Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Piata insolventelor s-a structurat in 2013, iar maturizarea ei a creat un cadru pentru restructurarile in afara procedurii insolventei, este opinia specialistilor Casei de Insolventa Transilvania. Conform previziunilor acestora, 2014 va fi un alt an dificil pentru multe sectoare din economie, ca urmare a consumului in continuare scazut, a accesului greoi la finantare, dar si a efectelor secundare generate de reglementarile Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar, noteaza Wall Street.


„Dupa 5 ani de criza e mai dificil sa identificam sectoarele aflate intr-un moment favorabil, fata de cele ce vor avea dificultati. Fara o infuzie de lichiditati in piata care sa dezghete consumul este nerealist sa speram intr-o relansare. Creditele raportate la BNR se afla la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restantelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflam doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).


La sfarsitul lunii octombrie 2013, conform statisticilor BNR, nivelul creditelor companiilor era de 26,65 mld. euro, fata de 28,32 mld. euro la octombrie 2012. Creditele au scazut, in conditiile in care ponderea restantelor a crescut de la 12,10% la 15,11%.


Conform specialistilor Casei de Insolventa Transilvania, dintre cei mai expusi in 2014 dificultatiilor financiare vor fi producatorii din sectorul alimentar, precum si beneficiarii de subventii sau de chirii, care se vor confrunta anul viitor cu situatii de insolventa.


In sectorul alimentar companiile producatoare sunt prinse ca intr-o menghina intre furnizorii de cereale si marii retaileri (key accounts), fiind veriga slaba in abele relatii. Pe partea de achizitii, in conditiile unor volatilitati mari la pretul meteriilor prime (cereale, carne, lapte), stabilitatea businessului si predictibilitatea acestuia sunt serios afectate. Pe partea de vanzari, contractele rigide si taxele multiple duc marja comerciala de multe ori in zone negative. In aceste conditii, supraindatorarea, specifica producatorilor care au investit, este gestionata doar prin esalonari.(Mai multe, pe www.wall-street.ro)magazin infoALIMENT Magazin

Alte articole recomandate:

Anul acesta, Asociației  Române a Cărnii îi revine onoarea de a organiza la București cea de-a 56-a Adunare  Generală a CLITRAVI – Asociația Procesatorilor de Carne din Europa. Evenimentul se va desfășura în perioada 14-16 mai 2014  și în cadrul acestuia vor participa reprezentanți din cele 26 de țări membre ale CLITRAVI. În cadrul Adunării Generale  a Consiliului Director din 15 mai vor f [...]
Cei mai importanti trei indicatori pentru factorii care definesc succesul pe piata locala in 2014 raman: rezultatele financiare - 96% (93% in 2013), satisfactia clientilor - 78% (77% in 2013) si cota de piata - 63% (64% in 2013), potrivit celui mai recent studiu "O noua viziune a cresterii" realizat de Ernst&Young Romania ce analizeaza perceptia acestora in privinta perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2014. Datele arata ca 39% dintre liderii de business mentioneaz [...]
Ioan Popa deține cea mai puternică companie din România în domeniul cărnii de pasăre. Compania Transavia din Alba, lider național pe piața cărnii de pasăre, a realizat în 2013 performanțe economice de invidiat. Societatea a obținut cea mai mare cantitate de carne, cifră de afaceri și profit din istoria de peste 20 de ani.„Am realizat parametri tehnici excepționali, recunoscuți și pe plan internațional printre care și premiul Aviagen oferit pentru cel mai bun sector d [...]
Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI Universitatea Dunărea de Jos din Galați:   Laptele de capră are câteva avantaje în comparație cu laptele de vacă: este mai puțin alergen, omogenizat natural, mai ușor digerabil, produce mult mai rar intoleranță la lactoză și este superior din punct de vedere biochimic și termodinamic. Consumat de mii de ani, revine în atenția omului și este tot mai apreciat, fiind folosit atât proaspăt, cât și sub forma multor produse [...]
(Agerpres) Un nou tip de gripă aviară, denumită H5N6, care ar putea da naștere unor noi probleme a fost descoperit în China, au avertizat specialiștii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Virusul este foarte periculos pentru păsări, având în vedere că înaripatele infestate mor în 72 de ore. Noua tulpină a apărut în mai multe zone din China, însă acestea sunt foarte îndepărtate unele de altele. Organizația [...]
Amatorii de delicatese din Olanda, Belgia si Italia au prins gustul branzei cu mucegai nobil, produse in Romania. Iar americanii, nemtii si sirienii sunt innebuniti dupa telemeaua veche, de oaie, adusa din tara noastra, notează Wall Street. Vorbim despre o nisa, in plin avant: exportul de sortimente fine de brinza, in ceea ce am putea numi “sistem lohn”. Cu alte cuvinte, contractele impun romanilor sa produca si sub alte branduri. De cateva luni, intr-o fabrica din apropierea [...]
Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se datoreaza, pe de o parte, deschiderii catre piata europeana, mult mai bine reglementata, si, pe de alta, presiunii crescande a hypermaketurilor. GlobalGap este standardul cel mai des utilizat in sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor si utilizarea celor mai bune practici in cadrul activitatii desfasurate - fie ca vorbim de productia de legume sau fructe, de cultivarea [...]
Noile reguli europene de etichetare alimentară au intrat in vigoare de sâmbătă, acestea urmărind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor conține și informații despre valoarea nutritivă a alimentelor, potrivit Federației Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.            Această reglementare - Regulamentului UE 1169/2011- ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN