Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) EFSA îndeamnă insistent oamenii de știință să aducă o schimbare pozitivă în sistemul european de siguranță alimentară, alăturându-se echipelor sale de experți în evaluarea riscurilor. Sunt așteptate candidaturi din partea oamenilor de știință de mare calibru, cu specializări în: sănătatea plantelor, organisme modificate genetic, hrană pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor, protecția plantelor, contaminanții din lanțul alimentar, pericole biologice și nutriție. Pe lângă cele opt grupuri științifice care se ocupă de aceste domenii, EFSA reînnoiește și componența Comitetului Științific, responsabil pentru aspecte generale, precum armonizarea abordărilor cu privire la evaluarea riscurilor și la metodologiile noi.


EFSA apelează la cunoștințele de specialitate și la opinia a sute de oameni de știință cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informațiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor și a plantelor. Comitetul Științific al Autorității și grupurile sale Științifice sunt compuse fiecare din maximum 21 de oameni de știință din toată Europa și abordează un larg spectru de discipline. Acești experți – provenind din universități, instituții de cercetare și de la autoritățile naționale pentru siguranța alimentară – pun la dispoziția EFSA o multitudine de cunoștințe științifice, gândire critică și experiență decizională practică, asigurând excelența științifică a consultanței pe care o oferă Autoritatea.


Consultanța este furnizată sub forma avizelor științifice publicate în EFSA Journal, un jurnal electronic cu acces deschis. Publicația EFSA Journal este menționată în baze de date bibliografice importante precum CABI, SciFinder și ISI Web of Science.


Experții EFSA prestează această activitate solicitantă în mod voluntar și li se solicită adesea să ofere consultanță științifică complexă după un scurt interval de notificare. Uneori, ei pot ajunge în centrul atenției publice din cauza unui subiect de o anumită natură sau sensibil pe care au fost rugați să îl evalueze.


Profesorul Anthony Hardy, președintele Comitetului științific, afirmă: „Este solicitant să lucrezi pentru EFSA și este normal să fie așa, dar satisfacțiile sunt pe măsură. Aș recomanda oricui această activitate. Din punctul meu de vedere, EFSA reprezintă piatra de temelie a sistemului de evaluare a riscurilor din Europa în ceea ce privește siguranța alimentară, iar valorile sale fundamentale de excelență științfică și de transparență sunt și valorile mele fundamentale. Sunt foarte mândru să fac parte dintr-un sistem care contribuie la creșterea gradului de siguranță a alimentelor europenilor.”


Profesorul Joe Perry, președintele Grupului pentru organisme modificate genetic, adaugă: „Activitatea EFSA este realmente necesară. Evaluarea riscurilor este importantă nu doar din punct de vedere științific, ci și pentru societate. Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat. Oamenii de știință sunt și ei consumatori – toată lumea are nevoie de mâncare – și mulți dintre ei sunt părinți, așadar este și o oportunitate de a contribui la binele societății, pe lângă șansa de a avea întâlniri interesante cu experți din diverse țări și de a oferi tot ce ai mai bun în domenii pline de provocări.”


Candidații trebuie să își poată demonstra experiența în materie de evaluare științifică a riscurilor și să posede cunoștințe de specialitate dovedite într-unul sau mai multe din domeniile de competență ale EFSA. Candidații selecționați vor fi numiți pentru un mandat de trei ani, începând din iulie 2015.


Experții interesați sunt invitați să își depună candidatura online. Detaliile sunt disponibile prin intermediul linkului de mai jos sau al paginii de întâmpinare a site-ului EFSA. Cererea a fost publicată și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. (Serviciul Comunicare al ANSVSA)

Alte articole recomandate:

Controalele efectuate de inspectorii Serviciului Igienă din cadrul Directiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt sunt o adevărată aventură în piețele agroalimentare din municipiul Slatina. Potrivit acestora la sosirea lor în piețe micii producărori își ascund brânza și smântâna în traiste și sacoșe sau pur și simpli pleacă acasă. Conform ordinului 111/2008, micii producători nu mai au voie să-și vândă marfa decât [...]
Prima zi a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk a prilejuit punerea în discuție a calității produselor lactate, în cadrul dezbaterii cu titlul ”Calitatea alimentului și încrederea consumatorului în etichetă”. La dezbatere au participat: Doamna Dana Tănase-Director al Direcției Siguranță Alimentară a Produselor de Origine Animală, Dorin Cojocaru-Președinte APRIL și Cristian Popa-Consultant pe probleme d [...]
(Agerpres) Cazul atipic de ESB depistat la o carcasă de bovină din România nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populației, a asigurat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu. „În urma investigațiilor făcute până în acest moment și având confirmarea a două laboratoare de referință, cel național pentru encefalopatie spongiformă bovină din cadrul IDSA și cel european din [...]
Evenimentele epidemiologice de la începutul acestui an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pestă porcină africană la porci mistreți din state membre ale Uniunii Europene (Lituania și, recent, Polonia), fac necesară avertizarea publicului larg cu privire la evoluția acestei boli, se arată într-un comunicat al ANSVSA.   Datorită circulației libere a animalelor în cadrul comerțului intracomunitar cu animale vii, produse și subproduse de origine animală, precum ș [...]
Președintele Traian Băsescu a afirmat luni că SRI a fost implicat în scandalul privind evaziunea la carne deoarece OPC, ANAF, și ANSVSA sunt instituții suprapolitizate. “Vedeți ce s-a întâmplat cu marele scandal cu evaziunea fiscală la carne de porc, mai anul trecut a fost cu carnea de pui. Eu vă pot spune că în 2011 am sesizat faptul că trebuie să încadrăm evaziunea fiscală la riscuri la siguranța națională. Nu numai că nu se [...]
Autoritățile din SUA au aprobat un nou produs care ar putea ajuta procesatorii de carne de pasăre să lupte împotriva salmonellei, informează Global Meat News.   Salmonelex, care conține fagi naturali împotriva salmonellei și este produs de compania olandeză Micreos, a fost recunoscut ca având statutul GRAS (Recunoscut în general ca sigur) de către FDA (Auturitatea pentru siguranța alimentelor din SUA).   Micreos susține că [...]
  BladeStop, producătorii de echipamente senzoriale care pot reduce apariția de accidente la serviciu pentru persoanele care folosesc cuțite sau fierăstraie a lansat un nou produs de siguranță, GloveCheck. După succesul BladeStop de la lansarea sa în ianuarie 2014, compania a adăugat un alt nivel de siguranță în echipamentele sale GloveCheck care poate identifica o mănușă în fața unui ferăstrău. BladeStop a raportat că riscul de rănire al [...]
Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură a trecut din subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ședința Executivului de miercuri. "Prin ordonanța de urgență adoptată se au în vedere: elaborarea unitară și urgentă a Strategiei Naționale a Sectorului Pescăresc 2014-2020, asigurarea finanțării programelor multianuale pentru colectarea datelor, inspecție și control în sectorul [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN