Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Afacerea familiei Popa a demarat la sfârșitul anului 2009, printr-un proiect pe fonduri europene. Valoarea eligibilă a proiectului de dezvoltare a fermei s-a ridicat la 427.000 de euro – jumătate din sumă a reprezentat finanțare europeană, iar cealaltă jumătate – cofinanțare asigurată de cei doi antreprenori.  Livada, pe care inginerul Constantin Popa a dezvoltat-o în localitatea natală Sultana, se întinde acum pe aproximativ patru hectare și are mii de pomi fructiferi: 6.000 de peri, 1.200 de nectarini, 1.200 de cireși, 800 de pruni, dar și 240 de caiși pentru care au fost obținut certificate ecologice.


„De patru ani investim pentru a crea o adevărată livadă cu fructe ecologice, iar prima recoltă am avut-o deja anul trecut. Am constuit și o făbricuță pentru gemuri și dulcețuri tradiționale, cu rețete ca pe vremea bunicii. Abia așteptăm să intrăm în producție la toamnă“, spune Adina Popa, fiica inginerului.


Alte investiții de 12.000 de euro, care nu au fost incluse în proiectul european, au fost realizate în amenajarea terasei cu grătar și cuptor, dar și a bucătăriei. Iar planul de investiții un se oprește aici. „Avem în plan cumpărarea unei mașini de dozat și capăciuit pentru borcane. Aceste investiții sunt prevăzute în afara proiectului inițial prin care am început înființarea livezii“, a explicat Constantin Popa.


Ca să facă față concurenței acerbe și oricăror provocări, Constantin Popa lucrează în livadă din primăvară și până în luna noiembrie. „Este imposibil să realizezi un lucru de bună calitate dacă nu i te dedici în totalitate. Fac naveta zilnic între București, acolo unde locuim, și Sultana. Pomicultura nu se face stând în fața televizorului“, explică inginerul care a ales să se dedice agriculturii. Costurile de întreținere a livezii se ridică la aproximativ 7.000 de euro pe an, în condițiile în care se folosesc produse ecologice pentru stropirea pomilor, dar se fac și multe lucrări manuale (tăiat, săpat) pentru ca fructele să fie cat mai naturale. „În această sumă intră și costurile de irigare, acestea fiind destule de scăzute deoarece avem puț forat“, precizează investitorul.



Pentru a fructifica la maxim potențialul zonei în care au dezvoltat livada, familia Popa vrea să promoveze și conceptual „Culege singur“, foarte apreciat în străinătate. „Ne-am gândit că e mai bine ca omul să vină și să-și culeagă singur fructele pe care le dorește, decât să le cumpere din hipermarket“, spune încrezătoare Adina Popa. Mai multe, pe www.adevarul.ro

Alte articole recomandate:

O ocupație cu tradiție pe plan local, apicultura a început să se dezvolte în ultimii ani, numărul celor care pornesc o afacere în această zonă, fiind în creștere. Este o afacere care nu necesită o investiție substanțială, iar banii pot fi recuperați în aproximativ doi ani, a explicat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR).   În prezent, numărul apicultorilor din [...]
Ioan Tătăran, cel mai mare crescător de porci Mangalița din România a reușit să își reatesteze patru specialități ca produse tradiționale, conform noilor norme. Cârnații de casă Tătăran, jambonul afumat Tătăran, slănina afumată Tătăran și caltaboșul Tătăran, toate produse de către Ioan Tătăran au fost înregistrate ca produse tradiționale conform noilor norme. Porcul de Mangalița, cândva o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei, pare să f [...]
La ferma fraților Cățean se produc brânzeturi după aceeași rețetă pe care au folosit-o și strămoșii lor. Brânza de burduf din Țara Bârsei-Brașov este atestată documentar încă din 1412. ”Procesăm laptele de oaie împreună cu o parte din laptele de vacă, la fel cum faceau și înaintașii noștri. Producem astfel 9 tipuri de brânză (brânză de burduf ambalata in coaja de brad, piele de oaie sau [...]
(Agerpres) România poate deveni un mare exportator de hrană bio și tradițională dacă se aplică TVA zero la produsele ecologice, acestea devenind și mai accesibile pentru români, afirmă Dan Matei Agathon, președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS). ‘Federația Patronatelor din Turism și Servicii susține inițiativa Asociației Operatorilor din Agricultură Ecologică ’Bio-România’ de a obține TVA redus la alimentele bio, [...]
 Legumele ecologice românești vor fi comercializate, în premieră, în magazinele retailerului Carrefour din București, începând din prima săptămână după Paște, a declarat președintele Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică - 'Bio-România', Marian Cioceanu.           'În premieră, în luna aprilie, supermarketurile Carrefour vor comercializa legume românești certificat [...]
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat până în prezent 110 produse tradiționale, dar a respins alte 119 documentații pentru că nu îndeplineau condițiile noii legislații din domeniu, a declarat Viorel Morărescu, director general în MADR. “Avem 110 atestate acordate unui număr de 50 de producători tradiționali și încă 21 de dosare care sunt în lucru. Pe de alte parte, am respins alte 119 documentații pentru că nu îndeplineau [...]
„Achiziționăm lapte bio numai din cele 18 ferme selecționate, din România. Suntem însă în discuții și sunt oameni care vor să ni se alăture. Totul depinde însă de cum va evolua volumul de vânzări și de acceptarea noului iaurt bio de către consumator. (…) Așteptăm o creștere de volum, una de aproximativ 10 la sută pe an. Nu este mult, dar nu este nici puțin. Măcar este ceva. Sigur este un trend”, a declarat [...]
Doi prieteni, în vârstă de 28 de ani, au pus pe picioare o afacere riscându-și propriile resurse financiare, dar și un împrumut de 30.000 de euro. Andrei Moroșanu și Andrei Robert Toma s-au apucat ce ceea ce românii se feresc cel mai mult: de producție, informează Agrointel. Mai întâi, au identificat o nișă pe piață și apoi s-au interesat cum ar putea pune pe picioare afacerea. Au închiriat o hală părăsită din fosta fabrică de conserve de la [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN