Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Agerpres) Industria avicolă românească se află “în suferință” din punct de vedere financiar, multe societăți fiind la ora actuală în insolvență, iar singurele soluții pentru redresarea sectorului ar fi reducerea evaziunii fiscale și a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), a declarat joi, pentru Agerpres, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.


“Industria avicolă nu și-a revenit după scandalul de anul trecut, iar din punct de vedere financiar este în suferință. Ne confruntăm la ora actuală cu multe insolvențe, cu probleme legate de evaziune fiscală, cu concurență neloială și cu o piața neagră pe care o estimăm la 40%. Deocamdată suntem în așteptarea unor măsuri despre care se discută toată ziua, dar care ar salva industria avicolă românească, și mă refer, în primul rând, la reducerea TVA”, a subliniat președintele UNCPR.


Acesta a precizat că la ora actuală carnea de pasăre se vinde “la un preț de nimic”, neschimbat de peste trei ani de zile, fiind chiar mai ieftină decât ciupercile.


“Acum carnea de pui este mai ieftină decât ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor prețuri de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg și chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, în unele magazine care fac promoții. Este un preț de nimic. El pleacă de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasă, care este materia primă pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la începutul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem același preț la carnea de pasăre. Cred că pentru producători ar fi mulțumitor un preț de cel puțin 8 lei/kg, la poarta fermei”, a adăugat reprezentantul crescătorilor de păsări.


Pe de altă parte, 2014 este primul an în care și producția de carne de pasăre s-a redus cu circa 5-6 procente, în primele trei luni ale anului, deși începutul de an îi găsea întotdeauna pe creștere pe cei din industria avicolă.


“Producția anul acesta este un pic mai mică decât anul trecut în aceeași perioadă pentru că am scăzut cu 5-6%. Este primul an în care s-a redus producția la începutul anului, deși întotdeauna eram pe creștere. Nu e un procent foarte mare, el se poate recupera, având însă și prețuri mai mici la carnea de pasăre, toate aceste aspecte au dus la îngreunarea situației financiare din sector. Consider că reducerea evaziunii fiscale și o cotă redusă de TVA reprezintă singurele soluții pentru salvarea sectorul avicol românesc”, a adăugat Ilie Van.


Potrivit datelor UCPR, livrările de carne de pasăre în viu, în lunile ianuarie și februarie 2014, au fost de 61.500 tone (47.900 tone echivalent carcasă), în timp ce în aceeași perioadă din 2013 au fost de 64.700 tone în viu (50.500 tone echivalent carcasă).


Previziunile UCPR în ceea ce privește producția, pentru primul trimestru al acestui an, sunt de 88.000 de tone de carne de pasăre în viu, echivalentul a 68.600 tone carcasă, în scădere față de trimestrul similar din 2013, când s-au raportat livrări de 94.000 de tone de carne de pasăre în viu sau 73.300 tone echivalent carcasă.

Alte articole recomandate:

Fructele contabilizează 17% din valoarea producției agricole a UE, fiind culturi de înaltă valoare comercială, cu o mare diversitate de specii, cultivate pe zone de producție relativ mici. Astfel, culturile permanente (inclusiv vița-de-vie și măslinele) ocupă până la 5% din suprafața cultivată a UE, în timp ce fructele și legumele cultivate anual reprezintă 3% din suprafața arabilă a UE, repartizate în aproximativ 1,4 milioane d [...]
Pentru tot anul 2012, piața berii din România ar putea să fie în ușoară creștere comparativ cu 2011, fapt care ar însemna că trendul descendent al consumului, înregistrat în 2009 și 2010 și continuat în primul trimestru din 2012, după ce 2011 s-a situat la aproximativ același nivel cu 2010, a fost în sfârșit întrerupt.   Creșterea, sub semnul întrebării   ”În ceea ce privește [...]
Prețul pâinii a scăzut pe 80% din piețele de desfacere, iar consumul s-a mărit cu 30% după diminuarea Taxei pe Valoare Adăugată în sectorul panificației, arată datele statistice, prezentate recent de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Potrivit acestuia, după micșorarea TVA a crescut și consumul de făină cu 26%.   "Până acum, lucrurile arată foarte bine. Chiar discutam cu cei din sector, în luna octombrie cred că aveam datele, ne arată [...]
Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO),a crescut cel mai mult în februarie 2014 cea mai puternică creștere lunară de la mijlocul lui 2012, din cauza majorării prețurilor tuturor categoriile de produse alimentare, cu excepția cărnii, arată datele publicate, joi, de FAO, informează Reuters. În luna februarie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 208,1 puncte, în [...]
În funcție de piața de unde vă aprovizionați pentru sărbătorile de iarnă, puteți plăti până la 20% mai mult pentru același coș de cumpărături.Economica Net a realizat un clasament al celor mai ieftine piețe din București, în funcție de prețul mediu la mai multe legume. Prețurile medii la principalele legume pot diferi mult de la o piață agroalimentară la alta, astfel că, pentru același coș de produse, puteți plăti cu până la 20% mai mult dacă mergeți în una din [...]
Puțini români își pot imagina masa de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii atrag atenția cu privire la cantitatea consumată. Totuși, specialiștii îi avertizează pe români cu privire la felul în care trebuie să arate carnea prospătă atunci când este cumpărată. adevarul.ro vă propune o plimbare prin goana după carnea de porc, oraș cu oraș. BACĂU: În ceea ce privește, modalitatea prin care carnea de porc ajunge pe masa de Crăciun, [...]
Creșterea prețului la cacao, care anul acesta a ajuns la un pas de un nou record, pune presiune și pe cei mai mari producători locali de ciocolată, care spun că nu vor mai putea susține „din bu­zunar“ majorarea costurilor cu ma­teria primă și sunt nevoiți să mărească pre­țurile produ­selor care ajung pe raft, informeaza ZF. Prețul la cacao este de aproape 3.200 de dolari pen­tru o tonă pe prin­cipalele piețe de tranzacționare, cu aproape 1.000 de dolari mai [...]
              Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a atins în luna martie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteo nefavorabile dar și a tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre, arată datele publicate, joi, de FAO, relatează Reuters.           FAO dă lunar [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN