Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) EFSA îndeamnă insistent oamenii de știință să aducă o schimbare pozitivă în sistemul european de siguranță alimentară, alăturându-se echipelor sale de experți în evaluarea riscurilor. Sunt așteptate candidaturi din partea oamenilor de știință de mare calibru, cu specializări în: sănătatea plantelor, organisme modificate genetic, hrană pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor, protecția plantelor, contaminanții din lanțul alimentar, pericole biologice și nutriție. Pe lângă cele opt grupuri științifice care se ocupă de aceste domenii, EFSA reînnoiește și componența Comitetului Științific, responsabil pentru aspecte generale, precum armonizarea abordărilor cu privire la evaluarea riscurilor și la metodologiile noi.


EFSA apelează la cunoștințele de specialitate și la opinia a sute de oameni de știință cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informațiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor și a plantelor. Comitetul Științific al Autorității și grupurile sale Științifice sunt compuse fiecare din maximum 21 de oameni de știință din toată Europa și abordează un larg spectru de discipline. Acești experți – provenind din universități, instituții de cercetare și de la autoritățile naționale pentru siguranța alimentară – pun la dispoziția EFSA o multitudine de cunoștințe științifice, gândire critică și experiență decizională practică, asigurând excelența științifică a consultanței pe care o oferă Autoritatea.


Consultanța este furnizată sub forma avizelor științifice publicate în EFSA Journal, un jurnal electronic cu acces deschis. Publicația EFSA Journal este menționată în baze de date bibliografice importante precum CABI, SciFinder și ISI Web of Science.


Experții EFSA prestează această activitate solicitantă în mod voluntar și li se solicită adesea să ofere consultanță științifică complexă după un scurt interval de notificare. Uneori, ei pot ajunge în centrul atenției publice din cauza unui subiect de o anumită natură sau sensibil pe care au fost rugați să îl evalueze.


Profesorul Anthony Hardy, președintele Comitetului științific, afirmă: „Este solicitant să lucrezi pentru EFSA și este normal să fie așa, dar satisfacțiile sunt pe măsură. Aș recomanda oricui această activitate. Din punctul meu de vedere, EFSA reprezintă piatra de temelie a sistemului de evaluare a riscurilor din Europa în ceea ce privește siguranța alimentară, iar valorile sale fundamentale de excelență științfică și de transparență sunt și valorile mele fundamentale. Sunt foarte mândru să fac parte dintr-un sistem care contribuie la creșterea gradului de siguranță a alimentelor europenilor.”


Profesorul Joe Perry, președintele Grupului pentru organisme modificate genetic, adaugă: „Activitatea EFSA este realmente necesară. Evaluarea riscurilor este importantă nu doar din punct de vedere științific, ci și pentru societate. Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat. Oamenii de știință sunt și ei consumatori – toată lumea are nevoie de mâncare – și mulți dintre ei sunt părinți, așadar este și o oportunitate de a contribui la binele societății, pe lângă șansa de a avea întâlniri interesante cu experți din diverse țări și de a oferi tot ce ai mai bun în domenii pline de provocări.”


Candidații trebuie să își poată demonstra experiența în materie de evaluare științifică a riscurilor și să posede cunoștințe de specialitate dovedite într-unul sau mai multe din domeniile de competență ale EFSA. Candidații selecționați vor fi numiți pentru un mandat de trei ani, începând din iulie 2015.


Experții interesați sunt invitați să își depună candidatura online. Detaliile sunt disponibile prin intermediul linkului de mai jos sau al paginii de întâmpinare a site-ului EFSA. Cererea a fost publicată și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. (Serviciul Comunicare al ANSVSA)

Alte articole recomandate:

În cursul lunii noiembrie 2015 ANSVSA și Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.   Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și [...]
            (Coimunicat) În cursul lunii septembrie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 8.892 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a [...]
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța alimentelor (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea și testarea transmiterii electronice  în formatele XML, Excel și CVS a datelor privind zoonozele, rezistența antimicrobiană și toxinfecțiile alimentare, precum  și  actualizarea bazelor de date”. Proiectul este finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot [...]
În contextul în care în ultimii ani am asistat la mai multe incidente privind proveniența unor produse alimentare, atât la nivel național, cât și european, trasabilitatea reprezintă o soluție care garantează siguranța produselor alimentare, informeaza revista Progresiv. Care sunt cerințele pe care trebuie să le respecte operatorii din sectorul alimentar privind normele de trasabilitate și ce responsabilități au [...]
Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) sunt nemulțumiți de modul în care compania „Orkla Foods Romania” a etichetat produsul „Margarină Linco cu unt”, în condițiile în care procentul de unt din produsul amintit este de 0,5, aceeași proporție fiind cea de sare. „Apreciem că este extrem de improbabilă sesizarea olfactivă a unei cantități de 2,5 grame unt într-o caserolă de 500 grame, așa cum s [...]
“Am speranța că, până în septembrie2014,vom putea exporta carne congelată în China”, a spus Vladimir Mănăstireanu, președinte ANSVSA, la dezbaterea „ Plus-valoarea, influențată de relația STAT-INVESTITOR”, din cadrul Ședinței generale din prima zi a Conferinței Internaționale MEAT&Milk 2014, organizată la Sibiu, în 11-12 iunie a.c. Președintele ANSVSA a susținut că ” una dintre marile șanse ale agroindustriei de a se dezvolta [...]
(Autor: Prof. univ. dr. ing. Maria Turtoi UniversitateaDunărea de Jos din Galați) Amprenta de carbon este definită, în general, ca totalul emisiilor de gaze cu efect de seră produse direct sau indirect de o organizație, un eveniment, un produs sau o persoană sau sunt acumulate de-a lungul etapelor vieții unui produs. Evaluarea amprentei de carbon permite identificarea posibilităților de reducere a acestor emisii. Carbon footprint is generally defined as the total emissions [...]
Dezbaterea din prima zi a workshop-ului Fabrica de Carne la care au participat Vladimir Mănăstireanu-Președinte ANSVSA, Radu Timiș-Vicepreședinte ARC și Sorin Minea-Președinte al Romalimenta a subliniat importanța respectării cu strictețe a legislației sanitar-veterinare. Dealtfel, sub titlul dezbaterii, ”Respectarea cu strictețe a legislației sanitar-veterinare, calea spre asanarea pieței”, s-a subliniat faptul [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN