Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Piata insolventelor s-a structurat in 2013, iar maturizarea ei a creat un cadru pentru restructurarile in afara procedurii insolventei, este opinia specialistilor Casei de Insolventa Transilvania. Conform previziunilor acestora, 2014 va fi un alt an dificil pentru multe sectoare din economie, ca urmare a consumului in continuare scazut, a accesului greoi la finantare, dar si a efectelor secundare generate de reglementarile Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar, noteaza Wall Street.


„Dupa 5 ani de criza e mai dificil sa identificam sectoarele aflate intr-un moment favorabil, fata de cele ce vor avea dificultati. Fara o infuzie de lichiditati in piata care sa dezghete consumul este nerealist sa speram intr-o relansare. Creditele raportate la BNR se afla la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restantelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflam doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).


La sfarsitul lunii octombrie 2013, conform statisticilor BNR, nivelul creditelor companiilor era de 26,65 mld. euro, fata de 28,32 mld. euro la octombrie 2012. Creditele au scazut, in conditiile in care ponderea restantelor a crescut de la 12,10% la 15,11%.


Conform specialistilor Casei de Insolventa Transilvania, dintre cei mai expusi in 2014 dificultatiilor financiare vor fi producatorii din sectorul alimentar, precum si beneficiarii de subventii sau de chirii, care se vor confrunta anul viitor cu situatii de insolventa.


In sectorul alimentar companiile producatoare sunt prinse ca intr-o menghina intre furnizorii de cereale si marii retaileri (key accounts), fiind veriga slaba in abele relatii. Pe partea de achizitii, in conditiile unor volatilitati mari la pretul meteriilor prime (cereale, carne, lapte), stabilitatea businessului si predictibilitatea acestuia sunt serios afectate. Pe partea de vanzari, contractele rigide si taxele multiple duc marja comerciala de multe ori in zone negative. In aceste conditii, supraindatorarea, specifica producatorilor care au investit, este gestionata doar prin esalonari.(Mai multe, pe www.wall-street.ro)magazin infoALIMENT Magazin

Alte articole recomandate:

Se știe că ambalarea prin vacuumare aduce numeroase beneficii, în special legate de mărirea termenului de garanție a produselor. Nu mai puțin importante sunt beneficiile legate de depozitare și transport dar și cele legate de expunerea produselor în rafturile prevăzute cu frig ale magazinelor. Ultimele soluții propuse de compania UltraSource sunt de referință, la nivel mondial, după cum notează FoodPackaging. Ultravac 225 este un chipament de [...]
  Consumul de cafea la nivel local este inca scazut fata de multe alte tari, Romania situandu-se pe locul 30 la nivel mondial, anunta Asociatia Romana a Cafelei (ARC), informeaza Magazinul Progresiv.  In Romania consumul mediu de cafea este de 2,3 kg pe cap de locuitor pe an, comparativ cu tari precum Austria si Germania, unde se inregistreaza valori mult mai mari ale consumului, de 7,96 kg per capita, respectiv 6,95 kg. Si in estul Europei consumul este mai mare decat la noi in [...]
(Comunicat) Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea G.E.R.- Garantarea Economiei Rurale, o soluție completă de finanțare pentru proiectele de dezvoltare propuse de beneficiarii publici locali. Noul produs de garantare armonizează două facilități de spijin destinate beneficiarilor publici care propun proiecte la nivelul Grupurilor de Acțiune Locală : garanția FNGCIMM pentru plata avansului prevăzut î [...]
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș, a declarat recent că vrea ca cele două scheme separate de distribuție a produselor alimentare sănătoase în școli - cea pentru lapte, din 1977, respectiv cea pentru legume-fructe, din 2009, să fie incluse într-un singur program, păstrând aceiași alocare bugetară.   Astfel, Comisia Europeană (CE) vine cu anumite elemente de simplificare și de flexibilitate pentru a crește eficiența acestui program. Mai mult, potrivit spuselor [...]
Ieri, Romvac a sărbătorit 40 de ani de activitate. Cu această ocazie, MADR a acordat firmei o diplomă de excelență pentru sprijinul acordat sectorului zootehnic și medicinei veterinare.   Prezent la eveniment, Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltoării Rurale (MADR) Peter Tamas Nagy a declarat că a  existat o serie de întâlniri la care s-a discutat și s-a creionat un buget de finanțare și sprijin pentru [...]
  Criteriile de evaluare a laboratoarelor de testare a alimentelor sunt reprezentate de norme generale și specifice, în baza cărora se realizează evaluarea, în vederea autorizării laboratoarelor supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Funcționarea laboratoarelor în care se desfășoară activități supuse autorizării sanitar veterinare este condiționată de autorizarea acestora de către autoritățile competente.   Noi, [...]
Pe data de 20 martie va avea loc un eveniment dedicate tehnologiilor de îmbuteliere lichide, inclusiv procesarea aseptică, ESL și la presiune înaltă (HPP), informează Dairy Reporter. Evenimentul este găzduit de site-urile BeverageDaily și DairyReporter, iar printre speakeri se numără manageri executivi de la GEA Procomac, Refresco Gerber, Coca- Cola Hellenic, precum și un reprezentant renumit din domeniul academic, Aaron Brody și alți doi consultanț [...]
Exportatorii de vite din România au trimis în străinătate în primele nouă luni ale anului animale de 95 de milioane de euro, al doilea export ca mărime pe această linie din Uniunea Europeană. În acest interval, la export au plecat vite cu o greutate totală de 36.600 de tone, ceea ce înseamnă 3.000 de camioane încărcate cu câte 60 de viței a câte 200 de kilograme fiecare, potrivit calculelor ZF. Exporturile de bovine vii sunt peste potențialul [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN