Știri

282

Franța interzice termenii „friptură”, „cârnat” și „slănină” pentru alternativele la carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

FoodNavigator informează că Franța a subliniat exact ce cuvinte „carnoase” trebuie interzise, atunci când descriu, comercializează și promovează produsele pe bază de plante iar lista este extinsă.

Peste trei luni

Peste trei luni, Franța va aplica interzicerea utilizării terminologiei „carnoase” pentru produsele pe bază de plante.

Potrivit noului decret, publicat ieri de guvern, friptura vegană, slănină fără carne și sosul pe bază de plante nu sunt din meniu. Operatorii care nu se conformează ar putea fi amendați cu până la 7.500 de euro.

În ceea ce privește descriptorii cu care vor fi înlocuiți, ei bine, producătorii din plante vor trebui să fie creativi... „Discuri de legume” sau „tuburi de legume” oricine? Termenii „carnoase” sunt interziși pentru alternativele pe bază de plante

Lista de termeni care acum nu sunt disponibile producătorilor de alternative de carne pe bază de plante este extinsă. Include file, file fals (friptură de vită), rumsteck (friptură de rump), entrecot (friptură de coastă), onglet (friptură de spate), bifteck (friptură de vită), flanchet (flanc), friptură, escalope (cotlet) și jambon. (șuncă).

Interdicția se extinde dincolo de plante pur

Interdicția nu se aplică strict numai produselor pe bază de plante: sunt implicate și organismelor aparținând altor produse vegetale, cum ar fi regnul ciupercilor. Prin urmare, producătorii de produse pe bază de micoproteine trebuie să adere la lege.

Decretul permite ca produsele din carne care conțin proteine vegetale să fie comercializate ca carne, dar numai dacă conținutul pe bază de plante reprezintă o anumită proporție.

De exemplu, în slănină, este permis un conținut de proteine vegetale de până la 0,5%; într-un filet mignon fiert este permis 1% conținut pe bază de plante; iar în cârnații chorizo conținutul pe bază de plante poate reprezenta 1,5% din produsul finit. Un cârnați obișnuit permite un conținut puțin mai mare la 3%.

Decizie guvernamentală

Noul mandat, implementat pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor, vine în urma deciziei guvernului de a interzice utilizarea terminologiei tradiționale „carnoase” pentru alternativele pe bază de plante încă din 2020.

Decretul a fost publicat la mijlocul anului 2022, dar a fost pus foarte repede pe pauză de Consiliul de Stat al Franței (Conseil d’État) în urma unei solicitări a asociației Protéines France, bazate pe plante și proteine alternative. Asociația a susținut că industria bazată pe plante nu va avea suficient timp pentru a face modificările corespunzătoare la branding și marketing până la termenul propus de 1 octombrie 2022.

Franța nu este singura țară care s-a jucat în ultimul timp cu interdicțiile terminologice „carnoase” pentru produsele pe bază de plante. Africa de Sud a interzis, de asemenea, utilizarea denumirilor „carnoase” pe produsele vegane, la fel ca și Italia.

O interdicție la nivelul UE a fost, de asemenea, propusă în 2020, dar a fost respinsă de Parlamentul European.

Industria vegetală se teme

Interdicția nu se aplică produselor fabricate sau comercializate într-un alt stat membru sau într-o țară terță. Prin urmare, jucătorii din Franța se tem că noua lege compromite perspectivele de vânzare în fața producătorilor străini.

Potrivit Umiami, care produce alternative de pui tăiat întreg pe bază de plante, astfel de reglementări influențează „serios” dezvoltarea economică a sectorului și eforturile de a promova o dietă mai bazată pe plante. Start-up-ul francez consideră că decretul este „total inconsecvent” cu ambițiile naționale în ceea ce privește reindustrializarea și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Un alt producător francez de carne de origine vegetală, HappyVore, este, de asemenea, îngrijorat de faptul că legea se va aplica doar operatorilor locali. Potrivit co-fondatorului Cedric Meston, legea aduce beneficii multinaționalelor, dar penalizează jucătorii mai mici care au contribuit la dezvoltarea pieței pe teren propriu.

Din păcate, sectorul plantelor a fost exclus de la discuțiile privind decretul și, prin urmare, nu a putut propune soluții alternative care să nu penalizeze producătorii francezi, a deplâns el pe rețelele de socializare.

GFI Europe este în mod similar îngrijorat că interdicția va afecta producători de vegetale din Franța. „Analiza noastră Nielsen a constatat că Franța este una dintre cele mai mari piețe din Europa pentru produse pe bază de plante, iar cererea pentru aceste alimente va continua să crească. Această măsură inutilă va afecta doar companiile franceze și îi va lăsa pe consumatori să se orienteze către importurile pe bază de plante din alte părți ale țării. UE care nu va fi afectată”, a declarat Walden de la GFI Europe pentru această publicație.

„În loc să piardă timpul cu restricțiile care încearcă să înăbușe alegerea consumatorilor, guvernul ar trebui să sprijine sectorul alimentar pe bază de plante în creștere al țării”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2