Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Un kilogram de carne de miel costă, în piețe, între 20 și 28 de lei, în timp ce în unele supermarketuri prețul ajunge chiar la 55 de lei. Cei care cumpără direct de la ciobani trebuie să plătească între 11 și 15 lei kilogramul pentru un miel viu, potrivit Mediafax. În majoritatea cazurilor, prețurile la carnea de miel sunt similare celor din 2013, la Arad, de exemplu, fiind chiar mai mici față de anul trecut. Sunt însă și orașe, precum Buzău, unde carnea de miel s-a scumpit față de alți ani, pe motiv că au crescut taxele în piețe. În județul Alba, unii crescători de oi apelează la internet pentru a-și vinde mieii de Paște, încercând să își atragă clienții mai ales prin faptul că animalele au ost crescute "natural" sau "ecologic". Astfel, cele mai importante site-uri de anunțuri sunt pline de oferte postate de crescători de animale din Alba care încearcă să își vândă mieii pe internet.


 Un crescător de animale din Oiejdea scoate la vânzare pe internet "miei frumoși crescuți în gospodăria proprie", între 15 și 25 de kilograme, la prețul de 14 lei pe kilogram. Un crescător din Daia Română încearcă să își atragă clienții cu fotografii ale animalelor postate pe site-ul de anunțuri, dar și cu faptul că mieii sunt "hrăniți natural", prețul fiind 11 lei pe kilogram pentru mielul viu și 20 de lei pentru carcasă. De asemenea, un comerciant din Sebeș vinde 15 miei despre care susține că sunt "ecologici" și pot fi pentru sacrificat sau pentru montă, prețul fiind de 12 lei pe kilogram.


Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba, dr. Delia Oltean, spune că în județul Alba sunt autorizate temporar nouă centre de sacrificare a mieilor, în șapte localități: Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebeș, Teiuș, Ocna Mureș și Câmpeni, precum și cinci abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor în Cugir, Vințu de Jos, Blaj, Mesentea și Ighiu.
În centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigură gratuit controlul sanitar veterinar al animalelor, iar după sacrificare carnea poate fi vândută în piețele agro-alimentare, însă cu respectarea condițiilor de igienă și de păstrare.
Potrivit sursei citate, în județul Alba mieii se vând în această perioadă cu prețuri între 10 și 15 lei kilogramul în viu și 20-25 de lei sacrificat.


În Arad, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a autorizat o singură piață pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producătorii pot vinde carnea în hala din Piața Mihai Viteazu, în timp ce anul trecut exista un punct de comercializare și în Piața Catedralei.


Prețul afișat de către comercianți este de 25-26 de lei pe kilogram, mai mic decât anul trecut, când carcasa de miel se vindea cu prețuri cuprinse între 28 și 30 de lei.
În magazinele din Arad, prețurile la carnea de miel sunt mai mari, fiind cuprinse între 27 și 30 de lei.
Miei vii pot fi vânduți în doar trei piețe din județ, în localitățile Pâncota, Beliu și Macea, prețul fiind cuprins între 13 și 15 lei kilogramul.


În Argeș, din cele opt abatoare care funcționează în județ șapte sunt autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, iar în aceste condiții autoritățile nu au autorizat niciun punct volant pentru sacrificarea mieilor.
Cele mai mari piețe din municipiul reședință de județ, Pitești, unde există și cea mai bogată ofertă, sunt Ceair, Găvana și Smârdan, prețul unui kilogram de carne de miel fiind cuprins între 23 și 25 de lei, în funcție de cantitate, dar și de partea anatomică a animalului. Prețurile sunt comparabile cu cele de anul trecut.


La Oradea, sacrificarea și comercializarea mieilor și iezilor are loc într-o singură piață autorizată de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, iar prețul de vânzare este la fel ca anul trecut, de 14 lei kilogramul, plus un tarif plătit măcelarilor pentru jupuire și tranșare.
Astfel, mieii și iezii se vând, de marți, în Piața Ioșia din Oradea, unde pentru un miel vânzătorii cer 15 lei pe kilogram, dar lasă din preț la 14 lei, exact ca anul trecut, același preț fiind valabil și pentru vânzarea iezilor. Pe lângă prețul achitat vânzătorilor, care sunt crescători de ovine și de caprine din localitățile bihorene Nojorid și Borș, cumpărătorii trebuie să achite și măcelarilor câte 25 de lei pentru sacrificarea, jupuirea și tranșarea unui miel, respectiv 30 de lei pentru a unui ied.
Comercianții spun, însă, că vânzarea merge mai slab decât anul trecut. "Stau de două ore în piață și s-au vândut abia cinci miei până acum. Anul trecut parcă nu a fost la fel de slab", spune un crescător de oi din comuna Nojorid.
Anul trecut, prețurile au fost la fel, iar în ultima zi, sâmbătă, proprietarii animalelor au lăsat din preț până la 10 lei și chiar 9 lei pe kilogram, scădere care este de așteptat să se întâmple și în acest an, în ultima zi înainte de Duminica Paștelui.


La Bistrița, mieii se vând cu prețuri între 10 și 12 lei kilogramul pentru un miel viu și cu 20 de lei kilogramul de carne. În Bistrița, mieii se vând în piața de gros de pe strada Tărpiului, unde Primăria amenajează în fiecare an un punct de sacrificare autorizat. De asemenea, miei se vând în orașele Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi.
În magazine însă, prețurile ajung până la 27 de lei pentru un kilogram de carne.


La Brașov, carnea de miel se vinde în piețele Star, Tractorul, Astra, Dacia și Bartolomeu, unde au fost amenajate spații speciale, dar și în supermarketuri și hypermarketuri. Un kilogram de carne de miel se vinde la prețuri cuprinse între 23 și 28 de lei, la fel ca anul trecut. În județ, carne de miel se comercializează în piețele din Săcele, Codlea, Făgăraș, Rupea și Victoria.
Brașovenii care preferă să cumpere miel viu, direct de la ciobani, vor plăti mai puțin, circa 12-13 lei pentru un kilogram, însă aceștia vor fi nevoiți să taie animalele la abatoare sau la puncte de sacrificare special amenajate, în condițiile în care în Brașov nu există locuri special amenajate pentru comercializarea mieilor vii și nici pentru sacrificarea acestora. "În județ au fost autorizate temporar, special pentru sacrificarea mieilor de Paște, opt puncte de sacrificare, la care se adaugă trei abatoare care funcționează permanent pe tot cursul anului", a spus directorul DSVSA Brașov, Dorin Enache.
În fiecare piață din județ unde se comercializează carne de miel a fost trimis un medic veterinar care verifică dacă produsele sunt conforme și nu prezintă pericol pentru populație."Au fost verificate toate abatoarele. Se verifică starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, dar și carcasele înainte de a fi comercializate către populație", a mai spus șeful DSVSA Brașov. Carnea de miel comercializată trebuie să aibă ștampila sanitar-veterinară pe carcasă.


Prețul cărnii de miel în piețele bucureștene variază între 21 și 25 de lei pe kilogram, o pungă de un kilogram, cu ogane și prapur pentru drob costă 20 de lei și tot 20 de lei este și prețul unui kilogram de drob.
La Piața Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel pornește de la 21 de lei și ajunge până la 21,99 de lei, în funcție de măcelărie. La același preț, clienții pot cumpăra numai pulpele din spate, iar kilogramul de drob este 20 lei. Tot 20 de lei este și punga de un kilogram cu organe și prapur. La Piața Sudului, din Sectorul 4, mielul se vinde cu 23,5 lei, iar kilogramul de drob este 22 de lei.
Tot în Sectorul 4, dar la piața din Apărătorii Patriei, există un târg de miei și iezi vii, de unde clienții își pot alege animalul, care este apoi tăiat de către vânzător, într-un loc special amenajat, în apropierea țarcurilor. Mielul este cântărit după tăiere și vândut cu 25 de lei kilogramul. Unii dintre ciobani sunt dispuși să negocieze, însă nu lasă prețurile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram.
Ciobanii, care sunt veniți din județele Teleorman, Dolj și Ilfov, se declară mulțumiți de vânzare, mai ales că au timp să vândă destule animale până de Paște. Mai multe, pe www.mediafax.ro


 

Alte articole recomandate:

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO),a crescut cel mai mult în februarie 2014 cea mai puternică creștere lunară de la mijlocul lui 2012, din cauza majorării prețurilor tuturor categoriile de produse alimentare, cu excepția cărnii, arată datele publicate, joi, de FAO, informează Reuters. În luna februarie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 208,1 puncte, în [...]
 Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia celui auto, a scazut in primele 11 luni ale anului trecut cu 0,1% fata de perioada similara din 2012, atat in serie bruta, cat si ajustata, ca urmare a reducerii vanzarilor de alimente, bauturi, tutun si carburanti, potrivit INS, citat de Mediafax. Astfel, in perioada ianuarie-noiembrie 2013, ca serie bruta, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,1%, iar vanzarile de [...]
La finalul prezenței sale la lucrările Conferinței cu titlul ”Ducem agricultura la nivelul următor”, premierul României, domnul Victor Ponta, a avut amabilitatea de a se referi, foarte pe scurt, la problema reducerii TVA la carne, acesta declarând pentru revista Fabrica de Carne: ”Lucrurile pot fi făcute în două feluri: direct sau pe etape. Dați-mi un guvern nou, care să poată să reducă TVA-ul direct, la 5 %, așa cum doresc patronatele, [...]
(Mediafax) Carnea de pui s-a ieftinit cu 7% la poarta fermei, la presiunea cumparatorilor, iar la pretul de 7 lei pe kilogram fara TVA, producatorii se plang ca au pierderi si ca risca intrarea in insolventa, scrie Mediafax. “Pretul conteaza foarte mult pentru consumator. Carnea de pui este cea mai ieftina, cam 7 lei pe kilogram, fara TVA, la poarta fabricii. La pretul asta dam faliment”, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. El a spus [...]
Potrivit ultimului Raport al INSSE, în luna august, prețurile de consum au scăzut cu 0,2 %. Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,2% în luna august 2016,comparativ cu luna august 2015. [...]
Prețul principalelor 15 ali­mente din coșul de consum rea­lizat de ZF a scăzut în ultima lună cu aproape 4% ca ur­mare a reducerilor și pro­mo­țiilor operate de producători și retaileri pentru a vinde stocurile deja create. Jucătorii din comerț și analiștii spun însă că această situație este temporară, dată de faptul că în primele luni din an consumul este redus. Mai mult, majorările viitoare de preț la energie și utilități urmează să ridice din no [...]
Livra de zahăr, care măsoară 454 de grame, a ajuns la un preț de 20,35 cenți pe 1 iunie, adică la maximul ultimilor doi ani, cotația fiind în creștere cu 38% de la începutul acestui an. Evoluția ascendentă vine după ce perioadele prelungite de secetă au lovit zonele principalilor producători. Cererea este prognozată să depășească producția în acest an, după ce supraproducția a caracterizat ultimii cinci ai pieței internaționale de zahăr. Zahărul este una dintre cele ma [...]
Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a scăzut în mai, pentru a doua lună consecutiv, deoarece prețurile mai mici la produsele lactate, cereale și ulei au contracarat majorarea la cele ale zahărului și cărnii, arată datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.           FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN