Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

După ce au fost vinovații de serviciu în scandalurile internaționale, în urma cărora li s-au închis porțile spre export, producătorii români de carne primesc o nouă lovitură, din interior. În luna februarie, vânzările de carne și produse din carne s-au redus cu circa 15%, iar estimările pentru luna martie indică o diminuare de încă 25% comparativ cu perioade similare din anii trecuți, potrivit datelor din piață.


Aceste scăderi au loc pe fondul scandalurilor care au zguduit piața cărnii în ultima vreme, al intrării în Postul Mare, dar mai ales al faptului că, în ciuda eforturilor autorităților, evaziunea a crescut. „Dacă nu cumva românii au emigrat sau au dispărut, nu se poate explica alt­fel scăderea consumului decât prin faptul că s-au întors către piața neagră. Evaziunea s-a dublat în ultima perioadă, undeva la 400-450 de milioane de euro pe an”, este de părere președintele Romalimenta, Sorin Minea.


Astfel, în vreme ce afacerile producătorilor corecți intră la apă, piața neagră înflorește, alimentată și de importuri. Ungaria a redus taxa pe valoarea adăugată la carne la 5% din ianuarie, astfel că mulți procesatori se orientează către furnizori din această țară, în condițiile în care la noi TVA este de 24%. „Statisticile arată o creștere a importurilor de carne în luna februarie, concomitent cu o scădere a activității în zona de procesare”, ne-a precizat președintele federației de producători Pro Agro, Alex Jurconi. O bună parte din carnea adusă din străinătate se pierde pe piața neagră.


Prețurile pe piața neagră sunt mai mici față de cele afișate la rafturile magazinelor care plătesc taxe și vând marfă controlată sanitar-veterinar.  Însă, în contextul în care veniturile nu țin pasul cu prețurile, cu cât produsele sunt mai ieftine, cu atât sunt mai atractive, indiferent de riscuri. „Clienții se lasă păcăliți că este marfă de calitate, românească, dacă le-o tranșează în față și nu se gândesc de unde vine animalul, dacă a fost sănătos sau te poate îmbolnăvi”, spune Jurconi.



Reducerea consumului din această perioadă a fost determinată și de intrarea creștinilor în Postul Mare. În acest context, producătorul arădean speră ca vânzările să crească după sărbătorile pascale, mai ales că românilor le place să iasă la iarbă verde. Mai multe, pe www.evz.ro


 

Alte articole recomandate:

Setul testo 206-pH2 vă permite să măsurați sigur și eficient valoarea pH-ului și a temperaturii în medii semisolide. Este ideal pentru laboratoare, industria alimentară sau procesele de producție industrială. testo 206-pH2 este ideal pentru aplicații în medii semisolide, în special pentru măsurarea pH-ului în alimente vâscoase cum ar fi jeleuri, creme, brânzeturi, fructe, etc. Instrumentul se remarcă datorită combinației dintre sonda [...]
Guvernul a aprobat, in ultima sedinta de guvern, o ordonanta de urgenta prin care creeaza cadrul institutional pentru stabilirea contraventiillor si sanctiunilor care vor fi aplicate organismelor de inspectie si certificare a alimentelor ecologice, in cazul in care acestea incalca prevederile regulamentelor UE in domeniu. Proiectul a fost motivat, pe de o parte, de faptul ca folosirea frauduloasa a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau [...]
Lista distilator românești de top nu poate fi completă fără gama produsă de Vincon Vrancea. cap de listă este vinarsul Jad, cu o vechime de 35 de ani. „Păstrat în butoaie de stejar, vinarsul și-a definit personalitatea distinctă și complexitatea pentru a oferi experiența pură a bogăției aromatice. 35 de ani în butoaie de stejar, în permanent contact cu lemnul, pentru un buchet perfect conturat și o culoare aparte. 35 de ani de fidelitate pentru tradiț [...]
Noile reguli europene de etichetare alimentară au intrat in vigoare de sâmbătă, acestea urmărind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor conține și informații despre valoarea nutritivă a alimentelor, potrivit Federației Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.            Această reglementare - Regulamentului UE 1169/2011- ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai [...]
Bananele sunt cele mai tranzactionate fructe din lume, potrivit organizatiei non-profit Banana Link.  Wall-Street Journal a realizat un top al celor mai mari importatori de banane la nivel global, raportand volumul importurilor la numarul de locuitori ai tarilor, in contextul in care productia mondiala de banane este in pericol ca urmare a raspandirii bolii Panama. Boala Panama a distrus in anii '50 aproape toate culturile de banane din America Centrala si de Sud. Mai multe, pe [...]
Mierea de albine este un produs alimentar complex care poate fi destul de ușor falsificat prin o mulțime de procedee si tehnici clasice sau moderne. Cum să ne asigurăm că mierea este naturală? Mierea este unul dintre cel mai frecvent falsificate produse alimentare. În general, falsificarea mierii se realizează prin hrănirea cu zahar a albinelor, însă poate fi supusă și la alte tipuri de falsificări, mult mai nocive.  Astfel, pentru mărirea consistenței se folosește amidon sau [...]
Compania Microcat România are deosebita plăcere de a-si anunta prezența la cel mai mare eveniment expozițional de profil din România, Indagra 2014. La editia de anul acesta, noi Microcat România impreună cu partenerii nostri de la Aqua D&P Technologies am pregătit pentru dumneavoastră ultimele inovații în domeniul biotehnologiilor si protectiei mediului și vă asteptam la standul nostru cu numărul 34 din pavilionul C2, pentru a găsi impreună soluțiile [...]
Juriul concursului World Beer Awards 2013 a selectat cele mai bune beri din lume în 2013. După cum a anuntat site-ul evenimentului, cea mai buna bere, în 2013, a fost recunoscuta ceheasca Primator Weizenbier, informeaza Income Magazin. Bautura ceheasca a luat, de asemenea, premiul pentru cea mai buna bere de grâu. Cea mai buna bere lager a fost aleasa Sharp Cornish Pilsner, iar cea mai buna bere neagra -  Malheur 12 din Belgia. În categoria cea mai buna [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN