Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) EFSA îndeamnă insistent oamenii de știință să aducă o schimbare pozitivă în sistemul european de siguranță alimentară, alăturându-se echipelor sale de experți în evaluarea riscurilor. Sunt așteptate candidaturi din partea oamenilor de știință de mare calibru, cu specializări în: sănătatea plantelor, organisme modificate genetic, hrană pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor, protecția plantelor, contaminanții din lanțul alimentar, pericole biologice și nutriție. Pe lângă cele opt grupuri științifice care se ocupă de aceste domenii, EFSA reînnoiește și componența Comitetului Științific, responsabil pentru aspecte generale, precum armonizarea abordărilor cu privire la evaluarea riscurilor și la metodologiile noi.


EFSA apelează la cunoștințele de specialitate și la opinia a sute de oameni de știință cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informațiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor și a plantelor. Comitetul Științific al Autorității și grupurile sale Științifice sunt compuse fiecare din maximum 21 de oameni de știință din toată Europa și abordează un larg spectru de discipline. Acești experți – provenind din universități, instituții de cercetare și de la autoritățile naționale pentru siguranța alimentară – pun la dispoziția EFSA o multitudine de cunoștințe științifice, gândire critică și experiență decizională practică, asigurând excelența științifică a consultanței pe care o oferă Autoritatea.


Consultanța este furnizată sub forma avizelor științifice publicate în EFSA Journal, un jurnal electronic cu acces deschis. Publicația EFSA Journal este menționată în baze de date bibliografice importante precum CABI, SciFinder și ISI Web of Science.


Experții EFSA prestează această activitate solicitantă în mod voluntar și li se solicită adesea să ofere consultanță științifică complexă după un scurt interval de notificare. Uneori, ei pot ajunge în centrul atenției publice din cauza unui subiect de o anumită natură sau sensibil pe care au fost rugați să îl evalueze.


Profesorul Anthony Hardy, președintele Comitetului științific, afirmă: „Este solicitant să lucrezi pentru EFSA și este normal să fie așa, dar satisfacțiile sunt pe măsură. Aș recomanda oricui această activitate. Din punctul meu de vedere, EFSA reprezintă piatra de temelie a sistemului de evaluare a riscurilor din Europa în ceea ce privește siguranța alimentară, iar valorile sale fundamentale de excelență științfică și de transparență sunt și valorile mele fundamentale. Sunt foarte mândru să fac parte dintr-un sistem care contribuie la creșterea gradului de siguranță a alimentelor europenilor.”


Profesorul Joe Perry, președintele Grupului pentru organisme modificate genetic, adaugă: „Activitatea EFSA este realmente necesară. Evaluarea riscurilor este importantă nu doar din punct de vedere științific, ci și pentru societate. Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat. Oamenii de știință sunt și ei consumatori – toată lumea are nevoie de mâncare – și mulți dintre ei sunt părinți, așadar este și o oportunitate de a contribui la binele societății, pe lângă șansa de a avea întâlniri interesante cu experți din diverse țări și de a oferi tot ce ai mai bun în domenii pline de provocări.”


Candidații trebuie să își poată demonstra experiența în materie de evaluare științifică a riscurilor și să posede cunoștințe de specialitate dovedite într-unul sau mai multe din domeniile de competență ale EFSA. Candidații selecționați vor fi numiți pentru un mandat de trei ani, începând din iulie 2015.


Experții interesați sunt invitați să își depună candidatura online. Detaliile sunt disponibile prin intermediul linkului de mai jos sau al paginii de întâmpinare a site-ului EFSA. Cererea a fost publicată și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. (Serviciul Comunicare al ANSVSA)

Alte articole recomandate:

Pestele ieftin nu este neaparat si recomandat pentru consum, mai ales cand este vorba de pangasius adus din Vietnam (peste crescut industrial de-a lungul raului Mekong). Gheorghe Stefan, presedintele Patronatului Pestelui din Romania, sustine ca acesta este foarte ieftin deoarece este crescut in conditii mai “ciudate”, comparativ cu acvacultura de la noi, si se foloseste drept hrana faina de oase, interzisa in UE. Romania importa anual circa 100.000 de tone de peste, producti [...]
Food Vision este cel mai nou eveniment global care conectează liderii inovatori și managerii seniori în dezvoltarea  industriei alimentare și a băuturilor combinând conținutul strategic cu analiza amănunțită a celor mai importante trenduri și îmbunătățiri din piață. Liderii în cercetare și dezvoltare, marketing și strategii de afacere care sunt pasionați de inovație se întâlnesc la Food [...]
Veștile cu privire la existența acestui orez sintetic au început să iasă la iveală treptat pe rețelele de socializare Facebook și WhatsApp. Se speculează că, în prezent, orezul din plastic a început să pună stăpânire inclusiv pe piața de larg consum din Singapore, nefiind exclusă posibilitatea exportului către Occident!   Orezul sintetic vândut pe piețele din China și-a găsit, probabil, drumul și către alte țări asiatice, printre care Vietnam, Indonezia și [...]
Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]
Compania Sartorom a confirmat participarea la ediția a V-a a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes într-o economie aflată în dezechilibru”. Despre Sartorom Sartorom s-a născut acum aproape 25 de ani din dorinta unei [...]
În cursul lunii noiembrie 2016 Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozitarea de semințe, legume și fructe. C [...]
Setul Testo 206-pH2 vă permite să măsurați sigur și eficient valoarea pH-ului și a temperaturii în medii semisolide. Este ideal pentru laboratoare, industria alimentară sau procesele de producție industrială. Testo 206-pH2 este ideal pentru aplicații în medii semisolide, în special pentru măsurarea pH-ului în alimente vâscoase cum ar fi jeleuri, creme, brânzeturi, fructe, etc. Instrumentul se remarcă datorită combinației dintre sonda pH [...]
La finalul saptamanii trecute, la Bucuresti a avut loc un Simpozion care a detaliat aspectele Regulamentului 1169/2011, cu aplicabilitate partiala din 14 decembrie 2014 si totala, din 2016. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, la el participand un numar impresionant de specialisti din industria alimentara si din retail.   In cadrul Simpozionului, doamna Mirona Daia, expert in etichetare, a sustinut comunicarea cu titlul "Reglementari legislative pentru impunatatirea informarii [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN