivel global, arat datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.             FAO d lunar publicitii [...]
Directorul general al Asociaiei Berarii României, Constantin Bratu, a fost desemnat, la începutul lunii mai, preedinte al companiei Eco-Rom Ambalaje, cea mai important organizaie de preluare a obligaiei de reciclare i valorificare a deeurilor de ambalaje, de la agenii economici. Din 2005, Constantin Bratu este directorul general al Asociaiei Berarii României. Totodat, acesta face parte din Consiliul Director al Federaiei Romalimenta, Consiliul Român pentr [...]
Compania Microcat România are deosebita plcere de a-si anunta prezena la cel mai mare eveniment expoziional de profil din România, Indagra 2014. La editia de anul acesta, noi Microcat România impreun cu partenerii nostri de la Aqua D&P Technologies am pregtit pentru dumneavoastr ultimele inovaii în domeniul biotehnologiilor si protectiei mediului și v asteptam la standul nostru cu numrul 34 din pavilionul C2, pentru a gsi impreun soluțiile [...]
Carmistin, distribuitor de carne din import controlat de omul de afaceri Justin Paraschiv, a intrat in insolventa la inceputul lunii mai. Compania, care si-a schimbat recent numele in Pro Meat Fresh, este admnistrata judiciar de firma Capital Insol si si-a schimbat sediul social din Mizil in Bucuresti, informeaza Magazinul Progresiv. Justin Paraschiv a fost arestat in toamna anului trecut, fiind anchetat pentru evaziune fiscala si spalare de bani, intr-un dosar care vizeaza mai multi oameni de [...]
Ilie Stoian: ”Vom fi mulțumiți doar atunci când toat industria alimentar va beneficia de un TVA de 9 %” Interviu cu domnul Aurel Popescu, Președinte al Asociației Rompan Cu siguranț, decizia de reducere a cotei de TVA, de la 24, la 9 %, pentru panificație, reprezint cel mai important moment al anului 2013, atât pentru industria alimentar, cât și pentru economia autohton, în ansamblul ei. Deopotriv, decizie politic [...]
KLG Europe Logistics România, una dintre cele mai mari companii de tran­s­port i logistic de pe plan local, vrea s ajung în cinci ani la o capacitate de depozitare de 80.000 de metri ptrai de depozite, în cretere cu 30.000 de metri ptrai fa de volumul actual.   „Acesta este momentul în care s in­vesteti în depozite logistice în Ro­mânia. Avem în plan noi investiii, vom extinde în perioada 2016-2017 [...]
(Autor: Alexandru Peligrad)  Primii 20 de juctori din industria crnii din România au realizat o cifr de afaceri însumat de peste 1,2 miliarde EUR în 2012 (conform ultimelor date disponibile oferite de Ministerul de Finane). Cea mai spectaculoas evoluie a cifrei de afaceri în perioada 2008-2012 a înregistrat-o Scandia Food, cel mai mare productor român de pate de ficat i conserve de carne din România, cretere de 52 de ori de la 3,8 [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN