Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

România a propus Parlamentului European introducerea unui nou sistem legislativ pentru comercializarea albinelor prin spațiu comunitar și formarea unui grup de lucru la nivelul Uniunii Europene (UE), care să fie consultat în momentul în care se iau deciziile pentru rezolvarea problemelor concrete cu care se confruntă apicultura, potrivit informațiilor furnizate de Adrian Siceanu, director științific la Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA).


          În același timp, Comisia Europeană a propus, prin comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, un program european pentru introducerea mierii în școli, în condițiile în care România are o astfel de inițiativă, pe plan național, încă din anul 2006, dar care nu s-a aplicat niciodată.  'Am făcut săptămâna trecută, două propuneri în Parlamentului European, care probabil vor fi însușite și vor fi promovate ca și inițiative. Una se referă  la formarea unui grup de lucru la nivelul UE, ca organ consultativ când se iau deciziile în Parlament pentru rezolvarea problemelor concrete ale apiculturii, pentru că nu se cunoaște realitatea din domeniu. Se vorbește foarte mult paralel cu realitatea. Cea de-a doua propunere vizează introducerea unui nou sistem legislativ pentru comercializarea albinelor prin spațiul Uniunii Europene', a explicat Adrian Siceanu.


          Acesta consideră că, în momentul actual, legea susține comerțul liber cu animale, inclusiv în cazul albinelor, deși nu poate genera controlul asupra împerecherilor în zbor și în acest fel au fost distruse multe generații de albine din Europa. De altfel, acesta este și una dintre cauzele pierderilor masive de albine.  'Au acceptat acest lucru pentru că recunosc și ei că și-au distrus fondul genetic prin acest sistem. Trebuie măsuri asemănătoare celor sanitar-veterinare cu material genetic, măsuri restrictive în comerțul cu albine. Practic, fiecare țară să își poate stabili politica de protecție a populației locale de albine și a biodiversității. Legea actuală în UE contravine chiar principiilor Uniunii de conservare a biodiversității. Din această cauză, România a devenit o piață a speculanților și a grupurilor de interese, care  prostesc apicultorii să cumpere niște hibrizi inter-rasiali sau alte rase de albine care în timp distrug albinele locale și îi fac dependenți pe apicultori de niște corcituri, ce nu mai răspund la selecție. Cred că este o crimă să nu avem o legislație care să protejeze acest fond genetic național', a menționat directorul științific al ICDA.


                    'Cred că ar fi soluția cea mai bună pentru educație și pentru creșterea consumului de miere în toate țările UE, dar care ar genera și dezvoltarea sectorului apicol și a apiculturii. Cred că inițiativa va fi susținută în primul rând de țările care au un consum ridicat de miere și au și putere de decizie, cum este Germania sau Franța. Vom susține și noi introducerea acestei măsuri', a spus Adrian Siceanu.  'Cred că o suprafață de 5% în Europa, lăsată să se dezvolte flora spontană, care este de fapt sursa de hrană pentru albine și pentru alte pentru insectele polenizatoare, este mult prea puțin pentru apicultura europeană. UE ar avea nevoie cu două treimi mai multe albine decât are la momentul actual pentru a asigura o polenizare saturată a culturilor agricole', a mai spus Siceanu.


          Rata mortalității albinelor din cauza pesticidelor se situează la nivel mondial între 20% și 40%. Moartea în masă a albinelor în SUA și în Europa provoacă o îngrijorare gravă și printre apicultorii locali pentru că în ultimii ani numărul albinelor nectarifere în SUA a scăzut cu 80%. Pesticidele de tipul neonicotinoidelor sunt de 7 ori mai puternice decât vechiul DTT.          Producția mondială de miere este cuprinsă între 1,5 milioane de tone și două milioane de tone, în funcție de an, 70% din total fiind miere polifloră, iar 30% miere monofloră. Jumătate din această cantitate este produsă doar de șase țări: 16% este produsă de China, 12% de Argentina, 7% de SUA, 6% de Ucraina, 5% de Turcia și 4% de Mexic'.


          România produce în medie 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa și de ține 1,45 milioane de familii de albine. Românii consumă în medie 450 - 500 de grame de miere pe an pe locuitor, dar, comparativ cu două kilograme în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european. Mai multe, pe www.agerpres.ro

Alte articole recomandate:

Într-o declarație făcută pentru Wall Street, Ilias Pliatsikas, managerul Olympus România a declarat că: ”Anul trecut preferintele consumatorilor romani s-au indreptat catre segmentul iaurturilor dietetice si, in special, catre segmentul iaurtului grecesc pe care, de altfel, am inregistrat cresteri semnificative. De asemenea, segmentul BIO, respectiv al produselor lactate bio produse local este in crestere. Ne bucuram sa vedem ca din ce in ce mai multi roman [...]
Organizația Mondială a Sănătății a publicat clasamentul mondial al consumului de alcool. Metodologia folosită de OMS a fost calcularea consumului de alcool a persoanelor, începând cu vârsta de 15 ani sau mai în vârstă. Datele se referă la anul 2014, cu excepția coloanele "înregistrat" și "total". Coloana "înregistrat" ​​se referă la consumul mediu înregistrat pentru perioada 2003-2013. Consumul neînregistrat a [...]
Profi a inaugurat primul magazin verde la Lipova, judetul Arad, evidentiind efortul acestei retele de a pastra un mediu cat mai curat. Totodata, compania a mai inaugurat doua magazine Profi la Negresti-Oas si Turceni.   “Cautam in permanenta modalitati prin care magazinele noastre sa devina mai flexibile si mai bine adaptate nevoilor unei societati care se schimba in ritm rapid,” a declarat  Pawel Musial, Directorul general Profi Rom Food. “Daca ne gandim doar l [...]
Produsele agricole certificate GLOBALG.A.P. încep sa fie din ce in ce mai solicitate de marile lanturi de magazine de retaileri, de exportatori sau de rețelele de distribuție și este o condiție contractuală obligatorie. GLOBALG.A.P. este standardul cel mai des utilizat în sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor și utilizarea celor mai bune practici în cadrul activității desfășurate și reprezintă un corespondent al HACCP din [...]
Paul Balsan a preluat de curand conducerea departamentului comercial al producatorului de mezeluri Elit. Anterior, el a ocupat aceeasi functie in cadrul producatorului Agra’s, timp de trei ani si jumatate. “Decizia de a ma alatura echipei Elit a fost strans legata de oamenii de aici si de planurile lor ambitioase de viitor. Potentialul Elit este unul urias si sunt convins ca aptitudinile si mai ales atitudinea mea de business vor aduce plus valoare companiei”, a declarat Paul [...]
Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană a adoptat miercuri trei proiecte de lege privind clonarea animalelor și alimentele noi, care vor oferi securitate juridică în acest domeniu, două dintre acestea urmând să interzică utilizarea tehnicilor de clonare în Uniunea Europeană pentru animalele de fermă și importurile de clone ale acestor animale, a anunțat comisarul european responsabil cu sănătatea, Tonio Borg. Potriv [...]
Carrefour România lansează un nou program de fidelizare și aduce în hypermarketurile sale gama de bijuterii Selictis. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2015, această gamă de bijuterii este disponibilă în rețeaua franceză la prețuri reduse cu până la 70% pentru cumpărături de minimum 100 lei pe un bon de casă. „Deschidem sezonul cumpărăturilor de iarnă cu o gamă elegantă de bijuterii. Prin această nouă promoție poziționăm Carrefou [...]
(Comunicat( Lanțul de restaurante de tip fast-food Spartan a inaugurat, pe 1 septembrie, o unitate în ParkLake, cel mai nou centru comercial din capitală. Vânzările brute pentru primele patru zile de la deschidere au depășit prognozele inițiale, situându-se la 60.000 de lei (peste 13.000 de euro). “Am fost, de la bun început, extrem de încrezători în succesul restaurantului Spartan din ParkLake, pentru că acest nou centru comercial [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN