Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

România a propus Parlamentului European introducerea unui nou sistem legislativ pentru comercializarea albinelor prin spațiu comunitar și formarea unui grup de lucru la nivelul Uniunii Europene (UE), care să fie consultat în momentul în care se iau deciziile pentru rezolvarea problemelor concrete cu care se confruntă apicultura, potrivit informațiilor furnizate de Adrian Siceanu, director științific la Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA).


          În același timp, Comisia Europeană a propus, prin comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, un program european pentru introducerea mierii în școli, în condițiile în care România are o astfel de inițiativă, pe plan național, încă din anul 2006, dar care nu s-a aplicat niciodată.  'Am făcut săptămâna trecută, două propuneri în Parlamentului European, care probabil vor fi însușite și vor fi promovate ca și inițiative. Una se referă  la formarea unui grup de lucru la nivelul UE, ca organ consultativ când se iau deciziile în Parlament pentru rezolvarea problemelor concrete ale apiculturii, pentru că nu se cunoaște realitatea din domeniu. Se vorbește foarte mult paralel cu realitatea. Cea de-a doua propunere vizează introducerea unui nou sistem legislativ pentru comercializarea albinelor prin spațiul Uniunii Europene', a explicat Adrian Siceanu.


          Acesta consideră că, în momentul actual, legea susține comerțul liber cu animale, inclusiv în cazul albinelor, deși nu poate genera controlul asupra împerecherilor în zbor și în acest fel au fost distruse multe generații de albine din Europa. De altfel, acesta este și una dintre cauzele pierderilor masive de albine.  'Au acceptat acest lucru pentru că recunosc și ei că și-au distrus fondul genetic prin acest sistem. Trebuie măsuri asemănătoare celor sanitar-veterinare cu material genetic, măsuri restrictive în comerțul cu albine. Practic, fiecare țară să își poate stabili politica de protecție a populației locale de albine și a biodiversității. Legea actuală în UE contravine chiar principiilor Uniunii de conservare a biodiversității. Din această cauză, România a devenit o piață a speculanților și a grupurilor de interese, care  prostesc apicultorii să cumpere niște hibrizi inter-rasiali sau alte rase de albine care în timp distrug albinele locale și îi fac dependenți pe apicultori de niște corcituri, ce nu mai răspund la selecție. Cred că este o crimă să nu avem o legislație care să protejeze acest fond genetic național', a menționat directorul științific al ICDA.


                    'Cred că ar fi soluția cea mai bună pentru educație și pentru creșterea consumului de miere în toate țările UE, dar care ar genera și dezvoltarea sectorului apicol și a apiculturii. Cred că inițiativa va fi susținută în primul rând de țările care au un consum ridicat de miere și au și putere de decizie, cum este Germania sau Franța. Vom susține și noi introducerea acestei măsuri', a spus Adrian Siceanu.  'Cred că o suprafață de 5% în Europa, lăsată să se dezvolte flora spontană, care este de fapt sursa de hrană pentru albine și pentru alte pentru insectele polenizatoare, este mult prea puțin pentru apicultura europeană. UE ar avea nevoie cu două treimi mai multe albine decât are la momentul actual pentru a asigura o polenizare saturată a culturilor agricole', a mai spus Siceanu.


          Rata mortalității albinelor din cauza pesticidelor se situează la nivel mondial între 20% și 40%. Moartea în masă a albinelor în SUA și în Europa provoacă o îngrijorare gravă și printre apicultorii locali pentru că în ultimii ani numărul albinelor nectarifere în SUA a scăzut cu 80%. Pesticidele de tipul neonicotinoidelor sunt de 7 ori mai puternice decât vechiul DTT.          Producția mondială de miere este cuprinsă între 1,5 milioane de tone și două milioane de tone, în funcție de an, 70% din total fiind miere polifloră, iar 30% miere monofloră. Jumătate din această cantitate este produsă doar de șase țări: 16% este produsă de China, 12% de Argentina, 7% de SUA, 6% de Ucraina, 5% de Turcia și 4% de Mexic'.


          România produce în medie 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa și de ține 1,45 milioane de familii de albine. Românii consumă în medie 450 - 500 de grame de miere pe an pe locuitor, dar, comparativ cu două kilograme în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european. Mai multe, pe www.agerpres.ro

Alte articole recomandate:

(Comunicat) În luna decembrie 2017, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent atât  sosirile  cât și înnoptările în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, au înregistrat  creșteri   cu 10,5 % respectiv cu 11,5 %.    Comparativ  [...]
(Agerpres) Întrucât din 2015 vor fi eliminate cotele de producție, marii producători de lapte din Europa s-au grăbit să-și majoreze producția în 2013-2014 și vor plăti penalități în valoare de peste 400 milioane de euro, a anunțat vineri Comisia Europeană. CE a precizat că opt țări (Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Austria, Irlanda, Luxemburg și Cipru) și-au depășit cotele naționale cu un total de 1,46 milioane de tone. Cea mai mare supraproducție a fost [...]
Auchan angajeaza 400 de persoane pentru hypermarketul Auchan Drumul Taberei – al optulea din Bucuresti – care va fi deschis la finalul acestui an. Biroul de recrutare are sediul pe Bulevardul 1 Mai, sector 6, in zona unde este deja in constructie noul magazin, si va oferi 400 de locuri de munca. Programul de functionare al biroului de recrutare este de luni pana vineri intre orele 9:00 − 18:00. Posturile disponibile sunt: operatori case de marcat full time si part time, [...]
Bonduelle, expertul in legume, calitate si know-how, lanseaza pe piata din Romania o inovatie in categoria amestecurilor de legume congelate: amestecuri de legume, pre-gatite la aburi, pentru supa crema, o noua alternativa sanatoasa si gustoasa la gusturile traditionale.   Gama de legume pre-gatite la aburi pentru supa crema, gata in 3 minute, ofera 3 gusturi diferite, disponibile in ambalaje de 750g, pentru 5 portii si promite rapiditate in bucatarie, gust proaspa [...]
 (Comunicat) Dezvoltatorul si administratorul full-service de proprietati comerciale CTP, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si BCR au anuntat semnarea unei facilitati de credit in valoare totala de 75,8 milioane de euro, dintre care 36,7 milioane de euro au fost imprumutati de catre BERD, iar 39,1 milioane de euro de BCR. Imprumutul va sprijini extinderea parcului logistic CTPark Bucharest West cu inca doua noi depozite ce vor avea in total o suprafata de 70.000 [...]
Doamna Dana Tănase, Director al Direcției de Siguranță alimentară Produse de Origine Animală a ANSVSA, va fi speaker al Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk 2016, eveniment care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov. La editia din acest an a EXPO-Conferintei Internationale Meat & Milk, doamna Tanase va participa ca speaker in ziua de 12 mai in dezbaterea „Multi am fost, putini am [...]
(Mediafax) Evaziunea fiscala s-a diminuat, în ultimii 2-3 ani în România, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimarilor SRI, a declarat, într-un interviu, directorul Serviciului, George Maior, mentionând ca cea mai mare evaziune este la TVA – 12% din PIB, urmata de CAS – 2,4%. “Cel putin din analiza noastra, evaziunea fiscala s-a diminuat, în ultimii doi-trei ani, de la un nivel situat între 22-27% din PIB, la un nivel [...]
Spre deosebire de celelalte cafenele, Kahve Dünyası oferă, pe lângă cafeaua turcească, o gamă variată de sorimente de ciocolată. În afară de Turcia, lanțul a mai deschis o cafenea în 2011 la Londra, în Picadilly Circus, într-un spațiu închiriat de la Familia Regală a Marii Britanii. Compania a investit în cafeneaua din Londra, ce ocupă un spațiu de 650 mp, trei milioane de lire sterline.   În spatele acestui lanț de cafenele stă un [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN