Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

După ce au fost vinovații de serviciu în scandalurile internaționale, în urma cărora li s-au închis porțile spre export, producătorii români de carne primesc o nouă lovitură, din interior. În luna februarie, vânzările de carne și produse din carne s-au redus cu circa 15%, iar estimările pentru luna martie indică o diminuare de încă 25% comparativ cu perioade similare din anii trecuți, potrivit datelor din piață.


Aceste scăderi au loc pe fondul scandalurilor care au zguduit piața cărnii în ultima vreme, al intrării în Postul Mare, dar mai ales al faptului că, în ciuda eforturilor autorităților, evaziunea a crescut. „Dacă nu cumva românii au emigrat sau au dispărut, nu se poate explica alt­fel scăderea consumului decât prin faptul că s-au întors către piața neagră. Evaziunea s-a dublat în ultima perioadă, undeva la 400-450 de milioane de euro pe an”, este de părere președintele Romalimenta, Sorin Minea.


Astfel, în vreme ce afacerile producătorilor corecți intră la apă, piața neagră înflorește, alimentată și de importuri. Ungaria a redus taxa pe valoarea adăugată la carne la 5% din ianuarie, astfel că mulți procesatori se orientează către furnizori din această țară, în condițiile în care la noi TVA este de 24%. „Statisticile arată o creștere a importurilor de carne în luna februarie, concomitent cu o scădere a activității în zona de procesare”, ne-a precizat președintele federației de producători Pro Agro, Alex Jurconi. O bună parte din carnea adusă din străinătate se pierde pe piața neagră.


Prețurile pe piața neagră sunt mai mici față de cele afișate la rafturile magazinelor care plătesc taxe și vând marfă controlată sanitar-veterinar.  Însă, în contextul în care veniturile nu țin pasul cu prețurile, cu cât produsele sunt mai ieftine, cu atât sunt mai atractive, indiferent de riscuri. „Clienții se lasă păcăliți că este marfă de calitate, românească, dacă le-o tranșează în față și nu se gândesc de unde vine animalul, dacă a fost sănătos sau te poate îmbolnăvi”, spune Jurconi.



Reducerea consumului din această perioadă a fost determinată și de intrarea creștinilor în Postul Mare. În acest context, producătorul arădean speră ca vânzările să crească după sărbătorile pascale, mai ales că românilor le place să iasă la iarbă verde. Mai multe, pe www.evz.ro


 

Alte articole recomandate:

Căpșunile congelate în prealabil și apoi uscate păstrează toată Vitamina C și polifenoli și 92% din antioxidanții lor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Sheffield Hallam, din Marea Britanie, pentru firma de fructe congelate Chaucer Foods, potrivit foodqualitynews.com. Cercetarea a măsurat Vitamina C, capacitatea antioxidantă total (TAC), precum și conținutul fenolic total (TPC), în căpșuni proaspete, refrigerate [...]
Heineken Romania publica cea de-a cincea editie anuala a Raportului de Sustenabilitate, anuntand rezultate pozitive pentru toate ariile Agendei „Brewing a Better Future”.  In 2013, compania a inregistrat cea mai mare scadere a nivelului de dioxid de carbon din ultimii trei ani si a lansat primul program de Harm Reduction din Romania organizat la un festival de muzica. «Din 2010, de cand am lansat Agenda “Brewing a Better Future”, ne-am imbunatati [...]
  Publicația franceză dedicată consumatorului, Que Choisir a cerut guvernului francez să permită adoptarea unui cod de culoare pe partea frontală a ambalajului privind etichetare nutrițională ca "un antidot la marketing-ul produselor alimentare" în urma unui studiu realizat și care susține eficacitatea acestui cod, informează Food Navogator. Studiul, realizat în colaborare cu organizația consumatorilor UFC, a examinat modul în care sistemul de [...]
(Euraktiv) Potrivit unui raport al Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeana de Justitie, Serviciul Contencios al UE, fata de Romania s-a declansat o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor care privesc comunicare masurilor de transpunere a directivelor UE. Aceasta actiune se afla in faza precontencioasa – cauza nr. 0191 din anul 2014 – Necomunicarea masurilor finale de transpunere a Directivei 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor, de modificare a [...]
Peste 3.000 de litri de apă minerală au fost confiscați, ieri, de polițiști, în urma pechezițiilor în trei magazine din Sectorul 3, pentru că sursa indicată pe etichetă a apei respective este un izvor neînregistrat, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Poliției Capitalei. Surse din Poliție au precizat că anchetatorii au ridicat 3.015 litri de apă minerală marca Saguaro, din trei hipermarketuri Lidl din Sectorul 3. Potrivit etichetei, apa respectivă ar proveni din [...]
  Ar fi extrem de dificil pentru consumatori să conceapă un regim alimentar de 600 de calorii furnizând 100% din vitamine și minerale RDA, Autoritatea pentru Standardele în Publicitate (ASA) a declarat în respingerea unei plângeri împotriva LighterLife Fast, informează Food Navigator. Reclama TV pentru planul de pierdere in greutate al firmei de batoane nutritive menționa: "LighterLife Fast este un mod fantastic de a ajuta la mentinerea greutatii [...]
  Asociația Națională Suedeză pentru Industria Alimentară (NFA) a schimbat eticheta sa pentru alimentație sănătoasă, Keyhole care este în concordanță cu noile reguli privind nutriția, însemnând mai puțină sare, mai multe proteine integrale și o gamă mai largă de produse care pot purta acest logo, informează Food Navigator. NFA a redus cantitatea de sare pe care produsele din toate categoriile o pot conține dacă vor purta logo-ul [...]
În conformitate cu Regulamentul (CE) Nr 282/2008 (reactualizat), asupra materialelor plastice reciclate și obiectelor destinate pentru a veni în contact cu produsele alimentare, European Food Safety Authority (EFSA) stabilește că procesul de reciclare trebuie să facă subiectul unui sistem de asigurare a calității (SAC) ce trebuie să respecte cerințele stabilite în Anexa Regulamentului (CE) Nr. 2023/2006 (Comisia Europeană, 2006).   Reglementarea reciclăr [...]

 

Living fresh
Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN