Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Agerpres) Industria avicolă românească se află “în suferință” din punct de vedere financiar, multe societăți fiind la ora actuală în insolvență, iar singurele soluții pentru redresarea sectorului ar fi reducerea evaziunii fiscale și a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), a declarat joi, pentru Agerpres, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.


“Industria avicolă nu și-a revenit după scandalul de anul trecut, iar din punct de vedere financiar este în suferință. Ne confruntăm la ora actuală cu multe insolvențe, cu probleme legate de evaziune fiscală, cu concurență neloială și cu o piața neagră pe care o estimăm la 40%. Deocamdată suntem în așteptarea unor măsuri despre care se discută toată ziua, dar care ar salva industria avicolă românească, și mă refer, în primul rând, la reducerea TVA”, a subliniat președintele UNCPR.


Acesta a precizat că la ora actuală carnea de pasăre se vinde “la un preț de nimic”, neschimbat de peste trei ani de zile, fiind chiar mai ieftină decât ciupercile.


“Acum carnea de pui este mai ieftină decât ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor prețuri de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg și chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, în unele magazine care fac promoții. Este un preț de nimic. El pleacă de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasă, care este materia primă pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la începutul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem același preț la carnea de pasăre. Cred că pentru producători ar fi mulțumitor un preț de cel puțin 8 lei/kg, la poarta fermei”, a adăugat reprezentantul crescătorilor de păsări.


Pe de altă parte, 2014 este primul an în care și producția de carne de pasăre s-a redus cu circa 5-6 procente, în primele trei luni ale anului, deși începutul de an îi găsea întotdeauna pe creștere pe cei din industria avicolă.


“Producția anul acesta este un pic mai mică decât anul trecut în aceeași perioadă pentru că am scăzut cu 5-6%. Este primul an în care s-a redus producția la începutul anului, deși întotdeauna eram pe creștere. Nu e un procent foarte mare, el se poate recupera, având însă și prețuri mai mici la carnea de pasăre, toate aceste aspecte au dus la îngreunarea situației financiare din sector. Consider că reducerea evaziunii fiscale și o cotă redusă de TVA reprezintă singurele soluții pentru salvarea sectorul avicol românesc”, a adăugat Ilie Van.


Potrivit datelor UCPR, livrările de carne de pasăre în viu, în lunile ianuarie și februarie 2014, au fost de 61.500 tone (47.900 tone echivalent carcasă), în timp ce în aceeași perioadă din 2013 au fost de 64.700 tone în viu (50.500 tone echivalent carcasă).


Previziunile UCPR în ceea ce privește producția, pentru primul trimestru al acestui an, sunt de 88.000 de tone de carne de pasăre în viu, echivalentul a 68.600 tone carcasă, în scădere față de trimestrul similar din 2013, când s-au raportat livrări de 94.000 de tone de carne de pasăre în viu sau 73.300 tone echivalent carcasă.

Alte articole recomandate:

"Circa 30% din unitatile avicole s-ar putea inchide in anul 2014 din cauza situatiei dificile cu care se confrunta sectorul in ultimii ani, iar ouale s-ar putea scumpi din cauza concurentei oualor poloneze care intra pe piata romaneasca la preturi cu 20% mai mici fata de cele ale produselor autohtone. Acest fapt i-a detrminat pe producatorii de oua sa sacrifice milioane de pasari, pentru ca inregistreaza pierderi foarte mari", a declarat pentru agro-consultanta. ro presedintele Uniu [...]
Un studiu arată că românii își permit tot mai rar să bea chiar și bere, piața scăzând cu 8% în acest an, față de primele 8 luni ale anului 2012.  Scăderea vine pe fondul creșterii accizei la începutul anului, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al asociației Berarii României, noteaza Stiri de Cluj. ”Primele opt luni au făcut ca piața berii să ajungă la cel mai redus nivel din [...]
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că datele INS arată o scădere a prețurilor la alimente, dar și o inflație sub 1% și a făcut apel pentru accelerarea ritmului de utilizare a fondurilor pentru investiții."Am văzut datele pe ultima lună: inflație sub 1%, scăderea prețurilor, în special la alimente, și aici înseamnă că producția bună de anul acesta începe să se vadă și în prețurile pentru populație [...]
Șase produse alimentare au înregistrat scăderi vizibile de preț în perioada februarie-martie, creșteri importante fiind afișate la raft la spaghete și cartofii noi, arată indexul publicat săptămâna aceasta de Ziarul Financiar. Prețul la făina de Băneasa a scăzut cu 22,7% luna aceasta față de februarie, afișând cea mai semnificativă evoluție, urmat de costul merelor Golden (-19,5%) și puiul grill înghețat ambalat (-17,3%). În ultima lună prețul zahărului [...]
Potrivit unui comunicat de presă al INS, în luna noiembrie 2013, față de luna anterioară, prețurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,2%, iar prețurile mărfurilor nealimentare și tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% fiecare, potrivit INS. Cea mai mare scădere s-a înregistrat la fructe și conserve de legume, informează România liberă. Totodată ca urmare a ieftinirii alimentelor, rata anuală a inflației s-a plasat la 1,83%, a anunțat miercuri Institutul Național de [...]
Creșterea prețului la cacao, care anul acesta a ajuns la un pas de un nou record, pune presiune și pe cei mai mari producători locali de ciocolată, care spun că nu vor mai putea susține „din bu­zunar“ majorarea costurilor cu ma­teria primă și sunt nevoiți să mărească pre­țurile produ­selor care ajung pe raft, informeaza ZF. Prețul la cacao este de aproape 3.200 de dolari pen­tru o tonă pe prin­cipalele piețe de tranzacționare, cu aproape 1.000 de dolari mai [...]
  Acciza pentru pălincă va fi eliminată, începând din 2015, potrivit unui proiect de Lege care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, dar România trebuie să se pregătească și de o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă, a declarant recent, premierul Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, informeaza Agerpres.   "Există o țară vecină României care a avut o problemă cu Comisi [...]
Prețul uleiului de măsline este în creștere din cauza secetei din sudul Spaniei și a unei bacterii care atacă plantațiile de măslini din Italia, factori care vor afecta producția celor mai mari cultivatori din lume.Sudul Spaniei este afectat de mai multe luni de o secetă severă, care afectează în special Andaluzia. Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline la nivel mondial, înaintea Italiei, iar Andaluzia asigură 45% din producția țării. În fața riscului [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN