Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) EFSA îndeamnă insistent oamenii de știință să aducă o schimbare pozitivă în sistemul european de siguranță alimentară, alăturându-se echipelor sale de experți în evaluarea riscurilor. Sunt așteptate candidaturi din partea oamenilor de știință de mare calibru, cu specializări în: sănătatea plantelor, organisme modificate genetic, hrană pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor, protecția plantelor, contaminanții din lanțul alimentar, pericole biologice și nutriție. Pe lângă cele opt grupuri științifice care se ocupă de aceste domenii, EFSA reînnoiește și componența Comitetului Științific, responsabil pentru aspecte generale, precum armonizarea abordărilor cu privire la evaluarea riscurilor și la metodologiile noi.


EFSA apelează la cunoștințele de specialitate și la opinia a sute de oameni de știință cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informațiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor și a plantelor. Comitetul Științific al Autorității și grupurile sale Științifice sunt compuse fiecare din maximum 21 de oameni de știință din toată Europa și abordează un larg spectru de discipline. Acești experți – provenind din universități, instituții de cercetare și de la autoritățile naționale pentru siguranța alimentară – pun la dispoziția EFSA o multitudine de cunoștințe științifice, gândire critică și experiență decizională practică, asigurând excelența științifică a consultanței pe care o oferă Autoritatea.


Consultanța este furnizată sub forma avizelor științifice publicate în EFSA Journal, un jurnal electronic cu acces deschis. Publicația EFSA Journal este menționată în baze de date bibliografice importante precum CABI, SciFinder și ISI Web of Science.


Experții EFSA prestează această activitate solicitantă în mod voluntar și li se solicită adesea să ofere consultanță științifică complexă după un scurt interval de notificare. Uneori, ei pot ajunge în centrul atenției publice din cauza unui subiect de o anumită natură sau sensibil pe care au fost rugați să îl evalueze.


Profesorul Anthony Hardy, președintele Comitetului științific, afirmă: „Este solicitant să lucrezi pentru EFSA și este normal să fie așa, dar satisfacțiile sunt pe măsură. Aș recomanda oricui această activitate. Din punctul meu de vedere, EFSA reprezintă piatra de temelie a sistemului de evaluare a riscurilor din Europa în ceea ce privește siguranța alimentară, iar valorile sale fundamentale de excelență științfică și de transparență sunt și valorile mele fundamentale. Sunt foarte mândru să fac parte dintr-un sistem care contribuie la creșterea gradului de siguranță a alimentelor europenilor.”


Profesorul Joe Perry, președintele Grupului pentru organisme modificate genetic, adaugă: „Activitatea EFSA este realmente necesară. Evaluarea riscurilor este importantă nu doar din punct de vedere științific, ci și pentru societate. Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat. Oamenii de știință sunt și ei consumatori – toată lumea are nevoie de mâncare – și mulți dintre ei sunt părinți, așadar este și o oportunitate de a contribui la binele societății, pe lângă șansa de a avea întâlniri interesante cu experți din diverse țări și de a oferi tot ce ai mai bun în domenii pline de provocări.”


Candidații trebuie să își poată demonstra experiența în materie de evaluare științifică a riscurilor și să posede cunoștințe de specialitate dovedite într-unul sau mai multe din domeniile de competență ale EFSA. Candidații selecționați vor fi numiți pentru un mandat de trei ani, începând din iulie 2015.


Experții interesați sunt invitați să își depună candidatura online. Detaliile sunt disponibile prin intermediul linkului de mai jos sau al paginii de întâmpinare a site-ului EFSA. Cererea a fost publicată și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. (Serviciul Comunicare al ANSVSA)

Alte articole recomandate:

  Un nou software care analizează molecule alimentare va permite modalități rentabile pentru asigurarea calității produselor alimentare și pentru a preveni frauda alimentară, spun cercetatorii, informează Food Navigator. Utilizări potențiale includ determinarea maturării brânzei, dacă gelatina conține carne de porc sau dacă ouăle provin de la găini în aer liber sau au fost crescute în cuști. Membrul fondator al IPOS, Dr. Powles a declarat [...]
Depistarea unor alimente infestate au adus în atenția publică o boală mai puțin întâlnită: listerioza. Semnalul de alarmă persistă, deoarece perioada de incubație a bolii este între 3 și 70 de zile (în medie 30 de zile). Listerioza este produsă de o bacterie - Listeria monocytogenes. Răspândită la nu­me­roase specii de animale domestice și sălbatice, existentă pe sol și în apă, de unde poate contamina vegetalele, listerioza se particularizează [...]
  Cinci mențiunile de sănătate referitoare la glucoză aprobate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în 2012 au fost interzise oficial de către Comisia Europeană ca urmare a preocupărilor despre ce ar putea interpreta consumatorii în legătură cu consumul de zahăr, informează Food Navigator. Afirmațiile, toate depuse de către Dextro Energy, au fost refuzate în mod oficial de către Comisie recent, cu decizia prezentată î [...]
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că sprijină Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova în eforturile de informare și comunicare publică O delegație de specialiști din cadrul ANSVSA, condusă de președintele Autorității, dr. Vladimir Mănăstireanu, desfășoară în perioada 28 — 29 iulie o misiune de evaluare a nevoilor de informare și [...]
  Cert ID Europa a introdus un program de certificare pentru a confirma că lecitina din floarea-soarelui nu conține urme de soia, informează Food Navigator. Programul este destinat pentru furnizorii de lecitină de floarea soarelui - în special pentru cei care aprovizionează industria de panificație, ciocolată și produse de patiserie – mai ales că în ultimul timp sectorul alimentar caută alternative de utilizat pe scară largă a lecitinei emulsificată din [...]
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă controalele de prelevare din supermarketuri a eșantioanelor din apă de masă și apă de izvor, controale care au început în data de 3 martie. Până acum, au fost prelevate 70 de eșantiaone, au declarat reprezentanții ANPC pentru MEDIAFAX. Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București din punct de vedere microbiologic, informează ANPC. Din analizel [...]
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală. Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice ș [...]
(Comunicat) În cadrul ședinței de Guvern, desfășurată în data de 04.11.2014, președintele ANSVSA, Dr. Vladimir Mănăstireanu a fost împuternicit să reprezinte statul român în demersurile care vor fi întreprinse privind încheierea Memorandumului de Înțelegere cu Secretarul pentru Agricultură, Zootehnie, Dezvoltare Rurală, Pescuit și Alimentație din Statele Unite Mexicane, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate Publică, [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN