Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Un kilogram de carne de miel costă, în piețe, între 20 și 28 de lei, în timp ce în unele supermarketuri prețul ajunge chiar la 55 de lei. Cei care cumpără direct de la ciobani trebuie să plătească între 11 și 15 lei kilogramul pentru un miel viu, potrivit Mediafax. În majoritatea cazurilor, prețurile la carnea de miel sunt similare celor din 2013, la Arad, de exemplu, fiind chiar mai mici față de anul trecut. Sunt însă și orașe, precum Buzău, unde carnea de miel s-a scumpit față de alți ani, pe motiv că au crescut taxele în piețe. În județul Alba, unii crescători de oi apelează la internet pentru a-și vinde mieii de Paște, încercând să își atragă clienții mai ales prin faptul că animalele au ost crescute "natural" sau "ecologic". Astfel, cele mai importante site-uri de anunțuri sunt pline de oferte postate de crescători de animale din Alba care încearcă să își vândă mieii pe internet.


 Un crescător de animale din Oiejdea scoate la vânzare pe internet "miei frumoși crescuți în gospodăria proprie", între 15 și 25 de kilograme, la prețul de 14 lei pe kilogram. Un crescător din Daia Română încearcă să își atragă clienții cu fotografii ale animalelor postate pe site-ul de anunțuri, dar și cu faptul că mieii sunt "hrăniți natural", prețul fiind 11 lei pe kilogram pentru mielul viu și 20 de lei pentru carcasă. De asemenea, un comerciant din Sebeș vinde 15 miei despre care susține că sunt "ecologici" și pot fi pentru sacrificat sau pentru montă, prețul fiind de 12 lei pe kilogram.


Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba, dr. Delia Oltean, spune că în județul Alba sunt autorizate temporar nouă centre de sacrificare a mieilor, în șapte localități: Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebeș, Teiuș, Ocna Mureș și Câmpeni, precum și cinci abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor în Cugir, Vințu de Jos, Blaj, Mesentea și Ighiu.
În centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigură gratuit controlul sanitar veterinar al animalelor, iar după sacrificare carnea poate fi vândută în piețele agro-alimentare, însă cu respectarea condițiilor de igienă și de păstrare.
Potrivit sursei citate, în județul Alba mieii se vând în această perioadă cu prețuri între 10 și 15 lei kilogramul în viu și 20-25 de lei sacrificat.


În Arad, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a autorizat o singură piață pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producătorii pot vinde carnea în hala din Piața Mihai Viteazu, în timp ce anul trecut exista un punct de comercializare și în Piața Catedralei.


Prețul afișat de către comercianți este de 25-26 de lei pe kilogram, mai mic decât anul trecut, când carcasa de miel se vindea cu prețuri cuprinse între 28 și 30 de lei.
În magazinele din Arad, prețurile la carnea de miel sunt mai mari, fiind cuprinse între 27 și 30 de lei.
Miei vii pot fi vânduți în doar trei piețe din județ, în localitățile Pâncota, Beliu și Macea, prețul fiind cuprins între 13 și 15 lei kilogramul.


În Argeș, din cele opt abatoare care funcționează în județ șapte sunt autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, iar în aceste condiții autoritățile nu au autorizat niciun punct volant pentru sacrificarea mieilor.
Cele mai mari piețe din municipiul reședință de județ, Pitești, unde există și cea mai bogată ofertă, sunt Ceair, Găvana și Smârdan, prețul unui kilogram de carne de miel fiind cuprins între 23 și 25 de lei, în funcție de cantitate, dar și de partea anatomică a animalului. Prețurile sunt comparabile cu cele de anul trecut.


La Oradea, sacrificarea și comercializarea mieilor și iezilor are loc într-o singură piață autorizată de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, iar prețul de vânzare este la fel ca anul trecut, de 14 lei kilogramul, plus un tarif plătit măcelarilor pentru jupuire și tranșare.
Astfel, mieii și iezii se vând, de marți, în Piața Ioșia din Oradea, unde pentru un miel vânzătorii cer 15 lei pe kilogram, dar lasă din preț la 14 lei, exact ca anul trecut, același preț fiind valabil și pentru vânzarea iezilor. Pe lângă prețul achitat vânzătorilor, care sunt crescători de ovine și de caprine din localitățile bihorene Nojorid și Borș, cumpărătorii trebuie să achite și măcelarilor câte 25 de lei pentru sacrificarea, jupuirea și tranșarea unui miel, respectiv 30 de lei pentru a unui ied.
Comercianții spun, însă, că vânzarea merge mai slab decât anul trecut. "Stau de două ore în piață și s-au vândut abia cinci miei până acum. Anul trecut parcă nu a fost la fel de slab", spune un crescător de oi din comuna Nojorid.
Anul trecut, prețurile au fost la fel, iar în ultima zi, sâmbătă, proprietarii animalelor au lăsat din preț până la 10 lei și chiar 9 lei pe kilogram, scădere care este de așteptat să se întâmple și în acest an, în ultima zi înainte de Duminica Paștelui.


La Bistrița, mieii se vând cu prețuri între 10 și 12 lei kilogramul pentru un miel viu și cu 20 de lei kilogramul de carne. În Bistrița, mieii se vând în piața de gros de pe strada Tărpiului, unde Primăria amenajează în fiecare an un punct de sacrificare autorizat. De asemenea, miei se vând în orașele Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi.
În magazine însă, prețurile ajung până la 27 de lei pentru un kilogram de carne.


La Brașov, carnea de miel se vinde în piețele Star, Tractorul, Astra, Dacia și Bartolomeu, unde au fost amenajate spații speciale, dar și în supermarketuri și hypermarketuri. Un kilogram de carne de miel se vinde la prețuri cuprinse între 23 și 28 de lei, la fel ca anul trecut. În județ, carne de miel se comercializează în piețele din Săcele, Codlea, Făgăraș, Rupea și Victoria.
Brașovenii care preferă să cumpere miel viu, direct de la ciobani, vor plăti mai puțin, circa 12-13 lei pentru un kilogram, însă aceștia vor fi nevoiți să taie animalele la abatoare sau la puncte de sacrificare special amenajate, în condițiile în care în Brașov nu există locuri special amenajate pentru comercializarea mieilor vii și nici pentru sacrificarea acestora. "În județ au fost autorizate temporar, special pentru sacrificarea mieilor de Paște, opt puncte de sacrificare, la care se adaugă trei abatoare care funcționează permanent pe tot cursul anului", a spus directorul DSVSA Brașov, Dorin Enache.
În fiecare piață din județ unde se comercializează carne de miel a fost trimis un medic veterinar care verifică dacă produsele sunt conforme și nu prezintă pericol pentru populație."Au fost verificate toate abatoarele. Se verifică starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, dar și carcasele înainte de a fi comercializate către populație", a mai spus șeful DSVSA Brașov. Carnea de miel comercializată trebuie să aibă ștampila sanitar-veterinară pe carcasă.


Prețul cărnii de miel în piețele bucureștene variază între 21 și 25 de lei pe kilogram, o pungă de un kilogram, cu ogane și prapur pentru drob costă 20 de lei și tot 20 de lei este și prețul unui kilogram de drob.
La Piața Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel pornește de la 21 de lei și ajunge până la 21,99 de lei, în funcție de măcelărie. La același preț, clienții pot cumpăra numai pulpele din spate, iar kilogramul de drob este 20 lei. Tot 20 de lei este și punga de un kilogram cu organe și prapur. La Piața Sudului, din Sectorul 4, mielul se vinde cu 23,5 lei, iar kilogramul de drob este 22 de lei.
Tot în Sectorul 4, dar la piața din Apărătorii Patriei, există un târg de miei și iezi vii, de unde clienții își pot alege animalul, care este apoi tăiat de către vânzător, într-un loc special amenajat, în apropierea țarcurilor. Mielul este cântărit după tăiere și vândut cu 25 de lei kilogramul. Unii dintre ciobani sunt dispuși să negocieze, însă nu lasă prețurile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram.
Ciobanii, care sunt veniți din județele Teleorman, Dolj și Ilfov, se declară mulțumiți de vânzare, mai ales că au timp să vândă destule animale până de Paște. Mai multe, pe www.mediafax.ro


 

Alte articole recomandate:

(Agerpres) Industria avicolă românească se află “în suferință” din punct de vedere financiar, multe societăți fiind la ora actuală în insolvență, iar singurele soluții pentru redresarea sectorului ar fi reducerea evaziunii fiscale și a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), a declarat joi, pentru Agerpres, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van. “Industria avicolă nu și-a revenit după [...]
Puțini români își pot imagina masa de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii atrag atenția cu privire la cantitatea consumată. Totuși, specialiștii îi avertizează pe români cu privire la felul în care trebuie să arate carnea prospătă atunci când este cumpărată. adevarul.ro vă propune o plimbare prin goana după carnea de porc, oraș cu oraș. BACĂU: În ceea ce privește, modalitatea prin care carnea de porc ajunge pe masa de Crăciun, [...]
  Acciza pentru pălincă va fi eliminată, începând din 2015, potrivit unui proiect de Lege care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, dar România trebuie să se pregătească și de o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă, a declarant recent, premierul Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, informeaza Agerpres.   "Există o țară vecină României care a avut o problemă cu Comisi [...]
Seceta din Spania, care a generat o creștere a importurilor de cereale, creează probleme și pentru una dintre cele mai căutate mărfuri de export, uleiul de măsline, producția scăzând și cu 40% în următorul sezon. Prețurile pentru uleiul de măsline extravirgin au crescut cu 10% luna trecută pe Bursa de Mărfuri din Spania, ieftinire care a afectat prețurile la nivel mondial în condițiile în care țara generează aproape jumătate din producția mondială. Pentru uleiul de [...]
conflictului din Ucraina, în perspectiva reducerii ofertei de grâu și porumb din această țară, dar și ca urmare a unor posibile sancțiuni pentru Rusia, în condițiile în care atât Rusia cât și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar Ucraina e jucător de top și în privința porumbului, potrivit unei analize a XTB Brokers.  De altfel, prețul grâului a crescut cu 17,4% în perioada 1 ianuarie – [...]
 Balanța comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat, în primele două luni din 2014, un excedent de 104,2 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 169,2 milioane de euro în aceeași perioadă din 2013, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În perioada menționată, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 814,2 milioane de euro, în creștere [...]
Luna trecută, inflația anuală a fost de 1,54%, în timp ce față de luna august prețurile au crescut cu 0,12%, potrivit datelor prezentate astăzi de Institutul Național de Statistică. În timp ce mărfurile alimentare s-au scumpit cu numai 0,02% în septembrie față de aceeași lună a anului trecut, la mărfuri nealimentare s-a consemnat o scumpire cu 2,4%, iar la servicii cu 2,44%.  Cele mai mari scumpiri consemnate la alimente în septembrie [...]
 Scumpirea lamailor si a fasolei a facut ca rata inflatiei pentru luna august sa fie cotata la 1,2%(IPC), respectiv 1,3% pe masuratoarea indicelui armonizat al preturilor de consum, mai important decat IPC intrucat criteriul de convergenta nominala privind inflatia ce trebuie indeplinit pentru intrarea in zona euro este exprimat in termeni de IAPC, iar Banca Centrala Europeana defineste stabilitatea preturilor tot in termeni de IAPC. IAPC masoara preturile care fac obiectul comertului cu [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN