Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

    -  Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finanțarea procesrii? Care este elemental de noutate?


Daniel Constantin: - N-aș spune ca este ceva nou. Sunt dou msuri în noul program, care au rmas similare cu ceea ce s-a întâmplat pân acum: partea de investiții și partea de procesare. De aceea am și spus c vom încerca s deschidem, în prima parte a anului 2014, aceste msuri, pe rspunderea statului membru, având în vedere c regulamentele nu se schimb foarte mult. Lucrurile vor fi oarecum, ca o continuitate. Sumele se schimb: dac pân acuma am avut sume similare și pe procesare și pe investiții, de acum avem sume diferite, ceea ce înseamn c pe zona de investiții avem sume duble, decât pe partea de procesare; sunt 329 milioane euro pe partea de procesare. Cred c e important de spus, c vom pune accent pe proiectele integrate, deci vor avea punctaj suplimentar firmele care integreaz și producția și procesarea. Pentru c suntem în situația în care, de foarte multe ori exportm materie prim. Fructele le vindem așa cum sunt ele, dar cred c putem s aducem valoare adaugat dac le introducem pe lanțul de procesare. Trebuie s-l obișnuim pe fermierul din România s integreze producția, pentru a maximiza profitul.


  -  Care credeți c va fi evoluția industriei crnii și industriei laptelui în 2014?


Daniel Constantin: - În primul rând, în zona de lapte, trebuie s luptm foarte mult, s investim foarte mult, pentru c avem dou mari provocri: 1 ianuarie 2014, data de la care în România nu se mai poate comercializa lapte neconform și/atunci venim cu un program support. Noi trebuies prelum laptele din țar și s-l prelucrm, ca s-l aducem în parametrii care se solicit pe piața național și internațional, și a doua provocare, liberalizarea pieței laptelui, pân în anul 2015, atunci când nu vor mai fi cote impusepentru niciun alt stat membru al UE. Cu alte cuvinte, Austria, Ungaria, pot s produc mai mult și s comercializeze fr limita pe care o aveau în acest moment. Acest lucru cred c va crea o problem de competitivitate,  pentru c prețul de producție în România este mai ridicat decât în alte state,  și avem un an de zile, astfel încât s devenim competitivi și s producem la un cost mai mic decât în momentul de faț.


În ceea ce privește zona de carne, acolo lucrurile cred c stau ceva mai bine, îns trebuie s creștem în continuare producția. Înc importm foarte mult pentru industria alimentar.  Și asta din dou motive: primul, c înc nu avem o producție suficient în România și doi, prețul de producție este foarte ridicat la noi. De aceea, trebuie s retehnologizm partea de producție, s creștem capacitțile de producție din România.Asta vom și face. Sunt peste 800 de milioane de euro care vor merge în aceast direcție.


  -  Credeți c în 2014 sunt șanse pentru a se reduce TVA-ul la carne?


Daniel Constantin: - Așa cum arat cifrele astzi, eu zic c sunt premise importante. In zona de pâine, panificație și morrit, de pild, producția a crescut foarte mult, ceea ce ne arat cât de mare era evaziunea în acest sector. Numai într-o lun de zile, septembrie faț de august, a crescut producția la pâine cu cel puțin 15%. Iat c și pe zona asta – dincolo de faptul c a sczut prețul pâinii cu 12%, avem dou obiective pe care, suntem pe cale s le atingem. Dac acest lucru se va realiza, atunci putem vorbi de reducerea TVA la carne, dar și la alte produse, începând din august 2014.


 

Alte articole recomandate:

Coca-Cola HBC România, liderul pieei de buturi rcoritoare, are o cot de pia de 65% în segmentul de buturi carbogazoase, arat un studiu al companiei de cercetare de pia Euromonitor. „Compania beneficiaz, pe lâng brandurile cunoscute pe care le are în portofoliu, i de o reea foarte bun de distribuie, care îi permite s ajung în cele mai deprtate locaii i s îi asigure vânzri mari“, arat analit [...]
Costul unui co cu 23 de produse alimentare s-a pstrat la aproximativ acelai nivel în ultima lun în cele mai im­portante magazine on­line, îns au fost ali­mente precum zahrul Mr­gri­tar sau cafeaua Jacobs care pe une­le „raf­turi virtuale“ au avut cre­­teri chiar i de dou cifre în perioada 4 august-21 septembrie, arat in­dexul alimentar ZF, care a întocmit un istoric al preurilor în magazine [...]
(INSSE) În luna iunie 2014, cantitatea de lapte de vac colectat de la exploataiile agricole i centrele de colectare de ctre unitile procesatoare a sczut fa de luna precedent cu 0,8%, dar a crescut fa de luna iunie 2013 cu 17,7%. În semestrul I 2014 comparativ cu semestrul I 2013, cantitatea de lapte de vaccolectat de la exploataiile agricole i centrele de colectare de ctre unitile procesatoare a crescut cu 15,6%. Iunie 2014 comparativ cu mai 2014 În luna [...]
Aproape 200 de kilograme de carne, peste 50 de kilograme de produse lactate i 900 de litri de alcool au fost confiscate de poliitii Capitalei, în urma raziei care a avut loc în week-end, în pieele din Bucureti. Peste 350 de poliiti bucureteni specializai în investigarea fraudelor au fcut, sâmbt, o razie în toate pieele Capitalei, urmrind depistarea cazurilor de evaziune fiscal, munc la negru sau vânzare de produse contrafcute.   [...]
RBC anunț furnizarea de computere tactile pentru management al activitatii de retail si al celei logistice. Dupa cum se stie, angajatii din ziua de azi isi doresc echipamente care sa arate bine si sa fie performante precum smartphone-ul pe care il folosesc in fiecare zi.   Prin urmare, aveti nevoie de un device care sa reziste ani de zile, sa fie construit pentru intrebuintare zilnica si sa aiba toate atributele de care au nevoie angajatii dumneavoastra pentru a creste [...]
    Sezonul rece este cel în care vânzrile la dulceaț și gemuri cresc cel mai mult, arat statisticile care vorbesc de preferințele consumatorilor. Dulceața de trandafiri, odinioar foarte popular, revine în forț, iar cultivatorii care au pus bazele unor astfel de afaceri se declar mulțumiți de venituri, mai ales dac se documenteaz înainte despre micile trucuri ce trebuie respectate pentru a obțin [...]
Media Concept Store, agentia de comunicare ce reprezinta proiectul “Produsul Anului” in Romania a acordat premiile asociate acestei competitii aflata la a 5-a editie, in cadrul unei Gale, care s-a desfasurat la Hotel Marriott, in data de 7 Mai, anunta revista Progresiv. “Editia din acest an continua in spiritul diversificarii categoriilor, noi tipuri de produse, de genul suplimentelor alimentare, acceptand provocarea de a se se supune testului consumatorilor  si a se [...]
Vânzrile de bere au sczut cu 9% în primele ase luni ale acestui an, pân la nivelul de 7,3 milioane de hectolitri, arat Asociaia Berarii României care citeaz date ale com­pa­niei de cercetare Nielsen.   Consumul de bere, care poate fi considerat un barometru pentru mersul economiei, a continuat tendina de scdere de anul trecut, iar evoluia a fost pus de reprezentanii asociaiei pe seama accizei ridicate i a vrem [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN