Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

carnatiÎn comunicatele primite din partea Autorității Naționale Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor crescătorii de animale sunt îndemnați să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului. Acesta va verifica nu numai starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare ci  va da și o serie de sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute, informează Jurnalul Giurgiuvean.


Odată cu venirea sărbătorilor  crescătorii de animale sunt sfătuiți ca înainte de sacrificărea  porcului, medicul veterinar  să asomeze animalul, pentru


a-l scuti  de suferință și pentru a obține o carne de calitate și cu un gust mai bun.  În situația în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să riște vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului.  Porcul bolnav de trichineloză trebuie să fie identificat și înregistrat pentru ca proprietarul să poată trimite ulterior dosarul pentru despăgubire către  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009.


Înainte de prepararea și consumul cărnii, trebuie obținut de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.   Este interzisă vânzarea porcilor vii fără control sanitar veterinar, la “samsari” sau în locuri neaprobate sanitar veterinar. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar ca și mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator este permisă numai dacă animalele sunt însoțite de Certificatul de sănătate, de Formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar. Cei care vor să vândă porcul în târg trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar și totodată dacă acesta este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, comercianții trebuie să solicite medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor și a documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg.


Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora. Așa cum  precizam și în numărul trecut al publicației noastre, ANSVSA recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum și din locuri sau spații neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar. De multe ori unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari. Cine are de făcut vreo sesizare, poate suna la Call Center-ul  ANSVSA : 0800 826 787 ce  poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie.

Alte articole recomandate:

(Comunicat) În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producție, colectare, procesare, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit.          Au fost verificate următoarele tipuri de unități: puncte de debarcare a peștelui, centre d [...]
(Agerpres) Berea nu ar fi o cauză a obezității, iar un consum moderat nu contribuie la creșterea greutății corporale, arată un studiu publicat de Institutul Științific pentru Sănătate Publică - Louis Pasteur, din Belgia.       Studiul, care a avut la bază obiceiurile a 10.000 de băutori de bere belgieni, arată, că 'un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezității', în timp ce, între factorii de risc în creșterea masei corporale sunt [...]
  Raportul anual (2009) al ANSVSA constată (prin examinarea 4597/25.05.09), referitor la un lot de carne de cal, etichetată și livrată ca provenind de la specia bovină, că este originară din Bulgaria, producător MEKOM. Fără valuri mediatice. Acel eveniment (făcut public exclusiv în raportul anual al ANSVSA) a determinat foarte puțini procesatori de carne și cu atât mai puțini consumatori să își pună întrebări vizavi de substituirea frauduloasă.   Calul, [...]
Conform expertilor FAO / WHO unele Hidrocarburi Policiclice Aromatice (abrev. HAP) sunt cancerigeni genotoxici. HAP pot contamina alimentele in timpul procesului de afumare si a procesului de incalzire si  uscare sau prin poluarea mediului ( particular pestele si produsele din peste sunt vulnerabile la contaminare).  Pentru a respecta HAP, Regulamentul ( EC) No 1881/ 2006 din 19 Decembrie 2006 cu privire la nivelul maxim pentru anumiti contaminati in alimente, a fost inlocuit d [...]
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), împreună cu reprezentanți ai Poliției, au verificat marfa transportată de o autoutilitară, descoperind o cantitate de 2.430 de kilograme de carcasă de miel 'fără documente care să facă dovada trasabilității și a faptului că provin în urma sacrificării mieilor într-un abator autorizat sanitar veterinar', a anunțat ieri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța [...]
Veștile cu privire la existența acestui orez sintetic au început să iasă la iveală treptat pe rețelele de socializare Facebook și WhatsApp. Se speculează că, în prezent, orezul din plastic a început să pună stăpânire inclusiv pe piața de larg consum din Singapore, nefiind exclusă posibilitatea exportului către Occident!   Orezul sintetic vândut pe piețele din China și-a găsit, probabil, drumul și către alte țări asiatice, printre care Vietnam, Indonezia și [...]
Polițiștii vâlceni au acționat vineri pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu carne, folosindu-se mijloace de transport neautorizate  pentru transportul fără documente al produselor fapt ce afectează bugetul de stat și siguranța alimentară a cetățenilor. Astfel, în jurul orei 10.00, polițiștii au oprit pe DN7- Călimănești pentru control o autoutilitară, ce se deplasa în direcția Sibiu – Râmnicu Vâlcea, condusă [...]
            ANSVSA a dispus demararea acțiunilor specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale și a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Scopul acțiunii este protejarea sănătății consumatorilor, în contextul unei afluențe mari de turiști și a creșterii rulajului de marfă pentru unitățile din industria alimentară din zonele de agrement ș [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi