Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

După ce au fost vinovații de serviciu în scandalurile internaționale, în urma cărora li s-au închis porțile spre export, producătorii români de carne primesc o nouă lovitură, din interior. În luna februarie, vânzările de carne și produse din carne s-au redus cu circa 15%, iar estimările pentru luna martie indică o diminuare de încă 25% comparativ cu perioade similare din anii trecuți, potrivit datelor din piață.


Aceste scăderi au loc pe fondul scandalurilor care au zguduit piața cărnii în ultima vreme, al intrării în Postul Mare, dar mai ales al faptului că, în ciuda eforturilor autorităților, evaziunea a crescut. „Dacă nu cumva românii au emigrat sau au dispărut, nu se poate explica alt­fel scăderea consumului decât prin faptul că s-au întors către piața neagră. Evaziunea s-a dublat în ultima perioadă, undeva la 400-450 de milioane de euro pe an”, este de părere președintele Romalimenta, Sorin Minea.


Astfel, în vreme ce afacerile producătorilor corecți intră la apă, piața neagră înflorește, alimentată și de importuri. Ungaria a redus taxa pe valoarea adăugată la carne la 5% din ianuarie, astfel că mulți procesatori se orientează către furnizori din această țară, în condițiile în care la noi TVA este de 24%. „Statisticile arată o creștere a importurilor de carne în luna februarie, concomitent cu o scădere a activității în zona de procesare”, ne-a precizat președintele federației de producători Pro Agro, Alex Jurconi. O bună parte din carnea adusă din străinătate se pierde pe piața neagră.


Prețurile pe piața neagră sunt mai mici față de cele afișate la rafturile magazinelor care plătesc taxe și vând marfă controlată sanitar-veterinar.  Însă, în contextul în care veniturile nu țin pasul cu prețurile, cu cât produsele sunt mai ieftine, cu atât sunt mai atractive, indiferent de riscuri. „Clienții se lasă păcăliți că este marfă de calitate, românească, dacă le-o tranșează în față și nu se gândesc de unde vine animalul, dacă a fost sănătos sau te poate îmbolnăvi”, spune Jurconi.



Reducerea consumului din această perioadă a fost determinată și de intrarea creștinilor în Postul Mare. În acest context, producătorul arădean speră ca vânzările să crească după sărbătorile pascale, mai ales că românilor le place să iasă la iarbă verde. Mai multe, pe www.evz.ro


 

Alte articole recomandate:

  Publicația franceză dedicată consumatorului, Que Choisir a cerut guvernului francez să permită adoptarea unui cod de culoare pe partea frontală a ambalajului privind etichetare nutrițională ca "un antidot la marketing-ul produselor alimentare" în urma unui studiu realizat și care susține eficacitatea acestui cod, informează Food Navogator. Studiul, realizat în colaborare cu organizația consumatorilor UFC, a examinat modul în care sistemul de [...]
Căpșunile congelate în prealabil și apoi uscate păstrează toată Vitamina C și polifenoli și 92% din antioxidanții lor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Sheffield Hallam, din Marea Britanie, pentru firma de fructe congelate Chaucer Foods, potrivit foodqualitynews.com. Cercetarea a măsurat Vitamina C, capacitatea antioxidantă total (TAC), precum și conținutul fenolic total (TPC), în căpșuni proaspete, refrigerate [...]
Heineken Romania publica cea de-a cincea editie anuala a Raportului de Sustenabilitate, anuntand rezultate pozitive pentru toate ariile Agendei „Brewing a Better Future”.  In 2013, compania a inregistrat cea mai mare scadere a nivelului de dioxid de carbon din ultimii trei ani si a lansat primul program de Harm Reduction din Romania organizat la un festival de muzica. «Din 2010, de cand am lansat Agenda “Brewing a Better Future”, ne-am imbunatati [...]
Cu ocazia Zilei Internaționale a Alimentației, Smithfield România, a organizat astăzi, în cadrul Liceului Tehnologic Transporturi Auto din Timișoara, o lecție deschisă pentru informare asupra importanței unei alimentații echilibrate si încurajarea adoptarii unui stil de viață sănătos, prin sprijinul oferit de catre comunitatea medicilor de elita din Timisoara, City Doctors.  Elevii din clasa a IV-a care au participat la eveniment au primit informații [...]
Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizația Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com. Folosind informațiile puse la dispoziție de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe și legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor și legumelor ce conțin pesticide. Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două [...]
Mierea de albine este un produs alimentar complex care poate fi destul de ușor falsificat prin o mulțime de procedee si tehnici clasice sau moderne. Cum să ne asigurăm că mierea este naturală? Mierea este unul dintre cel mai frecvent falsificate produse alimentare. În general, falsificarea mierii se realizează prin hrănirea cu zahar a albinelor, însă poate fi supusă și la alte tipuri de falsificări, mult mai nocive.  Astfel, pentru mărirea consistenței se folosește amidon sau [...]
Compania Microcat România are deosebita plăcere de a-si anunta prezența la cel mai mare eveniment expozițional de profil din România, Indagra 2014. La editia de anul acesta, noi Microcat România impreună cu partenerii nostri de la Aqua D&P Technologies am pregătit pentru dumneavoastră ultimele inovații în domeniul biotehnologiilor si protectiei mediului și vă asteptam la standul nostru cu numărul 34 din pavilionul C2, pentru a găsi impreună soluțiile [...]
  La această ediție a târgului internațional Indagra, noi, MICROCAT România și bunii noștri prieteni și colaboratori AQUA D&P TECHNOLOGIES, am hotărât să punem la aceiași masă cei mai buni specialiști în domeniul epurării apelor uzate. Vom analiza sistemul de operare si vă vom da soluția optimă chiar acolo la stand. Vă punem la dispoziție întreaga gamă de produse și servicii oferite iar specialiștii [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN