Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

carnatiÎn comunicatele primite din partea Autorității Naționale Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor crescătorii de animale sunt îndemnați să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului. Acesta va verifica nu numai starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare ci  va da și o serie de sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute, informează Jurnalul Giurgiuvean.


Odată cu venirea sărbătorilor  crescătorii de animale sunt sfătuiți ca înainte de sacrificărea  porcului, medicul veterinar  să asomeze animalul, pentru


a-l scuti  de suferință și pentru a obține o carne de calitate și cu un gust mai bun.  În situația în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să riște vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului.  Porcul bolnav de trichineloză trebuie să fie identificat și înregistrat pentru ca proprietarul să poată trimite ulterior dosarul pentru despăgubire către  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009.


Înainte de prepararea și consumul cărnii, trebuie obținut de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.   Este interzisă vânzarea porcilor vii fără control sanitar veterinar, la “samsari” sau în locuri neaprobate sanitar veterinar. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar ca și mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator este permisă numai dacă animalele sunt însoțite de Certificatul de sănătate, de Formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar. Cei care vor să vândă porcul în târg trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar și totodată dacă acesta este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, comercianții trebuie să solicite medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor și a documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg.


Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora. Așa cum  precizam și în numărul trecut al publicației noastre, ANSVSA recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum și din locuri sau spații neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar. De multe ori unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari. Cine are de făcut vreo sesizare, poate suna la Call Center-ul  ANSVSA : 0800 826 787 ce  poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie.

Alte articole recomandate:

Polițiștii vâlceni au acționat vineri pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu carne, folosindu-se mijloace de transport neautorizate  pentru transportul fără documente al produselor fapt ce afectează bugetul de stat și siguranța alimentară a cetățenilor. Astfel, în jurul orei 10.00, polițiștii au oprit pe DN7- Călimănești pentru control o autoutilitară, ce se deplasa în direcția Sibiu – Râmnicu Vâlcea, condusă [...]
(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor. Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă [...]
"Cele mai multe dintre prioritățile de cercetare identificate ar trebui abordate în anii următori astfel incat rezultate sa fie disponibile în termen scurt sau mediu (inainte de 2030)", se afirma in raport, informeaza Nutra Ingredients. Diete personalizate, sustenabilitate, elaborarea politicii integrate și informare a consumatorilor a legăturii dintre alimente și sănătate sunt cele patru idei prioritare identificate în raportul de previziune al Comisiei [...]
Specialiștii spun că trebuie să fim foarte atenți la ce scrie pe etichetă în momentul în care cumpărăm ceva. Pentru că a început maratonul cumpărăturilor de Paște, specialiștii avertizează să fim cumpătați în momentul în care intrăm în magazine. Aceștia susțin că etichetele sunt înșelătoare, iar cumpărătorii pot cădea foarte ușor în plasa comercianților. Etichetele și reclamele sunt două elemente esențiale care îi atrag pe oameni. Fie că [...]
Într-un interviu acordat pentru Agrointel, Liviu Harbuz a declarat că medicii veterinari sunt responsabili începând de la aspectele ecologice și până la siguranța alimentară. Acesta a adăugat: ”O primă chestiune ce trebuie menționată este reforma în domeniul asistenței medical-veterinare în contextul în care concesionarea activităților veterinare către medicii veterinari de liberă practică a împlinit 14 ani (durata [...]
 Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară, în urma cărora au aplicat amenzi de peste 160.000 de lei. Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum: fabricarea produselor de morărit, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a pâinii și produselor de patiserie, [...]
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală. Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice ș [...]
Cu aproape 25 de ani în urmă, au fost emise regulamente de stabilire a unei proceduri comunitare pentru limitarea maximă a nivelului reziduurilor provenite din produsele medicinale veterinare, în alimentele de origine animală.  La nivel național, au fost, de asemenea, structurate direcții și grupuri de cercetare care au susținut Ministerul Agriculturii (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în emiterea și promovarea de [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi